Ta butelkowana z wysoką mocą, bursztynowa whisky, została wydestylowana w gorzelni Aberlour. Dram dojrzewał co najmniej 3 lata w dębowych beczkach po sherry Oloroso z serii numer 71. Perfekcyjne wydanie o naturalnej barwie, wyprodukowane bez wykorzystania filtracji na zimno, zachwyca akcentami słodkich pralin, soczystej pomarańczy, wiśni i dębowym finiszem.
Pierwsza destylarnia została założona przez Jamesa Gordona i Petera Weira już w 1826 roku i zbudowana bezpośrednio nad rzeką Spey. W 1878 roku padła ofiarą wielkiego pożaru. Rok później James Fleming, współwłaściciel pobliskiej destylarni Dailuaine, zbudował nowy Aberlour około mili od starego miejsca. Pan Fleming celowo wybrał to miejsce ze względu na źródlaną wodę Studni Drosdan i mistycyzm dawnego miejsca spotkań Celtów, Piktów i Druidów. Zaledwie sześć lat później gorzelnię zniszczył pożar, w tym przechowywane zapasy whisky. Destylarnia Aberlour została przywrócona pod kierownictwem Charlesa Chree Doiga. Od 1917 do 1919 produkcja została całkowicie wstrzymana. Od roku 1920 nastąpiły trzy kolejne zmiany własnościowe aż do 1945 roku, kiedy firma S. Campbell & Sons Ltd. przejęła destylarnię. Wreszcie w 1975 roku francuska grupa spirytusowa Pernod Ricard przejęła firmę S. Campbell & Sons i tym samym stała się właścicielem destylarni Aberlour poprzez swoją szkocką spółkę zależną Chivas Brothers. W 2002 roku nastąpiła kolejna modernizacja dla zwiedzających, polegająca na utworzeniu małego, ale eleganckiego centrum dla zwiedzających bezpośrednio przy wejściu do destylarni.
Whisky Aberlour często leżakują w beczkach po sherry – tak jest również w przypadku single malta Aberlour A'Bunadh. Sam A'Bunadh – którego nazwa pochodzi z języka gaelickiego, jest zawsze butelkowany w limitowanych partiach i dosłownie eksploduje w ustach mnóstwem aromatów. „Batch” czyli numer partii, wskazuje z której dokładnie serii pochodzi dana whisky. Single malty z serii A'Budah dojrzewają bowiem w różnych seriach. Batch 71 zapewnił ekspresji mocno owocowego charakteru.
Aberlour A'Bunadh Batch 71 można kategoryzować, jako whisky o mocno owocowym profilu, pełną miodowych akcentów i fal korzennych przypraw.
Barwa: wyrazisty bursztyn;
Aromat: wiśnie, praliny, orzechy i przyprawy korzenne;
Smak: suszone owoce, jeszcze więcej przypraw, imbir i dębina;
Finisz: ciemna czekolada, miodowa słodycz;
Jak w przypadku większości napojów, odpowiednia szklanka jest ważna dla uzyskania odpowiednich smaków. Z tego powodu dostępne są kieliszki do whisky, do czerwonego wina, do białego wina, kieliszki do szampana i kieliszki do brandy. Każdy służy swojemu celowi. Najlepszym rodzajem szkła do degustacji whisky single malt jest szkło w kształcie tulipana lub szkło Glencairn.
Ten design zachwyca! Lekko pękata butelka z gładkiego szkła emanuje elegancką prostotą i nowoczesnością. Na froncie w tafli wytłoczono nazwę destylarni oraz rok jej założenia. Poniżej umieszczono beżową etykietę z wszystkimi niezbędnymi informacjami. Owocowy single malt czeka na Was w kremowej tubie.
Pełna owoców i fal korzennych przypraw zachwyci niejednego smakosza whisky słodowej. Wyjątkowy dram oferuje przyjemne doświadczenia smakowe i aromatyczne, zdominowane przez słodkie akcenty. Coś dla wielbiciela limitowanych edycji, który dzięki swojemu doświadczeniu w degustacji, będzie w stanie docenić nawet najmniejsze niuanse drzemiące w tym wydaniu.