Kolekcja The Single Malt Of Scotland prezentuje 20-letniego single malta, destylowanego w 1998 roku i zabutelkowanego po dwóch dekadach dojrzewania w dębowych beczkach z mocą 51,6% alkoholu przez niezależną firmę Elixir Distillers. Kolejna odsłona najlepszej szkockiej whisky powstała w destylarni Aird Mhor (czyli Ardmore) w regionie Highland. To łagodna, dymiona ekspresja o delikatnych aromatach prażonej brioszki, szarlotki i słodkiego miodu wrzosowego. Na podniebieniu znajdziemy nuty mętnego cydru, ziemisty dym z torfu i pieczoną wieprzowinę z musem jabłkowym.
Gorzelnia została założona w 1898 roku przez Adama Teachera w pobliżu miasta Kennethmont w północnej Szkocji. Na początku XIX wieku na wyspie Islay znajdowała się również destylarnia o nazwie Ardmore, ale nie miała ona nic wspólnego z tą w Highland. Dziś destylarnia należy do grupy Suntory. Istnieje wiele niezależnych butelek Ardmore, ale większość produkcji wykorzystywana jest do whisky blended, szczególnie blendu Teacher's Highland Cream. 20-latek jest jednym z niezależnych wydań.
Woda dla Ardmore pochodzi ze źródeł na Knockandy Hill. Ponieważ produkcja jest przeznaczona głównie dla przemysłu mieszanek, roczna produkcja jest bardzo wysoka i wynosi 5,2 miliona litrów. Ardmore posiada cztery destylatory myjące i cztery destylatory spirytusowe, każdy o pojemności 15 tysięcy litrów. Ardmore zaczął od dwóch fotosów, a 60 lat później liczba ta została podwojona do czterech, a w 1975 roku do ośmiu. Aż do przełomu 2000/2001 destylatory w Ardmore były nadal opalane węglem zamiast gorącej pary. Po zmianie właścicela w 1976 roku, słodownie destylarni zostały zamknięte i od tego czasu Ardmore pozyskuje słód z dużych słodowni przemysłowych. Słód Ardmore jest lekko torfowany, co daje mu odpowiedniego kopa.
20-letni single malt z destylarni Aird Mhor oczaruje smakoszy nieoczywistymi połączaniami smaków i aromatów, zachwyci finiszem i zwróci uwagę kolorem jasnego złota.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: łagodny dym, maślana bułka i słodki miód;
Smak: gruszkowy cydr, lekki dym i pieczeń z jabłkiem;
Finisz: średniej długości, delikatnie dymny i pełen akcentów szarlotki z lodami;
Whisky z 1998 roku obfituje w moc smaków i aromatów – żadnego z nich nie należy pominąć! Dlatego – aby w pełni cieszyć się stylem whisky z Highland – degustujcie ją w odpowiedni sposób. Co to oznacza w praktyce? Niezbędna będzie szklanka w formie tulipana i …nic więcej! Single malty najlepiej smakują bez dodatków.
Kolekcja The Single Malt Of Scotland zwraca uwagę elegancką prezentacją. Tutaj rządzą finezyjne, złote napisy, a na białej etykiecie dojrzymy również niewielką rycinę, prezentującą budynek destylarni Ardmore. Butelka jest smukła, zgrabna i została wytłoczona z bezbarwnego, gładkiego szkła, które umożliwia podziwiane koloru whisky zza tafli.
Whisky w takim wieku szczególnie mocno zainteresują smakoszy złocistych alkoholi. Doświadczone podniebienie będzie w stanie docenić w pełni moc smaków i aromatów, jakie whisky ma do zaoferowania. Pozycja dedykowana prawdziwym fanom rzadkich wydań stanowi świetną opcję na prezent.