Słowo „oban” przetłumaczone z języka gaelickiego oznacza „zatoczka jaskiń”. Oban to nazwa portowego miasta w regionie West Highlands, które jest domem dla destylarni, o tej samej nazwie. Zakład założył w 1794 roku Hugh Stevenson – przedsiębiorca i kupiec. Oban to zarazem najmniejsza i najstarsza gorzelnia Classic Malts.
Historia rodziny Stevenson jest ściśle związana z dziejami miasta Oban. Kiedy w 1778 roku Stevensonowie osiedlili się w tej wiktoriańskiej stolicy zachodniej części Highlands, Oban było jeszcze niewielką osadą rybacką. Bracia Stevensonowie trudnili się praktycznie wszystkim – budownictwem, wydobywaniem kamienia, handlem. W 1794 roku Hugh Stevenson zatrudnił menadżera z innej gorzelni w Lowlands, aby nadzorował on budowę destylarni powstającej w Oban. Zakład pozostawał pod rządami Stevensonów aż do 1866 roku, kiedy to zaczęła się nowa era dla destylarni, a właściciele zmieniali się jeszcze wielokrotnie.
Destylarnia pobiera wodę z jeziora Loch Gleann a'Bhearraidh. Woda ma niebagatelny wpływ na ostateczny charakter trunku, podobnie jak proces technologiczny, dzięki któremu powstaje finalny produkt.
Zakład wyposażony jest między innymi w małą kadź zacierną ze stali nierdzewnej, a także cztery kadzie fermentacyjne wykonane z modrzewia europejskiego i dwa alembiki w kształcie szklanego klosza lampy. Co ciekawe – są to najmniejsze alembiki w Szkocji. Mają one nietypowe krótkie łączniki destylacyjne, na co wpływ mają zapewne ciasne pomieszczenia destylarni.
Duży kontakt destylatu z miedzią, który determinują niewielkie rozmiary alembików oraz zastosowanie tradycyjnych miedzianych chłodnic wężowych, przyczyniają się do powstania trunku z charakterem o niezwykle bogatym bukiecie i smaku.
Whisky Oban Single West Highland Malt dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie. Rodzaj beczki zapewnia delikatny charakter alkoholu, którego nie maskuje zbyt duży posmak torfu czy samej beczki.
W portfolio znajduje się reprezentacyjna whisky słodowa – 14-letnia Oban z serii Classic Malts firmy Diageo. Obecność tej pozycji w portfolio jest niemal nierozerwalnie związana z tą gorzelnią. W ofercie znajdują się również edycje okazjonalne jak 20 i 32-letnia Oban Single Malt oraz Oban Distillers Edition z wykończeniem w beczkach po sherry Montilla Fino.
Nowoczesne Centrum dla zwiedzających zaaranżowano w starej słodowni. Obecnie jest to pięciogwiazdkowy ośrodek turystyczny. Centrum otwarte jest przez cały rok. Oferuje między innymi prezentację audiowizualną, wystawę oraz zwiedzenie i degustację.
Miasto Oban uznawane jest za bramę do Wysp, którą naznaczyła historia Wikingów i Celtów. Kiedy w 1890 roku, zakład został przebudowany, odnaleziono w klifach Creag a'Bharrain – tuż za gorzelnią, grotę z ludzkimi kośćmi i artefaktami datowanymi na mniej więcej 4500-3000 r. p.n.e. Okazało się, że są to osadnicy, którzy przybyli do wioski z północnej Hiszpanii.