Jeste┼Ť tutaj:KukunawaCa┼éa ofertaNIKKAZnaleziono: 19 whisky
zdjęcie produktu NIKKA G&G KABUTO 43% 0,75LNIKKA G&G KABUTO 43% 0,75LNIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended | Dla konesera | Dla kolekcjonera | Na prezent650.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA TAILORED 43,0% 0,7L GBNIKKA TAILORED 43,0% 0,7L GBNIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended | Dla konesera | Na prezent499.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA COFFEY MALT WHITE 45,0% 0,7LNIKKA COFFEY MALT WHITE 45,0% 0,7LNIKKA | 45 | 0.7L | Japonia | Blended Malt333.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA SUPER RARE OLD 43% 0,7LNIKKA SUPER RARE OLD 43% 0,7LNIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended | Everyday dram | Na prezent199.00 zł |
zdjęcie produktu THE NIKKA 12 YEARS 43% 0,7LTHE NIKKA 12 YEARS 43% 0,7LNIKKA | 12Y | 43 | 0.7L | Japonia | Blended529.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA MIYAGIKYO NO AGED 45% 0,7LNIKKA MIYAGIKYO NO AGED 45% 0,7LNIKKA | 45 | 0.7L | Japonia | Single Malt348.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA TAKETSURU NON AGE PURE 43% 0,7LNIKKA TAKETSURU NON AGE PURE 43% 0,7LNIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended Malt299.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA COFFEY GRAIN 45,0% 0,7L GBNIKKA COFFEY GRAIN 45,0% 0,7L GBNIKKA | 45 | 0.7L | Japonia | Blended229.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5LNIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5LNIKKA | 51.4 | 0.5L | Japonia | Blended Malt189.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA BLACK CLEAR 37,0% 1,92LNIKKA BLACK CLEAR 37,0% 1,92LNIKKA | 37 | 1.92L | Japonia | Blended | Everyday dram249.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA BLACK DEEP 45% 0,7LNIKKA BLACK DEEP 45% 0,7LNIKKA | 45 | 0.7L | Japonia | Blended159.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA BLACK  CLEAR 37,0% 0,7LNIKKA BLACK CLEAR 37,0% 0,7LNIKKA | 37 | 0.7L | Japonia | Blended129.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA BLACK RICH BLEND 40% 0,7LNIKKA BLACK RICH BLEND 40% 0,7LNIKKA | 40 | 0.7L | Japonia | Blended149.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA HI 39,0% 0,72LNIKKA HI 39,0% 0,72LNIKKA | 39 | 0.7L | Japonia | Blended189.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA SUPER 43,0% 0,7LNIKKA SUPER 43,0% 0,7LNIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended189.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA DAYS 40% 0,7L GBNIKKA DAYS 40% 0,7L GBNIKKA | 40 | 0.7L | Japonia | Blended | Everyday dram175.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA TAILORED 43,0% 0,7L GB NEW NIKKA TAILORED 43,0% 0,7L GB NEW NIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended | Dla konesera499.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA YOICHI SINGLE MALT 45% 0,7L GBNIKKA YOICHI SINGLE MALT 45% 0,7L GBNIKKA | 45 | 0.7L | Japonia | Single Malt | Everyday dram336.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5L LIMITED EDITION GBNIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5L LIMITED EDITION GBNIKKA | 51.4 | 0.5L | Japonia | Blended Malt | Everyday dram259.00 zł |

Nikka ÔÇô silna konkurencja dla szkockiej whisky

Japonia nie przychodzi na my┼Ťl jako pierwsza, kiedy my┼Ťlimy o whisky. Pierwsze skojarzenia ze z┼éocistym alkoholem wi─ů┼╝─ů si─Ö ze Szkocj─ů, Irlandi─ů USA, a czasem nawet z Kanad─ů. Azjatyckie gorzelnictwo ma si─Ö jednak ca┼ékiem dobrze i ka┼╝dego roku prezentuje coraz to nowsze i bardziej zadziwiaj─ůce wydania r├│┼╝nych trunk├│w. Japo┼äska whisky spokojnie mo┼╝e r├│wna─ç si─Ö z t─ů z Europy i Ameryki ÔÇô nic dziwnego, azjatyccy gorzelnicy szkolili si─Ö w temacie w┼éa┼Ťnie w tych krajach.

