Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaBLACK BULLZnaleziono: 9 whisky
zdj臋cie produktu BLACK BULL KYLOE 50% 0,7LBLACK BULL KYLOE 50% 0,7LBLACK BULL | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane | Whisky + gratis119.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BLACK BULL 12Y 50% 0,7LBLACK BULL 12Y 50% 0,7LBLACK BULL | 12Y | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Higher expectations | Na prezent | Whisky + gratis186.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BLACK BULL PEATED 50% 0,7LBLACK BULL PEATED 50% 0,7LBLACK BULL | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram | Dymne i torfowe149.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BLACK BULL 21Y 50% 0,7LBLACK BULL 21Y 50% 0,7LBLACK BULL | 21Y | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dla konesera599.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BLACK BULL 40Y 47,6% 0,7LBLACK BULL 40Y 47,6% 0,7LBLACK BULL | 40Y | 0.7L | Szkocja | Blended | Dla konesera | Na prezent5999.01 z艂 |
zdj臋cie produktu BLACK BULL 8Y 50% 0,7LBLACK BULL 8Y 50% 0,7LBLACK BULL | 8Y | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram152.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BLACK BULL FALDO 18Y 50% 0,7LBLACK BULL FALDO 18Y 50% 0,7LBLACK BULL | 18Y | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dla konesera699.90 z艂 |
zdj臋cie produktu BLACK BULL FALDO 30Y 50% 0,7LBLACK BULL FALDO 30Y 50% 0,7LBLACK BULL | 30Y | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dla konesera1760.90 z艂 |
zdj臋cie produktu BLACK BULL KYLOE PEATED FINISHBLACK BULL KYLOE PEATED FINISHBLACK BULL | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram | Dymne i torfowe159.00 z艂 |

Black Bull rodziny Duncan Taylor

Duncan Taylor & Co to niezale偶na firma zajmuj膮ca si臋 butelkowaniem z siedzib膮 w Huntly, mie艣cie targowym w Aberdeenshire w Szkocji. Firma jest najbardziej znana z asortymentu mieszanych szkockich whisky Black Bull o wysokiej zawarto艣ci s艂odu oraz z Smokin', mieszanki torfowej whisky Islay, Speyside i whisky zbo偶owej. Dodatkowo, s艂ody s膮 butelkowane w wielu r贸偶nych gamach, w tym Rarest of the Rare, kt贸ry oferuje whisky single cask z 鈥瀦aginionych鈥 destylarni. Jednym z najbardziej udanych ostatnich przedsi臋wzi臋膰 firmy by艂o wprowadzenie butelek Octave 鈥 starzonych whisky single malt i zbo偶owych, kt贸re dojrzewa艂y przez drugi okres w beczkach o rozmiarze jednej 贸smej oktawy, aby uzyska膰 szerszy profil charakteru, bez maskowania oryginalnego charakteru whisky. W 2014 r. Duncan Taylor przeni贸s艂 si臋 z pierwotnej siedziby w Upper Kirkgate do nowego i powi臋kszonego zak艂adu mieszania, magazynowania i butelkowania, kt贸ry powsta艂 w by艂ym supermarkecie przy pobliskiej King Street. Od 2007 roku firma planuje budow臋 w艂asnej destylarni, opartej na opuszczonym m艂ynie, a prace przygotowawcze na placu budowy rozpocz臋艂y si臋 w 2013 roku.

Wsp贸艂czesna historia Duncan Taylor rozpocz臋艂a si臋 w 2001 roku, kiedy by艂y pracownik gorzelni Glendronach, Euan Shand, naby艂 firm臋 i jej zapasy whisky, otwieraj膮c dzia艂alno艣膰 w swoim rodzinnym mie艣cie. Duncan Taylor zosta艂 za艂o偶ony w Glasgow w 1938 roku jako broker beczek i firma handlowa, kt贸ra z biegiem czasu zadziwia艂a niezwyk艂ym portfolio rzadkich, wiekowych beczek whisky, kt贸re stanowi艂y rdze艅 niezale偶nej operacji butelkowania Shand.

Wielki powr贸t whisky Black Bull

Marka Black Bull ma r贸wnie偶 XIX-wieczne korzenie - po raz pierwszy zosta艂a zarejestrowana w 1864 roku przez sklep spo偶ywczy i blendera whisky z Dundee, George'a Willshera. Wbrew panuj膮cym trendom zdecydowa艂 si臋 na produkt o wysokiej wytrzyma艂o艣ci z 50% zawarto艣ci膮 s艂odu, a kiedy Euan Shand wskrzesi艂 mark臋 w 2009 roku, pozosta艂 wierny pierwotnym zasadom Willshiera. Przed wprowadzeniem prohibicji na terenie USA, Black Bull by艂 najcz臋艣ciej importowan膮 szkock膮 whisky do Stan贸w Zjednoczonych.

Czarny byk 鈥 niez艂omny i bezkompromisowy

Czarny, gro藕ny byk to symbol szkockiej marki Black Bull. Dlaczego akurat byk? Ten rodzaj byd艂a do dzisiaj jest uwa偶any za kr贸lewskiego zwierze na terenach Szkocji. Wielokrotnie mia艂o okazj臋 udowodni膰 swoj膮 sprawno艣膰 i si艂臋, zamieszkuj膮c nieprzyjazne i surowe tereny g贸rskie. Czarny byk jest w stanie dostosowa膰 si臋 do ka偶dych warunk贸w 鈥 dok艂adnie tak, jak whisky o tej samej nazwie. Z艂ocisty alkohol i czarnego byka 艂膮czy niez艂omno艣膰 i bezkompromisowo艣膰.

Reprezentant scotch blended whisky

Szkocka whisky to destylat naturalnie wytwarzany w Szkocji ze zb贸偶, wody i dro偶d偶y. Czy to prawda, 偶e 鈥嬧媠zkocka whisky jest najbardziej udanym napojem na 艣wiecie? Tak - na 艣wiatowym rynku sprzedaje si臋 wi臋cej szkockiej whisky ni偶 jakikolwiek innego szlachetnego alkoholu.

Wiele r贸偶nych indywidualnych whisky produkowanych w Szkocji zapewnia niezmiennie wysok膮 jako艣膰 i niezawodno艣膰 mieszanych markowych produkt贸w. W ten spos贸b producenci mog膮 rok po roku zachowa膰 typowe cechy swoich marek. Whisky mieszane stanowi膮 95% whisky szkockiej sprzedawanej na ca艂ym 艣wiecie. Szkocka whisky zosta艂a zdefiniowana przez prawo w Wielkiej Brytanii w 1909 roku i jest uznawana przez prawodawstwo Unii Europejskiej od 1989 roku. Obecne ustawodawstwo brytyjskie odnosz膮ce si臋 konkretnie do szkockiej whisky to The Scotch Whisky Act 1988.

Sztuka produkcji doskona艂ej whisky blend tkwi w optymalnym stosunku sk艂adnik贸w. Klasyczna mieszanka sk艂ada si臋 w 60% z whisky zbo偶owej i w 40% ze s艂odu, kt贸re s膮 ze sob膮 mieszane lub kadzi 鈥 przy czym ka偶dy z ma艂偶onk贸w odgrywa znacz膮c膮 rol臋 w tym ma艂偶e艅stwie. Whisky zbo偶owa sk艂ada si臋 z r贸偶nych rodzaj贸w zb贸偶, takich jak kukurydza, pszenica, nies艂odowany j臋czmie艅 lub 偶yto i sama ma stosunkowo mi臋kki smak. Jednak proporcje bardziej intensywnej whisky single malt, sk艂adaj膮cej si臋 wy艂膮cznie z j臋czmienia s艂odowego, maj膮 decyduj膮cy wp艂yw na jako艣膰 i smak whisky typu blend. Przede wszystkim, dzi臋ki umiej臋tnemu doborowi i indywidualnemu sk艂adowi poszczeg贸lnych whisky s艂odowych, powstaje wspania艂y i niepowtarzalny charakter charakteryzuj膮cy ka偶d膮 indywidualn膮 whisky typu blend. Konkretne whisky Black Bull prezentuj膮 r贸偶ne zestawienie sk艂adnik贸w, w zale偶no艣ci od wydania.

Katalog czarnych byk贸w

Wed艂ug oficjalnych zasad szkocka whisky musi dojrzewa膰 co najmniej 3 lata w d臋bowych beczkach, zanim zostanie poddania butelkowaniu. Nie wszystkie jednak wydania whisky Black Bull posiadaj膮 deklaracj臋 wieku. Black Bull Peated to whisky zestawiona z 50% s艂odu torfowanego i z 50% s艂odu nietorfowanego 鈥 producent nie zdradza jednak wieku destylatu. To samo tyczy si臋 wydania Black Bull Kyloe, z艂o偶onego w 50% single malt贸w i 50% grain malt贸w, nawi膮zuj膮cego nazw膮 do rodzaju szkockiego byd艂a.

Poza specjalnym wydaniami, w katalogu szkockiej marki znajdziemy mieszanki dojrzewaj膮ce od 8 do nawet 40 lat! Jak powiedzia艂 manager firmy Black Bull: 鈥40-letni Black Bull to whisky 艣wiatowej klasy i warto by艂o czeka膰, aby doda膰 j膮 do naszego portfolio. Jeste艣my przekonani, 偶e zajmie ona swoje miejsce w艣r贸d najlepszych dost臋pnych obecnie luksusowych whisky i umocni nasz膮 pozycj臋 na rynku.鈥 Ka偶de z wyda艅 prezentuje odmienn膮 palet臋 smak贸w i aromat贸w p艂yn膮cych prosto z d臋bowych beczek u偶ytych podczas procesu dojrzewania.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas