Dlaczego warto kupić whisky Royal Brackla 16 years old?
- Royal Brackla jako pierwsza szkocka whisky w historii otrzymała tzw. Royal Warrant z rąk króla Williama IV (1833) i ponownie z rąk królowej Wiktorii (1838)
- Wersja 16-letnia debiutowała na rynku w 2015 roku i była produkowana do 2020 roku
- Bogata, gęsta, wielowarstwowa, z ogromnym wpływem sherry, pełna nut piernika, czekolady, sułtanek i pikantnych przypraw
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych przez 16 lat w beczkach typu butt (500 litrów) po sherry Oloroso
- Znakomita do wykwintnych kolacji lub z towarzystwem wysokiej klasy cygara
- Była częścią serii Last Great Malts of Scotland, w której znalazły się także inne whisky wchodzące w skład blenda Dewar’s: Aberfeldy 12yo, Craigellachie 13yo, The Deveron 12yo, Aultmore 12yo
- Gratka dla kolekcjonerów – już nie produkowana!
- Zwyciężyła w swojej kategorii na World Whiskies Awards w 2020 roku
16-letni single malt Royal Brackla prosto ze szkockiego regionu Highlandn zwraca uwagę elegancką prezentacją. Wydanie butelkowane w 2015 roku z mocą 40% alkoholu najpierw dojrzewało w dębowych beczkach po bourbonie, a następnie finiszowało w beczkach po sherry Oloroso. Spodziewajcie się silnych akcentów sherry w zestawie z falami cynamonu, dębu i tytoniu na finiszu.
Destylarnia whisky Royal Brackle znajduje się w regionie Highlands w Szkocji, na terenie posiadłości Cawdor, niedaleko Nairn. Produkcja whisky odbywa się tam od 1817 roku, kiedy to niejaki kapitan William Fraser wykupił koncesję na swoją destylarnię Brackla. W rzeczywistości prawdopodobnie nielegalni bimbrownicy działali w tym regionie od wielu lat, a Kapitan Fraser po prostu zorganizował Brackle, aby zalegalizować swój rozwijający się biznes. Andrew Usher, znany jako twórca pierwszej skomercjalizowanej mieszanki, był agentem Royal Brackla i został dyrektorem w 1887 roku, a w kolejnych dekadach destylarnia zmieniała właścicieli. W latach 90-tych XX wieku marka trafiła pod skrzydła Bacardi. Royal Brackle kontynuowała produkcję whisky do blendowania do 2014 roku, kiedy ogłoszono pięć single maltów z kolekcji The Last Great Malts. Od tego czasu pojawiło się kilka oficjalnych butelek Royal Brackla.
Royal Brackla jest nastawiona na tworzenie, a następnie wychwytywanie estrów – fermentacja jest długa, ramiona destylatorów skierowane ku górze, a refluks obfity. Charakter whisky Royal Brackle jest świeży, kwiatowy i owocowy, z czystą kwasowością, co oznacza, że dobrze dojrzewa w beczkach po sherry. To właśnie w nich dopełnia się klimat 16-latka.
16-latek od Royal Brackla zachwyca intensywnymi nutami sherry w zestawie z tytoniem, migdałami i kremowym bananem.
Barwa: złocista;
Aromat: delikatnie kwiatowy, kremowy banan i nuty cynamonu;
Smak: dojrzałe wiśnie i soczyste morele, migdały, trochę tytoniu i fale sherry;
Finisz: dębowa goryczka i intensywne przyprawy korzenne;
Jednym z czynników, który sprawia, że szkocka whisky jest niesamowita, jest jej zapach – jeżeli jednak zbyt intensywnie wąchasz szklankę z trunkiem, skończysz z nozdrzami podrażnionymi od mocnego alkoholu. Zdychaj aromat delikatnie, trzymając szklankę w pewnej odległości od nosa. Jeśli masz trudności z uzyskaniem jakichkolwiek zapachów, po prostu zakryj dłonią cały szklany otwór, aby zapach skupił się w jednym miejscu, po czym puść dłoń i delikatnie wdychaj. Spróbuj dodać trochę wody do napoju. W restauracjach i barach do szkockiej podawana jest woda i garść kostek lodu. Woda dodaje smaku i wydobywa aromat beczki, sprawiając, że szkocka pozostaje na twoich kubkach smakowych przy każdym łyku.
Oto przed Wami prawdziwie królewska butelka – nie mogło być inaczej w przypadku królewskiej whisky. 16-latek Royal Brackla chowa się w smukłej, wysokiej butelce z gładkiego, bezbarwnego szkła. Lekko obła szyjka średniej długości została zakończona drewnianą zakrętką. Na przedzie widnieje ciemni-granatowa etykieta o złocistych napisach i detalicznym „herbem” marki. Single malt ukryto w długiej tubie pokrytej sztuczną skórą.
Królewska whisky dopełnia się w beczkach po sherry, a kremowo-dębową nutę zawdzięcza latom spędzonym w beczkach z dębu amerykańskiego. To właśnie dokładnie opracowany proces maturacji sprawia, że 16-latek Royal Brackla jest tak wyjątkowy i trudny do zastąpienia.