Dlaczego warto kupić Glenturret Sheryy Cask Edition?
- Destylarnia Glenturret uznawana jest za najstarszą szkocką gorzelnię – powstała (jako nielegalna) w 1775 roku pod nazwą The Hosh (z gaelickiego „stopa”)
- Debiutowała w 2014 roku z mocą 40% ABV, rok później moc podniesiono do 43% ABV
- Bardzo gładka, łatwo pijalna, dużo słodyczy, biszkopt z toffi, miód, dużo orzechów, migdałów, sułtanek, a także nut skórzanych, dębowych, wanilii i lekkich przypraw
- Stworzona z destylatów leżakowanych w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego i hiszpańskiego
- Butelkowana z mocą 43% ABV
- Whisky uniwersalna, dobra dla początkujących, do dobrze przyprawionych dań i wyrazistych serów
Zabutelkowana z mocą 43% alkoholu, szkocka single malt whisky dojrzewa z beczkach zarówno z amerykańskiego dębu, jak i w beczkach po sherry z Hiszpanii. Poprzednie wydanie trunku z destylarni Glenturret miało 40% mocy – tym razem zdecydowano się na wzmocnienie dramu zarówno w skali procentowej, jak i smakowej i aromatycznej. Pozycja sprzedawana w woreczku, zamiast w blaszanej tubie lub prostokątnym opakowaniu, gwarantuje słodkie i kojące nuty pełne miodowego i waniliowego charakteru.
Położona w pięknej okolicy Perthshire w Szkocji, Glenturret Distillery to najstarsza działająca destylarnia w Szkocji. Wyjątkowo złocista whisky do dzisiaj wytwarzana jest ręcznie, podobnie jak dwa wieku temu. Marka czerpie z bogatych zasobów regionu i tworzy zróżnicowany katalog produktów, w którym co jakiś czas pojawiają się coraz to ciekawsze pozycje. Świadomość, że Glenturret jest najczęściej odwiedzaną destylarnią w Szkocji (z ponad 100 000 odwiedzających rocznie), może prowadzić zbudowania oczekiwań, które z pewnością zostaną spełnione! Jak głosi napis nad drzwiami w jednych z pomierzeń gorzelni, whisky była destylowana w tym miejscu od co najmniej 1775 roku. Co więcej, nielegalna destylacja - bardzo powszechna w tamtych czasach - mogła mieć tu miejsce już od 1717 roku. Gorzelnia przetrwała załamanie lat 30. XIX wieku, a następnie została rozbudowana. Podobnie jak wiele gorzelni szkockiej whisky, Glenturret został mocno dotknięty zakazem spożywania alkoholu w USA w latach 20. XX wieku i w rezultacie została zamknięta. Budynki zostały nabyte w 1957 roku przez Jamesa Fairlie, który wznowił produkcję w 1960 roku. W latach 80. gorzelnia należała do Cointreau, a w 1990 roku została zakupiona przez Highland Distillers (obecnie Grupa Edrington). W 2018 roku ogłoszono, że Glenturret Distillery została zakupiona przez Art & Terroir, francuskiego producenta i dystrybutora wina.
Obecnie bardzo niewiele szkockich destylarni nadal samodzielnie słoduje ziarno jęczmienia. Glenturret do dzisiaj w pewnym stopniu stosuje tę praktykę – część słodu jest jednak kupowana przez gorzelników od zaprzyjaźnionych słodowni. Proces wytwarzania rozpoczyna od mielenia słodu, a następnie przechodzi do kadzi zaciernej, w której powstaje zacier. Później miejsce ma fermentacja i destylacja w miedzianych alembikach. W końcu trunek trafia do dwóch rodzajów beczek – z dębu amerykańskiego oraz do beczek po hiszpańskiej sherry. Spędza w nich co najmniej 3 lata, zanim zostanie zabutelkowany z mocą 43%.
Glenturret Sherry obfituje w bogate, słodkie smaki, którym towarzyszą akcenty przypraw, wanilii i drzewa sandałowego.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: domowy biszkopt, słodycz miodu i wanilia;
Smak: ptysie przełożone aromatycznym drzewem sandałowym i gładkimi, słodkimi przyprawami;
Finisz: dobrej długości z utrzymującą się ostrością;
Ten słodki single malt sprawi, że nasze zmysły przeniosą się do miodowej krainy obfitości. Aby w pełni odczuć mieszące się w trunku wyraziste akcenty przyjemnych przypraw i nuty drzewa sandałowego, polecamy dodać do whisky odrobinę wody – dwie lub trzy krople w zupełności wystarczą. Marka Glenturrent dba o to, aby jej smakosze zostali dobrze zapoznani z pozycjami destylarni. Na stronie internetowej szkockiej gorzelni znajdziemy cały wachlarz przeróżnych formuł ciekawych koktajli alkoholowych na bazie tej wyważonej whisky słodowej. Każdy znajdzie coś dla siebie: fani mocniejszych, jak i delikatniejszych drinków.
Pękata butelka o długiej szyjce sprzedawana jest w oryginalnym opakowaniu – nie jest to ani tuba, ani pudełko, a szery woreczek! Kryje on lekko obłe szkło z beżowo-wiśniową etykietą na samym froncie. Na samym jej dole dojrzymy złotą dłoń, czyli symbol szkockiej marki. Tło etykiety stanowi widok na zachodzące nad spokojnym morzem słońce. Kolorystyka nawiązuje do sposobu maturacji w beczkach po sherry. Na przezroczystej tafli szkła, przez którą widać złoty płyn, wytłoczono datę powstania destylarni.
Glenturret oferuje fantastyczną gamę single maltów, które są świetnym prezentem dla rodziny, przyjaciół… a nawet dla siebie! Wydanie leżakujące w mieszance beczek będzie idealne dla fanów słodkich, lekko owocowych smaków. Sprawdzi się podczas wielu okazji – tych bardziej, jak i mniej formalnych. Znawców marki Glenturrent z pewnością nie będzie trzeba długo przekonywać!