GLENGLASSAUGH EVOLUTION 50% 0,7L

KukunawaOfertaGLENGLASSAUGHSzkocjaSingle Malt
zdjęcie produktu GLENGLASSAUGH EVOLUTION 50% 0,7L 0

cena: 179.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 8 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDGLENGLASSAUGH
VOL%50
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJSingle Malt

Powrót destylarni Glenglassaugh w wielkim stylu

Glenglassaugh Evolution, single malt butelkowany z mocą 50% alkoholu, to żywe połączenie klasycznych dębowych przypraw i delikatnych miękkich owoców otoczonych pachnącymi falami laski wanilii. Trunek dojrzewa w ręcznie wykonanych beczkach najlepszej jakości po bourbonie z Tennesee przez okres 5-6 lat. Whisky ta symbolizuje nową erę destylarni, która powróciła do świata alkoholi po latach nieobecności. Glenglassaugh Evolution zdobył wiele nagród. Może pochwalić się złotym medalem w International Wine & Spirit Competition w 2019 roku oraz srebrnymi medalami w tym samym konkursie a latach 2017 i 2014. Przez lata whisky Glenglassaugh była również składnikiem wielu mieszanek, w tym popularnego Famous Grouse i Cutty Sark.

Destylarnia Glenglassaugh została założona przez Jamesa Moira w 1875 roku na terenie zatoki Sandend w pobliżu miasta Portsoy w Szkocji w rejonie Highlands. Produkty gorzelni dość szybko zyskały popularność na lokalnym rynku. W 1892 zakład został zakupiony przez Highland Distillers. Marka zdołała utrzymać się na rynku do 1986 roku, kiedy to gorzelnia została zamknięta. W 2008 roku wróciła z produkcją i zwiększoną motywacją, by po raz kolejny prezentować wysokiej jakości szkocką whisky. W 2013 gorzelnia trafiła w ręce BenRiach Distillery Company. Przedsiębiorstwo skupiło się na odbudowaniu popularności marki, wypuszczając na rynek gamę ciekawych single maltów. Destylarnia stosuje nowoczesne technologie, nie zapominając przy tym o tradycji. Zespół gorzelni jest niewielki i nad wieloma krokami produkcji pracuje ręcznie.

Malting – co to takiego?

W produkcji szkockiej whisky słodowej podstawowe surowce obejmują jęczmień, wodę i drożdże. Pierwsze dwa etapy wytworu single malt whisky obejmują tzw. „malting”, który przekształca jęczmień w słód jęczmienny; oraz zacieranie – podczas którego wytwarzany jest zacier ze zmielonego słodu. Najlepszej jakości jęczmień najpierw moczy się w wodzie, a następnie rozprowadza na podłogach słodowych, aby ziarna mogły wykiełkować. Krok ten wstrzymywany jest przez suszenie ziarna. Wysuszony słód jest mielony na grubą mąkę, którą następnie umieszcza się z gorącą wodą w kadzi zaciernej. Słód pod produkcje Glenglassaugh Evolution od wielu dekad dostarczany jest przez zakład Tamdhu.

Mocna whisky o mocnym smaku

Następnym etapem jest fermentacja, która odpowiada za powstanie alkoholu w następstwie wprowadzenia do wytworu drożdży. Destylacja oczyszcza spirytus, a także oddziela pewne niepotrzebne substancje cieczy. Tuż przed ponownym otwarciem gorzelni w 1960 roku przeprowadzono gruntowną przebudowę i zainstalowano dwa nowe alembiki. Wydajność sprzętu zwiększyła roczną produkcję whisky do 1 miliona litra. Całość dojrzewa w beczkach po whisky z Tennessee od George'a Dickela i jest butelkowana z mocą aż 50%. Moc alkoholu nie zabija jednak kunsztownej wanilii, elementów gruszki i przypraw.

Soczysty single malt o słodkich, owocowych nutach i długim finiszu

Glenglassaugh Evolution prezentuje nowy, niezwykle udany charakter gorzelni otwartej ponownie w 2013 roku. Właścicielom i specjalistom od gorzelnictwa udało się stworzyć perfekcyjnego single malta o akordach owocowych z dodatkiem słodyczy i nut przypraw.

Barwa: jasne złoto;

Aromat: niezwykle soczysty, syrop połączony ze słodkim jęczmieniem, gruszka, ananas, maślana wanilia, dąb, karmelizowana gruszka;

Smak: wyrazisty, biały dąb w zestawieniu z zielonym jabłkiem, jęczmienne nuty oproszone solonym karmelem, dojrzały banan;

Finisz: dość długi, wyrazisty, pełny słodyczy i bogaty w owocowe nuty;

Single malt w drinku – wyjdź poza schemat

Koktajle alkoholowe z dodatkiem single malta nie są marnowaniem dobrej whisky. Stanowią świetną okazję do zbadania wyróżniających się cech trunku i skomponowania mikstury idealnej. To prawda, że wielu pijących woli popijać szkocką z kroplą wody lub bez dodatków. Nie trzeba się jednak bać zmieszania doskonałej szkockiej, czy to mieszanki, czy single malta. Opcji jest niezwykle wiele - od klasycznych drinków po innowacyjne koktajle, które rozbudzą wyobraźnię i kubki smakowe.

