Gorzelnia Royal Lochnagar została zbudowana w 1845 roku na terenie gospodarstwa rolnego. Domem destylarni jest malownicze otoczenie – zakład ulokowany jest bowiem nad rzeką Dee, w pobliżu królewskiego zamku Balmoral. Zakład otworzył John Begg – przedsiębiorczy i operatywny człowiek, który nazwał początkowo gorzelnię New Lochnagar. Przez lata gorzelnia przekazywana była kolejnym pokoleniom z rodu Begg, aż do roku 1916, kiedy to obiekt został sprzedany firmie John Dewar & Sons. Kilka lat później w wyniku licznych przejęć i zmian na rynku, nowy właściciel stał się częścią holdingu Distillers Company Limited (DCL). W dniu dzisiejszym piecze nad obiektem trzyma koncern Diageo - jeden z największych graczy na rynku alkoholi na świecie.
Pierwsze zabudowania destylarni zostały dwukrotnie zniszczone przez pożary, których przyczyn nigdy nie ustalono. Royal Lochnagar był wielokrotnie modernizowany i unowocześniany. Z czasem dobudowano do niego Centrum dostępne dla zwiedzających.
Niezbędna do produkcji whisky woda technologiczna pobierana jest ze źródeł leżących na zboczach góry Lochngar. Do wytwarzania destylatu wykorzystywany jest lekko torfowany jęczmień.
W zakładzie pracuje kadź zacierna bez pokrywy i dwa eleganckie alembiki w kształcie cebuli, które prezentują się niemal identycznie jak w czasach wiktoriańskich. Na wyposażeniu gorzelni znajdują się trzy kadzie fermentacyjne z sosny oregońskiej. Co ciekawe – prowadzona jest w nich bardzo długa fermentacja (trwająca około 80-100 godzin).
Powstające w wyniku skraplania, w tradycyjnych chłodnicach wężowych, które zanurzone są w zbiornikach z żeliwa na zewnątrz destylarni – opary, otrzymywane są z obu alembików, pracujących w destylarni. Aby wydłużyć czas styczności oparów z miedzią, utrzymywane są one w stanie gorącym – efektem tego jest zdecydowanie lżejszy destylat.
Whisky w Royal Lochnagar dojrzewa w amerykańskich beczkach po bourbonie i w beczkach z dębu europejskiego po sherry. Beczki przechowywane są w składach, znajdujących się na terenie gorzelni. Co ciekawe – wykorzystanie wielokrotnie napełnianych beczek, ułatwia zharmonizować destylat, który nie ulega wpływom drewna.
W portfolio znajduje się niemal od zawsze 12-letnia Royal Lochnagar Single Highland Malt. Dla wielu legendarną pozycją w portfolio była 30-letnia whisky z serii Rare Malts firmy Diageo. Destylat produkowany w zakładzie wykorzystywany jest również do zestawiania whisky mieszanych, takich jak np. Johnnie Walker. W skład oficjalnego portfolio wchodzą również edycje limitowane deklarowane wiekowo i bez określenia wieku.
Nowoczesne Centrum dostępne jest dla zwiedzających przez cały rok. Destylarnia organizuje kursy handlowe i jest bazą edukacyjną firmy Diageo. W ofercie Centrum znajdują się między innymi wycieczki i degustacje.
Destylarnia Royal Lochnagar zasłynęła między innymi jako miejsce, w którym produkowany trunek otrzymał niemal błyskawicznie Certyfikat Królewski nadany w 1848 roku przez księcia Alberta – owe wydarzenie miało miejsce podczas wizytacji gorzelni, tuż po pierwszej królewskiej degustacji whisky. Trunek Royal Lochnagar był przez długi czas jednym z ulubionych alkoholi serwowanych na zamku Balmoral.