Jesteś tutaj:BLACK BULLCała ofertaZnaleziono: 6 whisky
zdjęcie produktu BLACK BULL KYLOE 50% 0,7LBLACK BULL KYLOE 50% 0,7LBLACK BULL | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane119.00 zł |
zdjęcie produktu BLACK BULL PEATED 50% 0,7LBLACK BULL PEATED 50% 0,7LBLACK BULL | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram | Dymne i torfowe119.00 zł |
zdjęcie produktu BLACK BULL 21Y 50% 0,7LBLACK BULL 21Y 50% 0,7LBLACK BULL | 21Y | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dla konesera599.00 zł |
zdjęcie produktu BLACK BULL 12Y 50% 0,7LBLACK BULL 12Y 50% 0,7LBLACK BULL | 12Y | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Higher expectations156.00 zł |
zdjęcie produktu BLACK BULL 40Y 47,6% 0,7LBLACK BULL 40Y 47,6% 0,7LBLACK BULL | 40Y | 0.7L | Szkocja | Blended | Dla konesera | Na prezent4490.00 zł |
zdjęcie produktu BLACK BULL 8Y 50% 0,7LBLACK BULL 8Y 50% 0,7LBLACK BULL | 8Y | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram139.00 zł |

Black Bull rodziny Duncan Taylor

Duncan Taylor & Co to niezależna firma zajmująca się butelkowaniem z siedzibą w Huntly, mieście targowym w Aberdeenshire w Szkocji. Firma jest najbardziej znana z asortymentu mieszanych szkockich whisky Black Bull o wysokiej zawartości słodu oraz z Smokin', mieszanki torfowej whisky Islay, Speyside i whisky zbożowej. Dodatkowo, słody są butelkowane w wielu różnych gamach, w tym Rarest of the Rare, który oferuje whisky single cask z „zaginionych” destylarni. Jednym z najbardziej udanych ostatnich przedsięwzięć firmy było wprowadzenie butelek Octave – starzonych whisky single malt i zbożowych, które dojrzewały przez drugi okres w beczkach o rozmiarze jednej ósmej oktawy, aby uzyskać szerszy profil charakteru, bez maskowania oryginalnego charakteru whisky. W 2014 r. Duncan Taylor przeniósł się z pierwotnej siedziby w Upper Kirkgate do nowego i powiększonego zakładu mieszania, magazynowania i butelkowania, który powstał w byłym supermarkecie przy pobliskiej King Street. Od 2007 roku firma planuje budowę własnej destylarni, opartej na opuszczonym młynie, a prace przygotowawcze na placu budowy rozpoczęły się w 2013 roku.

Współczesna historia Duncan Taylor rozpoczęła się w 2001 roku, kiedy były pracownik gorzelni Glendronach, Euan Shand, nabył firmę i jej zapasy whisky, otwierając działalność w swoim rodzinnym mieście. Duncan Taylor został założony w Glasgow w 1938 roku jako broker beczek i firma handlowa, która z biegiem czasu zadziwiała niezwykłym portfolio rzadkich, wiekowych beczek whisky, które stanowiły rdzeń niezależnej operacji butelkowania Shand.

Wielki powrót whisky Black Bull

Marka Black Bull ma również XIX-wieczne korzenie - po raz pierwszy została zarejestrowana w 1864 roku przez sklep spożywczy i blendera whisky z Dundee, George'a Willshera. Wbrew panującym trendom zdecydował się na produkt o wysokiej wytrzymałości z 50% zawartością słodu, a kiedy Euan Shand wskrzesił markę w 2009 roku, pozostał wierny pierwotnym zasadom Willshiera. Przed wprowadzeniem prohibicji na terenie USA, Black Bull był najczęściej importowaną szkocką whisky do Stanów Zjednoczonych.

Czarny byk – niezłomny i bezkompromisowy

Czarny, groźny byk to symbol szkockiej marki Black Bull. Dlaczego akurat byk? Ten rodzaj bydła do dzisiaj jest uważany za królewskiego zwierze na terenach Szkocji. Wielokrotnie miało okazję udowodnić swoją sprawność i siłę, zamieszkując nieprzyjazne i surowe tereny górskie. Czarny byk jest w stanie dostosować się do każdych warunków – dokładnie tak, jak whisky o tej samej nazwie. Złocisty alkohol i czarnego byka łączy niezłomność i bezkompromisowość.

Reprezentant scotch blended whisky

Szkocka whisky to destylat naturalnie wytwarzany w Szkocji ze zbóż, wody i drożdży. Czy to prawda, że ​​szkocka whisky jest najbardziej udanym napojem na świecie? Tak - na światowym rynku sprzedaje się więcej szkockiej whisky niż jakikolwiek innego szlachetnego alkoholu.

Wiele różnych indywidualnych whisky produkowanych w Szkocji zapewnia niezmiennie wysoką jakość i niezawodność mieszanych markowych produktów. W ten sposób producenci mogą rok po roku zachować typowe cechy swoich marek. Whisky mieszane stanowią 95% whisky szkockiej sprzedawanej na całym świecie. Szkocka whisky została zdefiniowana przez prawo w Wielkiej Brytanii w 1909 roku i jest uznawana przez prawodawstwo Unii Europejskiej od 1989 roku. Obecne ustawodawstwo brytyjskie odnoszące się konkretnie do szkockiej whisky to The Scotch Whisky Act 1988.

Sztuka produkcji doskonałej whisky blend tkwi w optymalnym stosunku składników. Klasyczna mieszanka składa się w 60% z whisky zbożowej i w 40% ze słodu, które są ze sobą mieszane lub kadzi – przy czym każdy z małżonków odgrywa znaczącą rolę w tym małżeństwie. Whisky zbożowa składa się z różnych rodzajów zbóż, takich jak kukurydza, pszenica, niesłodowany jęczmień lub żyto i sama ma stosunkowo miękki smak. Jednak proporcje bardziej intensywnej whisky single malt, składającej się wyłącznie z jęczmienia słodowego, mają decydujący wpływ na jakość i smak whisky typu blend. Przede wszystkim, dzięki umiejętnemu doborowi i indywidualnemu składowi poszczególnych whisky słodowych, powstaje wspaniały i niepowtarzalny charakter charakteryzujący każdą indywidualną whisky typu blend. Konkretne whisky Black Bull prezentują różne zestawienie składników, w zależności od wydania.

Katalog czarnych byków

Według oficjalnych zasad szkocka whisky musi dojrzewać co najmniej 3 lata w dębowych beczkach, zanim zostanie poddania butelkowaniu. Nie wszystkie jednak wydania whisky Black Bull posiadają deklarację wieku. Black Bull Peated to whisky zestawiona z 50% słodu torfowanego i z 50% słodu nietorfowanego – producent nie zdradza jednak wieku destylatu. To samo tyczy się wydania Black Bull Kyloe, złożonego w 50% single maltów i 50% grain maltów, nawiązującego nazwą do rodzaju szkockiego bydła.

Poza specjalnym wydaniami, w katalogu szkockiej marki znajdziemy mieszanki dojrzewające od 8 do nawet 40 lat! Jak powiedział manager firmy Black Bull: „40-letni Black Bull to whisky światowej klasy i warto było czekać, aby dodać ją do naszego portfolio. Jesteśmy przekonani, że zajmie ona swoje miejsce wśród najlepszych dostępnych obecnie luksusowych whisky i umocni naszą pozycję na rynku.” Każde z wydań prezentuje odmienną paletę smaków i aromatów płynących prosto z dębowych beczek użytych podczas procesu dojrzewania.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas