Renomowana marka Macallan powstała w miejscowości Craigellachie, na wzgórzu nad samą rzeką Spey dzięki Alexandrowi Reidowi, farmerowi i nauczycielowi, który w roku 1824 postanowił wystąpić z prośbą o licencję na produkcję whisky, a otrzymawszy ją założył swoją własną gorzelnię. Oryginalną nazwą gorzelni była „Maghellan”, czyli połączenie gaelickiego słowa „magh”, oznaczającego żyzną ziemię oraz słowa „ellan”, które odnosiło się do imienia St. Fillana, mnicha szerzącego w Szkocji wiarę chrześcijańską. Po śmierci założyciela w roku 1848 gorzelnia kilkukrotnie zmieniała właściciela, by zatrzymać się na dłużej w rękach słynnego przedsiębiorcy Rodericka Kempa w roku 1892. Od tamtej pory przez następne 100 lat pozostawała w rękach rodziny Kempa, która zaangażowaniem i inwestycjami osiągnęła ogromny sukces. Pierw gorzelnia została przebudowana ze starej szopy z dwoma alembikami na prawowity budynek z siedmioma alembikami. Następnie w 1963 firma została przekształcona w spółkę i weszła na giełdę, by zdobyć nowy kapitał inwestycyjny. Wejście na giełdę okazało się sukcesem i pozwoliło marce Macallan przejść od producenta whisky słodowej, wykorzystywanej w blended whisky innych producentów do samoistnego producenta whisky single malt docenianej na rynku. W ten sposób pod koniec lat 60. XX wieku zabutelkowano pierwszą whisky pod etykietą Macallan. W 1996 roku marka przeszła w ręce Highlands Distillers, a następnie w 1999 została odkupiona przez wciąż obecnego właściciela, firmę Edrington Group. Najnowszy właściciel rozpoczął zarządzanie marką od unowocześnienia portfolio, pierw w roku 2004 i następnie w 2013, a skończył na wybudowaniu zupełnie nowej destylarni, na którą przeznaczył trudną do wyobrażenia sobie sumę 140 milionów funtów. Oficjalne otwarcie nowej destylarni miało miejsce w roku 2018. W ten sposób firma Macallan od gorzelni mieszczącej się w drewnianej szopie, produkującej trunki wykorzystywane przez innych producentów wyrosła na jedną z najlepiej sprzedających się marek szkockiej whisky na świecie.
Od samego początku do końca produkcji whisky marka Macallan stawia na prawdziwą unikalność, wybierając takie metody i takie produkty, których nie wykorzystuje żaden inny producent whisky na świecie. Dlatego destylaty pod whisky single malt produkowane są jedynie z własnej odmiany jęczmienia zwanej „Minstrel”, pozyskiwanej ze zleconych przez firmę upraw a także własnych pól rolnych. Destylaty tworzone są w alembikach powszechnie znanych pod nazwą „dziwnie małych alembików Macallan”, które w istocie są nadzwyczaj małe, jedne z najmniejszych w całej branży. Ich niewielki rozmiar zapewnia duży kontakt alkoholu z miedzią, a to skutkuje pożądanymi cechami w whisky, takimi jak: gładkością, czystością i intensywną owocowością. Najwięcej starań firma przykłada jednak do procesu starzenia, dlatego posiada własny zespół specjalistów-bednarzy, a nawet Mistrza Bednarza, który samodzielnie wybierając beczki do leżakowania określa w nich: rodzaj drzewa, z którego zostały wykonane, głównie wybierając rosnące w północnej Hiszpanii, długość i charakter suszenia drewna, rodzaj spoiwa i cieczy używanej do przyprawiania (oloroso) oraz czas trwania tego procesu. Większość beczek, z których korzysta Macallan jest więc przygotowywanych specjalnie na zamówienie firmy.
Seria Macallan Triple Cask Matured wcześniej znana była pod nazwą The Macallan Fine Oak. Jest to kolekcja dojrzewająca w wyjątkowo złożonej kombinacji beczek, która wyróżnia się niezwykle gładkim i delikatnym, a jednocześnie złożonych charakterem. Czepie go z europejskich i amerykańskich beczek z sezonowanego dębu po Sherry oraz Borbonie z dębu amerykańskiego.
Trzy, osobno dojrzewające destylaty słodowe są fachowo łączone w odpowiednim czasie przez Mistrza Gorzelnika i jego zespół, aby stworzyć unikalną gamę aromatyczną i świeży smak. Objawiają się w niej żywe cytrusy, jasny dąb i aksamitne kakao o stonowanej intensywności.
Macallan Triple Cask Milled 15 Years Old jest wynikiem wyjątkowego połączenia beczek z europejskiego dębu po Sherry, beczek z dębu amerykańskiego po Sherry oraz beczek z dębu amerykańskiego po Bourbonie. To one właśnie zapewniają niezwykle gładki i delikatny charakter 15-letniej whisky. Jest to Macallan o lżejszym niż zazwyczaj stylu, o wysublimowanym i dekadenckim smaku pomarańczy i czekolady oraz naturalnym słomkowym kolorze.
Wcześniej znana była jako Fine Oak 15 Years Old, dziś oferuje ten sam doskonały trunek pod nową nazwą i w nowej szacie graficznej.
Kolor: intensywnie słomkowy;
Nos: wysublimowany i intensywny; róża, cynamon, sherry, skórki cytrusów, morele, kardamon, melasa, czekolada mleczna, dąb;
Smak: bogaty; mleczna czekolada, rodzynki, jabłka, marmolada z pomarańczy, pigwa, marcepan, gotowana gruszka, maślane ciastko oblane czekoladą,
Finisz: trwały i długi; kandyzowana skórka pomarańczy, suszone owoce, cytryna, dąb;
Ta doskonała 15-letnia whisky o posmaku pomarańczy i czekolady najlepiej prezentuje się serwowana w wersji saute w niskiej szklace, bez zbędnych dodatków. Prawdziwi smakosze i degustatorzy obeznani w tego typu ekstrawaganckich trunkach powinni delektować się nią w towarzystwie słodkich wypieków nadziewanych marmoladą z sewilskich dojrzałych, dorodnych pomarańczy. One spotęgują jeszcze bardziej rozkoszne doznania z degustacji.
Seria Triple Cask to nie tylko nowa nazwa, lecz także nowy design, który ma odzwierciedlić najwyższą jakość whisky oraz ukazać doskonałe umiejętności i rzemiosło specjalistów Macallan Masters. Dlatego whisky została zamknięta w niezwykle elegancko prezentującej się butelce o wąskim, okrągłym kształcie z jasnego szkła, ozdobionej na froncie tłoczeniem w kształcie trójkąta. W środku tłoczenia umieszczono małą trójkątną etykietę w kolorze niebieskim z liczbą „15” oznaczającą ilość lat, które whisky spędziła na leżakowaniu. Szyjka obleczona została jasno-kremowym kapturem o deseniu w jodełkę ze złotym zdobieniem, a środkowa część butelki została pokryta szeroką etykietą o białym tle ze złoto-niebieską ramką. Na etykiecie od góry znajdują się: logotyp marki, którym jest stary budynek gorzelni, nazwa producenta w eleganckiej czcionce, powtórzona liczba „15” oraz informacje dotyczące trunku.
Butelka chowana jest w prostokątnym eleganckim pudełku w kolorze niebieskim i deseniu w niewielkie trójkąty o różnej intensywności barwy. W górnej części pudełka widnieje taka sama etykieta jak na butelce – o białym tle, ze złotą ramką, przedstawiająca logotyp, nazwę producenta i informacje o whisky.
Macallan 15Y Triple Cask to trunek, który zdobędzie serca doświadczonych smakoszy, potrafiących docenić jego wyróżniające się na tle innych szkockich whisky, cechy smakowe i aromatyczne. Zdecydowanie jest to jedna z bardziej prestiżowych butelek, która nada kształt domowej kolekcji i wypełni specjalne miejsce w barku.