Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaDEANSTONZnaleziono: 8 whisky
zdj臋cie produktu DEANSTON 12Y 46,3% 0,7LDEANSTON 12Y 46,3% 0,7LDEANSTON | 12Y | 46.3 | 0.7L | Szkocja | Single Malt185.00 z艂 |
zdj臋cie produktu DEANSTON VIRGIN OAK 46,3% 0,7LDEANSTON VIRGIN OAK 46,3% 0,7LDEANSTON | 0.7L | Szkocja | Single Malt145.00 z艂 |
zdj臋cie produktu DEANSTON 18Y 46,3% 0,7LDEANSTON 18Y 46,3% 0,7LDEANSTON | 18Y | 46.3 | 0.7L | Szkocja | Single Malt469.00 z艂 |
zdj臋cie produktu DEANSTON 14Y ORGANIC 46,3% 0,7LDEANSTON 14Y ORGANIC 46,3% 0,7LDEANSTON | 14Y | 0.7L | Szkocja | Single Malt369.00 z艂 |
zdj臋cie produktu DEANSTON 15 Y 46,3% 0,7L GBDEANSTON 15 Y 46,3% 0,7L GBDEANSTON | 15Y | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram335.00 z艂 |
zdj臋cie produktu DEANSTON 10Y 46,3% 0,7L GB DEANSTON 10Y 46,3% 0,7L GB DEANSTON | 10Y | 46.3 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram240.00 z艂 |
zdj臋cie produktu DEANSTON KENTUCKY CASK MATURED 40% 0,7L DEANSTON KENTUCKY CASK MATURED 40% 0,7L DEANSTON | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram169.00 z艂 |
zdj臋cie produktu DEANSTON 18 Y 46,3% 0,7LDEANSTON 18 Y 46,3% 0,7LDEANSTON | 18Y | 46.3 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations469.00 z艂 |

Whisky Deanston - bez przesz艂o艣ci nie ma przysz艂o艣ci

Historia marki Deanston tak naprawd臋 rozpoczyna si臋 ponad 100-lat przed wyprodukowaniem pierwszej butelki destylatu. To dlatego, 偶e miejsce, w kt贸rym znajduje si臋 gorzelnia, kt贸re ma decyduj膮cy wp艂yw na ostateczny kszta艂t produkowanych trunk贸w, rozpoczyna swoj膮 histori臋 ju偶 w XVIII wieku. Wtedy w艂a艣nie, we wsi Deanston w po艂udniowej cz臋艣ci regionu Highlands, w pobli偶u rzeki Teith powsta艂 tradycyjny m艂yn, kt贸ry zaopatrywa艂 okoliczne rodziny w naturaln膮 m膮k臋.

Wraz z rozwojem przemys艂u rozwija艂o si臋 rzemios艂o, a stary m艂yn znalaz艂 nowe zastosowanie. W roku 1785 m艂yn zosta艂 przekonstruowany na prz臋dzalni臋 bawe艂ny, znanej pod nazw膮 Adelphi. Nie bez powodu miejsce to zosta艂o wybrane przez rzemie艣lnik贸w 鈥 woda z rzeki by艂a potrzebna nie tylko podczas mielenia m膮ki, ale tak偶e podczas wyrobu bawe艂ny.

By艂 to czas w Szkocji, a zw艂aszcza w regionie Highlands kiedy rozw贸j przemys艂owy par艂 przed siebie z zastraszaj膮c膮 szybko艣ci膮. Prz臋dzalnia osi膮gn臋艂a ogromn膮 popularno艣膰 i popyt, kt贸ry skutkowa艂 zatrudnianiem wci膮偶 wi臋kszej liczby robotnik贸w, a to poskutkowa艂o wybudowaniem 300 mieszka艅 w pobli偶u budynku, dla wszystkich, kt贸rzy do pracy przyje偶d偶ali z daleka. W ten w艂a艣nie spos贸b powsta艂a wie艣 Deanston. Przez dziesi膮tki lat przemys艂 bawe艂niany kwit艂, jednak tak jak wiele innych, napotka艂 moment kryzysowy, kt贸ry zmusi艂 Adelphi do zako艅czenia produkcji i zamkni臋cia firmy.

Koniec epoki czy pocz膮tek?

Szkocki duch mieszka艅c贸w Deanston sprawi艂 jednak, 偶e zamkni臋cie Adelphi nie zosta艂o zapisane w ich historii jako smutny koniec epoki, a raczej pocz膮tek nowego rzemios艂a dla lokalnej spo艂eczno艣ci. W roku 1965 stary m艂yn, dzia艂aj膮cy przez lata jako prz臋dzalnia, zacz臋to przebudowywa膰 na gorzelni臋. Produkcj膮 pierwszego alkoholu zaj臋艂a si臋 spo艂eczno艣膰 wsi, kt贸ra wcze艣niej wykorzystywa艂a swoj膮 ci臋偶k膮 prac臋 i zaanga偶owanie w prz臋dzeniu bawe艂ny, a w roku 1966 stworzy艂a pierwsz膮 butelk臋 destylatu pod etykiet膮 z nazw膮 Deanston. Niewiele lat p贸藕niej, w roku 1972 gorzelni膮 zainteresowa艂a si臋 firma Invergordon Distillers, kt贸ra finalnie sta艂a si臋 jej w艂a艣cicielem i zapocz膮tkowa艂a w Deanston tradycj臋 produkowania whisky typu single malt. Niestety kolejne lata nie by艂y tak 艂askawe dla gorzelni, jak i dla ca艂ej spo艂eczno艣ci, destylarnia zosta艂a wi臋c w ko艅cu zamkni臋ta. Ponowne otwarcie z now膮 energi膮 i 艣mia艂ym spojrzeniem w przysz艂o艣膰 mia艂o miejsce w roku 1990, kiedy destylarni臋 Deanston przej臋艂a szkocka sp贸艂ka Burn Stewart Distillers. To wtedy rozpocz臋to produkcj臋 whisky, kt贸re znamy dzi艣 i kt贸re pozwoli艂o marce Deanston zdoby膰 rozg艂os i rozpoznawalno艣膰 w艣r贸d ogromnej konkurencji alkoholi mocnych na rynku. Od roku 2013 gorzelnia pozostaje pod kierownictwem jednej z wi臋kszych sp贸艂ek alkoholowych z Republiki Po艂udniowej Afryki, znanej pod nazw膮 Di Distell Group.

Nowe wykorzystanie starych mo偶liwo艣ci

Tak jak nie bez powodu prz臋dzalnia powsta艂a w miejscu starego m艂yna, tak samo nie bez powodu w miejscu prz臋dzalni otwarta zosta艂a gorzelnia. Okaza艂o si臋 bowiem, 偶e budynek i jego w艂a艣ciwo艣ci s膮 wr臋cz stworzone pod produkcj臋 whisky 鈥 blisko艣膰 rzeki o czystej wodzie wysokiej jako艣ci zapewnia艂a destylarni sta艂y dost臋p do jednego z dw贸ch sk艂adnik贸w, z kt贸rych produkuje si臋 single malt. Ogromnym plusem okaza艂y si臋 r贸wnie偶 piwnice, wybudowane specjalnie na rzecz przechowywania bawe艂ny, kt贸rych grube na 3 metry kamienne 艣ciany utrzymywa艂y wewn膮trz sta艂膮, nisk膮 temperatur臋, kt贸r膮 uwielbiaj膮 tak偶e le偶akuj膮ce w drewnianych beczkach trunki.

Gorzelnia wykorzystuje stare maszyny, kt贸re znajduj膮 si臋 w budynku od czas贸w mielenia m膮ki, potrzebne do doprowadzania wody prosto z rzeki do destylarni. Przydatne okaza艂y si臋 r贸wnie偶 turbiny wodne, zainstalowane za czas贸w prz臋dzalni, kt贸re produkuj臋 energi臋 elektryczn膮 r贸wnie potrzebn膮 do produkcji whisky.

Ekologiczna gorzelnia

Dzi臋ki wykorzystaniu tych element贸w Deanston jest jedn膮 z najbardziej ekologicznych destylarni w Szkocji. Energia produkowana przez turbiny wodne wykorzystywana jest nie tylko w destylarni, ale jej nadmiar odsprzedawany jest r贸wnie偶 okolicznym przedsi臋biorstwom, wi臋c jej ekologiczny aspekt obejmuje nie tylko w艂asn膮 produkcj臋, ale r贸wnie偶 inne biznesy, mieszcz膮ce si臋 w Deanston. Warto wspomnie膰, 偶e nie tylko energia jest ekologiczna, ale tak偶e spos贸b pozyskania s艂odu j臋czmiennego, czyli drugiego sk艂adnika tworz膮cego wspania艂e single malty. Ca艂y j臋czmie艅 pochodzi jedynie od lokalnych rolnik贸w z ich rodzimych gospodarstw, co oznacza, 偶e produkcja alkoholu pod etykiet膮 Deanston nie tworzy 艣ladu w臋glowego i wpiera lokalne biznesy.

Produkcja nowych trunk贸w za pomoc膮 starych metod

S艂odowany j臋czmie艅 od lokalnych rolnik贸w pierw jest mielony, a nast臋pnie umieszczany w otwartej kadzi zaciernej, jednej z nielicznych, kt贸re wci膮偶 s膮 w Szkocji w u偶ytku, gdzie mieszany jest z gor膮c膮 wod膮. W ten spos贸b powstaje ciep艂y, s艂odki p艂yn nast臋pnie poddawany fermentacji. Po tym procesie powsta艂y alkohol poddawany jest dwukrotnej destylacji, z czego podczas drugiej z nich poziom alkoholu w trunkach Deanston podnoszony jest do poziomu 46,3%. Ca艂y proces fermentacji przechodzi pod skrupulatnym sprawdzaniem i r臋cznym mierzeniem. Na koniec gotowy destylat umieszczany jest w d臋bowych beczkach po Bourbonie, kt贸re le偶akuj膮 odpowiedni膮 ilo艣膰 czasu w ch艂odnych piwnicach prz臋dzalni. Whisky marki nie jest poddawane filtracji na zimno przed butelkowaniem i nie miesza si臋 go z barwnikiem czy karmelem. Barwy trunku zale偶膮 jedynie od naturalnych czynnik贸w, w tym le偶akowania w drewnie. Tak oto powstaje wysoko alkoholowe, lecz subtelne i delikatne w smaku whisky single malt od Deanston.

Cztery markowe serie trunk贸w

Portfolio marki dzieli si臋 na cztery linie: podstawow膮, limitowan膮, archiwaln膮 oraz ekskluzywn膮. W podstawowej serii znajduj膮 si臋 3 produkty, kt贸re s膮 wspania艂ym wst臋pem do przygody ze szkockimi single maltami: 12-letnia whisky i 18-letnia whisky oraz single malt starzony w nowych, pra偶onych beczkach. Kolejne linie s膮 naturalnym rozszerzeniem podstawowej kolekcji, kt贸re stworzone s膮 po to, by zadowoli膰 prawdziwych smakoszy i koneser贸w. Znajduj膮 si臋 w艣r贸d nich takie pere艂ki jak: whisky z 1999 roku starzona w beczkach po winie szczepu Muscat, 40-letni single malt czy whisky starzone w beczkach z hiszpa艅skiego drewna.

Destylarnia stworzona przez wiejsk膮 spo艂eczno艣膰

Marka Deanston podkre艣la, 偶e to, czym dzi艣 jest, zawdzi臋cza ludziom, kt贸rzy w obliczu problem贸w we w艂asnym spo艂ecze艅stwie, postanowili zawalczy膰 o sw贸j byt i stworzy膰 co艣 wyj膮tkowego. Do dzi艣 dzie艅 to ludzie, pracownicy i gorzelnicy s膮 najwa偶niejsi w procesie powstawania whisky Deanston, dlatego na ka偶dej butelce trunku wydanego przez destylarni臋 widniej膮 ich podpisy. Plany na przysz艂o艣膰 dla Deanston wydaj膮 si臋 proste 鈥 tworzenie wyj膮tkowych whisky przez zupe艂nie wyj膮tkowych ludzi i dzielenie si臋 nimi z ca艂ym 艣wiatem.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas