Jeste┼Ť tutaj:KukunawaCa┼éa ofertaGLENKINCHIEZnaleziono: 5 whisky
zdjęcie produktu GLENKINCHIE 12Y 43% 0,7L GBGLENKINCHIE 12Y 43% 0,7L GBGLENKINCHIE | 12Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt154.00 zł |
zdjęcie produktu GLENKINCHIE DISTILLERS EDITION 43% 1LGLENKINCHIE DISTILLERS EDITION 43% 1LGLENKINCHIE | 43 | 1L | Szkocja | Single Malt259.00 zł |
zdjęcie produktu GLENKINCHIE DISTILLERS EDITION 2006/2018 43% 0,7L GLENKINCHIE DISTILLERS EDITION 2006/2018 43% 0,7L GLENKINCHIE | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram299.00 zł |
zdjęcie produktu GLENKINCHIE DISTILLERS EDITION AMONTILLADO CASK 2009 / 2021 43% 0,7GLENKINCHIE DISTILLERS EDITION AMONTILLADO CASK 2009 / 2021 43% 0,7GLENKINCHIE | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations297.00 zł |
zdjęcie produktu GLENKINCHIE DOUBLE MATURED AMONTIDALO CASK WOOD DISTILLERS EDITION 2008 / 2020 43% 0,7LGLENKINCHIE DOUBLE MATURED AMONTIDALO CASK WOOD DISTILLERS EDITION 2008 / 2020 43% 0,7LGLENKINCHIE | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt309.00 zł |

Whisky Glenkinchie z regionu Lowland

To zaskakuj─ůce, kiedy przygl─ůda si─Ö regionowi, takiemu jak Lowland i s┼éucha najcz─Östszych okre┼Ťle┼ä padaj─ůcych pod jego adresem. Do ich arsena┼éu nale┼╝─ů - ÔÇ×najbardziej uprzemys┼éowiony, najlepiej skomunikowany, najwi─Ökszy obszar produkcyjnyÔÇŁ. Spogl─ůdaj─ůc na map─Ö destylarni jeszcze kilka lat temu, po┼Ťr├│d aktywnie dzia┼éaj─ůcych gorzelni, dostrzec mo┼╝na by┼éo zaledwie trzy zak┼éady. Szerszy obraz otrzyma si─Ö, po do┼éo┼╝eniu do filtr├│w gorzelnie zbo┼╝owe. Skal─Ö produkcji w regionie znacznie powi─Öksza ilo┼Ť─ç sk┼éadowanych beczek z dojrzewaj─ůcym trunkiem. Liczba firm zajmuj─ůcych si─Ö kupa┼╝em i zestawianiem blend├│w zaczyna uzmys┼éawia─ç ostateczny ogrom produkcji szeroko poj─Ötej whisky w tym regionie. Spogl─ůdaj─ůc jedynie na spektrum gorzelni s┼éodowych, przedstawicieli tego gatunku jest kilku. Lowland sprzyja przemys┼éowi, za kt├│rym idzie rozmach i skala produkcji, jednak cierpi to, co jest tak cenione w gorzelniach Highlandu. P├│┼énocne destylarnie oczarowuj─ů majestatem dzikiej przyrody i blisko┼Ťci z natur─ů. Niziny to wysokie magazyny do sk┼éadowania, szerokie drogi do transportu i ┼éagodniejsze ukszta┼étowanie terenu, nieurzekaj─ůce jak p├│┼énocne wy┼╝yny. To, co dzisiaj nie czaruje, niegdy┼Ť motywowa┼éo do pracy i tworzy┼éo biznes. Wiele mniejszych obiekt├│w nie wytrzymywa┼éo konkurencji ze strony super wydajnych gorzelni korzystaj─ůcych z destylacji ci─ůg┼éej. Wykorzystuj─ůc patent Coffeya i popyt na lekki destylat, po┼éudnie produkowa┼éo ogrom alkoholu, kt├│ry dzi─Öki kupa┼╝owaniu owocowa┼é whisky mieszan─ů.

Dzieje gorzelni

Gorzelnia, kt├│ra do dzisiaj funkcjonuje pod przydomkiem ÔÇ×Edynburska WhiskyÔÇŁ, rozpocz─Ö┼éa swoj─ů dzia┼éalno┼Ť─ç w 1825 roku. Wtedy to dw├│ch lokalnych farmer├│w - John i George RateÔÇÖowie wybudowali zak┼éad na 85-akrowej farmie na wsch├│d od Edynburga. W tamtych czasach z dala od miejskiej zabudowy obszar przypomina┼é i nazywany by┼é zarazem ÔÇ×ogrodami SzkocjiÔÇŁ. Obszar East Lothian obfitowa┼é we wcze┼Ťnie dojrzewaj─ůcy j─Öczmie┼ä. Gleb─Ö u┼╝y┼║nia┼éy wodorosty z pobliskiej zatoki Firth of Forth. Ten pi─Ökny obraz opiewa┼é w swojej poezji sam s┼éynny narodowy wieszcz Szkot├│w - Robert Burns. RateÔÇÖowie swoj─ů destylarni─Ö nazwali Milton, jednak ju┼╝ w 1837 roku obiekt musia┼é zmieni─ç nazw─Ö. Konieczno┼Ť─ç t─Ö wywo┼éa┼é sp├│r z gorzelni─ů z regionu Speyside, kt├│ra ju┼╝ od dawna funkcjonowa┼éa pod tak─ů nazw─ů. Glenkinchie powsta┼éo ze z┼é─ůczenia s┼éowa Glen, czyli dolina i kinchie od nazwy rzeki, kt├│ra z kolei pochodzi od nazwiska rodziny de Quincy - dawnych w┼éa┼Ťcicieli ziemi i strumienia. W roku 1853 bracia podj─Öli decyzj─Ö o sprzeda┼╝y gorzelni, kt├│ra trafia w r─Öce niejakiego Christie, kt├│ry by┼é bardziej zainteresowany hodowl─ů byd┼éa, ani┼╝eli prac─ů w gorzelni. Funkcjonuj─ůc─ů zabudow─Ö przerobi┼é na tartak, a j─Öczmie┼ä, z kt├│rego wcze┼Ťniej powstawa┼éa whisky, karmi┼é trzod─Ö. Koniec XIX wieku przyni├│s┼é du┼╝e o┼╝ywienie w przemy┼Ťle i konsumpcji whisky. W 1880 roku lokalne konsorcjum browarnik├│w, blender├│w i handlarzy wina z Edynburga wykupi┼éo budynki destylarni, a ju┼╝ 9 lat p├│┼║niej powstawa┼é Glen Kinchie Distillery Co. Wtedy to gorzelnia zosta┼éa gruntownie zrewitalizowana i odbudowana, a produkcja wr├│ci┼éa na w┼éa┼Ťciwe tory. Po kryzysie bran┼╝y z prze┼éomu XIX i XX wieku Glenkinchie wraz z czterema innymi zak┼éadami w regionie, stworzy┼éo Scottish Malt Distillers (w skr├│cie SMD). Wkr├│tce po tym, SMD zosta┼éo wch┼éoni─Öte przez Distillers Company Limited (DCL), kt├│re z czasem przemieni┼éo si─Ö w giganta bran┼╝y - firm─Ö Diageo.

Duch

Podczas II Wojny ┼Üwiatowej destylarnia otrzyma┼éa jako jeden z niewielu obiekt├│w tego typu, pozwolenie na produkcj─Ö alkoholu. Glenkinchie po wojnie wkracza┼éo w now─ů er─Ö z pe┼énymi magazynami, licencj─ů w r─Ökach firmy John Haig & Co. I jak przysta┼éo na star─ů gorzelni─Ö - z lokalnym duchem. Wielokrotnie potwierdza┼éo to, pojawianie si─Ö postaci, wygl─ůdaj─ůcej zawsze tak samo. Siwe w┼éosy, d┼éugie bokobrody, bia┼éa koszula i spodnie przewi─ůzane w kostkach sznurkiem. Wed┼éug lokalnej wiedzy mog┼éa to by─ç, posta─ç mistrza s┼éodowni, kt├│rego cia┼éo rzeczywi┼Ťcie znaleziono za budynkami gorzelni w 1902 roku. Druga po┼éowa XX wieku to okres zmian w gorzelni - dawne pomieszczenia z pod┼éogami do s┼éodowania zosta┼éy zmienione oko┼éo 1968 roku w muzeum. W 100 lat po wznowieniu produkcji przez konsorcjum z Edynburga destylarnia przesz┼éa kolejn─ů gruntown─ů przebudow─Ö i zosta┼éa dostosowana do ogrzewania parowego. Dzi─Öki mistrzowskiemu zabiegowi marketingowemu firmy Diageo (w tamtym czasie funkcjonuj─ůcej jako United Distillers) na p├│┼ékach bar├│w w ca┼éej Europie, pojawi┼éa si─Ö drewniana podstawka na sze┼Ť─ç butelek reprezentuj─ůcych ka┼╝dy z region├│w produkuj─ůcych whisky w Szkocji. Seria nazwana zosta┼éa Classic Malt of Scotland, a Glenkinchie sta┼é si─Ö reprezentantem nizin, b─Öd─ůc tym samym reprezentantem gatunku single malt na p├│┼ékach wielu bar├│w. Cz┼éowiekiem, kt├│ry sta┼é za tym pomys┼éem, by┼é James Espey, kt├│ry po latach pracy i wielu podobnych projektach zako┼äczonych sukcesem, zosta┼é odznaczony Order of the British Empire (Orderem kr├│lestwa Brytyjskiego).

Proces destylacji i charakter trunku

To, co dawniej definiowa┼éo odmienno┼Ť─ç produkcji whisky, z nizin od tej z wy┼╝yn, by┼éo procesem destylacji, a dok┼éadniej jej krotno┼Ťci─ů. W Lowlands destylowano trzy razy na wz├│r Irlandii, co wi─ůza┼éo si─Ö z du┼╝─ů obj─Öto┼Ťci─ů alembik├│w i ch─Öci─ů czy konieczno┼Ťci─ů przy┼Ťpieszenia procesu. Wspomnienie po tamtych czasach jest widoczne do dnia dzisiejszego, kiedy tylko wchodzi si─Ö do pomieszcze┼ä z alembikami. S─ů one ogromne - prawdopodobnie jedne z najwi─Ökszych w przemy┼Ťle. To w nich w┼éa┼Ťnie odbywa si─Ö proces destylacji j─Öczmiennego piwa gorzelniczego, kt├│re dzi─Öki oddzielaniu fakcji mocniejszego alkoholu przemienia si─Ö w whisky. Jednak przemiana ta trwa d┼éugo, gdy┼╝ z pocz─ůtku bezbarwny trunek zapachem swoim przypomina raczej zup─Ö warzywn─ů, a nie delikatny wrzosowy trunek. Zmiana sensoryczna zachodzi podczas le┼╝akowania, kt├│re odbywa si─Ö w beczkach po bourbonie. To w nich podczas le┼╝akowania, utleniania i kontaktu z wypalan─ů d─Öbin─ů zmieniaj─ů si─Ö w s┼éodycz i trawiast─ů ┼Ťwie┼╝o┼Ť─ç. Ca┼éy ten oleisty i siarkowy charakter, kreowany jest nie tylko w ogromnych kadziach destylacyjnych, ale w spiralnie skr─Öconych stalowych w─Ö┼╝ownicach, kt├│re wychodz─ůc poza obrys gorzelni, s┼éu┼╝─ů do skraplania opar├│w. Pochodzenie nie determinuje charakteru czy ostatecznego smaku whisky - to suma wszystkich czynnik├│w wp┼éywa na ukszta┼étowanie ostatecznego charakteru trunku.

Portfolio

Do momentu wprowadzenia na rynek serii Classic Malt of Scotland destylat z Glenkinchie niemal w ca┼éo┼Ťci wykorzystywany by┼é do zestawiania blended whisky firmy Diageo - mi─Ödzy innymi s┼éynnego Johnnie Walkera. Od 1988 roku trunek dost─Öpny by┼é w wersji single malt butelkowanej w wieku 10 lat. W dziesi─Ö─ç lat p├│┼║niej portfolio poszerzone zosta┼éo o edycj─Ö zwan─ů DistillersÔÇÖs Edition, w kt├│rej dodatkowy okres le┼╝akowania, whisky sp─Ödza┼éa w beczkach po hiszpa┼äskiej wytrawnej wersji sherry zwanej amontillado. Od 2007 roku, okres le┼╝akowania podstawowej edycji wyd┼éu┼╝ono z 10 lat na 12 lat, co pozwoli┼éo zbudowa─ç wi─Öksza r├│wnowag─Ö w profilu smakowym oraz uwypukli─ç wi─Öksza dojrza┼éo┼Ť─ç trunku. W ostatnich latach pojawi┼éo si─Ö kilka oficjalnych edycji limitowanych, takich jak 20-letnia Glenkinchie butelkowana z moc─ů z beczki, czy jej kolejna ods┼éona w wieku 24 lat reprezentuj─ůca seri─Ö special release 2016. W 2020 roku ┼Ťwiat┼éo dzienne ujrza┼éa seria The Four Corners of Scotland Collection, kt├│rej cz─Ö┼Ťci─ů zosta┼éa whisky Glenkinchie 16 Year Old.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe┼énomocnictwaPolityka prywatno┼ŤciKlauzula informacyjna RODOOdst─ůpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas