AKASHI JAPANESE 46% 0,5L

KukunawaOfertaAKASHIJaponiaSingle Malt
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE 46% 0,5L  0zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE 46% 0,5L  1

cena: 329.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 0 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDAKASHI
VOL%46
POJEMNOŚĆ0.5L
KRAJJaponia
RODZAJSingle Malt
NA OKAZJEEveryday dram

Whisky Akashi z destylarni White Oak

Ta japońska whisky single malt produkowana jest przez destylarnię White Oak, pod marką Akashi. Złoty alkohol dojrzewał w dębowych beczkach od 5 do 7 lat, a następnie został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu w pękatej butelce, która zamknęła w sobie akcenty kremowe i słodkie nuty dębu oraz fale miodu. Japońcy specjaliści wykorzystują umiejętności bazujące na szkockiej produkcji oraz jedyny w swoim rodzaju japoński klimat, aby stworzyć coś niezapominanego.

Od sake do whisky

Destylarnia Eigashima, założona w 1888 roku w Ashaki, małym miasteczku niedaleko Kobe w Japonii, produkowała sake i shochu. Jest to najmniejsza i najstarsza destylarnia whisky w kraju. Po tym, jak firma przeniosła się do nowej destylarni White Oaks w 1984 roku, rozpoczęła destylację swojej whisky Akashi z importowanego szkockiego słodu jęczmiennego. Marka Akashi wiernie reprezentuje filozofię destylarni White Oak dzięki swojej ofercie uzupełniających się whisky rzemieślniczych składających się z whisky blend i single malt.

Whisky z destylatora do sake

Podczas produkcji whisky Akashi stosowane są tradycyjne techniki wytwarzania sake. Mały miedziany destylator, który produkuje jedynie niewielkie ilości, skraca proces dojrzewania whisky Akashi w beczkach. Destylator ten jest używany tylko przez dwa miesiące w roku do spalania whisky, pozostałe dziesięć miesięcy jest zarezerwowanych na produkcję sake i shochu. W destylarni pracuje mniej niż pięciu pracowników, co dodaje charakteru ekskluzywności. Przechowywanie destylatów odbywa się zazwyczaj w starych beczkach po bourbonie i sherry. Proces wykorzystuje japoński klimat – whisky mniejsza objętość alkoholu podczas maturacji o nawet 8% (dla porównania w Szkocji jest to 2%). Oznacza to, że w Japonii whisky dojrzewa szybciej!

Złota whisky pełna kremowych i słodkich nut

Single malt od japońskiej marki Akashi to godny reprezentant kraju kwitnącej wiśni. Leżakowanie w dębowych beczkach pozwoliło dramowi osiągnąć słodko-kremową szatą smakowo-aromatyczną. Degustacje wieńczy miodowy finisz.

Barwa: złocista;

Aromat: mocno dębowy, delikatne nuty wanilii i przypraw;

Smak: słodki, miodowy, akcenty skóry i herbatników;

Finisz: długi, delikatny i dość słodki;

Wiele zależy od szkła

Szkło, z którego degustujesz whisky, w dużej mierze zadecyduje o przyszłych doznaniach. Wybierz szkło z wąską szyjką i niezbyt szeroką u nasady, aby skoncentrować aromaty i móc zanurzyć w nim nos. Oficjalne kieliszki do degustacji to copita do sherry, ale branża whisky coraz częściej decyduje się na Glencairns na krótkiej, krępej nóżce. Kolor i refleksy whisky dają degustatorowi wiele informacji na temat jej dojrzewania. Podczas degustacji nie zaniedbuj tej estetycznej przyjemności. Obserwuj „łzy”, które tworzą się na ściankach szklanki: im mocniejsza i oleista konsystencja whisky, tym mocniejsza whisky.

Japońska prostota

Obła butelka z krótką szyjką zwraca uwagę. Jak przystało na japoński trunek, Akashi przybrała minimalistyczną szatę. Nie ma tutaj zbędnych, ozdobnych elementów. Whisky broni się sama, a prosty design dodaje jej charakteru. Bezbarwne szkło otacza grafitowa etykieta ze złotymi i białymi napisami. Nie zabrakło japońskich znaków – nie będziemy mieć wątpliwości, skąd pochodzi bursztynowy dram.

Uczeń przerósł mistrza

Japońskie whisky z powodzeniem konkurować mogą z tymi ze Szkocji. W przypadku wielu wydań śmiało można powiedzieć, że „uczeń przerósł mistrza”. Akashi Japanese single malt whisky o mocy 46% alkoholu smakuje wybornie. Dla smakoszy ciekawym zagadnieniem będzie fakt, że powstała w destylatorze do japońskiego sake. To jedna z tych whisky, które trzeba spróbować.

Podobne whisky

zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI | 40 | 0.5L | Japonia | Blended | Higher expectations | Na prezent124.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE MEISEI 40% 0,5L GBAKASHI JAPANESE MEISEI 40% 0,5L GBAKASHI | 40 | 0.5L | Japonia | Blended | Everyday dram145.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE 46% 0,5L GBAKASHI JAPANESE 46% 0,5L GBAKASHI | 46 | 0.5L | Japonia | Single Malt | Everyday dram259.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE BLENDED SHERRY CASK 40% 0,5L GBAKASHI JAPANESE BLENDED SHERRY CASK 40% 0,5L GBAKASHI | 40 | 0.5L | Japonia | Blended | Everyday dram159.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE 5 Y  RED WINE 50% 0,5LAKASHI JAPANESE 5 Y RED WINE 50% 0,5LAKASHI | 5Y | 50 | 0.5L | Japonia | Single Malt | Everyday dram878.99 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu GLENMORANGIE ORGINAL 10Y 40% 0,7L GB NEWGLENMORANGIE ORGINAL 10Y 40% 0,7L GB NEWGLENMORANGIE | 10Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent139.00 zł |
zdjęcie produktu ARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG | 10Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent199.00 zł |
zdjęcie produktu ABERLOUR 12Y DOUBLE CASK 40% 0,7L + SZKLANKIABERLOUR 12Y DOUBLE CASK 40% 0,7L + SZKLANKIABERLOUR | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Zestawy175.90 zł |
zdjęcie produktu GLEN MORAY 12Y 40% 0,7L GBGLEN MORAY 12Y 40% 0,7L GBGLEN MORAY | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent109.90 zł |
zdjęcie produktu CUTTY SARK PROHIBITION 50% 0,7LCUTTY SARK PROHIBITION 50% 0,7LCUTTY SARK | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram | Dymne i torfowe106.00 zł |

Opinie

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas