Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaGLEN SCOTIAZnaleziono: 9 whisky
zdj臋cie produktu GLEN SCOTIA VICTORIANA 54,2% 0,7L GBGLEN SCOTIA VICTORIANA 54,2% 0,7L GBGLEN SCOTIA | 54.2 | 0.7L | Szkocja | Single Malt449.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLEN SCOTIA 18Y 46% 0,7GLEN SCOTIA 18Y 46% 0,7GLEN SCOTIA | 18Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt409.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLEN SCOTIA 15Y 46% 0,7 GBGLEN SCOTIA 15Y 46% 0,7 GBGLEN SCOTIA | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt259.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLEN SCOTIA DOUBLE CASK 46% 0,7 GBGLEN SCOTIA DOUBLE CASK 46% 0,7 GBGLEN SCOTIA | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram195.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLEN SCOTIA 16Y 46% 1L GBGLEN SCOTIA 16Y 46% 1L GBGLEN SCOTIA | 16Y | 46 | 1L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations399.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLEN SCOTIA 25Y 48,8% 0,7L GB SKRZYNKAGLEN SCOTIA 25Y 48,8% 0,7L GB SKRZYNKAGLEN SCOTIA | 25Y | 48.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera1350.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLEN SCOTIA CAMPBELTOWN 1832 46% 1L GBGLEN SCOTIA CAMPBELTOWN 1832 46% 1L GBGLEN SCOTIA | 46 | 1L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations313.99 z艂 |
zdj臋cie produktu GLEN SCOTIA CAMPBELTOWN HARBOUR 40% 0,7GLEN SCOTIA CAMPBELTOWN HARBOUR 40% 0,7GLEN SCOTIA | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt148.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLEN SCOTIA 10 UNPEATED 40% 0.7LGLEN SCOTIA 10 UNPEATED 40% 0.7LGLEN SCOTIA | 10Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram209.00 z艂 |

Whisky Glen Scotia

Glen Scotia jest jedn膮 z najmniejszych destylarni whisky w Szkocji. Gorzelnia nadal zachowuje wiele ze swojego pierwotnego projektu, w tym fermentory, destylarni臋 i magazyn sztauerski z lat 30. XIX wieku. Campbeltown, dom destylarni Glen Scotia, niegdy艣 stolica szkockiej whisky, w kt贸rej w 1835 roku znajdowa艂o si臋 oko艂o 30 gorzelni, dzi艣 mie艣ci jedynie trzy gorzelnie: rodze艅stwo Springbank i Glengyle oraz Glen Scotia. M贸wi si臋, 偶e dramy Springbank prezentuj膮 klasyczny charakter tego regionu, podczas gdy whisky z asortymentu destylarni Glen Scotia prezentuj膮 zupe艂nie inny wymiar. Mniej torfowe ni偶 Springbank, single malty Glen Scotia s膮 niesamowicie mocne i posiadaj膮 wyj膮tkowo oleist膮 struktur臋. Okre艣lanie ich smak贸w jako morskie nie oddaje sprawiedliwo艣ci bufetowi s艂onego powietrza, kt贸re unosi si臋 ze szk艂a podczas degustacji, ani apetycznemu zasoleniu, kt贸re buduje 艣wietne zestawienie z nutami owoc贸w prosto z sadu. Standardowe nuty aromatyczne to cygaro i cytrusy. W zale偶no艣ci od rodzaju u偶ytych beczek 鈥 dramy mog膮 by膰 bardziej orzechowe, gdy dojrzewaj膮 w beczkach po bourbonie lub z mocnym wp艂ywem suszonych owoc贸w, gdy odpoczywaj膮 w beczkach po sherry.

Campbeltown 鈥 dawna stolica destylacji

Najmniejszy dzi艣 ze wszystkich region贸w whisky w Szkocji, Campbeltown by艂o kiedy艣 艣wiatow膮 stolic膮 whisky z ponad 30 destylarniami w mie艣cie. Dzi艣 pozosta艂y tylko trzy 鈥 ocala艂e gorzelnie to jednak wci膮偶 wielcy gracze w 艣wiecie bursztynowych trunk贸w, produkuj膮ce jedne z najlepszych s艂od贸w w ca艂ym kraju. Campbeltown sta艂o si臋 miastem boomu whisky w XIX wieku. Znale藕膰 mo偶na by艂o tam wszystko co potrzebne do produkcji whisky idealnej: pola j臋czmienia, torfowiska, wody z pobliskiego Crosshill Loch i w臋giel z kopalni Drumlemble w pobli偶u Machrihanish do zasilania destylator贸w. Campbeltown by艂o t臋tni膮cym 偶yciem portem, a wraz z rozwojem przemys艂u whisky w Campbeltown pop艂yn臋艂a statkami prosto do Glasgow, Londynu i USA. W latach dwudziestych zamkni臋to siedemna艣cie destylarni. Wojny 艣wiatowe, prohibicja i wielki kryzys w Ameryce przyczyni艂y si臋 do upadku Campbeltown. Przetrwa艂y tylko nieliczne gorzelnie, w tym w艂a艣nie Glen Scotia.

Z r膮k do r膮k, czyli troch臋 historii

Destylarnia, pierwotnie nazwana Scotia, zosta艂a zbudowana w 1832 roku przez firm臋 Stewart, Galbraith & Co, kt贸ra prowadzi艂 j膮 do 1895 roku. W 1919 roku gorzelnia by艂a jednym z za艂o偶ycieli grupy West Highland Malt Distilleries, skupiaj膮cej sze艣膰 gorzelni Campbeltown 鈥 w tym spos贸b chciano roz艂o偶y膰 koszty i ubezpieczy膰 si臋 przed ewentualnym zamkni臋ciem. W 1924 roku nasta艂y ci臋偶kie czasu dla przemys艂u whisky i akurat w tym momencie destylarnia zosta艂a zakupiona przez Duncana MacCalluma, kt贸ry za艂o偶y艂 Glen Nevis. Mimo, 偶e destylarnia musia艂a zosta膰 zamkni臋ta w 1832 roku to ponownie odpali艂a swoje destylatory ju偶 w 1930 roku. Zak艂ad trafi艂 w r臋ce firmy Bloch Bros, kt贸ra doda艂a do nazwy s艂owo 鈥濭len鈥. Przedsi臋biorstwo zachowa艂 ow艂asno艣膰 do 1954 roku, kiedy to destylarnia zosta艂a sprzedana kanadyjskiemu gigantowi Hiramowi Walkerowi. Najwyra藕niej jednak s艂贸d Campbeltown nie by艂 cz臋艣ci膮 jego plan贸w i 12 miesi臋cy p贸藕niej zak艂ad znalaz艂 si臋 w r臋kach blendera A. Gillies & Co. Firma wkr贸tce sta艂a si臋 cz臋艣ci膮 Amalgamated Distilled Products Ltd 鈥 przedsi臋biorstwo skupi艂o si臋 na produkcji whisky do blend贸w. Pomimo prac rekonstrukcyjnych pod koniec lat 70., Glen Scotia zosta艂a zamkni臋ta w latach 1984-1989, a po ponownym otwarciu by艂a sta艂a si臋 w艂asno艣ci膮 Gibson International. Pracowa艂a z przerwami do 1999 roku, kiedy wr贸ci艂a do produkcji z pe艂nym personelem. W 2012 roku wprowadzono odnowiony asortyment i skupiono si臋 na produkcji single malt贸w.

Ian McAlister, czyli najlepszy Master Distiller

Kim jest Master Distiller, czyli mistrz gorzelnictwa? Dla wielu ludzi kto艣, kto mo偶e wej艣膰 do dowolnej dzia艂aj膮cej destylarni, przej膮膰 j膮 i uruchomi膰 j膮 na w艂asnych warunkach w ci膮gu tygodnia. Ten hipotetyczny destylator musi mie膰 ogromn膮 wiedz臋 i do艣wiadczenie. Mo偶liwo艣膰 wej艣cia do przypadkowej destylarni i sprawienie, by dzia艂a艂a w idealnym tempie w ci膮gu tygodnia, jest trudnym zadaniem dla prawie ka偶dego. Taka sytuacja zdarza si臋 od czasu do czasu, gdy gorzelnicy s膮 proszeni o przej臋cie stanowiska po zmianach kadrowych lub gdy firma przechodzi z r膮k do r膮k. Op艂aca si臋 mie膰 kogo艣 niezwykle kompetentnego u steru. Tak膮 osob膮 dla marki Glen Scotia jest obecnie Ian McAlister. Destylacja to skomplikowana mieszanka sztuki sensorycznej, chemii fizycznej, wiedzy in偶ynierskiej, kontroli jako艣ci i wystarczaj膮cej ilo艣ci papierkowej roboty. Wszyscy Master Distillerzy to ludzie z talentem do tego zadania. Tytu艂 Master Distillera nie ma ustalonej definicji i mo偶e oznacza膰 r贸偶ne rzeczy w r贸偶nych firmach. Chocia偶 rzemios艂o gorzelnicze istnieje od wiek贸w w historii, termin 鈥瀖istrz gorzelnictwa鈥 pochodzi dopiero z XIX wieku, kiedy po raz pierwszy zosta艂 u偶yty, aby potwierdzi膰 do艣wiadczenie i wiedz臋 w zakresie wytw贸rstwa whisky.

Proces

Destylarnia Glen Scotia szczyci si臋 wykorzystywaniem tzw. 鈥瀞mall batch process鈥. Polega on na umieszczeniu s艂odowanego j臋czmienia w kadzi zaciernej, gdzie w ci膮gu kolejnych o艣miu godzin dodawane s膮 kolejne partie wody. Pierwsza partia podgrzewana jest do 66 stopni, druga za艣 do 72.

Brzeczka o temperaturze 22 stopni l膮duje w kadziach, zwanych 鈥瀢ashback鈥 i tam 艂膮czona jest z dro偶d偶ami. Po 70 godzinach zostaje przeniesiona do destylatora. Szkockie gorzelnie destyluj膮 swoje whisky dwukrotnie. Pierwsza destylacja w Glen Scotia trwa oko艂o 9 godzin, do czasu a偶 ciecz oci膮gnie odpowiedni膮 moc. Druga destylacja zaczyna wytwarza膰 tak zwanego 鈥瀋zystego ducha鈥, kt贸ry p贸藕niej po艂膮czony jest z wod膮. Whisky trafia do beczek i dojrzewa w magazynie Dunnage.

Podstawowy asortyment i specjalne wydania

Obecny asortyment oficjalnych butelek z destylarni Glen Scotia obejmuje 10-latka, 12-latka, 16-latka, 18-latka i 21-latka. Dzisiejsze oficjalne butelkowanie 12-letniego single malta zast膮pi艂o poprzedni膮 14-letni膮 wersj臋 z 2005 roku. Poza podstawowymi wydaniami, w katalogu szkockiej marki znajdziemy r贸wnie偶 specjalne edycje, nawi膮zuj膮ce do historii destylarni. Warto zwr贸ci膰 uwag臋 na takie pozycje jak Glen Scotia Campbletown Harbour, Glen Scotia Cambpeltown 1832 czy Glen Scotia Victoriana.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas