Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaWILLETTZnaleziono: 7 whisky
zdj臋cie produktu WILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,7LWILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,7LWILLETT | 47 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Higher expectations329.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WILLETT KENTUCKY XO SMALL BAT. 53,5% 0,7LWILLETT KENTUCKY XO SMALL BAT. 53,5% 0,7LWILLETT | 53.5 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram222.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WILLETT NOAH'S MILL SMALL BAT.57,15% 0,7LWILLETT NOAH'S MILL SMALL BAT.57,15% 0,7LWILLETT | 57.15 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Higher expectations338.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WILLETT POT STILL RESERVE 47% 1,75LWILLETT POT STILL RESERVE 47% 1,75LWILLETT | 47 | 1.75L | USA | Bourbon Whiskey | Higher expectations799.00 z艂 |
zdj臋cie produktu MINIATURKA BN WILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,05LMINIATURKA BN WILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,05LWILLETT | 47 | 0.05L | USA | Bourbon Whiskey69.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BN WILLETT FAMILY ESTATE RYE 56,4% 0,7LBN WILLETT FAMILY ESTATE RYE 56,4% 0,7LWILLETT | 56.4 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Higher expectations449.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WILLETT FAMILY ESTATE RYE 57.2% 0,7LWILLETT FAMILY ESTATE RYE 57.2% 0,7LWILLETT | 56.4 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Higher expectations429.00 z艂 |

Prosto z Kentucky - destylarnia Willett

Destylarnia Willett w Bardstown produkuje whisky na zlecenie Heaven Hill. Ale whisky produkowane pod w艂asn膮 nazw膮 maj膮 r贸wnie偶 d艂ug膮 i dobr膮 reputacj臋. The Willett Distilling Company oferuje dzi艣 szerok膮 gam臋 r贸偶nych butelek. Chocia偶 nowa destylarnia jest na chodzie dopiero od kilku lat, istnieje wiele starszych butelek.

Willett Pot Still Reserve to bardzo elegancka i 艂agodna whisky typu bourbon, destylowana w alembikach, dost臋pna r贸wnie偶 w miniaturowej wersji. Zacier do tego bourbona jest stosunkowo bogaty w 偶yto i j臋czmie艅, wi臋c smaki wanilii i d臋bu uzupe艂niaj膮 pikantne nuty kokosa, cynamonu, kopru w艂oskiego i mi臋ty. Ale nie tylko bourbon, ale tak偶e 偶yto mo偶na znale藕膰 w asortymencie marki Willett. Wielbicielom 偶ytniej pikanterii polecamy Willett Family Estate Rye - czteroletni膮 whisky o pikantnych i intensywnych aromatach mi臋ty, pieprzu i imbiru. Ciekaw膮 propozycj膮 ameryka艅skiej destylarni s膮 wydania dojrzewaj膮ce w ma艂ych seriach beczek, jak na przyk艂ad Willett Noah's Mill, kt贸rego zacier stanowi 51% kukurydzy. Maturacja w niewielkich partiach zaowocowa艂a r贸wnie偶 wydaniem edycji Pure Kentucky XO Straight Bourbon.

W r臋kach rodziny od samego pocz膮tku

Kiedy w 1936 roku w Bardstown w stanie Kentucky otwarto pierwsz膮 destylarni臋 Willett, rodzina Willett mieszka艂a tu od pokole艅. Urodzony w 1841 roku John David Willett by艂 pierwszym cz艂onkiem rodziny zaanga偶owanym w biznes whisky. By艂 mistrzem gorzelnictwa w r贸偶nych destylarniach w Bardstown i okolicach, gdzie opracowa艂 wiele przepis贸w na zacier, z kt贸rych rodzina korzysta do dzi艣. Kolejne pokolenia utrwali艂y tradycj臋 i w 1936 roku bracia Thompson i Johnny Willett za艂o偶yli Willett Distilling Company. Wsp贸lnie postawili destylarni臋 na rodzinnej farmie i 17 marca 1937 roku wyprodukowali swoj膮 pierwsz膮 w艂asn膮 whisky. Firma dzia艂a艂a do pocz膮tku lat 80-tych i zatrudnia艂a wielu cz艂onk贸w rodziny, w ko艅cu jednak musia艂a zosta膰 zamkni臋ta. Ca艂e szcz臋艣cie na nowo trafi艂a w r臋ce cz艂onka rodziny. M膮偶 Marthy Harriet Willett, Norweg, Evan Kulsveen, kupi艂 posiad艂o艣膰 w 1984 roku i kosztem wyremontowa艂 gorzelni臋 i magazyny. 呕ona, syn, c贸rka i zi臋膰 Evansa r贸wnie偶 do艂膮czyli do firmy i wreszcie 21 stycznia 2012 roku pierwsza beczka nowej destylarni Willett zosta艂a nape艂niona.

Nowe technologie spotykaj膮 si臋 w tradycj膮

Produkcja w destylarni Willett 艂膮czy tradycj臋 i rzemios艂o z nowymi technologiami. Urocza destylarnia wygl膮da troch臋 tak, jakby czas zatrzyma艂 si臋 dekady temu. Ale infrastruktura wewn膮trz budynku destylarni, odnowiona przez Evena Kulsweena, m臋偶a c贸rki Willetta, umo偶liwia destylarni produkcj臋 na najwy偶szym poziomie.

Z du偶ego elewatora zbo偶owego, widocznego zaraz po wej艣ciu do kampusu gorzelni, kukurydza trafia do dw贸ch du偶ych warnik贸w o pojemno艣ci 11 356 litr贸w i 22 713 litr贸w, aby przygotowa膰 je do zacierania. Pneumatyczny system transportu ziarna i m艂yn m艂otkowy dbaj膮 o pozosta艂e ziarno, kt贸re razem tworz膮 zacier dla whisky Willett. Przy produkcji whisky stosuje si臋 r贸偶ne kompozycje zacieru, dzi臋ki czemu proporcje ka偶dego rodzaju ziarna s膮 r贸偶ne. Wykorzystywane s膮 tradycyjne kompozycje zacieru ze starej destylarni Willett z 1935 roku oraz nowe mieszanki. Na przyk艂ad pierwszy zacier, uwarzony tutaj w nowej destylarni 18 stycznia 2012 roku, zawiera艂 72% kukurydzy, 12% 偶yta i 15% j臋czmienia.

W destylarni Willett znajduje si臋 g艂owny destylator, a tak偶e imponuj膮cy destylator ze stali nierdzewnej. Po艂膮czenie obu pozwala gorzelni na produkcj臋 szerokiej gamy r贸偶nych whisky. Alembik gorzelni ma nietypowy kszta艂t z przysadzist膮 podstaw膮 i wysok膮, cienk膮 szyjk膮. Niekt贸re nowe butelki whisky Willett mieszcz膮 si臋 w butelkach, kt贸rych forma jest inspirowana w艂a艣nie kszta艂tem tego destylatora.

Obok gorzelni znajduje si臋 budynek, w kt贸rym nape艂niane s膮 beczki. Nadal odbywa si臋 to w ten sam prosty spos贸b, jak prawdopodobnie w dawnych czasach. Po nape艂nieniu beczek ze 艣wie偶ego bia艂ego d臋bu s膮 one przenoszone do jednego z magazyn贸w w celu le偶akowania.

Bourbon i jego ameryka艅ska historia

Historia gorzelnicza USA jest tak g艂臋boka, jak bursztynowy odcie艅 bourbona i tak bogata, jak jego zawi艂e smaki 鈥 i jest uj臋ciem przesz艂o艣ci Ameryki, skupionej w Kentucky. Oczywi艣cie bourbon prze偶ywa dzi艣 boom, ale nie zawsze tak by艂o. Odp艂ywy i odp艂ywy popytu konsumpcyjnego, wraz z tragicznym 13-letnim chaosem znanym jako prohibicja, zada艂y kilka powa偶nych cios贸w przemys艂owi bourbon贸w na przestrzeni lat. Mo偶na powiedzie膰, 偶e dzisiaj bourbon prze偶ywa renesans.

Chocia偶 historycy pozostaj膮 podzieleni co do tego, kiedy dok艂adnie wynaleziono bourbon i sk膮d w og贸le wywodzi si臋 jego nazwa, wiemy, 偶e Evan Williams otworzy艂 pierwsz膮 komercyjn膮 destylarni臋 whisky w Louisville w 1783 roku 鈥 jeszcze zanim Kentucky sta艂o si臋 oficjalnym stanem 鈥 i 偶e XIX wiek by艂 boomem produkcji br膮zowego alkoholu.

17 stycznia 1920 roku zgas艂y 艣wiat艂a w wi臋kszo艣ci gorzelni w Stanach Zjednoczonych, kiedy rozpocz臋艂a si臋 ustawa Volstead, znana r贸wnie偶 jako prohibicja. Bary i sklepy monopolowe zamkn臋艂y swoje drzwi, browary i destylatory wstrzyma艂y produkcj臋 i sprzeda艂y sw贸j sprz臋t, a kraj szykowa艂 si臋 na 13 d艂ugich lat wzrostu przest臋pczo艣ci zorganizowanej. Na szcz臋艣cie 5 grudnia 1933 roku prohibicja zako艅czy艂a si臋 uchwaleniem Dwudziestej Pierwszej Poprawki, a potem nadszed艂 czas, aby gorzelnicy wr贸cili do pracy, odbudowali swoje destylarnie i ponownie rozpalili przemys艂 alkoholowy. Na pocz膮tku lat 40-tych i do ko艅ca lat 50-tych prawie 100 gorzelni w Kentucky produkowa艂o jedynego rodzimego ducha Ameryki w rekordowych ilo艣ciach, a konsumenci cieszyli si臋 bogatymi smakami burbona, czy to z lodem, czy w popularnych koktajlach, takich jak Old Fashioned czy Manhattan.

W 1964 roku Kongres Stan贸w Zjednoczonych og艂osi艂 bourbon 鈥瀋harakterystycznym alkoholem Stan贸w Zjednoczonych鈥, ale do tego czasu br膮zowy spirytus szybko traci艂 popularno艣膰 na rzecz l偶ejszych alkoholi, takich jak w贸dka, gin, piwo, ch艂odziarki do wina i tequila. Niestety, wiele gorzelni zamkn臋艂o swoje sklepy, a wiele marek zosta艂o w tym czasie utraconych na zawsze.

W latach 90-tych w 艣wiecie bourbon贸w utworzy艂a si臋 nowa nisza, kt贸ra wznowi艂a wzrost popularno艣ci alkoholu tego typu. Kilka destylarni przyj臋艂o pomys艂 鈥瀕uksusowego bourbona鈥, co spowodowa艂o wzrost cen, a tak偶e da艂o pocz膮tek okre艣leniu etykiet, takimi definicjami jak 鈥瀞mall batch鈥, czy 鈥瀞ingle barrel鈥. Te specjalne wydania pomog艂y zmieni膰 nastawienie konsument贸w w ca艂ym kraju i na 艣wiecie, udowadniaj膮c, 偶e bourbon mo偶e by膰 tak samo bogaty, wysokiej jako艣ci i skomplikowany jak ka偶da inna whisky na rynku. Oczywi艣cie Kentucky by艂o wtedy epicentrum bourbon贸w 鈥 i nadal nim jest 鈥 a stan zacz膮艂 dostrzega膰 nap艂yw turystyki bourbonowej.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas