Pomimo iż na Tajwanie ilość miłośników whisky sukcesywnie wzrastała, surowe prawo kraju dotyczące produkcji alkoholi wysokoprocentowych wciąż nie pozwalało na tworzenie złocistego trunku w obrębie wyspy. Wśród miłośników whisky znajdował się T. T. Lee, bogaty przedsiębiorca i właściciel jednej z największych firm na Tajwanie King Car Group. Gdy więc w 2002 prawo złagodzono T. T. Lee niemalże natychmiast rozpoczął projekt pozwalający mu na produkcję swojej ulubionej single malt w klasycznym szkockim stylu. Realizację marzenia rozpoczął od znalezienia idealnej przestrzeni do wybudowania destylarni. Najlepszym miejscem okazał się wiejski obszar w północno-wschodniej części wyspy o długiej historii, którego mieszkańców niegdyś nazywano Kavalan. To tam łączyły się cechy, które miały wspomóc powstanie doskonałej whisky – łatwość dostępu do krystalicznie czystej wody roztopowej spływającej z gór Snowy Moutains, naturalne środowisko i gorący, wilgotny klimat chłodzony bryzą napływającą znad oceanu. Ponieważ T. T. Lee zależało na tworzeniu whisky single malt w szkockim stylu do budowy destylarni zatrudnił specjalistę dr Jima Swana, który przyjechał na Tajwan, by opracować konstrukcję budynku i sprawować nadzór nad całą budową. Destylarnia była gotowa po zaledwie 9 miesiącach – do jej wyposażenia importowano ze Szkocji miedziane alembiki. Po wyposażeniu i otwarciu gorzelni w 2005 do zespołu dołączył Ian Chang, gorzelnik, który skończył w Szkocji studia chemiczne i tam też zdobył doświadczenie w pracy w destylarni. Chang razem z dr Swanem wypracowali unikalny charakter whisky, a gdy eksperymenty ze stylem zostały zakończone zakorkowano pierwszą tajwańską whisky. Był to rok 2008. Zaledwie dwa lata później marka Kavalan weszła na międzynarodowy rynek z wielkim hukiem zmieniając raz na zawsze tradycyjny świat whisky. W roku 2010 bowiem 3 letnia whisky od Kavalan została wystawiona w konkursie z degustacją w ciemno wraz z „młodymi szkockimi” i okazała się z nich najlepsza. Ta wygrana sprawiła, że dotąd bardzo tradycyjny świat whisky musiał otworzyć się na nowości, a popyt na trunki produkowane w Azji gwałtownie wzrósł. Dzięki temu niewielka destylarnia Kavalan z początkowej produkcji 1,5 miliona litrów whisky rocznie przerodziła się w jedną z największych na świecie z produkcją sięgającą 9 milionów litrów rocznie! A każda kolejna butelka stworzona przez markę i obecnego Mistrza Gorzelnika w osobie Iana Changa zdobywa złoto na wszystkich najważniejszych międzynarodowych konkursach.
Kavalan Solist Vinho należy do kolekcji „Solist”, którą tworzą whisky butelkowane z oryginalną zawartością alkoholu bez rozcieńczania źródlaną wodą. Butelki pochodzą także wyłącznie z jednej beczki, dlatego zawartość alkoholu pomiędzy seriami może się różnić. Solist Vinho dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu, w których wcześniej starzono wina białe i czerwone. Przed umieszczeniem w nich destylatu beczki wyczyszczono, wyszlifowano i wypalono ponownie. Kolekcja zadebiutowała w 2009 roku wprowadzając na rynek zupełnie nowy trend.
Kolor: intensywne złoto;
Nos: słodki i bogaty; figa, wanilia, wiśnia, kokos, śliwka, skórka cytrusowa, konfitura truskawkowa, brzoskwinia, zboże, toffi, praliny, ciemna czekolada, dąb, gruszka, mango, przyprawy świąteczne, cynamon, goździki, capuccino;
Smak: bogaty; wanilia, karmel z brązowego cukru, daktyle, rodzynki, czekolada, melon, mango, mandarynka, kiwi, owoce cytrusowe, pieprz, kakao naturalne, owoce tropikalne, czarne wiśnie, goździki, dżem śliwkowy;
Finisz: długi i harmonijny; rodzynki, ciemna czekolada, dąb, owoce tropikalne, szczypta pieprzu;
Solist Vinho najlepiej degustować bez dodatków, by móc w pełni zachwycić się jej unikalnym charakterem i bogatym bukietem. Naszykuj więc odpowiednie kieliszki na niskiej nóżce z pękatą czaszą zwężającą się ku górze i zaproś znajomych na degustację jednej z najlepszych whisky w ich życiu. Jeśli okaże się, że oryginalna moc trunku jest jednak zbyt wysoka, nalej whisky na dużą kość lodu, która ją ochłodzi lecz nie rozcieńczy.
Butelka prezentuje charakterystyczny dla marki styl – nowoczesny i minimalistyczny, a przy tym elegancki. Wykonana jest z jasnego szkła, ma prosty okrągły kształt i delikatnie pękatą szyjkę. Ozdobiona jest krótkim kapturem w kolorze złota i komponującą się kolorystycznie złoto-granatową etykietą w kształcie prostokąta. Etykieta otoczona jest prostą ramką, a wewnątrz niej widnieje logotyp marki, którym jest wizerunek budynku destylarni, nazwa marki, nazwa kolekcji i whisky oraz kilka informacji na jej temat wraz z podpisem Mistrza Gorzelnika.
Whisky chowana jest w elegancką tubę wykonaną z przyjemnego w dotyku materiału o jasno-niebieskim kolorze. Gustowne zewnętrzne opakowanie sprawia, że whisky ta może stać się wyjątkowym i szykownym prezentem dla wyjątkowej osoby. Na tubie umieszczono elementy w kolorze złota: logotyp, nazwę destylarni oraz nazwę whisky. Całość dopełniają elementy dekoracyjne oraz medal przyznany w konkursie World Whiskies Awards z tytułem „Najlepsza whisky single malt na świecie”.
Jest to wielokrotnie nagrodzona whisky, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom złocistych trunków i prawdziwym koneserom. Wręczenie kolekcjonerowi podarunku w postaci wspaniałej tajwańskiej whisky z pewnością nie zostanie zapomniane. W dodatku jeśli po degustacji pozostanie po butelce coś, co będzie można ponownie wykorzystać – piękne opakowanie.
Kraj | Taiwan |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | KAVALAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 55.6 |
Pojemność | 0.7L |