Co powiesz na Scotch Whisky Sour? To klasyczna Whisky Sour w wersji szkockiej, czyli wspaniały sposób na uwydatnienie bardziej delikatnych nut kryjących się we wspaniałym single malcie. Mieszanka jest niezwykle prosta – sprowadza się do dodania do trunku świeżego soku z cytryny, syropy cukrowego i lodu. Każda szkocka będzie wymagać innej ilości cytrusów, a znalezienie własnych preferencji to połowa zabawy.

Panorama rejonu Highlands na etykiecie

Glenglassaugh Evolution wzbudza zainteresowanie butelką, w której został umieszczony. Forma szkła jest dość pękata i obła, a szyjka niedługa. Samo szkło pozbawione jest zdobień i emanuje minimalizmem. Etykieta na froncie przedstawia panoramę pięknej, szkockiej natury – z pewnością to widok wzgórza rejonu Highlands, w którym mieści się destylarnia. Nazwa trunku umiejscowiona jest bezpośrednio na butelce, a zaraz nad nią figuruje emblemat marki, prezentujący złoty alembik otoczony kłosami. Pudełko, w które pakowana jest whisky, ma taki sam design i w powiększeniu ukazuje zapierające dech w piersi rejony północnej Szkocji.

Ewolucja marki Glenglassaugh zaklęta w butelce

Gorzelnia Glenglassaugh jest przykładem na to, że zawsze można liczyć na wyeliminowane złej passy i powrót na szczyt. Nowi właściciele destylarni udowodnili, że znają się na rzeczy i przy pomocy specjalistów stworzyli świetną, szkocką whisky single malt, która niczym nie ustępuje starszym recepturom. Glenglassaugh Evolution to – jak sama nazwa wskazuje – trunek prezentujący ewolucję marki. Zakład zamknięty przez ponad 20 lat znów złapał wiatr w żagle i zaprezentował światu słodką, owocową i pełną przypraw whisky idealna zarówno dla smakoszy tego typu trunków, jak i dla nowicjuszy w bogatym świecie single maltów.

Podobne whisky

zdjęcie produktu GLENGLASSAUGH TORFA 50% 0,7LGLENGLASSAUGH TORFA 50% 0,7LGLENGLASSAUGH | 50 | 0.7L | Szkocja | Single Malt199.00 zł |
zdjęcie produktu GLENGLASSAUGH OCTAVES CLASSIC 44% 0,7LGLENGLASSAUGH OCTAVES CLASSIC 44% 0,7LGLENGLASSAUGH | 44 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations389.00 zł |
zdjęcie produktu GLENGLASSAUGH 9Y 2012 PEDRO XIIMENEZ PUNCHEON 58,3% 0,7LGLENGLASSAUGH 9Y 2012 PEDRO XIIMENEZ PUNCHEON 58,3% 0,7LGLENGLASSAUGH | 58.3 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera479.00 zł |
zdjęcie produktu GLENGLASSAUGH REVIVAL 46% 0,7LGLENGLASSAUGH REVIVAL 46% 0,7LGLENGLASSAUGH | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt189.90 zł |
zdjęcie produktu GLENGLASSAUGH PEATED VIRGIN OAK 46% 0,7L GBGLENGLASSAUGH PEATED VIRGIN OAK 46% 0,7L GBGLENGLASSAUGH | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations329.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu GLENMORANGIE ORGINAL 10Y 40% 0,7L GB NEWGLENMORANGIE ORGINAL 10Y 40% 0,7L GB NEWGLENMORANGIE | 10Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent139.00 zł |
zdjęcie produktu ARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG | 10Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent199.00 zł |
zdjęcie produktu ABERLOUR 12Y DOUBLE CASK 40% 0,7L + SZKLANKIABERLOUR 12Y DOUBLE CASK 40% 0,7L + SZKLANKIABERLOUR | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Zestawy175.90 zł |
zdjęcie produktu GLEN MORAY 12Y 40% 0,7L GBGLEN MORAY 12Y 40% 0,7L GBGLEN MORAY | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent109.90 zł |
zdjęcie produktu CUTTY SARK PROHIBITION 50% 0,7LCUTTY SARK PROHIBITION 50% 0,7LCUTTY SARK | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram | Dymne i torfowe106.00 zł |

Opinie

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas