Historia marki Hankey Bannister to tak naprawdę historia o dwóch, diametralnie różniących się od siebie dżentelmenach, których połączyła wspólna idea. Ci dwaj niesamowici mężczyźni dzielili między sobą nie tylko wizję, ale także odwagę, przekonanie i ogromną pasję w dążeniu do jej urzeczywistnienia. Beaumont Hankey, opisywany jako kochający towarzystwo, świetnie odnajdujący się w centrum odwagi i śmiały żartowniś uzupełniał kontrastującego z nim Hugh Bannistera, rozważnego, spokojnego i okrutnie wymagającego biznesmena. Istniała szansa, że różnica ich charakterów doprowadzi do katastrofy, zamiast tego jednak, panowie uczynili z niej największą zaletę swojego przedsiębiorstwa.
Hankey Bannister & Co powstała w roku 1575, a adresem jej pierwszej siedziby była John Street, w samym środku londyńskiej dzielnicy West End. To tam właśnie Beaumont i Hugh postanowili, że stworzą whisky na tyle wyjątkową, że zaspokoi ona wygórowane wymagania aspirujących mieszkańców Londynu.
Pierwszą, zmianą lokalizacji, z kilku kolejnych, było przeniesienie firmy do prestiżowego neoklasycznego budynku Adelphi Arches. Dwadzieścia lat później, w roku 1901 Hankey Bannister mogło pochwalić się „królewskim gwarantem” wydanym przez króla Georga V, który poświadczył najwyższą jakość produkowanych w firmie trunków. Gwarant ten dodał wiatru w żagle i niedługo po tym ponownie zmieniono lokalizację, ponownie na jeszcze bardziej prestiżową.
Pod adresem 22 St. James Street Hankey i Bannister spędzili dwa lata ciężkiej pracy, ponieważ właśnie w tym okresie rozpoczął się ich największy rozwój. Butelki z etykietą Hankey Bannister dostępne były w ekskluzywnych, dżentelmeńskich klubach, domach klientów wyższej klasy i w samym Royal Household. To pozwoliło im na sukcesywne wcielanie do przedsiębiorstwa mniejszych firm w obrębie West End.
Dwa lata po ostatniej przeprowadzce, przedsiębiorstwo odnajduje swoje miejsce pod 32 Sackville Street. Kiedy przenoszono firmę w to miejsce, nie podejrzewano, że 100 lat później butelka whisky z tym adresem stanie się inspiracją do stworzenia jednego z najlepszych produktów Hankey Bannister – Heritage Blend.
W roku 1922 wraz ze śmiercią ówczesnego kierownika Douglasa Hankeya, kończy się długi ród założyciela marki, a firma przechodzi w ręce Saccone & Speed, lecz szczęśliwie zachowuje swoją nazwę. Od tamtej pory przedsiębiorstwo dalej się rozwijało bazując na ponad stuletnim doświadczeniu i oryginalnych recepturach.
W roku 1940 Hankey Bannister otrzymało kolejny królewski gwarant, tym razem od króla Georga VI, który jednocześnie z potwierdzeniem jakości whisky godnej arystokracji, zamówił dostawę butelek Hankey Bannister na królewski stół na kolejne 10 lat.
Od 1988 Hankey Bannister pozostaje pod kierownictwem Inver House Distillers, które, co widać po zachowanym w Hankey Bannister stylu i konsekwencji, wie jak prowadzić 250-letnie przedsiębiorstwo i robi to z niezwykle pozytywnym skutkiem.
Przez wszystkie lata działalności marka Hankey Bannister zgromadziła wokół siebie ogromne grono miłośników. Wśród nich znalazło się wielu arystokratów, między innymi Król Regent, William IV, król George V oraz król George VI czy Książę Norfolk & Queensberry. Whisky dwóch dżentelmenów skradło serce także innych poważanych postaci wielkiego formatu, jak chociażby Premier Sir Winston Churchill czy brytyjska pisarka Evelyn Waugh. Sława Hankey Bannister wśród ludzi wyższych sfer przetrwała do XXI wieku. Najbardziej dziś rozpoznawalnym miłośnikiem marki jest kultowy prowadzący program motoryzacyjny Top Gear – Jeremy Clarkson. Podczas jednego z odcinków przyznał, że Hankey Bannister to jedna z jego ulubionych i jedna trzech najlepszych whisky w północnej Birmie.
Renomę i uznanie marka zyskała dzięki produkcji wyjątkowych Blended Scotch Whisky, czyli szkockim mieszankom whisky słodowej (Single Malt) i whisky zbożowej (Grain Whisky). Połączenie pełnych i bogatych whisky słodowych w odpowiednich proporcjach i przy użyciu najlepszych metod z gładkimi i delikatnymi whisky zbożowymi pozwoliło Hankey Bannister na zdobycie uznania wśród najbardziej krytycznych degustatorów. Dziś Hankey Bannister wykorzystuje whisky słodowe z wszystkich pięciu destylarni, które należą do Inver House oraz kilka innych whisky słodowych i zbożowych z pieczołowicie wybranych miejsc. Są one łączone bardzo starannie i pod czujnym okiem specjalistów, by w rezultacie stworzyć unikalną mieszankę smaków i aromatów.
Po długim i wymagającym procesie produkcji whisky słodowej, w tym suszeniu słodu gorącym powietrzem i fermentowania z wybranymi drożdżami, whisky poddawane jest dwukrotnej destylacji. Co ciekawe, słód w Hankey Bannister suszony jest wyłącznie przy użyciu gorącego powietrza, bez dodatku torfu. To sprawia, że marka wpisuje się w niewielką grupę zupełnie nie torfowych whisky. Po precyzyjnej produkcji powstały alkohol słodowy trafia do zakładu mieszającego w Airdrie.
Drugą częścią mieszanki jest whisky zbożowa. Receptura dla whisky Hankey Bannister przewiduje głównie używanie pszenicy podczas tworzenia whisky zbożowej. Obecnie przy tworzeniu blendu wykorzystuje się 4-6 różnych whisky zbożowych, z których każda charakteryzuje się innym stylem. Gotowe trunki również trafiają do Airdrie, gdzie pobierane są próbki każdego z nich, a następnie łączone są w pojemnikach zbiorczych.
Kolejnym etapem jest napełnianie beczek złocistym whisky. Rocznie Hankey Bannister napełnia nawet 125 tysięcy dębowych beczek wykorzystanych wcześniej do leżakowania bourbonu lub sherry. Przez minimum 3 lata leżakowania whisky nabiera w beczce gładkości, intensywnego koloru i aromatu. W Airdrie znajdują się zarówno klasyczne magazyny na składowanie beczek jak i te nowoczesne, o systemie paletowym. Obecnie Hankey Bannister jest w posiadaniu 50 magazynów, które pozwalają na przechowywanie 700 tysięcy beczek!
Po spędzeniu odpowiedniej ilości czasu w beczce, często o wiele dłuższym niż 3 lata, próbki z każdej z nich trafiają do analizy specjalisty Master Blend. Po wybraniu najlepszych beczek przez specjalistę, ich zawartość jest wylewana i łączona w całość. To szanowane stanowisko Master Blend zajmowane jest aktualnie przez Stuarta Harveya, który wykorzystuje lata doświadczenia i nabyte umiejętności w kupażowaniu najlepszych whisky. Każda butelka trunku powstaje po sprawdzeniu przez niego 200 próbek, z których wszystkie oceniane są węchowo. Każda z nich ma swoją własną recepturę, zmienną pod względem użytych roczników i proporcji słodu i ziarna.
W mieszankach Hankey Bannister whisky słodowe zajmują około 15-40% proporcji względem 60-85 % whisky zbożowych. Po połączeniu ich w całość whisky pozostawiana jest dla ostatecznego mariażu tuż przed butelkowaniem. Hankey Bannister nie są poddawane filtracji na zimno, by mieć pewność, że wyjątkowe związki zawarte w alkoholu nie zostały usunięte.
Ostatnim procesem przed wypuszczeniem alkoholu na rynek jest butelkowanie. Specjalnie zaprojektowana, nowoczesna fabryka Hankey Bannister, która pochłonęła inwestycję 10 milionów funtów, butelkuje obecnie 5 milionów butelek rocznie. Każda z tych butelek zachwyca konsumentów niezmiennie od 250 lat.
Hankey Bannister wyróżnia się na rynku ambitnym portfolio, które mieści w sobie 5 deklarowanych wiekowo whisky, od standardowych do najbardziej prestiżowych. Marka została wielokrotnie nagradzona w największych międzynarodowych konkursach. W latach 2008 i 2011 40-letnie whisky Hankey Bannister zostało uznane za najlepszą szkocką whisky mieszaną, a w roku 2009 zdobyła tytuł najlepszej whisky świata. Niewielu producentów whisky może poszczycić się takimi osiągnięciami.
Swoje whisky Hankey Bannister dedykuje ambitnym, aspirującym i odważnym ludziom, takim samym, jakimi byli założyciele, Beaumont Hankey i Hugh Bannister. Połączenie ich charyzmatycznego charakteru i bystrego umysłu do dziś jest doskonale widocznie w idealnej równowadze tworzonych produktów. Za największą zaletę Hankey Bannister uważa się jej stonowaną unikalność i wszechstronność. Są to trunki, którymi można raczyć się w samotności, w jesienny chłodny wieczór przy blasku świec, jak i sączyć na hucznych imprezach z przyjaciółmi. Możliwości degustacyjne tych whisky są równie szerokie – saute, na lodzie, w koktajlu, jakkolwiek chcesz! Nieoczywista elegancja, nonszalancja i obycie w świecie, to cechy, którymi wyróżniają się miłośnicy Hankey Bannister i dla których marka wciąż stara się produkować najlepsze whisky.
Po najnowszych ruchach producenta skupionych na międzynarodowej ekspansji i poszerzaniu swojego rynku zbytu o coraz dalsze zakątki świata, można śmiało stwierdzić, że Hankey Bannister jest nie do zatrzymania. I bardzo dobrze, bo nikt, kto ceni sobie najwyższą jakość i unikalność aromatów w szklaneczce whisky, nie chciałby, by Hankey Bannister osiadło na laurach.