Bestsellerem indyjskiej firmy John Distilleries jest mieszanka Original Choice, która stanowi prawie 95% rocznej produkcji i bije rekordy w krajowej sprzedaży. Od 2008 roku John Distilleries produkują również single malt whisky, skierowaną na rynek międzynarodowy pod marką Paul John. Whisky po raz pierwszy została zaprezentowana w Londynie w październiku 2012 roku, a debiutującą ekspresją był single malt z pojedynczej beczki z 150 butelkami. Niedługo potem ukazało się kolejny butelkowanie: Paul John Single Cask 163.
W maju 2013 roku wprowadzono na rynek dwie pierwsze standardowe butelki: Paul John Brilliance (nietorfowa whisky) i Paul John Edited (lekko torfowa). Asortyment został później uzupełniony przez mocno torfowego John Paul Bold, John Paul Brilliance i gładkiego John Paul Edited. W ofercie znajdziemy również specjalną, świąteczną edycję whisky John Bold Christmas Edition czy Paul John Nirvana o puddingowym charakterze.
Whisky Paul John są niefiltrowane na zimno, naturalnie barwione i butelkowane bez informacji o wieku. Ponieważ whisky dojrzewa w Indiach prawie trzy razy szybciej niż w Szkocji ze względu na cieplejszy klimat, Paul John jest butelkowany w stosunkowo młodym wieku.
Firma John Distilleries została założona w Bangalore w 1992 roku przez Paula P. Johna. Pierwsza wyprodukowana tutaj whisky była sprzedawana jako „National Distilleries” na indyjskim rynku niskich cen. W 1995 roku firma zmieniła nazwę na John Distilleries i wypuściła mieszankę Original Choice Blend, która była znacznie bardziej skoncentrowana na jakości i bardzo szybko odniosła sukces. Kłótnia z Allied Distillers z powodu podobieństwa nazwy z ich marką „Officer's Choice” mogła tylko na krótko opóźnić produkcję. W 2008 roku John Distilleries kupił Chitali Distilleries Limited za około 4,3 miliona dolarów amerykańskich, co umożliwiło im wyprodukowanie wystarczającej ilości neutralnego alkoholu, aby jeszcze bardziej zwiększyć produkcję mieszanek. W międzyczasie John Distilleries rozszerzyło swoją ofertę o brandy, takie jak Mont Castle i Roulette, a także o Wine i Salute Vodka.
John Distilleries posiada 16 obiektów rozsianych po całych Indiach, z których trzy to destylarnie. Produkują nie tylko whisky, ale także wino i brandy. Główna siedziba nadal znajduje się w Bangalore, ale główna destylarnia znajduje się teraz w Goa na zachodnim wybrzeżu Indii. To tutaj produkowana jest whisky Paul John Single Malt. John Distilleries ma obecnie zdolność produkcyjną 3000 litrów alkoholu dziennie.
Jęczmień do whisky Paul John rośnie u stóp Himalajów. W przeciwieństwie do Europy i Ameryki rolnicy nie używają jęczmienia dwurzędowego, lecz sześciorzędowego, który ma więcej enzymów i białek, ale nie daje tak dużej ilości alkoholu podczas fermentacji. Chociaż całe zboże pochodzi z lokalnych źródeł, torf do produkcji słodu dla odmian dymnych jest importowany ze Szkocji. Słód jest mielony na miejscu w destylarni Goa. Do zacieru zużywa się dwie tony zmielonego słodu. Po trzech cyklach w kadzi zaciernej ze stali nierdzewnej uzyskuje się 12 tysięcy litrów brzeczki.
Na miejscu zbudowano studnię do wydobywania wody, która ma swoje źródło w opadach atmosferycznych w Himalajach. Fermentacja trwa od 55 do 60 godzin. Następnie alkohol pozostawia się na chwilę w zbiornikach do wtórnej fermentacji. Sześciorzędowy jęczmień indyjski daje płyn o zawartości alkoholu około 5%, czyli poniżej 7-8% zwykle osiąganych w gorzelniach szkockich i irlandzkich.
Destylarnia Goa jest wyposażona w tradycyjne miedziane alembiki do produkcji whisky słodowej. Zostały wyprodukowane w Indiach i są wzorowane na szkockich odpowiednikach. Mają wybrzuszenie refluksowe i wznoszące się, wąskie ramię Lyne'a. Destylacja trwa około dziesięciu godzin i daje płyn o mocy 63,5%.
Ciepły klimat w Indiach odpowiada za szybkie dojrzewanie i wysoki poziom parowania. „Udział aniołów”, czyli procent parującej whisky w indyjskiej produkcji wynosi 8-10%. Trunki w John Distilleries są rozlewane do beczek na poziomie 55%. Destylarnia używa głównie beczek po bourbonie z pierwszego tłoczenia z amerykańskiego dębu.