Dlaczego warto kupić whisky Talisker 57 North 1 Litr?
- Gorzelnia Talisker na początku swej działalności miała mocno pod górkę – jej założyciele już w 18 lat po jej uruchomieniu niestety zbankrutowali
- Debiutowała w 2013 roku, wraz z wersją Storm, Dark Storm i Port Ruighe
- Pełna, głęboka, dość ostra, pikantna, dużo dymu, ziemi, ostrych przypraw, a także tłustego masła, kremu waniliowego, miodu, dębu, kwaskowych cytrusów, wodorostów i morskiej bryzy bogatej w sól
- Stworzona ze średnio natorfowanych (około 20 p.p.m.) destylatów leżakowanych w beczkach po Bourbonie
- Butelkowana ze specjalną mocą beczki 57% ABV
- Swą nazwę i moc zawdzięcza faktowi, iż wyspa Skye umiejscowiona jest dokładnie na 57 stopniu szerokości geograficznej północnej
- Polecana z odrobiną wody
- Złoty medal w słynnej Whisky bible Jima Murraya w 2014 roku
Talisker 57 North to single malt whisky bez określonego wieku. Biorąc jednak pod uwagę szkockie regulacje dotyczące produkcji whisky, dram musiał dojrzewać co najmniej 3 lata w dębowych beczkach, zanim został poddany butelkowaniu z mocą prosto z beczki, czyli 57% alkoholu. Ekspresja o intensywnej barwie prezentuje klasyczny charakter marki z nutami dymu na czele. W tle odnajdziemy akcenty pieprzu, chili i owoców.
Destylarnia Talisker znajduje się na wyspie Skye, pomiędzy dwoma wzgórzami opadającymi do Oceanu Atlantyckiego. Skye było kiedyś domem dla sześciu innych gorzelni, z których niektóre działały nielegalnie, a inne legalnie. Dziś Talisker jest jedyną aktywną destylarnią na wyspie, obok destylarni Torabhaig, która została otwarta w 2017 roku. Talisker od początku był projektem lokalnym. Hugh i Kenneth McAskill, dwaj bracia i synowie miejscowego lekarza, założyli destylarnię w 1830 roku. Hasło destylarni to „made by the sea”, co dosłownie i w przenośni podsumowuje destylarnię. W przeciwieństwie do niektórych sąsiadów z regionu Highland i Island, Talisker wydał mnóstwo oficjalnych butelek.
Woda użyta do produkcji Taliskera pochodzi z 21 podwodnych źródeł. Woda na Skye jest już z natury bardzo torfowa. Zdolności produkcyjne Taliskera to nieco ponad 2,6 miliona litrów rocznie. Jest to szczególnie imponujące, biorąc pod uwagę, jak odległa jest destylarnia. Dojazd do Glasgow z gorzelni to sześć godzin jazdy odległą i krętą drogą krajową. Talisker jest również jedną z niewielu gorzelni w Szkocji, która nadal używa spiralnych rurek do kondensacji pary wydobywającej się z destylatorów. Talisker do produkcji wykorzystuje słód dymiony. Zawartość fenolu w użytym słodzie wynosi 18-22 ppm, co sprawia, że whisky Talisker jest słodem bardziej torfowym w porównaniu do słodów z sąsiedniej wyspy Islay, które są klasyfikowane jako ekstremalnie torfowe. Destylarnia pozyskuje słód, którego potrzebuje do produkcji, z wioski Muir of Ord, która z kolei skupuje niezbędny jęczmień z Black Isle. Destylarnia Talisker przez długi czas korzystała z własnej słodowni, ale została zamknięta w 1972 roku.
Talisker 57 North pod złocistą szatą kryje klasyczny charakter wyspy Skye. Tuż obok dymnych nut pojawiają się akcenty soczystych owoców, pieprzu i korzennych przypraw.
Barwa: wyraziście złoty;
Aromat: owocowe nuty, dym i chilli;
Smak: jeszcze więcej owoców, niuanse korzennych przypraw, akcenty pieprzu i popiół;
Finisz: dym z chilli;
Na pierwszy plan wchodzi dym. Bez problemu jednak odkryjesz więcej niuansów drzemiących w szkockim single malcie, jeżeli zdecydujesz się raczyć nim w odpowiedni sposób. Najlepszą opcja będzie degustacja z kieliszka do wina lub specjalistycznego szkła, stworzonego do degustacji whisky. Ciesz się Taliskerem bez dodatków lub z dwiema kroplami wody w szklance, które znacznie uwydatnią owocowe nuty i akcenty przypraw.
Złocisty single malt Talisker 57 North czeka na Was w smukłej, zgrabnej butelce o długiej szyjce. Tutaj rządzi prosty i elegancki design. Na froncie umieszczono białą etykietę o ciemnych napisach z mapą szkockich wysp w tle. Nie zabrakło podpisu Master Distillera, odpowiedzialnego za ekspresję, a także najważniejszych informacji na temat pozycji.
To nie jest pozycja dla słabeuszy. Moc whisky prosto z beczki zobowiązuje – 57% to naprawdę wysoki poziom! Ekspresja stworzona z myślą o twardych zawodnikach i zawodniczkach oddaje prawdziwy charakter wyspy Skye, ale prezentuje również nieco delikatniejszą odsłonę szkockiej destylarni, pełną nut owoców i przypraw.