Słowo „lagavulin” można przetłumaczyć z języka gaelickiego jako „kotlina, w której znajduje się młyn” lub „młyn w małej dolinie”. Gorzelnia Lagavulin to prawdopodobnie najstarsza destylarnia w Szkocji. Znajduje się na południowym wybrzeżu wyspy Islay, w pobliżu ruin zamku Dunyvaig. Pierwsza produkcja whisky ruszył w zakładzie na początki XVIII wieku. Licencję destylarnia Lagavulin uzyskała w 1816 roku za sprawą Johna Johnstona.
Pierwszymi właścicielami Lagavulin była rodzina Graham oraz James Logan Mackie. Spółka została zarejestrowana w 1837 roku. Co ciekawe – dwa sąsiadujące ze sobą zakłady – Lagavulin i Laphroaig łączyły napięte stosunki, które wielokrotnie doprowadziły do sporów sądowych pomiędzy właścicielami. W 1890 roku destylarnia Lagavulin weszła w skład Mackie & Co. Peter Mackie zmarł, nie zostawiwszy potomka i w 1924 roku firma zmieniła nazwę na White Hores Distillers Ltd. W 1927 roku spółka weszła w skład DCL, a obecnie jest własnością koncernu UDV. Obecnym właścicielem zakładu pozostaje gigantyczny koncern Diageo, posiadający najwięcej gorzelni w swoim portfolio.
Zabudowania destylarni Lagavulin wyróżniają się na tle surowego przybrzeża i wzgórz porośniętych wrzosem. Ostre linie, białe budynki, kominy w kształcie pagody przypominają czasy wiktoriańskie.
Gorzelnia czerpie wodę z jeziora Solan. Na wyjątkowy smak produkowanych w destylarni trunków, ma zapewne wpływ fakt, że wspominana woda przepływa przez bogate w torf bagna, co w duecie z mocno torfowanym słodem jęczmiennym, powoduje charakterystyczny, cierpki charakter whisky.
Drugi składnik potrzebny do produkcji whisky – jęczmień, słodowany jest na specjalne zamówienie w wytwórni Port Ellen. Jęczmień suszony nad płonącym torfem, który wcześniej wycinany jest z miejscowych wrzosowisk, przydaje intrygujący aromat powstającym w gorzelni trunkom.
W Lagavulin pracuje między innymi duża kadź zacierna wykonana ze stali nierdzewnej, a także dziesięć kadzi fermentacyjnych z modrzewia oraz cztery wielkie alembiki w kształcie cebuli z szerokimi szyjkami i ostro pochylonymi łącznikami destylacyjnymi.
Trunki dojrzewają w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie i beczkach po sherry. Co ciekawe – beczki przechowywane są w składach dojrzewalnicznych nad plażą. Wyjątkowy sposób magazynowania ma bezpośredni wpływ na wyczuwalny posmak wodorostów oraz słonego, świeżego powietrza znad Atlantyku.
16-letnia whisky Lagavulin o intensywnym dymno-torfowym bukiecie i smaku suchego dymu torfowego oraz prażonych kasztanów jest absolutnym bestsellerem. Zdobyła ona wiele złotych medali na licznych, konkursach o randze międzynarodowej. W ofercie znajduje się również edycja 12-letnia „prosto z beczki”, a także wydanie specjalne Lagavulin Distillers Editions, wykańczane w beczkach po słodkiej sherry Pedro Ximenez.
Na terenie destylarni funkcjonuje sklepik, w którym można kupić wyśmienite trunki produkowane przez gorzelnię. Po wcześniejszym uzgodnieniu możliwe jest zwiedzenie destylarni oraz uczestnictwo zaplanowanej degustacji.
Zamek Dunyvaig w XX wieku zamieszkiwał pierwszy Lord of the Isles – Somerled, który odpowiedzialny był za przepędzenie wikingów z zachodniej Szkocji.