Dlaczego warto kupić whisky Chivas Regal Extra?
- W 1950 roku firma kupiła gorzelnię Milton, która dziś znana jest pod nazwą Strathisla i dostarcza głównego destylatu słodowego dla mieszanki Chivas Regal
- Debiutowała w 2014 roku
- Pełna aromatów sherry – od ciemnej czekolady po pikantny imbir
- Stworzona z destylatów leżakowanych przede wszystkim po Sherry Doloroso
- Znakomita na kostki lodu
- Świetny stosunek jakość-cena
- Złoty medal na International Spirits Challenge w 2019 roku
Gdy 26-letni James i 22-letni John, bracia pochodzący z licznej rodziny Chivas, wyruszyli do miasta Aberdeen w poszukiwaniu lepszego życia od tego toczącego się na rodzinnej farmie, nie spodziewali się, że ich historia przetrwa do dziś. Był rok 1828, kiedy James zatrudnił się w sklepie z luksusowymi towarami, należącym do Williama Edwardsa, a John znalazł pracę w miejskiej tkalni. Zaangażowanie, ciężka praca i lojalność zaowocowały awansem Jamesa w 1838 roku na biznesowego partnera Edwardsa, a gdy pierwszy właściciel odszedł, jego miejsce w spółce przejął Charles Steward. Jeszcze w latach pracy z Williamem James rozpoczął swoje pierwsze eksperymenty z produkcją alkoholu i starzeniem go w beczkach, które składował w piwnicach pod sklepem. Jego kolejny wspólnik, Steward, przyjął zajęcie biznesowego kolegi z entuzjazmem i z zaangażowaniem uczestniczył w kolejnych eksperymentach. Sklep zyskiwał na popularności z roku na rok, aż w końcu doszedł do naprawdę dużego sukcesu. W roku 1843 Chivas i Steward otrzymali królewski nakaz dostarczania swoich produktów na stół królowej Wiktorii! Po tym wydarzeniu napływały kolejne nakazy od arystokratów i książąt brytyjskich aż marka pod nazwiskiem Chivas raz na zawsze utrwaliła swój obraz jako producent luksusowych towarów kierowanych do arystokratów i klasy wyższej.
W roku 1857 po śmierci Stewarda do spółki dołączył młodszy brat Jamesa, John. Wtedy też firma zmieniła nazwę na dobrze znaną dziś „Chivas Brothers”, a kilka lat później wydała swoją pierwszą oficjalną whisky. Nazwano ją „Blended Scotch” i stworzono z mieszanki 10-letnich whisky single grain i single malt. Reputacja i popularność firmy nie słabła przez kolejne dziesięciolecia, kiedy to wciąż była prowadzona przez kolejne pokolenia rodziny Chivas. Ostatnim członkiem rodziny i właścicielem marki był Aleksander Chivas, który zmarł w roku 1893 nie pozostawiwszy niestety potomka. Wtedy zarządzanie firmy przeszło na radę nadzorczą, w której znajdował się Aleksander Smith, czyli pierwsza ręka A. Chivasa oraz Charles Howard, ówczesny Master Blender. Panowie wykupili firmę na własność z zastrzeżeniem iż nazwa firmy na zawsze zostanie związana z nazwiskiem Chivas. Kolejne lata i kolejni właściciele niestety nie przysporzyli firmie niczego dobrego. Rynki zbytu malały, a reputacja luksusowej marki spadała z dnia na dzień. Wybuch I wojny światowej pogorszył sprawy jeszcze bardziej.
Ponownie Chivas udało się wejść na rynek marek Premium w okresie II wojny światowej za sprawą nowej, 12-letniej wersji oryginalnej whisky Chivas wydanej pod nazwą „Regal”. Mimo iż nie była to już ta sama luksusowa, 25-letnia Chivas, którą wiele lat wcześniej zachwycił się świat, opierała się ona na tej samej recepturze i niezwykle szybko zjednała sobie konsumentów w Stanach Zjednoczonych, stając się najczęściej wybieraną whisky w U.S.A. Dzięki rosnącej na powrót popularności marką zainteresowała się firma Seagrams, która odkupiła Chivas w 1949 roku. Nowy właściciel poszerzył rynki zbytu i rozbudował marketing, który opracowywał strategię 150- letniej marki przez kolejne 50 lat. Od 2001 roku właścicielem Chivas Brothers jest Pernod Ricard, a sama marka plasuje się na 1. miejscu wśród najpopularniejszych whisky w Azji oraz na 4. miejscu na liście światowej.
Chivas Regal Extra to autorski blend słynnego mistrza kupażu Colina Scotta. Jest mieszanką whisky słodowych i zbożowych starzonych zarówno w beczkach po Bourbonie, jak i hiszpańskich beczkach po Sherry Oloroso. Butelkowana jest bez filtracji na zimno i bez określenia wieku, chociaż niektóre źródła podają iż destylaty starzone były przez minimum 10 lat.
Kolor: bursztynowy;
Nos: owocowy i słodki; dojrzałe owoce sadu, gruszka, melon, kremowe toffi, imbir, mleczna czekolada, cynamon, suszone śliwki, kajmak, marcepan,
Smak: słodki; gruszka w syropie, wanilia, karmel, migdały, cynamon, czekolada, bita śmietana, orzechy laskowe, sherry, drewno, syrop klonowy;
Finisz: długi i słodki; wanilia, dąb, migdały;
Chivas Regal Extra sprawdzi się zarówno w degustacji bez dodatków, jedynie w niskiej szklance z grubym dnem lub na dużej kości lodu, jak i w klasycznych koktajlach typu Manhattan lub Old Fashioned. Jeśli nie lubisz drinków, samo dodanie skórki pomarańczy lub kilku kropel miodu zachwycająco wzbogaci smak oryginalnej luksusowej whisky.
Butelka i opakowanie reprezentuje typowy styl marki – ekskluzywny i luksusowy, oddający charakter zamkniętego wewnątrz trunku. Butelka o pękatym kształcie i delikatnie pękatej szyjce udekorowana jest kapturem i etykietą w kolorach czerwieni i złota. Złoty kaptur zakończony jest czerwoną szarfą. W dolnej części butelki znajduje się etykieta imitująca herb w złotej ramie, na którym umieszczono nazwę whisky i kilka informacji na jej temat. Pod nią znajduje się jeszcze jedna etykieta o prostokątnym kształcie w złotym kolorze, na której umieszczono detale dotyczące trunku oraz podpis jej twórcy – Master Blendera firmy Chivas. Butelka zamykana jest w eleganckim prostokątnym pudełku w kolorze ciemno-czerwonym. Na przedniej części pudełka widnieje taki sam złoto-czerwony herb, jak na butelce oraz złota ramka z informacjami na temat trunku i logotypem firmy, a na bocznej części duża nazwa trunku. Całość jest niezwykle elegancka i szykowna.
Chivas Regal Extra to doskonała blended whisky, która przypadnie do gustu koneserom, którzy lubują się w klasycznych i oryginalnych smakach tworzonych ponad 200 lat temu. Spodoba się także osobom, które dopiero poszukują swojego smaku wśród szerokiej gamy alkoholi mocnych, dzięki delikatnym aromatom i smakom.