Jeste┼Ť tutaj:KukunawaCa┼éa ofertaHIGH WESTZnaleziono: 4 whisky
zdjęcie produktu HIGH WEST DOUBLE RYE 46% 0,7LHIGH WEST DOUBLE RYE 46% 0,7LHIGH WEST | 46 | 0.7L | USA | Rye Whiskey | Everyday dram | Na prezent199.00 zł |
zdjęcie produktu HIGH WEST RENDEZVOUS RYE 46% 0,7LHIGH WEST RENDEZVOUS RYE 46% 0,7LHIGH WEST | 46 | 0.7L | USA | Rye Whiskey | Higher expectations | Na prezent319.00 zł |
zdjęcie produktu HIGH WEST CAMPFIRE 46% 0,7LHIGH WEST CAMPFIRE 46% 0,7LHIGH WEST | 46 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Higher expectations | Na prezent329.00 zł |
zdjęcie produktu HIGH WEST AMERICAN PRAIRE BOURBON 46% 0,7LHIGH WEST AMERICAN PRAIRE BOURBON 46% 0,7LHIGH WEST | 46 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram | Na prezent199.00 zł |

Whisky High West - od chemika do gorzelnika whisky

Historia destylarni High West nie si─Öga daleko, bo 2006 roku ÔÇô to w┼éa┼Ťnie wtedy David Parkins wraz z ┼╝on─ů Jane postanowili otworzy─ç gorzelni─Ö whisky. Sk─ůd ten pomys┼é? David posiada┼é wykszta┼écenie oraz wieloletnie do┼Ťwiadczenie biochemiczne. Podczas wycieczki do gorzelni MakerÔÇÖs Mark w Loretto w stanie Kentucky zauwa┼╝y┼é podobie┼ästwo mi─Ödzy procesami produkcji z┼éocistego alkoholu, a procesami chemicznymi. Zdecydowa┼é si─Ö wykorzysta─ç swoje umiej─Ötno┼Ťci i poeksperymentowa─ç. W 2004 roku rodzina Parkins przenios┼éa si─Ö do stanu Utah do miasta Park City i to w┼éa┼Ťnie tam, ze wzgl─Ödu na mi┼éo┼Ť─ç Davida do tych okolic, postanowi┼éa otworzy─ç pierwsz─ů destylarni─Ö whiskey od 1870 roku. Pierwsze whisky marki High West by┼éy destylowane w niewielkim, 250-galonowym destylatorze. David Parking zdecydowa┼é si─Ö zaadaptowa─ç niewielk─ů farm─Ö w samym centrum miasta na Saloon ÔÇô miejsce towarzyskich spotka┼ä, gdzie mo┼╝na raczy─ç si─Ö pyszn─ů whiskey. Z czasem marka rozros┼éa si─Ö na tyle, ┼╝e niezb─Ödne by┼éo otwarcie kolejnej destylarni, tym razem w mie┼Ťcie Wanship. W 2016 roku powsta┼éa siostrzana gorzelnia, stanowi─ůca r├│wnie┼╝ miejsce do edukacyjnych degustacji whisky. W Wanship stan─ů┼é wi─Ökszy, 16-galonowy alembik.

Utah i mormoni

Nie jest jasne, ile dok┼éadnie gorzelni istnia┼éo w stanie Utah przed 1862 rokiem. Z oficjalnych danych wynika, ┼╝e mi─Ödzy 1862 a 1869 rokiem, kiedy pojawi┼éa si─Ö kolej, w Utah dzia┼éa┼éo trzydzie┼Ťci siedem gorzelni, z kt├│rych wszystkie nale┼╝a┼éy do mormon├│w. Wielu ludzi mo┼╝e nie zdawa─ç sobie sprawy, ┼╝e mormoni byli kiedy┼Ť producentami whisky. Gdy ameryka┼äscy osadnicy podr├│┼╝owali na Zach├│d w XIX wieku, u┼╝ywali whisky jako waluty, wymieniaj─ůc j─ů na sk├│ry bobra, tyto┼ä i ┼╝ywno┼Ť─ç. Jak wi─Ökszo┼Ť─ç Amerykan├│w, mormoni potrzebowali whisky do przetrwania w czasach, gdy pieni─ůdze nie by┼éy regularnie dost─Öpne. Podr├│┼╝ do Utah wymaga whisky do handlu z rdzennymi mieszka┼äcami i poszukiwaczami z┼éota. Mimo, ┼╝e spo┼╝ywanie alkoholu by┼éo sprzeczne z wiar─ů mormon├│w, nie przeszkadza┼éo to w handlu whisky, a z czasem r├│wnie┼╝ w jej wytwarzaniu. Mark Twain tak napisa┼é o whisky, kt├│r─ů wytwarzali pierwsi pionierzy:ÔÇŁ...to rodzaj whisky wymy┼Ťlony przez mormona i produkowany tylko w stanie Utah. Historia g┼éosi, ┼╝e jest zrobiona z ognia i siarki.ÔÇŁ

Walka z prohibicj─ů

Utah by┼éo jednym z ostatnich stan├│w, kt├│re w 1919 roku uchwali┼éy przepisy reguluj─ůce produkcj─Ö i konsumpcj─Ö alkoholu. Nie tylko regulacja picia by┼éa trudna, ale zaprzestanie nielegalnej sprzeda┼╝y alkoholu stanowi┼éo du┼╝e wyzwanie. W tamtych latach zrodzi┼éo si─Ö wiele legend. W Milford w hrabstwie Beaver urz─Ödnicy twierdzili, ┼╝e g┼é├│wnym przemytnikiem by┼éa siostra marsza┼éka miasta. W hrabstwie Sanpete jeden przemytnik za┼éadowa┼é whisky do siod┼éa swojego wyszkolonego konia i wys┼éa┼é j─ů w ponad 20-milow─ů tras─Ö przez g├│rskie drogi. Wr├│ci┼é swoim samochodem, a kiedy funkcjonariusze zatrzymali go pod zarzutem przemytu, nie znale┼║li w jego poje┼║dzie alkoholu. Og├│lnie rzecz bior─ůc, od 1925 do 1932 roku agenci federalni w Utah przej─Öli ponad 400 gorzelni, 25 000 galon├│w spirytusu, 8 000 galon├│w likier├│w s┼éodowych, 13 000 galon├│w wina i 332 000 galon├│w zacieru. Jednak by┼é to tylko niewielki procent tego, co faktycznie by┼éo produkowane, poniewa┼╝ praktycznie ka┼╝da spo┼éeczno┼Ť─ç i ka┼╝da okolica posiada┼éa nielegaln─ů destylarni─Ö. Legalny alkohol ponownie zacz─ů┼é p┼éyn─ů─ç w Utah w 1935 roku, kiedy otworzy┼éy si─Ö pierwsze pa┼ästwowe sklepy monopolowe w Salt Lake City i Ogden.

Odkrycie Davida Parkinsa

Kr├│tko przed otwarciem destylarni David Perkins odkry┼é co┼Ť, co uwa┼╝a si─Ö za pierwsze w kraju ÔÇ×zebranie whiskyÔÇŁ. W 1826 roku, ponad 20 lat przed przybyciem mormon├│w, mieszka┼äcy g├│rzystego stanu pierwszy raz zebrali si─Ö na handel sk├│rami i whiskey. Wydarzenie zwane ÔÇ×RendezvousÔÇŁ odbywa┼éo si─Ö ka┼╝dego roku przez kolejne 15 lat, a whisky zawsze by┼éa jednym z najbardziej cenionych towar├│w. Nic dziwnego, ┼╝e Perkins zdecydowa┼é si─Ö nazwa─ç jeden ze swoich wypust├│w na cze┼Ť─ç tych wydarze┼ä ÔÇô High West Randezvous Rye to whisky ┼é─ůcz─ůca w sobie 16 i 6-letni zacier ┼╝ytni.

Saloon z prawdziwego zdarzenia

Podczas ekspansji Ameryki na Zach├│d, powstawa┼éy nowe miasta, a tak zwane ÔÇ×saloonyÔÇŁ cz─Östo by┼éy jednymi z pierwszych miejsc, jakie otwierano w nowych lokalizacjach. Zawsze stawa┼éy si─Ö epicentrum miasta, miejsce spotka┼ä, a cz─Östo tak┼╝e hazardu i niekoniecznie legalnych transakcji. W latach 1870-1910 saloony mia┼éy opini─Ö najbardziej luksusowych miejsc, w kt├│rych mo┼╝na dobrze zje┼Ť─ç i wypi─ç ┼Ťwietn─ů whisky. Marka High West inspiruj─ůc si─Ö histori─ů, postanowi┼éa otworzy─ç sw├│j w┼éasny saloon. Po┼éo┼╝ony na dole trasy narciarskiej QuittinÔÇÖ Time w Park City Resort, obok wyci─ůgu miejskiego, High West Saloon to pierwsza i jedyna dzi┼Ť na ┼Ťwiecie gorzelnia gastronomiczna dla narciarzy.

Nietypowe mieszanki i oryginalna oferta

Destylarnia High West wytwarza nietypowe alkohole dla smakoszy ceni─ůcych wysok─ů jako┼Ť─ç i wspania┼éy smak. Marka wykorzystuje sk┼éadniki najlepszej jako┼Ťci, a swoje whiskey destyluje w miedzianych alembikach. Gorzelnia jest szczeg├│lnie dumna ze swoich nietypowych mieszanek. Trunki tworzone z pasj─ů sprawiaj─ů, ┼╝e ka┼╝dy b─Ödzie chcia┼é wr├│ci─ç po wi─Öcej. Podstaw─ů asortymentu ameryka┼äskiej marki s─ů dwa wydania: High West Whiskey American Prairie Bourbon oraz High West Whiske Double Rye. Destylarnia zaprezentowa┼éa r├│wnie┼╝ serie specjalnych wyda┼ä: High West Whiskey Campfire, High West Whiskey High Country, High West Whiskey Randezvous Rye i wiele innych, wartych uwagi pozycji.

High West specjalizuje si─Ö w ┼╝ytniej whiskey

W zr├│┼╝nicowanym katalogu destylarni z Utah znajdziemy wiele pozycji, kt├│rych g┼é├│wny sk┼éadnik to ┼╝yto ÔÇô w wielu wypadkach nawet podw├│jne! Historia ┼╝ytniej whisky w Ameryce P├│┼énocnej si─Öga XVIII wieku ÔÇô do 1808 roku rolnicy z hrabstwa Allegheny w Pensylwanii sadzili tak du┼╝o ┼╝yta, ┼╝e trzeba by┼éo znale┼║─ç dla niego nowe zastosowanie. Tak pad┼éo na destylacj─Ö. Co sprawia, ┼╝e whisky jest whisky ┼╝ytni─ů? Musi by─ç zrobiony g┼é├│wnie z ┼╝yta i zawiera─ç nie mniej ni┼╝ 51% ziarna. ┼╗ytnia whiskey prezentuje znacznie ostrzejszy styl ni┼╝ bourbon. Nie oznacza to, ┼╝e whisky ┼╝ytnia zmienia si─Ö w ogie┼ä w ustach, lepiej opisa─ç j─ů jako fale pieprznych owoc├│w, d─Öbu i karmelu. Je┼Ťli masz ochot─Ö na troch─Ö mocniejszego trunku, to jest to styl whisky dla Ciebie. Marka High West ch─Ötnie wykorzystuje whiskey ┼╝ytni─ů w swoich mieszankach, ┼é─ůcz─ůc r├│┼╝ne jej odmiany lub mieszaj─ůc z bourbonem czy szkock─ů.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe┼énomocnictwaPolityka prywatno┼ŤciKlauzula informacyjna RODOOdst─ůpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas