Kolekcja Darkness nie pozostawia miejsca na subtelności i opanowanie. Oto nowy poziom intensywności i głębi. Każde butelkowanie w gamie Darkness było finiszowane przez co najmniej trzy miesiące w specjalnie współpracujących, 60-litrowych beczkach po sherry Te złożone na nowo beczki są znacznie mniejsze niż standardowa beczka, co zapewnia znacznie większy stosunek powierzchni do objętości, zapewniając maksymalne bogactwo i głębię. Oszałamiająca limitowana seria od Darkness z pewnością zachwyci każdego miłośnika sherry.
Gama Darkness oferuje wydania w różnym wieku, będące wynikiem współpracy z najlepszymi destylarniami jak Bowmore, Aucheroisk, Benrinnes czy Inchfad. Poszczególne ekspresje dojrzewają w beczkach dobraną długość czasu - w katalogu znajdziecie prozycje w wieku od 8 do nawet 20 lat.
Darkness to gama niezależnie butelkowanej szkockiej whisky single malt, należącej do grupy Atom Brands, która obejmuje również Aerolite Lyndsay, That Boutique-y Whiskey Company, Rumbullion i Bathtub Gin, a także detalistę Master of Malt i ramię dystrybucyjne grupy Maverick. Ta kolekcja to niemała operacja! Atom Brands jest dziś własnością producenta Budweiser AB InBev po wielomilionowym przejęciu w 2018 roku.
Darkness Whisky miała swoje początki jako seria pojedynczych beczek i niewielkich partii eksperymentalnych butelek po sherry dla Master of Malt, ale teraz obejmuje bardziej skomplikowane butelkowania whisky w różnym wieku. Wszystkie wydania Darkness Whisky przeszły ten sam proces: finiszowanie w beczkach po sherry. Seria wykorzystuje beczki dojrzewającej szkockiej (i czasami irlandzkiej) whisky po bourbonie i umieszcza je w beczkach po sherry Octave na krótki okres wtórnego dojrzewania.
Beczki typu Octave są tworzone przez rozbicie beczki po sherry i ponowne złożenie klepek w osiem mniejszych beczek. Wówczas, zamiast 475-500 litrów beczka ma pojemność 60 litrów. Stąd wzięła się nazwa „oktawa”, ponieważ zarówno w muzyce, jak i w poezji oktawa ma zawsze związek z liczbą osiem – w tym przypadku dotyczy 1/8 klasycznej beczki. Podobnie jak w przypadku ćwiartki beczki, w Octave zachodzi duża interakcja między whiskey a drewnem dębowym, co oznacza, że słód stosunkowo szybko wchłania dużo aromatu. Do dojrzewania Darkness używa się różnych beczek po sherry, w tym po sherry Oloroso, Pedro Ximenez, Manzanilla, Palo Cortado i Moscatel, a każda whisky zazwyczaj spędza 6 miesięcy w swojej oktawie przed butelkowaniem w charakterystycznych grubych butelkach marki.
Aż do końca XIX wieku sherry było powszechnie sprzedawane luzem, bezpośrednio z beczek, które były transportowane do barów lub sklepów, gdzie ludzie mogli napić się sherry lub zabrać je do domu. Wielka Brytania tradycyjnie była najważniejszym rynkiem dla sherry, więc istniały stałe dostawy beczek. W XX wieku nastąpiła zmiana w kierunku butelkowanej sherry, ale nawet wtedy butelkowanie odbywało się w Wielkiej Brytanii, głównie w Londynie. Wysyłka pustych beczek z powrotem do Hiszpanii była nieopłacalne, więc pozostawiono je i sprzedano gorzelniom w Szkocji.
Praktycznie wszystkie obecne „beczki po sherry”, które trafiają do przemysłu whisky, są specjalnie do tego celu przygotowywane. Często destylarnia whisky ma umowę z hiszpańską tonelería, która przygotowuje dla nich nowe dębowe beczki. Używają amerykańskiego białego dębu (Quercus Alba) lub dębu europejskiego (najczęściej Quercus robur). Kiedy nowa dębowa beczka zostanie przygotowana, zostaje wysłana do bodegi sherry w celu napełnienia jej alkoholem. Destylarnie mogą wybierać spośród wielu parametrów, takich jak typ drewna, poziomy opiekania, wiek i rodzaj sherry.
Oloroso to beczka po sherry najczęściej używana do whisky. Jest to bogate i słodkie wino, które występuje w wielu różnych odmianach. Ogólnie wino jest wzmocnione do około 17%, co wystarcza do zabicia drożdży. Wino dojrzewa bez tej górnej warstwy drożdży, aby zachować jasność, co oznacza, że nabiera ciemniejszego koloru. Ponieważ jest często używany, istnieje wiele odmian whisky dojrzewających lub gotowych w beczkach po sherry Oloroso.
Sherry Pedro Ximenez, czyli PX, zaczyna się od winogron, które bardziej przypominają rodzynki. Winogrona są suszone przed tłoczeniem, co daje słodki sok. Sherry PX jest znacznie słodsza niż inne odmiany, a jej beczki są używane do produkcji whisky premium i trunków bardziej unikalnych.
Moscatel to szczególnie aromatyczna odmiana winogron o aromacie kwiatowym i cytrusowym. Po dojrzewaniu osiąga wysoki poziom cukru i jest idealny do produkcji win wzmocnionych. Z ufortyfikowanego Moscatel słyną dwa regiony Portugalii: Douro i półwysep Setubal.
Manzanilla to wytrawne białe wino wytwarzane z winogron Palomino i dojrzewające pod warstwą drożdży znanych jako veil de flor. Produkowane jest wyłącznie w winiarniach Sanlúcar de Barrameda. Szczególne warunki klimatyczne miasta położonego u ujścia rzeki Guadalquivar sprzyjają tworzeniu się szczególnego rodzaju welonu roślinnego, który nadaje winu jego wyjątkowe cechy charakterystyczne.
Palo Cortado to pośredni typ sherry i prawdopodobnie najbardziej niejednoznaczny ze wszystkich. W skrócie: Amontillado na nosie, Oloroso na ustach. Wina Palo Cortado charakteryzują się złożonym bukietem aromatów. Niektóre z nich są bliższe Amontillado (jak skórka pomarańczowa, tytoń i skóra), podczas gdy inne są typowe dla Oloroso (suszone owoce, orzechy, czerwone owoce).