MACALLAN RARE CASK 43% 0,7L

zdjęcie produktu MACALLAN RARE CASK 43% 0,7L

cena: 1799.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 0 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDMACALLAN
VOL%43
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJSingle Malt
NA OKAZJEDla konesera

Z rąk do rąk

Destylarnia odpowiedzialna za produkcję whisky Macallan jest jedną ze starszych wytwórni whisky w Szkocji, a na pewno jedną z najbardziej znanych i najpopularniejszych w regionie Speyside. Data jej legalizacji – 1824 jest uznawana za początek destylarni, chociaż źródła donoszą, że już dużo wcześniej w tym regionie istniała gorzelnia produkująca złocisty trunek, niekoniecznie legalnie. Budynki destylarni leżą na wzgórzu nad rzeką Spey, w pobliżu brodu wykorzystywanego od wieków do przepraw rzecznych. Podróżnicy, handlarze i pasterze często zatrzymywali się tutaj by odpocząć i przy okazji napełnić bukłaki złocistym trunkiem. Oficjalnie destylarnię założył Alexander Reid, jednak jego nazwisko ginie w pomroce dziejów; ani on, ani jego potomkowie nie przyczynili się do dalszego rozwoju i sukcesu destylarni. Aż do roku 1892 destylarnia przechodziła z rąk do rąk, wciąż produkując i sprzedając whisky. Co pozostało do dziś to siedziba firmy w dworku Easter Elchies, którego rysunek wciąż stanowi rozpoznawalny symbol destylarni i umieszczany jest na butelkach, etykietach i kartonikach whisky. Sytuacja w destylarni została unormowana dopiero w 1892 roku, gdy nabył ją Roderick Kemp, były współwłaściciel destylarni Talisker na wyspie Skye. Kemp i jego następcy byli przez lata właścicielami destylarni Macallan i do dziś jego spadkobiercy posiadają część udziałów w firmie, należącej całościowo do koncernu producentów whisky Highland Distillers. The Macallan pochodzi ze Speyside, jednego z czterech szkockich regionów odpowiedzialnych za produkcji whisky (także Highlands, Lowlands, Islay), a destylarnia znajduje się w miejscowości Craigellachie, nieopodal słynnego Dufftown. W Craigellachie znajduje się jeszcze jedna destylarnia o takiej samej nazwie (Craigellachie). W dorzeczu rzek Spey i Livet leżą także: Aberlour, Cardhu i wielu innych mniejszych destylarni, z których słynie Speyside, region uznawany za najbardziej sprzyjający produkcji whisky w Szkocji.

Blendy, malty i sherry, sherry, sherry

Przez wiele lat podstawą działalności gorzelniczej Macallana była produkcji whisky na potrzeby blendów innych destylarni. Butelkowanie Macallana jako single malt whisky rozpoczęto dopiero pod koniec lat sześćdziesiątych XX wieku, kiedy to Seagram, największy odbiorca produktów ze wzmiankowanej gorzelni zmienił formułę produkowanej whisky Chivas Regal, rezygnując z maltowego wkładu ich blendu. Wtedy też w destylarni podjęto odważną decyzję, poczyniono stosowne inwestycje, zmodernizowano zakład, zwiększono jego moce produkcyjne i przestawiono się na produkcję własnych single maltów. Głównym sprawcą tej słusznej, jak się miało okazać decyzji, był Allan Shiach – praprawniuk Kempa. Wciąż olbrzymią wagę przywiązywano do utrzymania tradycyjnego sposobu produkcji. Gdy zmieniano alembiki na nowe, dbano o to, by maszyny były wykonane dokładnie na wzór starych. Jeśli jesteśmy przy alembikach, warto wspomnieć, że te używane w Macallan są najmniejszymi (konkretnie najniższymi) alembikami stosowanymi do produkcji whisky w całym regionie Speyside. Jeśli chodzi o nazewnictwo, zanim Macallan dorobił się słynnego „the”, obok nazwy Macallan umieszczano drugi człon - Glenlivet, który swego czasu stanowił swoisty wyznacznik jakości, wyznaczony oczywiście przez destylarnię Glenlivet (piszę o tym więcej przy whisky Glenlivet, polecam sprawdzić). W latach 80 tych, wraz z popularyzacją Macallan i rosnącą sprzedażą butelek whisky, zrezygnowano z dodawania członu Glenlivet i podjęto decyzję (dla wyróżnienia jej spośród innych whisky), na dodanie przedrostka „the". Od tej pory możemy mówić o historii whisky The Macallan. Destylarnia Macallan to jedna z najbardziej tradycyjnych firm produkujących whisky w Szkocji. Jej włodarze szczycą się tym, że The Macallan jest (lub był) jedną niewielu whisky, której destylat od początku do końca okresu dojrzewania leżakuje tylko i wyłącznie w beczkach po sherry. No właśnie, jest lub był. Przez wiele lat uparcie tak twierdzono, a potajemnie leżakowano destylat w beczkach po bourbonie lub nawet w czystym drewnie - plain wood (używany głównie do zestawiania blenów). Wróćmy jednak do beczek po sherry. Zazwyczaj w przypadku whisky z napisem „sherried" lub „matured in sherry casks", zazwyczaj tylko pewna część destylatu dojrzewa w beczkach po sherry, a dopiero potem mieszana jest z destylatem leżakowanym w innych beczkach lub też leżakowanie w beczkach po sherry odbywa się nie cały czas, a jedynie przez pewien krótki okres pod koniec dojrzewania. The Macallan robi inaczej, a szczególne znacznie przykłada się tu właśnie do cennych i drogich beczek po sherry. Włodarze destylarni specjalnie w tym celu zamawiają nawet pewną ilość sherry oloroso w Hiszpanii, pilnując osobiście doboru beczek. Następnie po trzech latach leżakowania, beczki te są opróżniane, (sherry się sprzedaje, nie wylewa) a puste beczki trafiają prosto do Craigellachie, gdzie są napełniane destylatem. Do produkcji beczek stosuje się drewno dębowe z drzew co najmniej 80 cio letnich. Wybiera się tylko około 20% najlepszego drewna, idealnego do starzenia whisky, przynajmniej według standardów Macallana. Tak duża dbałość o szczegóły daje oczekiwane efekty, gdzie finalnie otrzymujemy whisky niezwykle łagodną, o słodkim posmaku sherry, lekko torfową, z nutami migdałów, wrzosów, imbiru, czy toffi. Czyni to też whisky znacznie droższą, gdyż jedna beczka po sherry (nie licząc nawet wkładu, jest około dziesięć razy droższa od beczki po bourbonie).

Złota obietnica

Kolejnym kluczowym elementem wpływającym na aromat i smak Macallan jest bardzo staranny dobór jęczmienia, wykorzystywanego do produkcji whisky. Tradycyjne w destylarni Macallan do produkcji whisky stosuje się odmianę jęczmienia o nazwie Golden Promise i chociaż jego produkcja jest nieopłacalna już od lat 70 tych, dbający bardzo o tradycję i jakość Macallan wciąż korzysta z rzeczonej odmiany, gdyż najbardziej odpowiada ona wymogą produkcji ich whisky. Garść statystyk dla udowodnienia tego twierdzenia: aktualnie w Szkocji produkuje się rocznie tylko około 5 tysięcy ton tego jęczmienia, z czego 4,5 tysiąca ton zużywane jest w destylarni Macallan. To się nazywa konkretny i zdecydowany odbiorca, żeby nie powiedzieć – uparty. To nie koniec dbałości o najwyższą jakość produktów podczas wytwarzania whisky z Macallan. Podczas drugiej destylacji zbierane jest tylko 15% wybranego, zdecydowanie najlepszego destylatu whisky, przy czym inne gorzelnie zbierają nawet do 24%. Oczywistym jest, że tym samym wybiera się tylko najbardziej wartościowe, pełne smaku i aromatu elementy destylatu.

