12-latek o mocy 48% alkoholu powstał w ramach kolekcji Reserve Cask marki The Single Malt of Scotland. To konkretnie wydanie, stworzone przez specjalistę Olivera Chiltona, było destylowane w 2008 roku, a poddane butelkowaniu w roku 2021. Szósta edycja została zestawiona z zawartości trzech różnych beczek po sherry pochodzących z nieujawnionej destylarni regionu Speyside. Przez dwanaście lat whisky nabrała akcentów nut suszonych fig, gorzkiej czekolady, lukrecji i lodów malinowych.
12-letnia whisky Reserve Casks Parcel 6 jest niezależną ekspresją, która została wyprodukowana w regionie Speyside w Szkocji. Producent, czyli marka The Single Malts of Scotland, nie ujawnia w której dokładnie destylarni doszło do przygotowania trunku. Być może któryś z doświadczonych degustatorów będzie w stanie odgadnąć pochodzenie whisky, biorąc pod uwagę zestawienia smakowe i aromatyczne single malta.
Region Speyside (wokół doliny rzeki Spey we wschodnich Highlands) ma największą koncentrację gorzelni, w której znajduje się 50 ze 101 szkockich destylarni słodowej whisky, w tym takie sławy, jak The Glenlivet, Macallan, Glenfarclas, Glenfiddich, Balvenie i Benromach. Speyside jest również chwalony za produkcję wyjątkowo eleganckich, złożonych i wyrafinowanych whisky słodowych. Typowym wyborem beczek do starzenia w Speyside są beczki po bourbonie, które słyną z waniliowego smaku, oraz beczki po sherry, odpowiedzialne za nuty suszonych owoców. Zakres smaków, które ewoluują podczas dojrzewania, różni się w zależności od indywidualnego charakteru nowego spirytusu, czy jest lżejszy czy bogatszy, oraz tego, jak współdziała z beczką.
Na finiszu pianki, w smaku czekolada i pistacje, aromat pełen owoców – czego chcieć więcej?
Barwa: złoto;
Aromat: czarna herbata, suszone figi, morele i cynamon;
Smak: pudding toffi, rodzynki w czekoladzie, pistacje, goździki i lukrecja;
Finisz: bogaty, oleisty, aksamitny finisz z kremowymi piankami marshmallow i lodami;
Whisky ze Speyside, ale nie tylko, wspaniale smakują bez dodatków. Ta zasada degustacji tyczy się whisky słodowych, czyli single malt. Dla wzmocnienia wrażeń do whisky można dodać dwie krople niegazowanej wody o temperaturze pokojowej. Degustacja powinno odbywać się w specjalnie do niej przeznaczonym kieliszku – jeżeli jednak nie jesteście w posiadaniu takiego, nic nie szkodzi. Świetny będzie również kieliszek do wina białego lub niska szklanica o grubym dnie, zwana tumblerem.
Pudełko z szarego papieru z widocznym, czerwonym stemplem oznaczającym partię, mieści w sobie butelkę z ciemnego szkła o beżowej etykiecie. Znajdziemy na niej wszystkie niezbędne informację o słodzie. Charakteru całości dodaje finezyjna czcionka wykorzystana w nazwie marki „The Single Malt of Scotland”. Prawdziwie elegancka butelka!
To idealny single malt dla poszukiwaczy delikatnych słodów. 12-latek reprezentuje region Speyside, który właśnie z takich słynie! Wspaniała opcja na prezent dla wielbiciela słodowej whisky o akcentach owoców i przypraw. Beczki po sherry zrobiły dobrą robotę.