Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaEDRADOURZnaleziono: 8 whisky
zdj臋cie produktu EDRADOUR 8Y BALLECHIN CUVEE 46% 0,70L GBEDRADOUR 8Y BALLECHIN CUVEE 46% 0,70L GBEDRADOUR | 8Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations325.00 z艂 |
zdj臋cie produktu EDRADOUR 15Y FAIR FLAG 46% 0,70LEDRADOUR 15Y FAIR FLAG 46% 0,70LEDRADOUR | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt539.00 z艂 |
zdj臋cie produktu EDRADOUR 10Y 40% 0,70LEDRADOUR 10Y 40% 0,70LEDRADOUR | 10Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram249.00 z艂 |
zdj臋cie produktu EDRADOUR 12Y CALEDONIA 46% 0,70LEDRADOUR 12Y CALEDONIA 46% 0,70LEDRADOUR | 12Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt409.00 z艂 |
zdj臋cie produktu EDRADOUR 11 Y OLOROSO SHERRY CASK MATURED 2009 55,8% 0,7LEDRADOUR 11 Y OLOROSO SHERRY CASK MATURED 2009 55,8% 0,7LEDRADOUR | 11Y | 55.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera699.00 z艂 |
zdj臋cie produktu EDRADOUR SFTC BALLECHIN 10 Y OLOROSO SHERRY CASK MATURED 2009 59,1% 0,5LEDRADOUR SFTC BALLECHIN 10 Y OLOROSO SHERRY CASK MATURED 2009 59,1% 0,5LEDRADOUR | 10Y | 59.1 | 0.5L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera533.00 z艂 |
zdj臋cie produktu EDRADOUR SFTC 10Y BOURBON 2010 55% 0,5L EDRADOUR SFTC 10Y BOURBON 2010 55% 0,5L EDRADOUR | 10Y | 55 | 0.5L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera549.00 z艂 |
zdj臋cie produktu EDRADOUR 21Y OLOROSO CASK FINISH 56,5% 0,7LEDRADOUR 21Y OLOROSO CASK FINISH 56,5% 0,7LEDRADOUR | 21Y | 56.5 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera2200.03 z艂 |

Edradour, czyli najmniejsza destylarnia w Szkocji

Na wzg贸rzach z widokiem na Pitlochry od wschodu le偶y destylarnia Edradour, kt贸ra do czasu nadej艣cia nowej fali mikro-gorzelni by艂a najmniejsz膮 w Szkocji. Edradour jest ostatni膮 ocala艂膮 gorzelni膮 przydomow膮 o dawnych tradycjach, a jej roczna produkcja 240 000 butelek wysz艂aby z alembik贸w du偶ej destylarni w Speyside w nieca艂y tydzie艅. Fakt, 偶e moce produkcyjne szkockiej gorzelni s膮 niewielkie, pot臋guje autentyczno艣膰 produkowanych za jej murami dram贸w, a tak偶e pozwala zachowa膰 unikatowo艣膰, kt贸rej nie znajdziesz nigdzie indziej. Destylarnia po艂o偶ona jest w naprawd臋 malowniczym miejscu, przesi膮kni臋tym wspania艂膮 histori膮, kt贸ra pobudzi wyobra藕ni臋 odwiedzaj膮cych.

Ustawa o akcyzie z 1823 roku

Destylacja w Highlands by艂a przez wiele stuleci prowadzona przez du偶膮 liczb臋 bardzo ma艂ych, zwykle nielegalnych destylarni mieszcz膮cych si臋 w gospodarstwach, jaskiniach lub gdziekolwiek indziej, gdzie nie艂atwo by艂oby je znale藕膰 czujnym akcyzatorom. Wszystko zmieni艂o si臋 wraz z ustaw膮 o akcyzie z 1823 roku, kt贸ra pozwoli艂a ma艂ym gorzelniom Highland konkurowa膰 na r贸wnych zasadach z coraz bardziej przemys艂owymi gorzelniami Lowland. Ustawa z 1823 roku wprowadzi艂a r贸wnie偶 minimaln膮 prawn膮 wielko艣膰 destylatora = na tyle du偶膮, by sprz臋t trudno by艂o przetransportowa膰 i ukry膰.

Opowie艣膰 o rozbitym statku pe艂nym whisky

Destylarnia Edradour powsta艂a w 1825 roku, a jej dalsze losy by艂y wyj膮tkowo ciekawe. W latach 20. XX wieku znaczna cz臋艣膰 produkcji trafia艂a za ocean, do USA. Twierdzono r贸wnie偶, 偶e w tym okresie destylarnia by艂a kr贸tko i po艣rednio w艂asno艣ci膮 mafii. Niezale偶nie od tego, jaka jest prawda, rynek ameryka艅ski pozosta艂 dla Edradour wa偶nym rynkiem. Jednym z rezultat贸w tby艂o to, 偶e gdy statek towarowy SS Politician uderzy艂 w ska艂y tu偶 przy p贸艂nocnym brzegu Eriskay na Wyspach Zachodnich 5 lutego 1941 roku, w drodze do Nowego Jorku, znaczna cz臋艣膰 zawarto艣ci 264 000 butelek szkockiej whisky z jego 艂adowni pochodzi艂a w艂a艣nie z destylarni Edradour. Gdy tylko za艂oga by艂a bezpieczna, wyspiarze zabrali si臋 do ratowania 艂adunku. Uwa偶a si臋, 偶e przed przybyciem w艂adz na miejsce uwolniono ponad 2000 skrzynek whisky. W nast臋pstwie tego, policja i celnicy przeszukali ca艂膮 wysp臋 i kilku wyspiarzy faktycznie trafi艂o do wi臋zienia za kradzie偶.

Torf w asortymencie

Edradour zosta艂 przej臋ty w 1982 roku przez giganta napoj贸w Pernod Ricard. Po przej臋ciu trzy czwarte produkcji destylarni zosta艂o pocz膮tkowo wykorzystane do produkcji whisky mieszanych, w tym w szczeg贸lno艣ci w House of Lords i King鈥檚 Ransom. Edradour wielokrotnie zmienia艂 w艂a艣cicieli w swojej historii. Po 20 latach w posiadaniu Pernod Ricard zosta艂 sprowadzony w 2002 roku za 5,4 miliona funt贸w przez Signatory Vintage Scotch Whiskey Company, dobrze znan膮 firm臋 rozlewnicz膮 z siedzib膮 w Edynburgu. Andrew Symington, w艂a艣ciciel niezale偶nego rozlewnika Signatory, za艂o偶y艂 Edradour Distillery Company, aby nadzorowa膰 renowacj臋 i rozbudow臋 zak艂adu oraz kontynuowa膰 produkcj臋 Edradour jako whisky single malt. Od momentu powstania firma zbudowa艂a w gorzelni rozleg艂e magazyny do przechowywania beczek, a tak偶e lini臋 rozlewnicz膮 i sal臋 degustacyjn膮. W 2003 roku Edradour zacz膮艂 eksperymentowa膰 z poziomami torfu i rozpocz膮艂 produkcj臋 nowego s艂odu torfowego o nazwie Ballechin, kt贸rego pierwsza ekspresja zosta艂a wydana w 2006 roku. Co roku pojawia si臋 i b臋dzie wypuszczana nowa butelka Ballechin, za ka偶dym razem wyko艅czona w innym drewnie.

Pe艂na i intensywna whisky ze Speyside

Charakter whisky Edradour najlepiej mo偶na okre艣li膰 jako pe艂ny i intensywny. Szkocka gorzelnia Edradour ma ogromn膮 ilo艣膰 butelek z destylarni - by膰 mo偶e najbardziej zr贸偶nicowan膮 gam臋 whisky na 艣wiecie. Whisky s膮 sortowane wed艂ug serii: The Classic Range, The Cask Strength Series, The Wine Finishes, The Wine Matured. W katalogu znajdziecie r贸wnie偶 torfowe wydania, jak Adredour Ballechin, ale r贸wnie偶 single malty z oznaczeniem wieku, dojrzewaj膮ce w r贸偶nych beczkach: edradour 15Y Fair Flag czu edradou 12Y Caledonia. 鈥濻tandardowy鈥 single malt obecnie produkowany przez Edradour to dziesi臋cioletni, wysoko oceniany s艂贸d o wyra藕nym i atrakcyjnym wyd藕wi臋ku soli i wodorost贸w, o wiele bardziej charakterystycznym dla whisky z wyspy.

Od Sauternes po Pedro Ximenez

Jednym z hobby w艂a艣ciciela destylarni, Andrew Symingtona, jest eksperymentowanie z drewnem, co objawia si臋 wykorzystywaniem konkretnych beczek w procesie dojrzewania i wyka艅czania s艂od贸w. Szkocka marka lubuje si臋 w beczkach z ca艂ej Europy, od Burgundii i Sauternes po Port i Pedro Ximenez. Pomy艣l o wspania艂ej r贸偶norodno艣ci beczek, kt贸re kiedy艣 by艂y u偶ywane do starzenia szkockiej whisky. O wszystkich tych niedopa艂kach i dziurkaczach, kt贸re przez dziesi臋ciolecia trzyma艂y Sherry, Port i Mader臋, zanim zosta艂y osuszone i wys艂ane do zimnego, wilgotnego magazynu w Szkocji. Mo偶na sobie wyobrazi膰, 偶e w przypadku tych whisky, kt贸re dojrzewa艂y wystarczaj膮co d艂ugo, wp艂yw na smak by艂by ogromny. Broszura wydana przez Stowarzyszenie Szkockiej Whisky w 1959 roku stawia艂a pytanie: 鈥濩o nadaje szkockiej whisky smak?鈥 Pomijaj膮c ca艂kowicie dojrzewanie, stwierdzono, 偶e r贸wnie偶 woda jest prawdopodobnie najwa偶niejszym pojedynczym czynnikiem decyduj膮cym o charakterze i smaku. Jednak to w艂a艣nie drewno sta艂o si臋 obsesj膮 wielu, a dotychczasowa zawarto艣膰 beczki czym艣 w rodzaju fetyszu dla gorzelnik贸w.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas