12-letnia Singleton of Dufftown to jedna z najbardziej popularnych whisky z portfolio koncernu Diaego. Klasyczna, łagodna, szkocka single malt, pochodząca z samego serca Speyside, Dufftown. Zadebiutowała na rynku w 2006 roku, butelkowana z mocą 40%.
Na wstępie warto zaznaczyć dość nieoczywisty fakt. Singleton to nie nazwa konkretnej destylarni, a nazwa marki wprowadzonej na rynek przez Diaego, produkowanej w kilku destylarniach na terenie Szkocji. Opisywany Singleton of Dufftown pochodzi z zagłębia gorzelniczego Szkocji – miasta Dufftown, założonego w 1817 roku przez hrabiego Jamesa Duffa. W okolicy znajduje się 7 innych destylarni (m.in. Mortlach oraz Glenfiddich), stąd też powiedzenie „Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills”. Historia destylarni Dufftown rozpoczyna się w roku 1895, kiedy to Peter Mackenzie oraz Richard Stackpole zakupili działkę w pobliżu Dufftown, wówczas gorzelnia nosiła nazwę „Dufftown-Glenlivet Distillery”. W tym czasie do spółki dołączył również właściciel leżącej nieopodal farmy Pittyvaich (nieistniejąca już destylarnia), na której uprawiano jęczmień do produkcji. Pierwsze krople destylatu wyprodukowane w Dufftown spłynęły 16 listopada 1896 roku – od tego momentu destylarnia pracuje nieprzerwanie (z wyjątkiem okresu II Wojny Światowej).
Istotną datą w historii gorzelni Dufftown był również rok 1933, kiedy spółka Mackenzie została kupiona przez Arthur Bell & Sons. Jak łatwo sie domyśleć, większość destylatu z opisywanej gorzelni, stanowi składnik bottlingów firmy Arthur Bell.
Whisky Singleton of Dufftown cechuje przede wszystkim powolny proces produkcji, sprawiający iż sam destylat jest dość łagodny. Obecnie w destylarni pracuje 6 alembików, dzięki którym moce produkcyjne wynoszą 6 mln litrów w skali roku. Woda, czyli jeden z głównych składników destylatu czerpana jest z lokalnego źródła, zwanego Jock’s Well. Destylat dojrzewa głównie w beczkach po bourbonie (kolejnego napełnienia) wykonanych z europejskiego oraz amerykańskiego dębu. Dzięki temu whisky zachowuje więcej charakteru destylatu. Warto wspomnieć, iż obecnie destylarnia stosuje również inne beczki, co owocuje pojawianiem się kolejnych edycji Singleton of Dufftown na rynku.
Kolor: jasno-miedziany
Zapach: wyraźnie słodki, suszone owoce (rodzynki), karmel. Na drugim planie niuanse orzechowe. Klasyczna whisky ze Speyside.
Smak: kontynuacja zapachu. Wyraźnie owocowa, słodka. W tle delikatne niuanse czekoladowo-orzechowe oraz odrobina przypraw (pieprz).
Finisz: średniej długości, słodko-czekoladowy.
Singleton of Dufftown to trunek bardzo uniwersalny. Doskonały do degustacji ‘na co dzień’ oraz jako baza do drinków oraz koktajli. Świetnie sprawdzi się w klasycznych pozycjach takich jak Old Fashioned czy najprostszy ‘whisky & soda’.
Charakterystyczna, płaska butelka. Centralnie umieszczona etykieta prezentuje nazwę trunku – Singleton of Dufftown – wraz z deklaracja wieku.
Singleton of Dufftown to świetna propozycja dla osób rozpoczynających swoją przygodę z whisky słodową – whisky dość prosta, nieskomplikowana ale niezwykle pijalna. Jej wyraźna słodycz i delikatność to jej główne atuty.