Nikka to stale rosn─ůca w si┼é─Ö i coraz bardziej popularna na ca┼éym ┼Ťwiecie japo┼äska marka produkuj─ůca single malt whisky. Jej za┼éo┼╝ycielem by┼é m─Ö┼╝czyzna uznawany za ojca whisky Kraju Kwitn─ůcej Wi┼Ťni - Masataki Taketsuru. Brand posiada obecnie dwie destylarnie, w kt├│rych wytwarza trunki inspirowane szkock─ů whisky ÔÇô g┼é├│wnie single malty oraz destylaty zbo┼╝owe, wykorzystuj─ůc przy tym bogat─ů natur─Ö ich lokalizacji. Nikka oferuje obszerny katalog produkt├│w, w┼Ťr├│d kt├│rych ka┼╝dy znajdzie co┼Ť dla siebie.

Whisky w Japonii

Historia g┼éosi, ┼╝e whisky zosta┼éa wprowadzona do Japonii przez komandora Matthew Perry'ego w 1854 roku podczas jednej z misji, maj─ůcych na celu odwr├│cenie trwaj─ůcej ponad 220 lat japo┼äskiej polityki narodowej izolacji. Millard Fillmore, sprawuj─ůcy w├│wczas urz─ůd prezydenta USA, zleci┼é Perry'emu i jego zespo┼éowi zabezpieczenie szlak├│w handlowych i zapewnienie dostaw w─Ögla. Osiem miesi─Öcy p├│┼║niej traktat uzgodni┼é otwarcie ameryka┼äskiego konsulatu. W ramach os┼éodzenia umowy, Amerykanie przywie┼║li ze sob─ů prezenty dla cesarza. W┼Ťr├│d podark├│w takich jak rolnicze narz─Ödzia i bro┼ä znalaz┼éa si─Ö r├│wnie┼╝ 110-galonowa beczka whisky! Trunek poruszy┼é wyobra┼║ni─Ö Japo┼äczyk├│w, kt├│rzy dekady p├│┼║niej zamarzyli o samodzielnej produkcji.

Obecnie w Japonii dzia┼éa zaledwie 8 gorzelni produkuj─ůcych zar├│wno whisky single malt, jak i blended. Ka┼╝da gorzelnia ma sw├│j w┼éasny styl, metod─Ö destylacji i dojrzewania, jednak wi─Ökszo┼Ť─ç z nich jest zgodna ze sprawdzonymi tradycjami szkockich gorzelnik├│w. Spora cz─Ö┼Ť─ç za┼éo┼╝ycieli i w┼éa┼Ťcicieli azjatyckich destylarni szkoli┼éa si─Ö w Europie, kiedy w na terenie Japonii jeszcze ma┼éo kto s┼éysza┼é o bursztynowym alkoholu. Cztery z o┼Ťmiu japo┼äskich gorzelni mieszcz─ů si─Ö w pobli┼╝u Tokio, dwie po┼éo┼╝one s─ů dalej na po┼éudniowy zach├│d, inna na dalekiej p├│┼énocy, a jeszcze kolejna na wyspie Hokkaido. Japonia jest stosunkowo ÔÇ×nowaÔÇŁ w produkcji whisky w por├│wnaniu ze Szkocj─ů, Irlandi─ů i USA ÔÇô pierwsze destylarnia na azjatyckim kontynencie powsta┼éa w 1923 roku. Zosta┼éa za┼éo┼╝ona niedaleko Osaki przez Yamazaki, tw├│rc─Ö marki Nikka. Po wojnie whisky sta┼éa si─Ö bardzo modnym napojem w Japonii. Zacz─Ö┼éa by─ç kojarzona z zachodem i nowoczesno┼Ťci─ů. Zamo┼╝ni mieszka┼äcy Japonii pili importowan─ů szkock─ů oraz s┼éody coraz wy┼╝szej jako┼Ťci z rodzimych gorzelni.

Jak to wszystko się zaczęło, czyli jak Masataki Taketsuru opanował sztukę destylacji

W 1918 roku Settsu Sake Brewery Company wys┼éa┼éa m┼éodego, entuzjastycznego studenta chemii do Szkocji, aby osobi┼Ťcie pozna┼é sekrety whisky. Pragnienie wiedzy Masataki Taketsuru nie zna┼éo granic. Po przyje┼║dzie zapisa┼é si─Ö na kurs chemii stosowanej na Uniwersytecie w Glasgow, a nied┼éugo p├│┼║niej uda┼é si─Ö na p├│┼énoc kraju do Elgin, aby odszuka─ç autora ksi─ů┼╝ki The Manufacture of Spirit, kt├│rym by┼é JA Nettleton. Obszerny tom sta┼é si─Ö bibli─ů dla Japo┼äczyka, kt├│ra cierpliwie t┼éumaczy┼é na sw├│j j─Özyk ka┼╝d─ů z 450 stron. Po miesi─ůcach sp─Ödzonych ze swoim mistrzem na nauce, niezra┼╝ony i natchniony student wyruszy┼é w dalsz─ů drog─Ö po Szkocji, kieruj─ůc si─Ö w stron─Ö kolejnych destylarni w celu odbycia w nich praktyk. Uda┼éo mu si─Ö obserwowa─ç gorzelnik├│w mi─Ödzy innymi w zak┼éadzie Grant, gdzie sp─Ödzi┼é tydzie┼ä. To wtedy Masataki pozna┼é swoj─ů ┼╝on─Ö, z kt├│r─ů nied┼éugo p├│┼║niej zamieszka┼é w regionie Campbeltown, gdzie odby┼é sze┼Ťciomiesi─Öczny sta┼╝ w gorzelni Hazelburn. Taketsuru z nowym baga┼╝em do┼Ťwiadcze┼ä powr├│ci┼é do Japonii w 1920 roku, gotowy wykorzysta─ç nabyt─ů wiedz─Ö.

Pierwsza destylarnia marki Nikka

W rodzimym kraju na m┼éodego Japo┼äczyka czeka┼éa z┼éa wiadomo┼Ť─ç. Firma Settsu Sake Brewery ucierpia┼éa w trakcie kryzysu inflacyjnego i zaniecha┼éa projekt. Kolejne par─Ö lat Masataki pracowa┼é jako nauczyciel chemii w szkole, a┼╝ do czasu kiedy Shinjiro Torii nie zatrudni┼é go u siebie. Torri by┼é farmaceut─ů i gorzelnikiem, kt├│ry za┼éo┼╝y┼é grup─Ö Kotobukiya, przemianowan─ů w kolejnych latach na Suntory - firma ta wywo┼éa┼éa tsunami w bran┼╝y whisky, kiedy w 2014 roku przej─Ö┼éa Beam Inc., przedsi─Öbiorstwo znane z produkcji Jim Beama. Wracaj─ůc do XX wieku, Taketsuru zdoby┼é mo┼╝liwo┼Ť─ç prowadzenia pierwszej destylarni w Japonii o nazwie Yamazaki. Z czasem jednak przeniesiono go do dzia┼éu produkcji piwa, co nie spodoba┼éo si─Ö Japo┼äczykowi. Rozczarowany i czuj─ůc potrzeb─Ö powrotu do swojego prawdziwego powo┼éania, zrezygnowa┼é z up┼éywem dziesi─Öcioletniego kontraktu i zacz─ů┼é szuka─ç inwestor├│w do w┼éasnego projektu. Taketsuru wierzy┼é, ┼╝e aby produkowa─ç whisky r├│wn─ů szkockiej, musia┼é pozosta─ç wierny ca┼éemu ich podej┼Ťciu. ┼Ürodowisko, w kt├│rym mia┼éa powsta─ç destylarnia, by┼éo kluczowe. Po wielu poszukiwaniach znalaz┼é miejsce w Yoichi, ma┼éej wiosce rybackiej, na najbardziej wysuni─Ötej na p├│┼énoc wyspie Hokkaido w Japonii. Tereny otoczone g├│rami i morzem zapewnia┼éy ch┼éodny i wilgotny klimat, niezwykle zbli┼╝ony do klimatu Szkocji. Dodatkowym plusem by┼é fakt, ┼╝e w okolicach wioski uprawiano j─Öczmie┼ä. Wraz z rozwojem marki, w 1969 roku, firma postanowi┼éa otworzy─ç kolejny zak┼éad ÔÇô Miyagikyo. Podczas gdy Yoichi specjalizuje si─Ö w produkcji whisky s┼éodowej, Miyagikyo skupia si─Ö na zbo┼╝owych trunkach.

Tajemnicza nazwa Nikka

W 1934 roku Taketsuru i Rita przenie┼Ťli si─Ö do Yoichi, aby nadzorowa─ç budow─Ö swojej nowej destylarni. Ma┼é┼╝e┼ästwo pocz─ůtkowo postanowi┼éo nazwa─ç firm─Ö Dainipponkaju, co w lu┼║nym t┼éumaczeniu oznacza: dai ÔÇô wspania┼éy, Nippon ÔÇô Japonia, kaju- sok owocowy. Skr├│tem od tej nazwy sta┼é si─Ö wyraz Nikka. Tak te┼╝ nazwano pierwszy destylat wypuszczony przez destylarni─Ö w 1940 roku.

Japonia versus Szkocja

W bran┼╝y alkoholowej coraz cz─Ö┼Ťciej s┼éyszalne s─ů opinie, ┼╝e whisky szkocka whisky powinna powa┼╝nie zacz─ů─ç si─Ö obawia─ç konkurencji zza oceanu. Niedawno japo┼äska mieszanka Yamazaki Single Malt zosta┼éa wybrana przez Jima Murray'a najlepsz─ů whisky na ┼Ťwiecie w jego raz do roku wydawanej ksi─ů┼╝ce Whisky Bible, kt├│ra podsumowuje nowinki ze ┼Ťwiata whisky sprzed ostatnich 12 miesi─Öcy. Nikka drepcze Yamazaki po pi─Ötach. Coraz wi─Öcej smakoszy single malt whisky zwraca si─Ö w stron─Ö japo┼äskich destylat├│w ÔÇô jedni z ciekawo┼Ťci, a drudzy zapoznani ju┼╝ wyj─ůtkowym smakiem azjatyckiej whisky, stawiaj─ů na pewn─ů jako┼Ť─ç i wyj─ůtkowy smak.

Coffey Still ÔÇô wyj─ůtkowy destylator

Na etykietach wielu japo┼äskich wypust├│w dojrzymy napis coffey still, kt├│ry mo┼╝e wywo┼éa─ç skojarzenia z kaw─ů i konsternacj─Ö, poniewa┼╝ nie ma nic wsp├│lnego z tym ciep┼éym, pobudzaj─ůcym napojem. Coffey to rodzaj destylatora, kt├│rego nazw─ů pochodzi od nazwiska jego wynalazcy Aeneasa Coffeya. W 1830 roku wizjoner stworzy┼é wyj─ůtkow─ů machin─Ö do destylacji ci─ůg┼éej, kt├│ra tak ch─Ötnie jest wykorzystywana dzi┼Ť w gorzelniach Kraju Kwitn─ůcej Wi┼Ťni. Urz─ůdzenie sta┼éo si─Ö bardziej wydajn─ů alternatyw─ů dla klasycznego destylatora. Dzi─Öki podgrzewaniu cieczy maszyna jest zdolna do ci─ůg┼éej destylacji, zamiast wymaga─ç skupiania si─Ö na poszczeg├│lnych partiach. W dodatku mo┼╝e wytwarza─ç alkohole o wi─Ökszej mocy. Urz─ůdzenie sk┼éada si─Ö z dw├│ch kolumn zawieraj─ůcych szereg kom├│r oddzielonych podgrzewanymi p┼éytami. P┼éyty s─ů naznaczone ma┼éymi otworami, aby umo┼╝liwi─ç przep┼éyw w pary i opar├│w spirytusowych, kt├│re po skropleniu staj─ů si─Ö spirytusem. W przeciwie┼ästwie do alembik├│w, destylatory Coffey s─ů szybsze i wymagaj─ů mniejszego nak┼éadu pracy oraz wytwarzaj─ů czystszy destylat o l┼╝ejszej masie i delikatniejszym profilu smakowym. Marka Nikka zdecydowa┼éa si─Ö na innowacyjn─ů metod─Ö i pierwszy destylator Coffey sprowadzi┼éa do Japonii w 1963, a drugi w 1966 roku. Sam Masataki Taketsuru uczy┼é si─Ö, jak obchodzi─ç si─Ö ze sprz─Ötem tego typu podczas praktyk w James Calder w 1919 roku.

A Ty, na co postawisz?

Katalog marki Nikka jest niezwykle obszerny i posiada wiele r├│┼╝nych linii produkt├│w: Yoichi Single Malt (dwa zr├│┼╝nicowane wypusty destylowane w pierwszej wybudowanej destylarni), Miyagikyo Single Malt (dwie propozycj─Ö od nowszej gorzelni), Taketsuru Pure Malt (mieszanka whisky s┼éodowych, stworzona na cze┼Ť─ç za┼éo┼╝yciela marki), From The Barrel (blend w kultowej, kwadratowej butelce), Nikka Coffey Grain Whisky (whisky zbo┼╝owa, destylowana w wyj─ůtkowym destylatorze), Nikka Coffey Malt Whisky (single malt z destylatora Coffey), Nikka Days (whisky ┼é─ůcz─ůca torfowe s┼éody i whisky zbo┼╝ow─ů), The Nikka (destylat dojrzewaj─ůcy przez dekady w beczkach, stworzony w ho┼édzie tradycji) oraz Super Nikka (blend o torfowym i wi┼Ťniowym zabarwieniu). W ofercie marki znajdziemy r├│wnie┼╝ tonik i gin destylowany metod─ů Coffey Still.

Jak w pe┼éni raczy─ç si─Ö japo┼äsk─ů whisky?

Umiej─Ötno┼Ť─ç nalewania, przechowywania i cieszenia si─Ö single maltem to tylko cz─Ö┼Ť─ç r├│wnania. Aby zmaksymalizowa─ç przyjemno┼Ť─ç, zdecydowanie zalecamy posiadanie czystego podniebienia. Nie mamy na my┼Ťli tego w dos┼éownym znaczeniu, wi─Öc nie chwytaj za szczoteczk─Ö do z─Öb├│w ani p┼éyn do p┼éukania ust. Takie post─Öpowanie przyniesie odwrotny skutek i pozostawi na kr├│tk─ů chwil─Ö podniebienie mi─Ötowe, ┼Ťwie┼╝e, ale skutecznie bezu┼╝yteczne. Oczyszczanie podniebienia, kt├│re mamy na my┼Ťli, to picie wody przed whisky, kt├│ra zmyje wszelkie zanieczyszczenia z ust. Przed spo┼╝yciem zaleca si─Ö r├│wnie┼╝ spo┼╝ywanie lekkich posi┼ék├│w, unikaj─ůc ci─Ö┼╝kiego czosnku, cebuli lub przypraw. Przed pierwszym ┼éykiem nale┼╝y podnie┼Ť─ç szklank─Ö whisky do ┼Ťwiat┼éa, aby dojrze─ç jej barw─Ö. Mo┼╝emy j─ů okre┼Ťli─ç jako przejrzyst─ů, blad─ů, bursztynow─ů, rdzaw─ů, a nawet zw─Öglon─ů. Kolor trunku z g├│ry pozwala urodzi─ç si─Ö przypuszczeniom, w jakich beczkach dojrzewa┼é destylat lub czy by┼é rozcie┼äczany wod─ů. W dodatku mo┼╝esz przytrzyma─ç szklank─Ö pod k─ůtem 45 stopni i obr├│─ç j─ů, aby whisky pokry┼éa szklane ┼Ťciany. Je┼Ťli whisky sp┼éywa szybko po szkle, cz─Östo ┼Ťwiadczy to o lekkim, mo┼╝liwie m┼éodym wyrazie. Powolne, t┼éuste czo┼éganie si─Ö na dno jest zwykle oznak─ů starszej whisky. Istotn─ů cz─Ö┼Ťci─ů rytua┼éu jest zapoznanie si─Ö z aromatem przed pierwszym ┼éykiem. Warto zamkn─ů─ç oczy i wyobrazi─ç sobie zapachy owoc├│w, ro┼Ťlin, minera┼é├│w, ziemi, drewna i innych, co pozwoli zwi─Ökszy─ç zdolno┼Ť─ç ich smakowania. Jest bardzo prawdopodobne, ┼╝e podczas pierwszego zaczerpni─Öcia si─Ö aromatami, poczujesz jedynie zwi─ůzki etanolu. Podczas drugiej i trzeciej pr├│by esencja zapach├│w stanie si─Ö bardziej wyrazista. Ostatnim etapem b─Ödzie zaczerpni─Öcie ┼éyka ze szklanki. Po po┼ékni─Öciu we┼║ haust powietrza. Utrzymuj─ůcy si─Ö smak rozejdzie si─Ö po Twoim j─Özyku z ch┼éodn─ů bryz─ů. Mo┼╝esz wyr├│┼╝ni─ç s┼éodkie ÔÇô jak na przyk┼éad nuty ciastek, s┼éone ÔÇô s├│l morsk─ů, gorzkie- sk├│rka cytryny i kwa┼Ťne ÔÇô sok z limonki - akordy.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe┼énomocnictwaPolityka prywatno┼ŤciKlauzula informacyjna RODOOdst─ůpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas