Single malt Glen Elgin z 2009 roku od niezależnego butelkującego Elixir Distillers, dojrzewał w jednej beczce przez 11 lat, zanim został zabutelkowany w lipcu 2021 roku jako część serii Single Malts of Scotland. W butelce z elegancką etykietą w finezyjnym stylu kryje się ekspresja pełna aromatów jabłkowej ambrozji, zbóż i wiosennych kwiatów. Whisky dopełniają nuty melona, moreli, mango, sorbetu brzoskwiniowego, sosu toffi, budyniu waniliowego i galaretki gruszkowej w całym podniebieniu.
Destylarnia Glen Elgin stanowi punkt zwrotny w historii single malt whisky. Założona w 1898 roku była ostatnią destylarnią, która powstała w latach boomu na produkcję szkockiej whisky. Po zakończeniu budowy architekt, Charles Doig, przepowiedział, że przez 50 lat w Speyside nie powstanie żadna nowa destylarnia. Jego przewidywania były imponująco trafne, ponieważ kolejna destylarnia, Tormore, została zbudowana dopiero w 1958 roku. We wczesnych latach produkcji Glen Elgin był wielokrotnie zamykany i ponownie otwierany. W ciągu następnych dziesięcioleci destylarnia kilkakrotnie zmieniała właściciela, a produkcja zawsze stała w miejscu między przejęciami. Sytuacja zaczęła się zmieniać w Glen Elgin w 1936 roku, kiedy destylarnia została kupiona przez Scottish Malt Distillers, spółkę zależną DCL. Po kilku latach posiadania przez DCL, licencja przeszła na Whisky Horse Distillers, a Glen Elgin Whiskey była od tego czasu używana w ich mieszanym słodzie. W 1964 roku rozebrano pierwotną destylarnię, zaprojektowaną przez Charlesa Doiga, i wybudowano nowy obiekt, który potroił wydajność. Liczbę alembików zwiększono z dwóch do sześciu, co pozwoliło na osiągnięcie dzisiejszych zdolności produkcyjnych. Pomimo tych szeroko zakrojonych renowacji, Glen Elgin nadal ma urok małej, tradycyjnej destylarni. Destylarnia zrezygnowała z szeregu nowoczesnych innowacji, a proces destylacji nadal wiąże się z dużym nakładem pracy ręcznej. Dziś Glen Elgin jest częścią Diageo, ale pozostaje wierny swoim korzeniom.
Koneserzy whisky mogą wybierać spośród wielu oficjalnych i niezależnych butelek ze szkockiej destylarni Glen Elgin. Położona na wzgórzach Speyside Glen Elgin to stosunkowo niewielka destylarnia o zdolności produkcyjnej 1,8 miliona litrów czystego alkoholu rocznie. Woda do produkcji pochodzi ze źródeł Millbuies Loch na południowy wschód od gorzelni. Do 1960 roku destylarnia produkowała słód na własnych podłogach słodowniczych. Obecnie słód pochodzi z jednej z dużych słodowni Diageo.
11-latek Glen Elgin z 2009 roku zachwyca wielowymiarowością soczystych owoców w zestawieniu z nutami kwiatów, toffi i kremowej wanilii.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: pełen jabłek, zbóż i wiosennych kwiatów z pola;
Smak: nuty owoców, brzoskwiniowych lodów, kremowego toffi i wanilii;
Finisz: długi, słodki i owocowy;
Złocista whisky z regionu Speyside uwalnia akcenty kwiatów i owoców prosto na podniebienie i do nozdrzy. Aby w pełni delektować się pysznym single maltem, warto sięgnąć po kieliszek w formie tulipana i cieszyć się ekspresją bez dodatków lub z kroplą wody.
Na froncie bezbarwnej, smukłej butelki widnieje biała etykieta w finezyjny stylu. Finezyjne i eleganckie są złociste napisy, a tuż pod nimi znajdziecie niewielką, czarno-białą rycinę, prezentującą budynki gorzelni. Poniżej, na mniejszej etykiecie, widnieją informacje na temat 11-letniej ekspresji. Butelka czeka w otwartym pudełku w kolorze głębokiego granatu.
To 11-letnie wydanie whisky z destylarni Glen Elgin prezentuje prawdziwy styl regionu Speyside – z kwiatowymi i owocowymi akcentami na czele. Wielbiciele delikatnych whisky będą zachwyceni. Edycja dedykowana raczej doświadczonym smakoszom, jednak amatorzy również będą mieli niemałą przyjemność podczas testowania wyjątkowej whisky z 2009 roku.