Podczas mieszania whisky a przed rozlaniem jej do butelek (single malty są mieszane z wykorzystaniem destylatów pochodzących z jednej destylarni) selekcjonuje się około stu beczek o odpowiednim wieku, spośród których wybiera się tylko połowę i dopiero z nich miesza się wybraną pozycję, aby uzyskać wymagany i taki sam jak w poprzedniej edycji, kolor, smak i aromat. Po zmieszaniu zawartości wybranych beczek destylat ponownie przelewany jest do beczek i pozostawiany nawet do 12 miesięcy na kolejne leżakowanie, dając tym samym czas potrzebny składnikom do uzyskania pełnej i oczekiwanej harmonii.

Mistrz i Macallan

The Macallan Rare Cask to whisky single malt zbudowana z destylatów dojrzewających w beczkach po sherry, zgodnie z wiekowymi zasadami destylarni. Jej autorem jest mistrz gorzelniczy Macallana Bob Dalgarno. Do zestawienia tego single malta użyto whisky z jednego rocznika, starzonych w beczkach po sherry (16 różnych kombinacji) z przewagą beczek first fill. Rare Cask debiutował na rynku amerykańskim w 2014 roku, a rok później w Europie. Jest pierwszą whisky z serii 1824 Master Series (data legalizacji pierwszej destylarni Macallan). Użyte beczki, wybrane osobiście przez Master Blendera, stanowiły 1% wszystkich beczek z leżakowni. Tak dokładna selekcja upewnia nas w przekonaniu, że Macallan bardzo dba o szczegóły, jakość, tradycję no i oczywiście smak i aromat.

Kolor: ciepła miedź, wpadająca w ochrę.

Nos: mocny i dominujący aromat sherry, świeży imbir i przyprawy korzenne, rodzynki w czekoladzie, gorzka czekolada, pieczone jabłka, cynamon, goździki i miód. Bardzo odległy, ukryty dym.

Smak: gęsty i słodowy z wyraźnymi i wszechobecnymi nutami sherry oloroso z zaznaczonym korzennym i pieprznym charakterem. Dużo ziół jak wyczuwalny tymianek; miód lipowy i wrzosowy, gałka muszkatołowa i cynamon. Bardzo bogaty i zbalansowany.

Finisz: bardzo długi i harmonijny, miękki i łagodnie przechodzący w dębinę.

Klasyczna whisky i klasyczna degustacja

Tak dokładnie zestawioną i tak zbalansowaną whisky należy pić tylko i wyłącznie w formie degustacji. Należę do odważnych barmanów i zawsze zachęcam do picia alkoholu w koktajlach, ale w pewnych przypadkach moja odwaga ma swój kres i tak jest w tym przypadku. Wysoka cena także ma wpływ na moje spostrzeżenie; nie odważyłbym się zmieszać tej whisky z czymkolwiek, może poza odrobiną wody, ale to też z zastanowieniem. Pamiętajcie, że degustację należy odbywać po uprzednim przepłukaniu gardła letnią wodą; whisky podawać trzeba w odpowiednim szkle i w temperaturze pokojowej. Najpierw należy zamieszać delikatnie kieliszkiem, potem powąchać raz, powąchać ponownie, po czym wziąć pierwszego, małego łyka. Pozwolić złocistemu trunkowi powoli rozchodzić się po ustach, po czym przełknąć i delektować się każdą chwilą, bo takie whisky nie trafiają się zawsze.

Highlands czy Speyside?

Zarówno butelka, jak i etykieta czy kartonowe opakowanie utrzymane są w barwach ochry lub mahoniu, przez co mają nawiązywać do koloru tego, co najważniejsze – whisky. Na butelce znajdziemy informację, że jest to Highland Single Malt Scotch Whisky, edycja Rare Cask. Przy okazji wyjaśnię wątpliwości; niekiedy szkockie whisky z regionu Speyside (jak Macallan) określa się jako whisky ze znacznie większego Highlands. Speyside leżące na północnym wschodzie jest z każdej strony (z wyjątkiem morza oczywiście) otoczona przez Highlands, stąd niekiedy produkty ze Speyside zalicza się do większego Highlands. Nomenklatura i nazewnictwo nie mają jednak większego znaczenia przy tak fantastycznej i świetnie zbalansowanej whisky. Produkt prezentuje się świetnie i bardzo elegancko, klasyka gatunku.

Inwestycja

Macallan jest jedną z ulubionych whisky rosyjskich biznesmenów. Zdarzyło się pewnego dnia, w 2005 roku, tuż przed Bożym Narodzeniem, że do Moskwy dotarła dostawa 20 butelek ekskluzywnego Macallana Lalique 50 years old, w cenie zaledwie sześciu tysięcy dolarów za butelkę. Udało się sprzedać wszystkie w niecały tydzień. Ta edycja może nie jest tak drogocenna, ale ze względu na charakter tej whisky, jej unikatowe wykonanie, poprzez wspomniany wybór konkretnych beczek (rare cask), wiekową tradycję i historię Macallana, jest pozycją obowiązkową dla każdego kolekcjonera. Chyba nie muszę przypominać, że whisky starzeje się tylko w dębowej beczce. Zamknięta w butelce wciąż będzie miała taki sam wiek jak w chwili butelkowania, co nie znaczy, że tak rzadka edycja pojawi się ponownie. Także dlatego warto ją kupić; do kolekcji, do degustacji lub jako inwestycję. Polecam.

Podobne whisky

zdjęcie produktu MACALLAN 12Y TRIPLE MATURED 40% 0,7L GBMACALLAN 12Y TRIPLE MATURED 40% 0,7L GBMACALLAN | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt379.00 zł |
zdjęcie produktu MACALLAN SIENNA 43% 0,7LMACALLAN SIENNA 43% 0,7LMACALLAN | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations499.00 zł |
zdjęcie produktu MACALLAN LUMINA 41,3% 0,7LMACALLAN LUMINA 41,3% 0,7LMACALLAN | 41.3 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations469.00 zł |
zdjęcie produktu MACALLAN DOUBLE CASK 18Y 43% 0,7L GBMACALLAN DOUBLE CASK 18Y 43% 0,7L GBMACALLAN | 18Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera1999.00 zł |
zdjęcie produktu MACALLAN QUEST HIGHLAND 40% 0,7L GBMACALLAN QUEST HIGHLAND 40% 0,7L GBMACALLAN | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt250.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu YELLOWSTONE SELECT 46,5% 0,75LYELLOWSTONE SELECT 46,5% 0,75LYELLOWSTONE | 46.5 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey250.00 zł |
zdjęcie produktu DAVID NICHOLSON 1843 50% 0,7LDAVID NICHOLSON 1843 50% 0,7LDAVID NICHOLSON | 50 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram129.00 zł |
zdjęcie produktu WILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,7LWILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,7LWILLETT | 47 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey295.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI | 40 | 0.5L | Japonia | Blended | Higher expectations129.00 zł |
zdjęcie produktu GLENFIDDICH 12Y 40% 1LGLENFIDDICH 12Y 40% 1LGLENFIDDICH | 12Y | 40 | 1L | Szkocja | Single Malt | Dobrze znane159.90 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt269.00 zł |
zdjęcie produktu GLENFIDDICH PROJECT XX 47% 0,7L TUBAGLENFIDDICH PROJECT XX 47% 0,7L TUBAGLENFIDDICH | 47 | 1L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations229.00 zł |

Opinie

Kontakt

biuro@kukunawa.pl

Strefa Klienta

Mapa Serwisu

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy