Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaLOCH LOMONDZnaleziono: 13 whisky
zdj臋cie produktu LOCH LOMOND SINGLE GRAIN 46% 0,7LLOCH LOMOND SINGLE GRAIN 46% 0,7LLOCH LOMOND | 46 | 0.7L | Szkocja | Single grain | Everyday dram109.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LOCH LOMOND RESERVE BLENDED SCOTCH 40% 0,7LLOCH LOMOND RESERVE BLENDED SCOTCH 40% 0,7LLOCH LOMOND | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane79.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LOCH LOMOND ORIGINAL MALT 40% 0,7L GBLOCH LOMOND ORIGINAL MALT 40% 0,7L GBLOCH LOMOND | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram119.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LOCH LOMOND SIGNATURE BLENDED 40% 0,7LGBLOCH LOMOND SIGNATURE BLENDED 40% 0,7LGBLOCH LOMOND | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram89.90 z艂 |
zdj臋cie produktu LOCH LOMOND 0,7 L 40%LOCH LOMOND 0,7 L 40%LOCH LOMOND | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram109.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LOCH LOMOND RESERVE 40% 0,7LLOCH LOMOND RESERVE 40% 0,7LLOCH LOMOND | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram85.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LOCH LOMOND 12YO TRIOLOGIE 46% 0,7L+ MINIATURKI 2X0,05LLOCH LOMOND 12YO TRIOLOGIE 46% 0,7L+ MINIATURKI 2X0,05LLOCH LOMOND | 12Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram319.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LOCH LOMOND 14YO 46% 0,7L GBLOCH LOMOND 14YO 46% 0,7L GBLOCH LOMOND | 14Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram299.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LOCH LOMOND 10 Y FRUIT & VANILLA 40% 0,7LLOCH LOMOND 10 Y FRUIT & VANILLA 40% 0,7LLOCH LOMOND | 10Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram174.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LOCH LOMOND INCHMOAN 12 Y PEATED 46% 0.7LLOCH LOMOND INCHMOAN 12 Y PEATED 46% 0.7LLOCH LOMOND | 12Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram209.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LOCH LOMOND INCHMURRIN 12 Y FRUITY 46% 0.7LLOCH LOMOND INCHMURRIN 12 Y FRUITY 46% 0.7LLOCH LOMOND | 12Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram229.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LOCH LOMOND 12 Y 46% 0,7LLOCH LOMOND 12 Y 46% 0,7LLOCH LOMOND | 12Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram199.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LOCH LOMOND INCHMOAN 10 PEATED 46% 1LLOCH LOMOND INCHMOAN 10 PEATED 46% 1LLOCH LOMOND | 10Y | 46 | 1L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe219.00 z艂 |

Whisky Loch Lomond - duch celtyckich klan贸w

Powstanie spo艂eczno艣ci wok贸艂 pi臋knego jeziora Loch Lomond si臋gaj膮 czas贸w, kiedy na tych ziemiach osiedla艂y si臋 celtyckie klany. W艣r贸d klan贸w, kt贸re stworzy艂y t臋 cz臋艣膰 Highlands wymienia si臋 pi臋膰 nazwisk: Colquhoun, Mcfarlane, Galbraith, Macaulay, Macgregor, Menzies i Buchanan. Pomimo i偶 od czasu, kiedy regionem zarz膮dza艂y g艂owy celtyckich klan贸w min臋艂o ju偶 naprawd臋 du偶o czasu, filozofi臋, kt贸r膮 wyznawali wci膮偶 wida膰 w mieszka艅cach okolic Loch Lomon. S艂owo 鈥瀔lan鈥 oznacza艂o rodzin臋, chocia偶 nie ka偶dy cz艂onek klanu by艂 ze sob膮 spokrewniony. Struktura klanu objawia艂a si臋 jednak poczuciem jedno艣ci i si艂y, duchem wsp贸lnoty i przyja藕ni, kt贸ry pozwoli艂 zarz膮dza膰 zaj臋t膮 ziemi膮 z pozytywnym skutkiem. Ten duch odnajduje si臋 w whisky produkowanych przez Loch Lomond 鈥 s膮 doskona艂e podczas samotnej degustacji, a nawet lepsze podczas dzielenia si臋 nimi z przyjaci贸艂mi.

Niekonwencjonalno艣膰 鈥 drugie imi臋 Loch Lomond

Pierwsze wzmianki o dzia艂alno艣ci destylarni le偶膮cej na malowniczym jeziorem Loch Lomond w pobli偶u Tarbetu (znanym r贸wnie偶 jako Tarbat) w po艂udniowo-zachodniej cz臋艣ci regionu Highlands si臋gaj膮 roku 1814. To w艂a艣nie od tego pobliskiego jeziora, uznanego za jedno z najpi臋kniejszych miejsc w Szkocji, gorzelnia przej臋艂a swoj膮 nazw臋. Na pocz膮tku dzia艂alno艣ci w Loch Lomond produkowana by艂a whisky single malt. Niestety lata jej dzia艂alno艣ci ani data zamkni臋cia nie s膮 znane, poniewa偶 w tamtych czasach przechowywano stosunkowo niewiele dokument贸w.

Wsp贸艂czesna destylarnia Loch Lomond, mieszcz膮ca si臋 w Aleksandrii blisko brzeg贸w jeziora, zosta艂a za艂o偶ona w roku 1964, a pierwsz膮 butelk臋 alkoholu wyprodukowa艂a w roku 1966. Niestety ju偶 po 18 latach, w roku 1984 gorzelnia zosta艂a zamkni臋ta. Na dobre produkcja w gorzelni rozpocz臋艂a si臋 w roku 1987, po przej臋ciu firmy przez Alexandra Bullocha i mark臋 Glen Catrine, kt贸rzy po艂膮czyli si艂y w firmie Littlemill Disitilery Co. i wznowili w firmie produkcj臋 whisky s艂odowej. W roku 1993 do dzia艂alno艣ci Loch Lomond do艂膮czy艂a tak偶e produkcja whisky zbo偶owej, co uczyni艂o z niej jedyn膮 w Szkocji destylarni臋 produkuj膮c膮 oba typy whisky. Od 2014 roku nale偶y do grupy kapita艂owej Exponent i obecnie w gorzelni produkowane s膮 wszystkie rodzaje whisky: malt, grain i blended, a tak偶e w贸dka i gin. Trzeba przyzna膰, 偶e jest to niekonwencjonalny spos贸b dzia艂alno艣ci gorzelni, kt贸ry jak wida膰 鈥 sprawdza si臋 znakomicie.

Innowacyjne alembiki

Wyj膮tkowo艣膰 gorzelni Loch Lomond le偶y jednak nie tylko w mnogo艣ci rodzaj贸w alkoholu, kt贸ry produkuje, ale tak偶e lub przede wszystkim, w nowoczesno艣ci i innowacyjno艣ci maszyn z jakich korzysta. Destylarnia w procesie produkcji korzysta zar贸wno z kolumn destylacyjnych jak i alembik贸w. Innowacyjno艣膰 alembik贸w tkwi w cylindrycznych szyjkach spirytusowych 鈥 w tradycyjnych alembikach s膮 one otwarte, natomiast u偶ywane w Loch Lomon s膮 wyposa偶one w specjalne tace destylacyjne. Umo偶liwiaj膮 one wi臋kszy kontakt z oparami alkoholu, a to sprawia, 偶e proces jest bardziej wydajny. Destylatory tego typu mog膮 wytwarza膰 destylaty o zawarto艣ci alkoholu wysoko艣ci nawet 90%, podczas gdy normalne destylatory mog膮 wytworzy膰 destylaty o najwy偶ej 70-procentowej zawarto艣ci alkoholu. Du偶膮 zalet膮 tego typu alembik贸w jest r贸wnie偶 fakt, 偶e pozwala na uchwycenie i podkre艣lenie rozmaitych zwi膮zk贸w aromatycznych i smakowych, dzi臋ki zmianie zakresu mocy alkoholu, kt贸ry mo偶na podnie艣膰 lub zmniejszy膰. Za pomoc膮 konwencjonalnych alembik贸w jest to znacznie trudniejsze do uzyskania i przynosi mniej spektakularne efekty.

W艂asny zak艂ad bednarski

Loch Lomond jest jedn膮 z jedynie czterech destylarni w Szkocji, kt贸re mog膮 pochwali膰 si臋 w艂asnym zak艂adem bednarskim, zajmuj膮cym si臋 przygotowaniem beczek do starzenia whisky. Dzi臋ki temu destylaty z gorzelni przenoszone s膮 do beczek niezwykle starannie i w zgodzie z najwy偶szymi standardami oraz le偶akuj膮 w najlepszych warunkach, drewnie o najwy偶szej jako艣ci. Zak艂ad ten zosta艂 otwarty w budynkach gorzelni w roku 1994 i od tamtej pory na sta艂e zatrudnia 7-miu pe艂noetatowych, do艣wiadczonych bednarzy, kt贸rzy sprawuj膮 opiek臋 nad beczkami nale偶膮cymi do marki.

Ka偶dego roku zak艂ad bednarski Loch Lomond wymienia metalowe zaczepy u 10 tysi臋cy beczek, aby je jeszcze bardziej zacie艣ni膰 i zmniejszy膰 wyparowywanie trunku tzw. oddech anio艂a. Taka sama ilo艣膰 beczek co roku wymaga wymiany drewnianych klepek i zako艅cze艅, a tak偶e potrzebuje ponownego wypalenia, aby przywr贸ci膰 beczce charakteru przed ponownym nape艂nieniem jej whisky. Innowacja zawsze by艂a niezwykle istotna w dzia艂alno艣ci gorzelni, dlatego Loch Lomond by艂a jedn膮 z pierwszych destylarni w Szkocji, kt贸ra wzbogaci艂a swoje wyposa偶enie w specjaln膮 maszyn臋 do ponownego wypalania beczek.

Dostosowanie destylacji do w艂asnych wymaga艅

Odpowiedzialno艣膰 za powstawanie wspania艂ych trunk贸w spada na barki Mistrza Gorzelnika, kt贸rego stanowisko w gorzelni Loch Lomond obejmuje Michael Henry, absolwent Uniwersytetu Heriota-Watta, w kt贸rym kszta艂ci艂 si臋 w kierunku destylacji i warzenia. Po uko艅czeniu studi贸w Michael sp臋dzi艂 10 lat na pracy w bran偶y piwowarskiej, a偶 do roku 2007, kiedy do艂膮czy艂 do firmy Loch Lomond Distillery. Funkcj臋 Mistrza Gorzelnika pe艂ni w firmie od roku 2014.

Michael w portfolio marki stworzy艂 miejsce zar贸wno dla whisky single malt, whisky grain, whisky blended i deluxe, kt贸re razem oddaj膮 wspania艂y charakter Loch Lomond. Sam Gorzelnik wyja艣nia, 偶e pomimo i偶 firma sk艂ada si臋 z niewielu os贸b, ma bardzo du偶e mo偶liwo艣ci. Dzieje si臋 tak za spraw膮 g艂臋bokiego zrozumienia dla procesu destylacji i tego, 偶e mo偶na go dowolnie zmienia膰, aby uzyska膰 dok艂adnie taki smak whisky, jakiego si臋 oczekuje. Michael kontroluje produkcj臋 alkoholu na ka偶dym etapie ma wi臋c realn膮 mo偶liwo艣膰 kszta艂towania go w odpowiedni spos贸b.

Niespotykana selekcja whisky

Mistrz Gorzelnik osi膮gn膮艂 zadziwiaj膮c膮 r贸偶norodno艣膰 tworzonych single malt贸w, mimo i偶 ka偶dy z nich uwidacznia tak偶e podstawowy i unikalny owocowy charakter, z kt贸rego znana jest marka Loch Lomond. W portfolio marki znajduj膮 si臋 a偶 trzy r贸偶ne 12-letnie single malty, od lekkiego i owocowego Inchmurrin, a偶 do intensywnie tofrowego Inchmoan. Pomi臋dzy nimi znajduje si臋 12-letni Loch Lomond Single Malt, kt贸ry zdoby艂 podw贸jne z艂oto w konkursie San Francisco World Spirits Competiton oraz tytu艂 Najlepszej Szkockiej Whisky na targach Bartenders w 2019 roku.

Najnowsza seria Loch Lomond Single Malt dla rynku Travel Retail zawiera trzy ekskluzywne whisky oraz nowe, charakterystyczne opakowania, kt贸re odr贸偶niaj膮 t臋 seri臋 od asortymentu na rynku krajowym. Od podstawowej whisky wyka艅czanej w beczkach po Madeirze, do 18-letniej Loch Lomond 鈥 w linii tej znajdzie si臋 trunek, kt贸ry spodoba si臋 ka偶demu. Nowa 14-letnia whisky to idealnie wywa偶one whisky torfowo-s艂odowe, a 18-letnia wyr贸偶nia si臋 lekko艣ci膮 i owocowo艣ci膮.

Marka Loch Lomond ch臋tnie korzysta ze starych, sprawdzonych metod i tradycyjnych proces贸w destylacji, jednak nie wstrzymuje si臋 przed nowymi, czasem wr臋cz zaskakuj膮cymi pomys艂ami, je艣li tylko mog膮 pom贸c stworzy膰 wielk膮 whisky. W艂a艣nie dzi臋ki temu firma wci膮偶 si臋 rozwija, a na nast臋pne lata planuje szerok膮 ekspansj臋 rynk贸w zagranicznych. Smakosze szkockich trunk贸w nie mog膮 si臋 doczeka膰!

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas