TOGOUCHI JAPANESE 18Y 43,8% 0,7L GB

zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE 18Y 43,8% 0,7L GB

cena: 529.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 0 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDTOGOUCHI
YEAR18Y
VOL%43.8
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJJaponia
RODZAJBlended

18-letni blend prosto z podziemnego tunelu kolejowego

18-letni blend Togouchi prosto z japońskiej destylarni Chugoku Jozo. Gorzelnia założona w 1918 roku niedaleko Hiroszimy nie destyluje jęczmienia, a korzysta z gotowych destylatów zagranicznych zakładów. Składa się w 60% ze szkockiej whisky słodowej i w 40% z whisky zbożowej prosto z Kanady. Producent nie podaje jednak nazw gorzelni, z których czerpie whisky. Trunek eksponuje delikatne i eleganckie nuty ciemnej czekolady wymieszane ze słodkimi akordami wanilii, cytrusowych elementów i przypraw. W smaku dominuje czarny pieprz w połączeniu z jabłkiem i czarną porzeczką. Japoński blend to przykład harmonijnej, dopracowanej produkcji, butelkowanej z mocą 43% alkoholu.

Nazwa alkoholu pochodzi od podziemnego tunelu kolejowego wydrążonego w 1970 roku w mieście Togouchi, który nigdy nie został oddany do użytku. Pomysłodawcą budowlanego przedsięwzięcia była japońska firma kolejowa JR, planująca rozszerzyć linię kolejową z Kabe do Hamada w Shimane. Dziś tunel pełni funkcję magazynu dla beczek, w którym panuje idealna temperatura w wysokości 15 stopni oraz wysoka wilgotność – w skrócie, perfekcyjne warunki pod maturację trunków. Kiedy destylaty o wieku 18 lat z Kanady i Szkocji przybywają do Japonii, są kupażowane i podlegają ponownej maturacji w podziemnym tunelu.

Produkcja zacieru – jak to wygląda?

Zaciery, będące sercem każdego rodzaju whisky, powstają w destylarniach na terenie Szkocji i Kanady. Produkcja zacieru słodowego i zbożowego rozpoczyna się od zalania ziaren wodą, co stymuluje je do kiełkowania. Wówczas skrobia zostaje rozbita na cukry proste. Później ziarna podlegają suszeniu metodą podłogową lub przy użyciu torfu. Japończycy nie są fanami mocno ziemnych i dymnych whisky, stąd też poziom torfowania w przypadku Togouchi nie jest szczególnie wysoki, a nadaje jedynie niewinne nuty morskiej soli i ogniska. Następnie przychodzi pora na mielenie i zacieranie w kadziach z gorącą wodą. Skrobia ulega wtedy rozpuszczeniu.

18-letnie destylaty z Europy i Ameryki Północnej

W kolejnym etapie do zacieru dodawane są drożdże. Połączone składniki lądują w kotle, w którym odbywa się proces fermentacji. Drożdże, żywiące się cukrami, wytwarzają z nich alkohol o mocy około 15%. Kolejna w procesie jest destylacja – podwójna, pojedyncza, w miedzianych alembikach lub w kolumnach. To jak wygląda ten etap, zależy od rodzaju whisky i gorzelni, która ją wytwarza. Destylacja ma na celu zwiększenie mocy alkoholu w płynie i wydzielanie konkretnej jego warstwy, która ląduje w beczkach z dębu. Destylaty z Europy i Ameryki Północnej leżakują w beczkach 18 lat. Kiedy trafiają do Japonii, są łączone przez mistrzów kupażowania i ponownie zamykane w beczkach w podziemnym tunelu, gdzie finiszują i nabierają pełni smaków i aromatów.

Perfekcyjny balans owoców, czekolady i drewna

Trunek o złotej barwie oferuje świetnie opracowane połączenia smakowe. Nuty ciemnej czekolady finezyjnie łączą się z karmelem, owocami i drewnianymi akordami.

Barwa: ciepła, złota;

Aromat: delikatny, finezyjny i gładki, nuty ciemnej czekolady, słodkie elementy wanilii;

Smak: dominuje czarny pieprz z jabłkiem, pigwa, nuta czarnej porzeczki, zioła szczaw i drewno;

Finisz: średniej długości z odrobiną karmelu i ciemnej czekolady;

Drinki z pomysłem

18-letni japoński (a może bardziej szkocki lub kanadyjski?) blend zostawia degustatorom pole do popisu w dziedzinie drinków. Delikatny smak trunku, niedominujące akcenty smakowe i aromatyczne sprawiają, że alkohol sprawdzi się zarówno w klasycznych koktajlach, jak i w przepisach prosto z naszej głowy. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie whisky w Old Fashioned, Manhattanie, Mint Julep czy w Whisky Sour. Na ciepły, słoneczny dzień rekomendujemy Daiquiri: chwyć wysoką szklankę, w blenderze umieść mrożone truskawki lub świeże z dodatkiem lodu, whisky i cukier. Całość zmiksuj i umieść w szkle. Taki koktajl zapewni niesamowite orzeźwienie w największy upał. W noc sylwestrową połącz Togouchi z szampanem i laską wanilii.

Elegancka, czarna butelka o pękatym kształcie

Marka Togouchi szczyci się opracowanym designem opakowań. Butelka 18-letniego blendu jest standardowo pękata, w obłym kształcie. Szkło przybrało czarny kolor, podobnie jak etykieta. Napisy na butelce, wykonane złotą czcionką, informują o typie produktu, objętości szkła oraz mocy alkoholu. Całość prezentuje się niezwykle tajemniczo. Tradycyjne japońskie znaki na etykiecie oddają klimat tradycyjnej Japonii. Trunek sprzedawany jest w ozdobnym pudełku, o tym samym designie co butelka.

Luksusowa pozycja z wyższej półki

18-letni Togouchi z pewnością przyciąga wzrok i budzi kontrowersje jeszcze przed rozpieczętowaniem. Już sam design szkła sprawia, że mamy ochotę na skosztowanie tajemniczej zawartości. Trunek oferuje dokładnie opracowane walory smakowe i aromatyczne, bogate w nuty czekoladowe, waniliowe i pieprzne. Japońska blend whisky ucieszy smakoszów i fanów złotych trunków. To zdecydowanie luksusowa pozycja z wyższej półki – zarówno cenowej, jak i smakowej. Specjalny alkohol na specjalną okazję!

Podobne whisky

zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE 15Y 43,8% 0,7L GBTOGOUCHI JAPANESE 15Y 43,8% 0,7L GBTOGOUCHI | 15Y | 43.8 | 0.7L | Japonia | Blended990.00 zł |
zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE 12Y 40% 0,7L GBTOGOUCHI JAPANESE 12Y 40% 0,7L GBTOGOUCHI | 12Y | 40 | 0.7L | Japonia | Blended430.00 zł |
zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE KIWAMI 40% 0,7L GBTOGOUCHI JAPANESE KIWAMI 40% 0,7L GBTOGOUCHI | 40 | 0.7L | Japonia | Blended199.00 zł |
zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE PREMIUM 40% 0,7LTOGOUCHI JAPANESE PREMIUM 40% 0,7LTOGOUCHI | 40 | 0.7L | Japonia | Blended189.00 zł |
zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE 9Y 40% 0,7L GBTOGOUCHI JAPANESE 9Y 40% 0,7L GBTOGOUCHI | 40 | 0.7L | Japonia | Blended389.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu LAPHROAIG SELECT 40% 0,7L + 2 SZKLANKILAPHROAIG SELECT 40% 0,7L + 2 SZKLANKILAPHROAIG | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt149.00 zł |
zdjęcie produktu FINLAGGAN OLD RESERVE PORT FINISH 46% 07FINLAGGAN OLD RESERVE PORT FINISH 46% 07FINLAGGAN | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt149.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA COFFEY MALT WHITE 45,0% 0,7LNIKKA COFFEY MALT WHITE 45,0% 0,7LNIKKA | 45 | 0.7L | Japonia | Blended Malt259.00 zł |
zdjęcie produktu JURA 12Y 40% 0,7LJURA 12Y 40% 0,7LJURA | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt219.00 zł |
zdjęcie produktu CARDHU 15Y 40% 0,7LCARDHU 15Y 40% 0,7LCARDHU | 15Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt189.00 zł |
zdjęcie produktu JOHNNIE WALKER RED LABEL 40% 0,7LJOHNNIE WALKER RED LABEL 40% 0,7LJOHNNIE WALKER | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended49.00 zł |
zdjęcie produktu JACK DANIELS 40% 1LJACK DANIELS 40% 1LJACK DANIELS | 40 | 1L | USA | Tennessee Whiskey99.90 zł |

Opinie

Kontakt

biuro@kukunawa.pl

Strefa Klienta

Mapa Serwisu

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy