Jesteś tutaj:ROYAL LOCHNAGARCała ofertaZnaleziono: 2 whisky
zdjęcie produktu GAME OF THRONES ROYAL LOCHNAGAR 12Y HOUSE BARATHEON 40% 0,7LGAME OF THRONES ROYAL LOCHNAGAR 12Y HOUSE BARATHEON 40% 0,7LROYAL LOCHNAGAR | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla kolekcjonera | Game of Thrones320.00 zł |
zdjęcie produktu ROYAL LOCHNAGAR 12Y 40% 0,7L GBROYAL LOCHNAGAR 12Y 40% 0,7L GBROYAL LOCHNAGAR | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram179.00 zł |

Royal Lochnagar

Gorzelnia Royal Lochnagar została zbudowana w 1845 roku na terenie gospodarstwa rolnego. Domem destylarni jest malownicze otoczenie – zakład ulokowany jest bowiem nad rzeką Dee, w pobliżu królewskiego zamku Balmoral. Zakład otworzył John Begg – przedsiębiorczy i operatywny człowiek, który nazwał początkowo gorzelnię New Lochnagar. Przez lata gorzelnia przekazywana była kolejnym pokoleniom z rodu Begg, aż do roku 1916, kiedy to obiekt został sprzedany firmie John Dewar & Sons. Kilka lat później w wyniku licznych przejęć i zmian na rynku, nowy właściciel stał się częścią holdingu Distillers Company Limited (DCL). W dniu dzisiejszym piecze nad obiektem trzyma koncern Diageo - jeden z największych graczy na rynku alkoholi na świecie.

Budynek

Pierwsze zabudowania destylarni zostały dwukrotnie zniszczone przez pożary, których przyczyn nigdy nie ustalono. Royal Lochnagar był wielokrotnie modernizowany i unowocześniany. Z czasem dobudowano do niego Centrum dostępne dla zwiedzających.

Woda i jęczmień

Niezbędna do produkcji whisky woda technologiczna pobierana jest ze źródeł leżących na zboczach góry Lochngar. Do wytwarzania destylatu wykorzystywany jest lekko torfowany jęczmień.

Wyposażenie

W zakładzie pracuje kadź zacierna bez pokrywy i dwa eleganckie alembiki w kształcie cebuli, które prezentują się niemal identycznie jak w czasach wiktoriańskich. Na wyposażeniu gorzelni znajdują się trzy kadzie fermentacyjne z sosny oregońskiej. Co ciekawe – prowadzona jest w nich bardzo długa fermentacja (trwająca około 80-100 godzin).

Proces technologiczny

Powstające w wyniku skraplania, w tradycyjnych chłodnicach wężowych, które zanurzone są w zbiornikach z żeliwa na zewnątrz destylarni – opary, otrzymywane są z obu alembików, pracujących w destylarni. Aby wydłużyć czas styczności oparów z miedzią, utrzymywane są one w stanie gorącym – efektem tego jest zdecydowanie lżejszy destylat.

Beczki

Whisky w Royal Lochnagar dojrzewa w amerykańskich beczkach po bourbonie i w beczkach z dębu europejskiego po sherry. Beczki przechowywane są w składach, znajdujących się na terenie gorzelni. Co ciekawe – wykorzystanie wielokrotnie napełnianych beczek, ułatwia zharmonizować destylat, który nie ulega wpływom drewna.

Trunki

W portfolio znajduje się niemal od zawsze 12-letnia Royal Lochnagar Single Highland Malt. Dla wielu legendarną pozycją w portfolio była 30-letnia whisky z serii Rare Malts firmy Diageo. Destylat produkowany w zakładzie wykorzystywany jest również do zestawiania whisky mieszanych, takich jak np. Johnnie Walker. W skład oficjalnego portfolio wchodzą również edycje limitowane deklarowane wiekowo i bez określenia wieku.

Centrum

Nowoczesne Centrum dostępne jest dla zwiedzających przez cały rok. Destylarnia organizuje kursy handlowe i jest bazą edukacyjną firmy Diageo. W ofercie Centrum znajdują się między innymi wycieczki i degustacje.

Ciekawostki

Destylarnia Royal Lochnagar zasłynęła między innymi jako miejsce, w którym produkowany trunek otrzymał niemal błyskawicznie Certyfikat Królewski nadany w 1848 roku przez księcia Alberta – owe wydarzenie miało miejsce podczas wizytacji gorzelni, tuż po pierwszej królewskiej degustacji whisky. Trunek Royal Lochnagar był przez długi czas jednym z ulubionych alkoholi serwowanych na zamku Balmoral.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas