Trunek zabutelkowany z mocą 46% alkoholu. Na podniebieniu wyraźne dymne nuty, które ekspresja zawdzięcza leżakowaniu dramu w beczkach po torfowym wypuście. Penderyn Peated wychodzi na rynek raz do roku, w liczbie zaledwie 5 tysięcy butelek. Sama destylarnia Penderyn to miejsce nietypowe. Jest to jedyna gorzelnia w Walii, która rozpoczęła produkcję w 2000 roku, a sam zakład powstał 2 lata wcześniej. Destylarnia mieści się na terenie Parku Narodowego Brecon Beacon.
Podstawą formuły jest zacier słodowy pochodzący z browaru Brains. Woda czerpana jest zaś ze źródeł Brecon Beacons w Parku Narodowym. Destylarnia dba o środowisko naturalne, jednocześnie wykorzystując nowoczesne technologie, które pozwalają zaoszczędzić energię. Zakład działa na maszynie zwanej Faraday Still, która jest w stanie wyprodukować spirytus o mocy 92% w jednym cyklu.
Penderyn Peated leżakuje w beczkach po bourbonie, a następnie w takich, w których wcześniej mieściły się torfowo-dymne destylaty. Whisky dojrzewa w jednym z dwóch magazynów, które mieszczą około 4000 różnych beczek.
Barwa: złota.
Aromat: dm, nuty wanilii i zielonego jabłka.
Smak: cytrusy, wodorosty, palone drewno, wanilia.
Finisz: średniej długości, dymny i waniliowy.
Trunek idealnie nadaje się do degustacji saute oraz w ulubionym koktajlu alkoholowym. Producent rekomenduje również dodanie do whisky jednej lub dwóch kropli wody źródlanej, która rozwinie wachlarz smaków i aromatów, ukrytych w ekspresji oraz złagodzi moc alkoholu.
Wypust zamknięty w butelkę o wyjątkowym kształcie – z jednej strony zgrabnym i podłużnym, z drugiej zaś kwadratowym w dolnej części. Całość wygląda prosto i elegancko. Sama etykieta ma czarną barwę i zawiera biało-złote napisy. Butelka sprzedawana jest w czarnym pudełku z otwartą witryną. Degustacyjna objętość 0,05l stanowi dobry wstęp do klasycznej butelki 0,7l.
Whisky zdobyła wiele nagród - w tym złoty medal w konkursie The Asian Spirits Masters w 2014 roku. Wypust to prawdziwa gratka dla fanów single maltów. Fantastyczny pomysł na prezent dla wielbiciela dymnych nut oraz akordów palonego drewna.