Jesteś tutaj:KukunawaCała ofertaPAUL JOHNZnaleziono: 3 whisky
zdjęcie produktu PAUL JOHN CHRISTMAS EDITION 46% 0,7LPAUL JOHN CHRISTMAS EDITION 46% 0,7LPAUL JOHN | 46 | 0.7L | Indie | Single Malt | Everyday dram | Na prezent239.00 zł |
zdjęcie produktu PAUL JOHN DIVALI 46% 0,7L + SZKLANKAPAUL JOHN DIVALI 46% 0,7L + SZKLANKAPAUL JOHN | 46 | 0.7L | Indie | Single Malt | Everyday dram | Zestawy199.00 zł |
zdjęcie produktu PAUL JOHN NIRVANA 40% 0,7LPAUL JOHN NIRVANA 40% 0,7LPAUL JOHN | 40 | 0.7L | Indie | Single Malt | Everyday dram | Na prezent179.00 zł |

Whisky John Paul zadebiutowała w 2012 roku

Bestsellerem indyjskiej firmy John Distilleries jest mieszanka Original Choice, która stanowi prawie 95% rocznej produkcji i bije rekordy w krajowej sprzedaży. Od 2008 roku John Distilleries produkują również single malt whisky, skierowaną na rynek międzynarodowy pod marką Paul John. Whisky po raz pierwszy została zaprezentowana w Londynie w październiku 2012 roku, a debiutującą ekspresją był single malt z pojedynczej beczki z 150 butelkami. Niedługo potem ukazało się kolejny butelkowanie: Paul John Single Cask 163.

W maju 2013 roku wprowadzono na rynek dwie pierwsze standardowe butelki: Paul John Brilliance (nietorfowa whisky) i Paul John Edited (lekko torfowa). Asortyment został później uzupełniony przez mocno torfowego John Paul Bold, John Paul Brilliance i gładkiego John Paul Edited. W ofercie znajdziemy również specjalną, świąteczną edycję whisky John Bold Christmas Edition czy Paul John Nirvana o puddingowym charakterze.

Whisky Paul John są niefiltrowane na zimno, naturalnie barwione i butelkowane bez informacji o wieku. Ponieważ whisky dojrzewa w Indiach prawie trzy razy szybciej niż w Szkocji ze względu na cieplejszy klimat, Paul John jest butelkowany w stosunkowo młodym wieku.

Historia marki

Firma John Distilleries została założona w Bangalore w 1992 roku przez Paula P. Johna. Pierwsza wyprodukowana tutaj whisky była sprzedawana jako „National Distilleries” na indyjskim rynku niskich cen. W 1995 roku firma zmieniła nazwę na John Distilleries i wypuściła mieszankę Original Choice Blend, która była znacznie bardziej skoncentrowana na jakości i bardzo szybko odniosła sukces. Kłótnia z Allied Distillers z powodu podobieństwa nazwy z ich marką „Officer's Choice” mogła tylko na krótko opóźnić produkcję. W 2008 roku John Distilleries kupił Chitali Distilleries Limited za około 4,3 miliona dolarów amerykańskich, co umożliwiło im wyprodukowanie wystarczającej ilości neutralnego alkoholu, aby jeszcze bardziej zwiększyć produkcję mieszanek. W międzyczasie John Distilleries rozszerzyło swoją ofertę o brandy, takie jak Mont Castle i Roulette, a także o Wine i Salute Vodka.

Destylarnia z wybrzeży Indii

John Distilleries posiada 16 obiektów rozsianych po całych Indiach, z których trzy to destylarnie. Produkują nie tylko whisky, ale także wino i brandy. Główna siedziba nadal znajduje się w Bangalore, ale główna destylarnia znajduje się teraz w Goa na zachodnim wybrzeżu Indii. To tutaj produkowana jest whisky Paul John Single Malt. John Distilleries ma obecnie zdolność produkcyjną 3000 litrów alkoholu dziennie.

Lokalne zboże, szkocki torf

Jęczmień do whisky Paul John rośnie u stóp Himalajów. W przeciwieństwie do Europy i Ameryki rolnicy nie używają jęczmienia dwurzędowego, lecz sześciorzędowego, który ma więcej enzymów i białek, ale nie daje tak dużej ilości alkoholu podczas fermentacji. Chociaż całe zboże pochodzi z lokalnych źródeł, torf do produkcji słodu dla odmian dymnych jest importowany ze Szkocji. Słód jest mielony na miejscu w destylarni Goa. Do zacieru zużywa się dwie tony zmielonego słodu. Po trzech cyklach w kadzi zaciernej ze stali nierdzewnej uzyskuje się 12 tysięcy litrów brzeczki.

Wtórna fermentacja

Na miejscu zbudowano studnię do wydobywania wody, która ma swoje źródło w opadach atmosferycznych w Himalajach. Fermentacja trwa od 55 do 60 godzin. Następnie alkohol pozostawia się na chwilę w zbiornikach do wtórnej fermentacji. Sześciorzędowy jęczmień indyjski daje płyn o zawartości alkoholu około 5%, czyli poniżej 7-8% zwykle osiąganych w gorzelniach szkockich i irlandzkich.

Beczki po bourbonie

Destylarnia Goa jest wyposażona w tradycyjne miedziane alembiki do produkcji whisky słodowej. Zostały wyprodukowane w Indiach i są wzorowane na szkockich odpowiednikach. Mają wybrzuszenie refluksowe i wznoszące się, wąskie ramię Lyne'a. Destylacja trwa około dziesięciu godzin i daje płyn o mocy 63,5%.

Ciepły klimat w Indiach odpowiada za szybkie dojrzewanie i wysoki poziom parowania. „Udział aniołów”, czyli procent parującej whisky w indyjskiej produkcji wynosi 8-10%. Trunki w John Distilleries są rozlewane do beczek na poziomie 55%. Destylarnia używa głównie beczek po bourbonie z pierwszego tłoczenia z amerykańskiego dębu.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas