Dlaczego warto kupić whisky Glengoyne 12 years old?
- Nazwa gorzelni pochodzi od gaelickiego „Glen Guin” i oznacza „Dolinę (Dzikich) Gęsi” lub „Wietrzną Dolinę”
- Debiutowała w latach 80-tych XX wieku
- Sporo słodyczy, nut sherry, toffi, miód, czekolada, kawa, cytrusy, jabłka, orzechy, kokos, ciasto z kruszonką oraz dąb, cynamon, imbir
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych przez 12 lat w kombinacji beczek po bourbonie i sherry Oloroso (typu first fill i refill) z dębu hiszpańskiego i amerykańskiego (refill 60%, first fill – po 20% dąb amerykański i hiszpański)
- Nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Producent poleca tę whisky do dań rybnych, serów i ciast z orzechów pekan
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotym medalem na International Spirits Challenge w 2022 roku
Przed Wami propozycja fundująca satysfakcję i wysoki poziom. 12-letni szkocki single malt prosto z destylarni Glenboyne oferuje miękkie, owocowe nuty. Trunek butelkowany z mocą 43% był wielokrotnie nagradzany, między innymi złotym medalem w The Scotch Whisky Masters w 2018 roku oraz srebrnymi medalami w konkursach takich jak: International Spirits Challenge (2019), International Wine & Spirit Competition (2013) i San Francisco World Spirits Competition (2013).
Lokalny rolnik, George Connell, założył Glengoyne w 1833 roku. Obszar, na którym powstała gorzelnia, był niegdyś wylęgarnią nielegalnej destylacji whisky! Connell otworzył destylarnię pod nazwą „Burnfoot Distillery”. W 1861 roku nazwę zakładu zmieniono na Glenguin, a następnie w 1906 roku na Glengoyne. Wtedy też gorzelnia została *wykupiona przez firmę Lang Brothers. Produkcja bursztynowego napitku trwała bez żadnych incydentów i zmian przez większą część XX wieku, aż do 1965 roku, kiedy to Robertson & Baxter przejęli zakład. W tym momencie rozpoczęto ogromną przebudowę, która obejmowała zwiększenie liczby alembików z dwóch do trzech. W 2003 roku Ian MacLeod Distillers Limited kupił zarówno Glengoyne, jak i markę Langs od Edrington Group za 7,2 miliona funtów. Odkąd Edrington Group przejęła Glengoyne, destylarnia kontynuuje wypuszczanie nowych butelek.
Podstawowy asortyment oficjalnych butelek z destylarni w Glengoyne, położonej niecałą godzinę na północny zachód od Glasgow, obejmuje whisky 10-letnie, 12-letnie, 15-letnie, 18-letnie, 21-letnie, 25-letnie i Cask Strength Edition. Destylarnia produkuje również szereg specjalnych butelek, na które składa się 35-letni single malt i Teapot Dram.
Zdolność produkcyjna Glengoyne wynosi 1,1 miliona litrów, a woda używana do produkcji pochodzi ze źródeł Glengoyne Burn położonych w pobliżu destylarni. Jęczmień Golden Promise, wykorzystywany do produkcji zacieru słodowego jest niezwykle wysokiej jakości. Obecnie wykorzystują ją jedynie trzy gorzelnie na świecie, a to ze względu na jego nisko ekonomiczny charakter.
Ziarno jęczmienia jest najpierw zalewane krystaliczną wodą ze sprawdzonego źródła, a następne suszone ciepłym powietrzem. Marka szczyci się tym, że nie używa do suszenia torfu. Wykorzystuje ten fakt w marketingu za pomocą hasła: „Autentyczny smak whisky słodowej nieskażonej torfem”. Glengoyne posiadało własne słody podłogowe do 1910 roku.
Destylarnia wykorzystuje w procesie destylacji sześć popłuczyn wykonanych z drewna sosny Oregon. Glengoyne jest wyjątkowy, ponieważ skutecznie produkuje Highland Single Malt, który następnie dojrzewa na terenach Lowlands. Zakład leży na Highland Line, która jest oficjalnym podziałem między Highlands i Lowlands. Glengoyne to jedna z najłatwiej dostępnych destylarni w Szkocji, położona zaledwie pół godziny jazdy od Glasgow.
Glengoyne szczyci się najwolniejszym procesem destylacji w Wielkiej Brytanii, który sprzyja tworzeniu się „estrów” w spirytusie, nadając Glengoyne charakterystyczny słodki, łagodny smak. Glengoyne posiada na miejscu szereg magazynów. Destylaty 12-latka i innych trunków dojrzewają w dębowych beczkach z Hiszpanii, w których wcześniej leżakowano sherry. Glengoyne kładzie szczególny nacisk na dobór drewna do beczek, ponieważ wierzy, że wysoka jakość beczki jest jednym z elementów nadających Glengoyne jej gładki, dojrzały smak.
Jabłko gra pierwsze skrzypce w palecie smakowej 12-letniego single malta. Później na prowadzenie wysuwają się elementy miodowe i jęczmienne, a także nuty przypraw. Finisz jest natomiast niezwykle długi i kawowy.
Barwa: stłumiony, złocisty kolor;
Aromat: jabłko, toffi, miód akacjowy, nektarynka w syropie, przyprawy, w tle prażony jęczmień;
Smak: dojrzałe winogrona, dąb, miód z nutą wanilii, mleko kokosowe i przyprawa dębowa, lody czekoladowe;
Finisz: długi i tłusty, nuty kawy;
Glengoyne 12 świetnie sprawdzi się jako dodatek do pełnowymiarowej kolacji. Czysta słodycz smażonych przegrzebków uzupełni miękkie dębowe wykończenie whisky. Cytrynowa cierpkość łososia wydobędzie z single malta cytrusowe akordy i kokosowe elementy. Wiele rodzajów serów, szczególnie te bardziej orzechowe, podkreślą miękki dąb zawarty w smaku trunku. A co z deserem? Whisky świetnie współgra z maślano-karmelowym ciastem.
Gama produktów ze szkockiej gorzelni Glengoyne posiada spójną oprawę graficzną. Butelka zawsze jest smukła i o długiej szyjce, a etykieta podzielona na dwie części. Czarna, okrągła przedstawia emblemat marki z dwoma ptakami i rok rozpoczęcia pracy destylarni. Większa, beżowa etykieta opisuje smaki zawarte w złotej cieczy i określa wiek destylatu. Na butelce znajduje się również podpis managera destylarni.
Warto zapoznać się z całym, dość szerokim wachlarzem produktów Glengoyne. 12-latek wyróżnia się na tle innych wypustów miękkością i mocnym akcentem zielonego, świeżego jabłka. Z pewnością zadowoli fanów delikatnych smaków i finezji aromatów. Trunek będzie odpowiedni podczas kolacji, zwłaszcza jako towarzysz serów, łososia i przegrzebków.