Jeste┼Ť tutaj:KukunawaCa┼éa ofertaDIMPLEZnaleziono: 3 whisky
zdjęcie produktu DIMPLE 15Y 43% 1L GBDIMPLE 15Y 43% 1L GBDIMPLE | 15Y | 43 | 1L | Szkocja | Blended | Everyday dram239.00 zł |
zdjęcie produktu DIMPLE GOLDEN SELECTION 40% 0,7LDIMPLE GOLDEN SELECTION 40% 0,7LDIMPLE | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram134.00 zł |
zdjęcie produktu DIMPLE 15Y 40% 1L GBDIMPLE 15Y 40% 1L GBDIMPLE | 15Y | 40 | 1L | Szkocja | Blended | Everyday dram189.00 zł |

Dimple - prawdopodobnie najbardziej znana szkocka mieszanka

Marka Dimple pojawi┼éa si─Ö na rynku whisky w 1893 roku ÔÇô w czasach boomu na szkock─ů whisky mieszan─ů. Za spraw─ů wyj─ůtkowej jako┼Ťci i rozpoznawanej butelki, ugruntowa┼éa sobie mocn─ů pozycj─Ö na rynku USA jeszcze przed prohibicj─ů. S┼éodow─ů stron─Ö mieszanki zawdzi─Öcza destylarni Glenkinchie, zbo┼╝ow─ů za┼Ť gorzelni Cameronbridge, zbudowan─ů przez za┼éo┼╝yciela marki. W katalogu Dimple znajdziemy 15-letni─ů ekspresj─Ö oraz specjaln─ů edycj─Ö Dimple Golden Selection, kt├│ra mia┼éa swoj─ů premier─Ö w 2014 roku.

Rodzina Haig ÔÇô destylacyjna pot─Öga

Rodzina Haig mog┼éaby pretendowa─ç do miana najstarszej rodziny destylacyjnej w Szkocji. Istniej─ů wzmianki o Haigach mieszkaj─ůcych w Borders w XIII wieku, ale dopiero w 1655 roku Robert Haig zosta┼é rzucony przed starszyzn─ů ko┼Ťcio┼éa za to, ┼╝e odwa┼╝y┼é si─Ö na destylacj─Ö w szabat. W 1751 roku prawnuk Roberta, John Haig, po┼Ťlubi┼é Margaret Stein i ten zwi─ůzek naprawd─Ö umocni┼é zwi─ůzek rodziny ze szkock─ů whisky. Rodzina Stein by┼éa w┼éa┼Ťcicielami destylarni w Kilbagie i Kennetpans w pobli┼╝u Alloa na nizinach. Kiedy John Haig zmar┼é nagle w 1773 roku, jego te┼Ť─ç przyj─ů┼é jego pi─Öciu syn├│w jako praktykant├│w w Kilbagie. W tym czasie Kilbagie by┼éo na dobrej drodze do stania si─Ö najwi─Öksz─ů destylarni─ů w Szkocji i to w┼éa┼Ťnie tutaj Haigowie nauczyli si─Ö sztuki destylacji i wytwarzania whisky.

Ca┼éa pi─ůtka braci za┼éo┼╝y┼éa w┼éasne destylarnie lub zosta┼éa partnerami w innych. Nawet niekt├│re z ich sze┼Ťciu si├│str zwi─ůza┼éy si─Ö z whisky: jedna po┼Ťlubi┼éa Johna Jamesona (krewnego partnera jej brata Andrew w Kincardine) i przeprowadzi┼éa si─Ö do Dublina, gdzie jej m─ů┼╝ za┼éo┼╝y┼é firm─Ö destylacyjn─ů o tej samej nazwie. By┼éy to pocz─ůtki wielkiej dynastii gorzelniczej dla Haig├│w i Stein├│w, cho─ç to John Haig, wnuk Johna, zabezpieczy┼é nazwisko swojej rodziny w legendzie szkockiej whisky w 1824 roku, buduj─ůc gorzelni─Ö Cameronbridge w Fife i zak┼éadaj─ůc John Haig. & Co. To w┼éa┼Ťnie w Cameronbridge, w 1829 roku, zainstalowano ci─ůg┼éy destylator, wynaleziony przez jego kuzyna Roberta Steina. Nowy sprz─Öt pozwoli┼é destylarni na bardzo wydajn─ů produkcj─Ö du┼╝ych ilo┼Ťci spirytusu ÔÇô jeszcze na pocz─ůtku ze s┼éodu.

Po dw├│ch nieudanych pr├│bach uzgodnienia nieformalnych kwot produkcyjnych z innymi gorzelnikami whisky zbo┼╝owej na nizinach, w 1877 r. John Haig & Co. do┼é─ůczy┼é do pi─Öciu innych gorzelnik├│w whisky zbo┼╝owej, tworz─ůc Distillers Company Ltd (DCL). Celem tej firmy by┼éo uregulowanie sprzeda┼╝y zapas├│w whisky zbo┼╝owej dla handlu hurtowego whisky. W wyniku tego po┼é─ůczenia gorzelni rami─Ö firmy zajmuj─ůce si─Ö mieszaniem musia┼éo przenie┼Ť─ç si─Ö z gorzelni w Cameronbridge do miasta Markinch, oko┼éo trzech mil dalej. Dzi┼Ť dawna rozlewnia jest parkiem biznesowym, ale g┼é├│wny budynek, z wyra┼║nie widoczn─ů nazw─ů John Haig & Co. Ltd., nadal stoi nad miastem.

W 1882 roku brak sk┼éad├│w celnych firmy w Markinch zosta┼é przezwyci─Ö┼╝ony przez przej─Öcie firmy David Smith & Co. z Leith. Tak rozwin─ů┼é si─Ö biznes, zar├│wno w kraju, jak i za granic─ů, ┼╝e dwaj synowie Johna Haiga ÔÇô Alicius i Hugh Vietch ÔÇô za┼éo┼╝yli firm─Ö eksportow─ů Haig & Haig w 1888 roku, aby nadzorowa─ç jej sprzeda┼╝ w Stanach Zjednoczonych. To w┼éa┼Ťnie praca Haiga i Haiga w latach poprzedzaj─ůcych prohibicj─Ö i p├│┼║niej ugruntowa┼éa popularno┼Ť─ç marki Dimple w USA. Chocia┼╝ John Haig & Co's jest najbardziej znany z sukcesu na rynku whisky zbo┼╝owej i mieszanej ÔÇô do 1939 r. mieszanka Haig by┼éa najlepiej sprzedaj─ůc─ů si─Ö whisky w Wielkiej Brytanii ÔÇô przez pewien czas posiada┼éa licencje dla kilku gorzelni s┼éodu DCL, w tym Glenkinchie, Glenlossie i Mannochmore.

Konsolidacja handlu szkock─ů whisky po niedoborach I wojny ┼Ťwiatowej doprowadzi┼éa do przej─Öcia w 1919 roku przez DCL firmy John Haig & Co. DCL ostatecznie przekszta┼éci┼éo si─Ö w Diageo, giganta szkockiej whisky, kt├│rego znamy dzisiaj, chocia┼╝ John Haig & Co. nadal dzia┼éa jako niefunkcjonalna sp├│┼éka zale┼╝na, a dziedzictwo destylacji rodziny Haig.

Opatentowana prezentacja

Nie tylko ┼Ťwietna jako┼Ť─ç utrzymywana od dekad, ale r├│wnie┼╝ wyj─ůtkowa, oryginalna butelka charakteryzuje whisky Dimple. Od pocz─ůtku istnienia marki, z┼éocista mieszanka by┼éa sprzedawana w przezroczystej butelce w kszta┼écie rombu o ┼Ťci─Ötych bokach, ob┼éo┼╝onej z┼éot─ů siatk─ů. Form─Ö szk┼éa opatentowano w 1893 roku. Tej butelki nie da si─Ö nie zauwa┼╝y─ç.

Charakter whisky Dimple

Kluczow─ů cech─ů Dimple jest to whisky lekka i dyskretna. Aromat jest kwiatowy i s┼éodko-karmelowy, podkre┼Ťlony wytrawn─ů nut─ů drzewn─ů. Smak ma charakter ┼Ťredniej tre┼Ťci, z elementem toffi, z lekk─ů, ale nadal pikantn─ů nut─ů pieprzu i nut─ů suchego drewna. Smak rozwija si─Ö z papryki, pozostawiaj─ůc pow┼Ťci─ůgliw─ů po┼Ťwiat─Ö z lekkim ciep┼éem.

Z Mezopotamii, przez Irlandi─Ö, a┼╝ do Szkocji

Szkocja jest najwi─Ökszym krajem produkuj─ůcym whisky. Nigdzie na ┼Ťwiecie nie ma wi─Öcej gorzelni ni┼╝ tam. Szkocka whisky to narodowy nap├│j Szkot├│w. Ale sk─ůd wzi─Ö┼éa si─Ö ta ┼╝arliwa pasja do z┼éotego p┼éynu? Szkot, ale i wszyscy inni od razu odpowiedz─ů na pytanie, sk─ůd w┼éa┼Ťciwie pochodzi whisky ÔÇô ze Szkocji. Ale czy naprawd─Ö tak jest? Z┼éo┼Ťliwe plotki twierdz─ů, ┼╝e whisky najpierw by┼éa destylowana w Irlandii, a dopiero potem trafi┼éa do Szkocji. Ale wtedy natychmiast pojawia si─Ö pytanie, w jaki spos├│b sztuka destylacji, ekstrakcji alkoholu, trafi┼éa na Wyspy Brytyjskie.

Podstaw─ů produkcji whisky jest prawdopodobnie Mezopotamia. Destylacja alkoholu najprawdopodobniej po raz pierwszy odnios┼éa sukces w Mezopotamii i rozprzestrzeni┼éa si─Ö na ca┼éy Bliski Wsch├│d i Azj─Ö ┼Ürodkow─ů. Jednak destylaty zdecydowanie nie by┼éy pijane, ale s┼éu┼╝y┼éy jako podstawa do produkcji perfum i lek├│w. Wiedza o destylacji dotar┼éa do Europy szlakami handlowymi. Wed┼éug legendy misjonarz i patron Irlandii, ┼Ťw. Patryk, przywi├│z┼é t─Ö wiedz─Ö na wysp─Ö Irlandii po podr├│┼╝y do Francji. Szkoci sprzeciwili si─Ö temu, ┼╝e ┼Ťw. Patryk urodzi┼é si─Ö w Dumberbarton. Oznacza to, ┼╝e jest Szkotem i dlatego to Szkot jest odpowiedzialny za pierwsz─ů whisky na wyspie. Ten stary argument o pochodzeniu whisky prawdopodobnie b─Ödzie powtarzany wiecznie. Jednak dopiero wieki p├│┼║niej, gdy w Irlandii trwa┼éa ju┼╝ destylacja, wiedza o destylacji dotar┼éa do Szkocji. To tak┼╝e zas┼éuga irlandzkich mnich├│w, kt├│rzy bardzo lubili podr├│┼╝owa─ç.

Od nielegalno┼Ťci do op┼éacalnej produkcji

Przez wiele dekad produkcja whisky w Szkocji by┼éa nielegalna. Kolejne w┼éadze bez sukces├│w stara┼éy si─Ö ograniczy─ç nieoficjaln─ů destylacj─Ö nak┼éadaj─ůc coraz to nawet podatki i ograniczenia. Dopiero w 1823 roku podj─Öto sensowny krok w kierunku legalno┼Ťci. Ksi─ů┼╝─Ö Alexander Gordon uchwali┼é przepisy maj─ůce na celu generowanie dochod├│w poprzez tantiemy i stosunkowo niewielki podatek, jednocze┼Ťnie oferuj─ůc gorzelnikom wyj┼Ťcie z oskar┼╝e┼ä. Sukces ustawy o akcyzie przyszed┼é szybko. Wiele gorzelni skorzysta┼éo z okazji. Zaledwie 11 lat po uchwaleniu ustawy o legalizacji w Szkocji pozosta┼éo tylko 700 gorzelni whisky ÔÇô wsp├│┼épraca z prawem i w┼éadzami zacz─Ö┼éa si─Ö po prostu op┼éaca─ç. Wraz z wprowadzeniem standard├│w i wreszcie dalszym rozwojem procesu destylacji poprzez patentowe destylatory, whisky z oficjalnych destylarni stawa┼éa si─Ö coraz lepsza. Wkr├│tce nikt ju┼╝ nie chcia┼é pi─ç nielegalnej. Destylacja w alembikach kolumnowych sprawi┼éa, ┼╝e ÔÇőÔÇőprodukcja sta┼éa si─Ö ta┼äsza i uda┼éo si─Ö wyprodukowa─ç destylat o wy┼╝szej zawarto┼Ťci alkoholu ni┼╝ w pojedynczych destylatorach. Wkr├│tce rozwin─Ö┼éy si─Ö specjalizacje. Whisky zbo┼╝owa zacz─Ö┼éa by─ç produkowana w Lowlands, z kt├│rej pionierzy tacy jak Andrew Usher opracowali pierwsze mieszanki. Zmieszano s┼é├│d i zbo┼╝e, w wyniku czego powsta┼éa niezbyt ci─Ö┼╝ka whisky o wysokiej i przede wszystkim sta┼éej jako┼Ťci. Na fali tej mody powsta┼éa marka Dimple.

Jak powstaje blended whisky?

Z jakich surowc├│w powstaje whisky? Do produkcji whisky potrzebne s─ů w zasadzie tylko trzy surowce: zbo┼╝e, woda i dro┼╝d┼╝e. W zale┼╝no┼Ťci od tego, jaki rodzaj whisky ma by─ç wyprodukowany, stosowane ziarno jest r├│┼╝ne. Blended whisky zwykle zawiera cz─Ö┼Ťciowo whisky s┼éodow─ů, ale tak┼╝e whisky z innych ziaren (tzw. whisky zbo┼╝owa).

Zanim whisky b─Ödzie mog┼éa by─ç zrobiona ze zbo┼╝a, zwykle musi by─ç s┼éodowana. Tradycyjnie odbywa si─Ö to na tak zwanych pod┼éogach s┼éodowych. Tutaj ziarno jest specjalnie przystosowane do kie┼ékowania poprzez nawil┼╝anie, dzi─Öki czemu enzymy w ziarnie s─ů aktywowane, a zawarta w ziarnie skrobia jest przekszta┼écana w cukier s┼éodowy, a tym samym mo┼╝e zosta─ç przekszta┼écona w alkohol przez kultury dro┼╝d┼╝y podczas p├│┼║niejszej fermentacji. Ziarno jest nast─Öpnie suszone na gor─ůco i w ten spos├│b zatrzymuje si─Ö kie┼ékowanie. S┼éodowane ziarno po wysuszeniu jest kruszone w du┼╝ych m┼éynach i mielone na rodzaj m─ůki.

Podobnie jak w przypadku warzenia piwa, przemia┼é zbo┼╝owy jest nast─Öpnie mieszany z gor─ůc─ů wod─ů w kadzi zaciernej, aby wyp┼éuka─ç cukry fermentuj─ůce z ziarna i oddzieli─ç je od reszty ziarna. Ka┼╝da destylarnia przez lata wypracowa┼éa w tym celu sw├│j w┼éasny proces. Istniej─ů r├│┼╝nice mi─Ödzy gorzelniami w odniesieniu do temperatury i cz─Östotliwo┼Ťci mieszania odpowiedniego zacieru z gor─ůc─ů wod─ů. Po tym, jak gor─ůca woda utworzy roztw├│r cukru, mieszank─Ö wlewa si─Ö do zbiornika fermentacyjnego, gdzie teraz dodaje si─Ö r├│wnie┼╝ kultury dro┼╝d┼╝y do fermentacji. Czas trwania fermentacji r├│┼╝ni si─Ö w zale┼╝no┼Ťci od producenta i zwykle wynosi od 48 do 72 godzin. Podczas fermentacji zacieru kultury dro┼╝d┼╝y wytwarzaj─ů alkohol i dwutlenek w─Ögla.

Zasadniczo pojawi┼éy si─Ö dwa r├│┼╝ne procesy destylacji whisky. Z jednej strony destylacja whisky w tzw. alembikach, a z drugiej produkcja whisky w procesie destylacji kolumnowej (kolumnowe destylatory). Niezale┼╝nie od zastosowanego procesu destylacji whisky jest zwykle destylowana od dw├│ch do trzech razy ÔÇô whisky Dimple poddawana jest podw├│jnej destylacji.

Do przechowywania whisky u┼╝ywa si─Ö ameryka┼äskich lub europejskich beczek d─Öbowych. W wi─Ökszo┼Ťci przypadk├│w szkocka whisky jest przechowywana w beczkach po bourbonie, kt├│re cz─Östo s─ů wcze┼Ťniej rozszerzane w tak zwane beczki hogshead, a nast─Öpnie mieszcz─ů oko┼éo 225 do 250 litr├│w alkoholu.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe┼énomocnictwaPolityka prywatno┼ŤciKlauzula informacyjna RODOOdst─ůpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas