13-letni single malt ze szkockiej destylarni Orkney jest elementem serii Reserve Cask wypuszczonej z ramienia firmy Elixir Distillers. Do stworzenia tej niezwykłej whisky, destylowanej w 2007 roku, użyto partii trzech beczek po sherry. Trunek emanuje soczystością i ziemistością. Butelkowany z mocą 48% prezentuje delikatnie dymne nuty w towarzystwie przypraw. Reserve Cask to wyjątkowa seria prezentująca umiejętności destylarni na terenie Szkocji. Zadebiutowała w 2019 roku. Nad produkcją destylatów linii czuwa doświadczony gorzelnik, Oliver Chilton.
W przypadku tego wypustu przedsiębiorstwo Elixir Distillers nie zdradza w jakiej konkretnie destylarni powstawał. Wiadomo jednak, że mieści się ona Orkadach – archipelagu 67 wysp, położonego na północ od wybrzeży Szkocji. Na wietrznych terenach mieszczą się jedynie dwie destylarnie whisky, którymi są Highland Park i Scapa.
Single malt whisky to bursztynowy złoty trunek wytwarzany z ziarna jęczmienia. Obecnie wiele destylarni zaprzestało samodzielnego słodowania ziarna i wykorzystuje słody ze słodowni. Do lat 60. XX wieku większość gorzelni posiadało własne podłogi do słodowania, na których suszono namoczone wcześniej ziarno. Za ziemiste akcenty w 13-letniej whisky z archipelagu odpowiadają fenole – związki zawarte w torfie. Suszenie torfem ziarna sprawia, że alkohol nabiera dymnych nut.
Niezwykle istotna przy produkcji whisky jest również woda. Większość destylarni została wybudowana w pobliżu krystalicznych źródeł, z których mogą pobierać czysty surowiec.
Szkocka produkcja whisky rozpoczyna się od fermentacji. Podczas tego etapu żywe drożdże żywiąc się cukrami, produkują z nich alkohol o mocy około 8%. Whisky przypomina wówczas mocne, bez chmielowe piwo. Podwójna destylacja w miedzianych alembikach wzmacnia moc trunku i ostatecznie oczyszcza go z niepożądanych elementów. Gotowy płyn trafia do beczek po sherry, w których spędza 13 lat. W tym czasie drewno beczek wpływa na intensywność owocowych smaków i aromatów w whisky. Nad całym procesem czuwa specjalista serii Oliver Chilton. Cała kolekcja Reserve Cask butelkowana jest z mocą 48% alkoholu.
13-letni destylat od Orkney Distillery prezentuje bogactwo słodyczy przeplecionej z pikanterią toffi i orzeźwiającymi owocami.
Barwa: złoto;
Aromat: drewno cedrowe, domowy dżem truskawkowy w połączeniu z wędzonym ciastem kominkowym i rodzynkami w czekoladzie;
Smak: miód skropiony jest drobinką sherry, sok żurawinowy, kremówka truskawkowa, toffi;
Finisz: skórka pomarańczowa, lukrecja, syrop klonowy, pikanteria chilli, czekolada;
Sposobów na degustację single malt whisky jest wiele. Przyjęło się, że najlepiej pić ją bez dodatków lub w towarzystwie paru kropli wody. Takie testowanie pozwala w pełni zapoznać się ze smakami i aromatami, jakie trunek ma do zaoferowania. Obecna sztuka barmańska zachęca jednak do wyjścia poza schemat i wykorzystania whisky słodowej w alkoholowych koktajlach. 13-letni single malt z serii Reserve Cask śmiało może stać się bazą pod takie klasyki jak Whisky Sour czy Mint Julep.
I tym razem wypust szczególnej kolekcji Reserve Cask zabutelkowany został w ciemno-brązowej butli o białej etykiecie. Finezyjną czcionką wyróżniono nazwę kolekcji, a elementem ozdobnym jest czerwony lew stojący na dwóch łapach, oparty o beczkę. To majestatyczne zwierzę to królewski symbol Szkocji. Na etykiecie znajdziemy wszystkie informacje na temat trunku wewnątrz smukłej butelki o niedługiej szyjce. 13-letni single malt ze szkockich Orkadów prezentuje się elegancko i minimalistycznie.
Mimo, że producent nie zdradza nazwy destylarni, w której powstawał 13-letni trunek, prawdziwy smakosz whisky z łatwością rozpozna w nim prawdziwie wyspiarski charakter. Ziemistość smaków i aromatów neutralizowane jest przez owocowe i słodkie nuty. Tajemnicza whisky jest idealnym wyborem na spokojny wieczór przy kominku lub dobrej książce. Single maltem warto raczyć się również w większym gronie. Trunek sprawi, że każda wyjątkowo chwila zostanie na długo zapamiętana.