Jesteś tutaj:KukunawaCała ofertaBIG PEATZnaleziono: 6 whisky
zdjęcie produktu BM BIG PEAT 46% 0,7LBM BIG PEAT 46% 0,7LBIG PEAT | 46 | 0.7L | Szkocja | Blended Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe219.00 zł |
zdjęcie produktu BIG PEAT EDINBOROUGH 48% 0,7LBIG PEAT EDINBOROUGH 48% 0,7LBIG PEAT | 48 | 0.7L | Szkocja | Blended Malt | Everyday dram269.00 zł |
zdjęcie produktu BIG PEAT 12Y 46% 0,7LBIG PEAT 12Y 46% 0,7LBIG PEAT | 46 | 0.7L | Szkocja | Blended Malt | Everyday dram289.00 zł |
zdjęcie produktu BIG PEAT CHRISTMAS 2021 52,8% 0,7LBIG PEAT CHRISTMAS 2021 52,8% 0,7LBIG PEAT | 52.8 | 0.7L | Szkocja | Blended Malt | Everyday dram | Na prezent229.00 zł |
zdjęcie produktu BIG PEAT CHRISTMAS 2022 54,2% 0,7LBIG PEAT CHRISTMAS 2022 54,2% 0,7LBIG PEAT | 54.2 | 0.7L | Szkocja | Blended Malt | Everyday dram | Na prezent258.00 zł |
zdjęcie produktu BIG PEAT VATERDAG BATCH 2 48% 0,7LBIG PEAT VATERDAG BATCH 2 48% 0,7LBIG PEAT | 48 | 0.7L | Szkocja | Blended Malt | Everyday dram | Na prezent299.00 zł |

Dymna mieszanka Big Peat

Whisky marki Big Peat jest obecnie stałym elementem świata dymnych alkoholi. Zarówno klasyczny Big Peat z mocą 46%, wydania określone wiekiem, czy limitowana edycja Big Peat Christmas Edition, która wydawana jest co roku w formie beczki w samą porę na Boże Narodzenie, znalazły szerokie grono fanów. Wyspiarskie single malty o dymnym profilu podbiły świat!

Big Peat od Douglas Laing

Big Peat, wielokrotnie nagradzana szkocka whisky z wyspy Islay to marka rodzinnej firmy Douglas Laing & Co. Dziś światowy potentat alkoholowy, a niegdyś niewielkie przedsiębiorstwo, powstało w 1948 roku. Firmę założył Fred Douglas Laing i obecnie jest ona jedną z wiodących niezależnych szkockich spółek specjalizujących się w single maltach typu single cask, szkockich whisky produkowanych w małych partiach oraz w tworzeniu wyjątkowych mieszanek pod nazwą Big Peat. Dyrektor generalny Douglas Laing, Chris Leggat lubi powtarzać: „Jako marka Big Peat ceni jakość i pochodzenie whisky. Nasz whisky oddaje styl Islay z nutami torfowego dymu, wilgotnej ziemi i skórzanego uroku”.

Parę słów o torfie

Istnieją dwa rodzaje szkockiej whisky: torfowa i nietorfowa. Marka Big Peat skupia się na prezentacji jedynie dymnej wersji szkockich słodów, wykorzystując dostęp do dóbr naturalnych wyspy Islay. W całej Szkocji występują rozległe złoża torfu, a miąższość niektórych z nich przekracza 1 m. Są to osady roślinne, które co roku przyrastają o około 1 mm – zatem warstwa torfu o grubości 1 m powstawała około 1000 lat. Torf można znaleźć praktycznie wszędzie, szczególnie na wyspie Islay, która wchodzi w skład Hebrydów Wewnętrznych: dobre 70% powierzchni wyspy pokrywa torf! Ponieważ torf jest niemal wszechobecny w Szkocji, od początku wykorzystywano go jako źródło energii zamiast drogiego węgla. Nic dziwnego, że torf jest używany w szkockich destylarniach whisky od stuleci do suszenia słodu jęczmiennego pochodzącego.

Sprawy techniczne

Magia torfu zaczyna dziac się w tak zwanym „piecu”, który w zasadzie jest niczym innym jak dużym piecem suszarniczym – budynkami, które są unikalne dla Szkocji i które kształtują krajobraz swoimi charakterystycznymi pagodowymi dachami. Na górze tych pieców słód jęczmienny o wilgotności około 43% jest rozprowadzany na siatce o gęstych oczkach. Rozpalony pod spodem ogień sprawia, że ​​rosnące ciepło powoduje, że słód jęczmienny traci większość swojej wilgoci w ciągu około 30 godzin: po zakończeniu suszenia wilgotność resztkowa słodu wynosi tylko około 4,5% i można go wykorzystać bez ryzyka. Obecnie tylko kilka destylarni whisky w Szkocji ma własną słodownię; wszystkie pozostałe destylarnie pozyskują gotowy słód z niezależnych słodowni. Większość słodowni wykorzystuje obecnie do suszenia piece węglowe lub grzejniki olejowe; torf jest zwykle dodawany jako paliwo tylko przez określony czas, aby uzyskać gotowy słód o zawartości fenolu dokładnie określonej przez daną gorzelnię. Zawartość fenolu mierzona jest w jednostce ppm, co stanowi skomplikowany „koktajl” różnych substancji chemicznych i pochodnych fenolu, do których zalicza się np. gwajakol i syringol. Dokładny skład zależy od właściwości torfu, które z kolei zależą od proporcji mchów, turzyc, wrzosów, korzeni martwych drzew itp. W związku z tym nie każdy torf jest taki sam: ponieważ skład flory różni się w zależności od miejsca, torf ma również specjalne właściwości, które przekazywane są poprzez dym ze słodu jęczmiennego i w ten sposób przedostają się do późniejszej whisky.

Destylaty z wyspiarskich destylarni

Torf nadaje whisky tak intensywny aromat, że zawartość torfu jest wyczuwalna nawet w whisky blendowanej, jak Big Peat. O ile szczególnie w regionie Speyside torf jest produkowany bardzo ostrożnie, jeśli w ogóle, większość wyspiarskich whisky charakteryzuje się mocnym, dymnym aromatem i intensywnym, leczniczym smakiem. Przy tworzeniu mieszanek Big Peat specjaliście wykorzystują destylaty z takich destylarni jak Caol Ila, Ardbeg, Bowmore czy zamkniętej już Port Ellen.

Wyspa Islay – dom whisky Big Peat

Islay leży w południowo-zachodniej Szkocji i jest najbardziej wysuniętą na południe i najbardziej żyzną wyspą na Hebrydach Wewnętrznych. Na łącznej powierzchni 620 km2 zamieszkuje zaledwie 3228 mieszkańców. Wyspa zasłynęła z produkcji whisky. Oprócz rolnictwa i turystyki whisky jest jednym z głównych źródeł dochodów wyspy. Jakie destylarnie znajdują się na Islay? Obecnie aktywne destylarnie to Ardberg, Ardnahoe, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin i Laphroaig. Przy odrobinie wyobraźni wyspę można rozpoznać na mapie po kształcie starej wiedźmy. Długa twarz z brodą i kapeluszem tworzy półwysep Rhinns of Islay, na którym znajdują się dwie destylarnie: Kilchoman i Bruichladdich. Kończy się na południu w pobliżu Portnahaven. Na zachód od Rhinn znajdują się jedne z najpiękniejszych plaż na wyspie Islay, takie jak Machir i Saligo Bay. Na środku półwyspu znajduje się Loch Gorm, największe słodkowodne jezioro na wyspie. Jeziora morskie Indaal i Gruinart wcinają się w głąb wyspy i dosłownie oddzielają Rhinns of Islay od głównej wyspy. Nad brzegiem Loch Indaal leży stolica wyspy Bowmore, gdzie bije serce Islay. Oprócz licznych hoteli i restauracji, znajduje się tu także słynna destylarnia Bowmore. Destylarnie Ardnahoe, Bunnahabhain i Caol Ila znajdują się w pobliżu cieśniny Caol Ìle.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas