18-letni single malt od Aberlour butelkowany z mocą 43% alkoholu został oceniony przez Jima Murraya na 91 punktów. Tak wysoka punktacja nie wzięła znikąd – ta słodowa whisky wprowadzona na rynek w 2008 roku obfituje w owocowe nuty, które dobrze współgrają z akcentami czekolady, karmelu i wanilii. W 2020 dram zdobył złotym medal w konkursie International Spirits Challenge na najlepszy słód w wieku od 13 do 20 lat.
Destylarnia Aberlour znajduje się w Speyside, w małym miasteczku o tej samej nazwie. W tym miejscu rzeka Lour wpada do rzeki Spey, u podnóża Ben Rinnes – lokalnej góry. Jedną z najciekawszych rzeczy w historii Aberlour jest zamieszanie wokół daty ich powstania. Niektóre źródła podają 1826 rok, inne rok 1879. Okazuje się, że obydwie strony mają racje. W tym samym mieście, w którym obecnie znajduje się destylarnia, znajdowała się mała destylarnia o dokładnie tej samej nazwie: Aberlour. Zakład został następnie wykupiony i zburzony. Właściwa destylarnia Aberlour została wybudowana w 1879 roku przez Jamesa Flaminga, który wcześniej przez dekadę pracował w destylarni Dailuiane, ucząc się biznesu. Należy zauważyć, że oficjalne etykiety butelek również potwierdzają datę 1879 roku. Od tego czasu destylarnia kilka razy zmieniała właściciela, a obecnie gorzelnia mieści się w rękach Pernod Ricard.
18-letni Aberlour to w każdym calu klasyczna whisky z regionu Speyside. Oznacza to, że prezentuje silnie owocowy profil i wpływ beczek po sherry, w których dojrzewa. Co ciekawe, wszystkie destylaty marki Aberlour dojrzewają właśnie w beczkach po sherry Oloroso lub w kombinacji beczek po bourbonie i sherry. Każdy poziom starzenia ma różne cechy, ale wszystkie mają pełne bogactwo i nuty toffi, rodzynków i przypraw, które łączą się na podniebieniu.
Trzeba przyznać, że ten 18-letni single malt pełen jest ciepłych, otulających i rozgrzewających fal – wręcz idealnych na okres jesienno-zimowy, kiedy jedyne o czym marzymy to spokojny wieczór pod kocem z dobrą książką.
Barwa: ciemny, ciepły bursztyn;
Aromat: kremowy, roztopione masło, wanilia i miód;
Smak: jabłka i pomarańcze, sherry, sułtanki i wanilia;
Finisz: jeszcze więcej czekolady, rodzynek i oleistego karmelu;
Ten otulający i rozgrzewający single malt dojrzewał w dębowych beczkach przez 18 lat – i to nie byle co! Aby wydobyć z dramu odpowiednie akcenty smakowe i aromatyczne, dobrze będzie dodać do niego odrobinę wody. Delektuj się szkockim słodem z niskiej szklanki, zwanej tumblerem lub ze specjalistycznego kieliszka do whisky – śmiało możesz zastąpić go kieliszkiem do białego wina.
Trzeba przyznać, że kształt butelki, w której kryje się bursztynowy dram, zwraca uwagę. Forma szkła jest lekko obła, a szyjka wyjątkowo krótka i pękata. W centrum gładkiej tafli szkła na froncie wytłoczono nazwę destylarni i rok jej powstania. Poniżej, na niewielkiej etykiecie znajdziecie wszystkie informacje na temat tej pozycji – rodzaj beczek, wiek, pochodzenie i charakterystykę smakową.
Whisky w wieku 18 lat zaliczana jest już do dramów wyższej kategorii. Nie jest to pozycja dla laika. Aberlour celuje przede wszystkim w doświadczonych smakoszy, którzy będą w stanie docenić pełnię i głębie aromatów zaklętych w whisky. Idealna na towarzyskie spotkanie, ale również do degustacji przy dobrej książce, filmie lub przy kolacji.