Jesteś tutaj:KukunawaCała ofertaCONNEMARAZnaleziono: 5 whisky
zdjęcie produktu CONNEMARA 40% 0,7LCONNEMARA 40% 0,7LCONNEMARA | 40 | 0.7L | Irlandia | Single Malt119.00 zł |
zdjęcie produktu CONNEMARA 12Y PEATED 40% 0,7LCONNEMARA 12Y PEATED 40% 0,7LCONNEMARA | 12Y | 40 | 0.7L | Irlandia | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe269.00 zł |
zdjęcie produktu CONNEMARA DISTILLERS EDITION 43% 0,7LCONNEMARA DISTILLERS EDITION 43% 0,7LCONNEMARA | 43 | 0.7L | Irlandia | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe199.00 zł |
zdjęcie produktu CONNEMARA PEATED 40% 0,7LCONNEMARA PEATED 40% 0,7LCONNEMARA | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram175.00 zł |
zdjęcie produktu CONNEMARA DISTILLERS EDITION  43% 0,7L + szklankiCONNEMARA DISTILLERS EDITION 43% 0,7L + szklankiCONNEMARA | 43 | 0.7L | Irlandia | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe209.00 zł |

Whisky Cooley Distillery / Connemara

Jedna z najmłodszych irlandzkich destylarni, która powstała w 1987 roku. Siłą napędową gorzelni jest John Teeling, absolwent Uniwersytetu Harvarda. Jednym z najmocniejszych puntów w portfolio zakładu jest trunek Connemara – jedyny torfowy single malt pochodzący z Irlandii.

John Teeling

Największą pasją Teelinga od zawsze była i jest irish whiskey. John ukończył Harvard i uzyskał doktorat w zakresie finansów międzynarodowych. Ten wybitny przedsiębiorca – dyrektor aż sześciu spółek zajmujących się wydobyciem ropy naftowej, złota i szlachetnych minerałów twierdzi, że Irlandczycy produkują najlepsze trunki na świecie. W 1986 roku Irish Distillers Group szukało nabywcy, ale oferta Teelinga była mało konkurencyjna w stosunku do tej złożonej przez Pernod Ricard. Kiedy jednak w 1987 roku John zobaczył wzmiankę informującą o upadłości zakładu destylacyjnego położonego 60 mil na północ od Dublina, złożył ofertę kupna i zapłaciwszy 600 tys. funtów irlandzkich, stał się posiadaczem gorzelni.

Produkcja

Oferta Johna Teelinga została przyjęta, lecz postawiono mu warunek – musi zainwestować 3 miliony funtów we wznowienie produkcji w zakładzie destylacyjnym. Pierwszy destylat spłynął z alembików już w 1989 roku, a w 1990 produkcja grain whiskey ruszyła już pełną parą. John był otwarty na nowe inwestycje – kupił budynki i magazyny od niedziałającej destylarni Johna Locke'a Kilbeggan, wraz z nazwą zakładu, a także pozostałości po dublińskiej Millar's Distillery wraz z niewielką rozlewnią i co ciekawe – alembiki z Tullamore Dew.

Wyposażenie

Gorzelnia posiada jedną dużą kadź zacierną, w której następuje proces scukrzania wykorzystywanych zbóż. Cztery duże tanki wykonane ze stali nierdzewnej służą w destylarni do przygotowywania zacieru ze słodowanego jęczmienia. W kolejnych sześciu fermentowany jest zacier zbożowy, służący do produkcji trunków zbożowych. Zakład destyluje alkohol przy użyciu dwóch rodzajów sprzętów - są nimi miedziane alembiki do przygotowywania trunków słodowych oraz kolumny destylacyjne przeznaczone do pracy ciągłej i wykorzystywane dla whiskey single grain.

Pierwsze problemy

W 1992 roku kompania zaczęła borykać się z pierwszymi problemami finansowymi. Ofertę przejęcia gorzelni złożyło IDG, kontrolowane przez Pernod Ricard. Jednak niesławny wywiad w telewizji udzielony przez przedstawiciela koncernu IDG, dotyczący planów zamknięcia Cooley Distillery, zaprzepaścił plany przejęcia kompanii przez Pernod Ricard.

Uratowany przed bankructwem

Po fiasku próby przejęcia kompanii przez IDG John Teeling produkował niewielkie ilości destylatu słodowego i skupiał się na promocji trunków na rynkach światowych – wśród nich były Tyrconnell, Kilbeggan, Locke's i Connemara. Tym, co uratowało Teelinga przed widmem bankructwa, były kontrakty podpisane z Borco Mathissen, Moet-Hennessy i Heaven Hill. Lata ciężkiej pracy i duże zmiany na rynku, jakie w tym czasie nastąpiły, przyczyniły się do wzrostu znaczenia marki oraz do sukcesu kasowego. Wszystko to doprowadziło do finalizacji transakcji sprzedaży gorzelni do amerykańskiego giganta firmy Beam, który obecnie jest połączony z japońskim koncernem Suntory.

Connemara

Torfowy single malt, pochodzący z Irlandii. Pojawił się na rynku w 1995 roku, a w 1996 zdobył dwa złote medale na Międzynarodowych Targach Win i Spirytualiów. Idealnie zharmonizowany trunek, z lekko dymną nutą, przeplatającą się ze słodyczą wanilii, goryczką dębu i śladowymi ilościami miodu oraz wrzosu.

Trunki

Aktualne portfolio gorzelni z racji niewielkiej skali produkcji oraz podzielenia na trunki słodowe i zbożowe, ograniczone jest do kilku pozycji. Pierwszą marką jest dymna Connemara butelkowa bez deklaracji wieku, w edycji nierozcieńczanej oraz deklarowana na 12 lat. Pod drugą marką kryje się Kilbeggan zbożowy, pot still, batch rye oraz klasyczny blend. W gorzelni powstaje również kilka innych marek jak Tyrconnel whiskey.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas