W języku gaelickim „laphroaig” oznacza „piękna kotlina nad szeroką zatoką” lub „malowniczą kotlinkę nad szeroką zatoką”. Destylarnię Laphroaig zbudował w 1815 roku Donald i Alex Johnstonowie. Bracia zarejestrowali działalność w 1826 roku, jednak już po około 10 lat Donald wykupił udziały Alexa. W 1847 roku na terenie gorzelni zdarzył się wypadek – Donald Johnston wpadł do kadzi z zacierem i utonął. Z uwagi na to, że jego syn - Dougald był wówczas niepełnoletni, zakład przejął zarząd Aleksandra Grahama. Kiedy potomek Donalda osiągnął pełnoletność, stanął na czele Laphroaiga.
Zabudowania gorzelni w stylu wiktoriańskim, z pobielonymi ścianami z granitu, czarnymi okiennicami oraz dwoma piecami z kominami w kształcie pagody i magazynem z wielkim napisem „LAPHROAIG” - widoczne są z Atlantyku. Całość prezentuje się niezwykle elegancko i dostojnie.
Pierwszym etapem produkcji whisky Laphroaig jest namoczenie jęczmienia w miękkiej, torfowej wodzie z Islay. W kolejnym etapie jęczmień zaczyna kiełkować, a proces ten trwa około sześciu dni i wymaga ręcznego grabienia oraz obracania na specjalnej podłodze przeznaczonej do słodowania. Po wykiełkowaniu jęczmień jest suszony poprzez wirowanie w płomieniach torfu, dzięki czemu finalny trunek ma wyczuwalny charakter whisky nasiąkniętej torfem. Po oddestylowaniu whisky dojrzewa w beczkach z dębu pochodzącego z Kentucky, które ustawione są piętrowo w składach dojrzewalniczych na brzegu morza.
Destylarnia pobiera wodę z jeziora Kilbride Loch, ale zanim dotrze ona do gorzelni, przepływa przez granitowe wzgórza, które są obficie porośnięte wrzosem, a także przez wypełnione torfem bagna. Woda ma bezpośredni wpływ na smak produkowanego trunku.
Na wyposażeniu destylarni znajduje się między innymi kadź zacierna typu Lauter wykonana ze stali nierdzewnej, a także sześć kadzi fermentacyjnych również ze stali nierdzewnej, trzy alembiki pierwszej destylacji i cztery małe alembiki końcowej destylacji. W Laphroaig funkcjonuje tradycyjna podłoga, na której obracany jest jęczmień i piec torfowy.
W portfolio znajduje się 10-letnia whisky Laphroaig Single Islay Malt, a także edycja 15, 30 i 40-letnia. Ciekawym punktem jest również 10-letni trunek „prosto z beczki”, niefiltrowany na zimno. Wśród wersji specjalnych, na szczególną uwagę zasługuje Laphroaig Quarter Cask, który dojrzewa w malutkich beczkach wykonanych z dębu (mała powierzchnia beczki sprawia, że drewno dębowe ma większy wpływ na smak dojrzewającej whisky). Warto wspomnieć, iż obecnie w gorzelni sporo eksperymentuje się z zastosowaniem różnorodnych beczek oraz ich kombinacji, z których powstają takie serie jak four oak czy triple cask.
Laphroaig ma własne Centrum dostępne dla zwiedzających. Oferuje ono degustacje, zwiedzanie, możliwość zrobienia zakupów w dobrze zaopatrzonym sklepiku. Centrum otwarte jest przez cały rok. Whisky Laphroaig doceniana jest przez wytrawnych koneserów na całym świecie.
Trunki z Laphroaig promowane są hasłem „The Definitive Islay malt whisky”, czyli „niekwestionowana whisky słodowa z wyspy Islay”. Akcja promocyjna jest ściśle związana z wyjątkowym smakiem whisky Laphroaig – treściwym, dymnym, torfowym i przepełnionym charakterem oraz posmakiem jodyny czy słonej atlantyckiej bryzy. W 1994 roku książę Walii - Karol nagrodził gorzelnię Laphroaig tytułem Royal Warrant.