Jesteś tutaj:GLEN GRANTCała ofertaZnaleziono: 11 whisky
zdjęcie produktu GLEN GRANT 10Y 40% 1L GBGLEN GRANT 10Y 40% 1L GBGLEN GRANT | 10Y | 40 | 1L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram149.00 zł |
zdjęcie produktu GLEN GRANT 12Y 43% 0,7L GLASS PACKGLEN GRANT 12Y 43% 0,7L GLASS PACKGLEN GRANT | 12Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent179.00 zł |
zdjęcie produktu GLEN GRANT 12Y 43% 0,7L GBGLEN GRANT 12Y 43% 0,7L GBGLEN GRANT | 12Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram149.00 zł |
zdjęcie produktu GLEN GRANT 10Y 40% 0,7LGLEN GRANT 10Y 40% 0,7LGLEN GRANT | 10Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt149.00 zł |
zdjęcie produktu GLEN GRANT 12Y 48% 1L GBGLEN GRANT 12Y 48% 1L GBGLEN GRANT | 12Y | 48 | 1L | Szkocja | Single Malt198.01 zł |
zdjęcie produktu GLEN GRANT 10Y 40% 0,75LGLEN GRANT 10Y 40% 0,75LGLEN GRANT | 10Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt139.90 zł |
zdjęcie produktu GLEN GRANT THE MAJOR'S RES. 40% 0,7L GBGLEN GRANT THE MAJOR'S RES. 40% 0,7L GBGLEN GRANT | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt109.00 zł |
zdjęcie produktu GLEN GRANT 15Y BATCH STRENGTH 1ST. EDITION 50% 1L GBGLEN GRANT 15Y BATCH STRENGTH 1ST. EDITION 50% 1L GBGLEN GRANT | 15Y | 50 | 1L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations329.00 zł |
zdjęcie produktu GLEN GRANT 18Y 43% 0,7L GBGLEN GRANT 18Y 43% 0,7L GBGLEN GRANT | 18Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera569.00 zł |
zdjęcie produktu GLEN GRANT ARBORALIS 40% 0,7LGLEN GRANT ARBORALIS 40% 0,7LGLEN GRANT | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram159.00 zł |
zdjęcie produktu GLEN GRANT CASK HAVEN 46% 1L GBGLEN GRANT CASK HAVEN 46% 1L GBGLEN GRANT | 46 | 1L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram249.00 zł |

Whisky Glen Grant - żyłka do interesów i spoglądanie w przyszłość

Destylarnia Glen Grant została założona przez dwójkę braci – Johna i Jamesa Granta. Szanowani w okolicy, pochodzący z zamożnej rodziny, zamarzyli o produkcji złocistego alkoholu. Podejrzewa się, że John Grant miał styczność z destylacją jeszcze na początku XIX wieku. James natomiast, inżynier z zawodu, został burmistrzem Elgin w Szkocji, co znacznie pomogło w rozwoju marki. Budowa destylarni rozpoczęła się w 1839 roku. Sprytni bracia byli tyle dalekowzroczni, by zdać sobie sprawę, że produkcja whisky na dużą skalę upadnie, jeśli nie zostaną ustanowione połączenia transportowe. To dzięki nim zbudowano linię kolejową z Lossiemouth do Elgin, zaś w 1858 roku zapłacili osobiście za przedłużenie trasy na południe do swojej bazy w Rothes.

Kolejne pokolenie pełne pomysłów

Duża część sukcesu szkockiej destylarni związana jest z poczynaniami i śmiałymi decyzjami syna Johna, zwanego Majorem, który przejął stery nad gorzelnią w 1872 roku. Drobny mężczyzna, który uwielbiał polowania w Afryce i w Szkocji, a także połowy łososi w Spey, zainstalował pierwsze w okolicy światło elektryczne, napędzane turbinami w gorzelni. Legenda głosi, że mężczyzna posiadał również pierwszy samochód z silnikiem w całym regionie! To właśnie Major zainstalował rury oczyszczające, zaprojektował wygląd i kształt destylatorów i rozpoczął eksport whisky. W 1898 roku, wraz ze wzrostem popytu, Major postawił drugą gorzelnię po drugiej stronie ulicy od Glen Grant, ale podobnie jak wielu budowanych w tym czasie, wkrótce potem została zamknięta. Utrzymano jednak słodownie, które przez następne lata zaopatrywały macierzystą destylarnię w ziarno. Budynki drugiej gorzelni zrównano z ziemią w 2002 roku.

Nie wszystko zostaje w rodzinie

Glen Grant był jedną z pierwszych marek whisky w Szkocji, która rozpoczęła butelkowanie whisky single malt. Połowa imponującej produkcji szkockiej jest używana w blendach, zwłaszcza w mieszankach Chivas. W 1952 roku George Mackessack, wnuk Majora, połączył siły z Smith Grants of The Glenlivet, a w 1970 roku firma połączyła się z Longmorn (Benriach). Osiem lat później Seagram kupił je wszystkie, co zdegradowało destylarnię z poziomu rodzinnego biznesu. Grupa Campari nabyła destylarnię whisky Glen Grant w 2006 roku za zawrotną sumę 115 milionów euro od Chivas Brothers, wówczas należącej do Pernod Ricard. Dziś Glen Grant jest nadal prowadzony przez mistrza gorzelni Dennisa Malcolma, który rozpoczął tam pracę w 1961 roku.

Idealny smak – dokładnie opracowana produkcja i mnogość alembików

Pod koniec XIX wieku John Grant zdecydował się pomnożyć produkcję, dokładając do dwóch pracujących alembików jeszcze dwa kolejne. Kolejne dwa dodano w 1973 roku, a następne cztery zainstalowano w 1977 roku. Wszystko było opalane węglem aż do 1973 roku, kiedy doprowadzono gaz do obsługi nowych destylatorów. Jednak już po dekadzie zdecydowano się powrócić do tradycyjnej praktyki.

Głównym odpowiedzialnym za lekkość słodów destylarni Glen Grant jest kształt destylatorów. Maszyny charakteryzują się kwadratowymi żarówkami, są one również wyposażone w komory oczyszczające – dzięki temu whisky z większą łatwością jest oczyszczana z ciężkich elementów.

Region Speyside, czyli dom destylarni Glen Grant

Różnorodność charakteru i stylu w Speyside jest niesamowita. Nie ma prostych wytycznych jak torf czy dym, spotykane słodach z Islay. Ponad 50% wszystkich destylarni whisky słodowej w Szkocji mieści się właśnie w regionie rozciągającym się od Inverness na zachodzie do rzeki Deveron na wschodzie. Region wywodzi swoją nazwę od rzeki Spey, która przepływa przez jego środek. Spey słynie na całym świecie z połowów łososia, co stanowi naturalne uzupełnienie klimatu. Whisky ze Speyside są zwykle słodsze i nieco lżejsze niż ich odpowiedniki z Highlands i są uważane za jedne z najlepszych na świecie. Woda Speyside jest miękka i czysta, idealna do produkcji whisky. Większość gorzelni w tego regionu pozyskuje wodę ze źródeł w okolicy. Woda z roztopów śniegu z okolicznych gór jest filtrowana przez skały, dodając ważne minerały, które pomagają w procesie zacierania, a także destylacji. Klasyczne smaki Speyside są dość złożone, z delikatnymi owocowymi, liściastymi, miodowymi nutami. Większość whisky Speyside jest tylko lekko torfowana, jeśli w ogóle.

Beczki sekretem marki

Dziś większość produktów z szerokiego i zróżnicowanego asortymentu szkockiej marki dojrzewa w beczkach po bourbonie, Beczki po sherry, które przez wiele lat charakteryzowały Glen Grant, są obecnie rzadko spotykane w destylarni, ale pozostają znakiem rozpoznawczym starych wydań. Warto jednak przyjrzeć się i jednym i drugim, ponieważ mają ogromny wpływ na smaki i aromaty dramów.

Beczki po burbonie od dawna są kluczowym składnikiem dojrzewania whisky. Amerykańskie przepisy wymagają dojrzewania burbona w nowych dębowych beczkach. Te beczki muszą znaleźć nowy dom, gdy amerykański alkohol zostanie już zabutelkowany. Oznacza to stałe dostawy beczek po bourbonie dla przemysłu szkockiej whisky. Dziewięćdziesiąt procent whisky dojrzewającej obecnie w Szkocji znajduje się w beczkach po bourbonie! Whisky dojrzewające w beczkach z pierwszego napełnienia nabiorą więcej waniliowej słodyczy i bogatej przyprawy z poprzedniej zawartości. Kiedy beczka zostanie użyta po raz drugi lub trzeci, będzie to miało bardziej subtelny wpływ na spirytus, dzięki czemu właściwości słodowe wyjdą na pierwszy plan. Beczki po bourbonie potrafią zdziałać cuda!

A co z beczkami po sherry? Wielka Brytania miała kiedyś wielki i długotrwały romans z narodowym napojem Hiszpanów. Od czasów elżbietańskich sherry była głównym towarem importowanym. Był to mile widziany scenariusz dla gorzelników whisky, którzy byli gotowi wykorzystać wszystko do przechowywania świeżo wytworzonego alkoholu. Okazało się, że przechowywanie whisky w beczkach nasączonych słodkim alkoholem sprawia, że zamiast ostrego dramu, otrzymujemy dojrzały i wyraźnie złagodzony alkohol. Beczka mogła wcześniej zawierać sherry Pedro Ximénez, nadający whisky wyraźnie śliwkową słodycz, lub sherry Oloroso, w którym to przypadku whisky może być wytrawna i orzechowa z bogatymi nutami toffi.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas