Dlaczego warto kupić whisky Ardbeg 10 years old?
- W latach 1853-1911 gorzelnią zarządzały dwie siostry – Margaret i Flora z domu McDougall
- Ta jedna z najbardziej znanych whisky z Islay debiutowała w 2000 roku
- Torfowa, dymna, morska, słona, cytrusowa
- Stworzona z 10-letnich destylatów leżakowanych w beczkach po Burbonie
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 46% ABV
- Tytuł „Whisky Roku” w słynnej Whisky bible Jima Murraya (2008)
10-letnie wydanie szkockiej whisky Ardbeg prezentuje prawdziwie wyspiarski klimat na czele z torfem. To jedna z podstawowych ekspresji w katalogu destylarni z wyspy Islay. Dla wielu smakoszy whisky słodowej ten bursztynowy trunek stanowi wstęp do świata surowych i wyrazistych dramów. Zabutelkowany z mocą 46% alkoholu, zachwyca akcentami pieczonego boczku z gruszką w syropie, powala dominującym dymem i oczarowuje niuansami delikatnej wanilii w komplecie z toffi.
Początki destylarni sięgają 1794 roku. W tym czasie Ardbeg był obsługiwany przez przemytników, dopóki nie musieli oni zaprzestać produkcji po nalocie celnym. Legalna destylarnia została założona prawdopodobnie w 1815 roku przez Johna Macdougalla pod nazwą Ardbeg Distillery (od gaelickiego szkockiego An Aird Bheag, co oznacza „niewielkie wzgórze”). Gorzelnia była firmą rodzinną do 1959 roku. W 1977 Ardbeg został całkowicie przejęty przez Hirama Walkera. Po fazie zamknięcia od marca 1981 roku, Ardbeg został ponownie otwarty w listopadzie 1989, ale już bez własnej słodowni z trzema piecami słodowymi. Po ponownym zamknięciu w lipcu 1996 roku Ardbeg w końcu trafił do McDonald & Muir (Glenmorangie, Glen Moray) w lutym 1997 roku i ponownie działa od 25 czerwca tego samego roku. W październiku 2004 Glenmorangie plc (następca McDonald & Muir), a tym samym Ardbeg została sprzedana Moet Hennessy Louis Vuitton.
Woda wykorzystywana w produkcji whisky Ardbeh pochodzi ze źródeł Loch Arinambeast i Loch Uigeadail. Ardbeg posiada kadź zacierną o wadze 4,5 tony wykonaną ze stali nierdzewnej oraz sześć kadzi fermentacyjnych, trzy wykonane z modrzewia i trzy wykonane z drewna daglezji, każda o pojemności 23 500 litrów. W związku z rozbudową destylarni od maja 2018 do marca 2021 liczba alembików została podwojona. Od marca 2021 roku produkcja wynosi około 2 400 000 litrów rocznie. Charakterystyczna dla whisky jest mocna proporcja dymu i torfu, ale także bardzo wyraźna nuta medykaliów, ze względu na stosunkowo wysoką zawartość fenolu. Charakterystyczne dla whisky Ardbeg są również nuty cytrusowe.
Rozbudowany na wielu poziomach 10-latek z destylarni Ardbeg dominuje torfem i dymem. Miłe ukojenie zapewniają delikatne akcenty czekolady i klasyczne dla Ardbega nuty cytrusowe.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: wyrazisty torf i dym, skórka cytryny i sok z limonki, trochę czekolady;
Smak: lekko mentolowy, dymny, pieczony boczek i gruszki w słodkim syropie;
Finisz: dym z toffi i wanilią, maślane tosty i jeszcze więcej cytrusowych nut;
Wielbiciele torfowych wydań degustują whisky bez dodatków. Prawdą jest, że taka najprostsza forma degustacji daje najwięcej. Niczym niezakłócone smaki i aromaty single malta wędrują prosto na nasze podniebienie i do nozdrzy. Warto dodać do trunku dwie krople wody, które jeszcze bardziej uwydatnią odczuwalne przez nasze zmysły smaki i aromaty.
Spójność prezentacji produktów marki Ardbeg to jedna z cech rozpoznawalnych brandu. To, co się nie zmienia, to zielona barwa szkła butelki i nazwa destylarni z charakterystyczną literą „A”. Kolejny raz szata graficzna została utrzymana w ciemnych kolorach. Na prostokątnym opakowaniu, w którym kryje się 10-latek, znajdziemy ozdobne symbole.
10-letni single malt z destylarni Ardbeg to jedno z podstawowych wydań torfowych whisky. Jeżeli myślicie o zapoznaniu się ze światem dymnych akcentów smakowych i aromatycznych, koniecznie musicie sięgnąć po ten trunek. Cieszcie się dramem z odrobiną wody lub bez – obydwie formy degustacji zapewnią niezapomniane wrażenia.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Ardbeg Distillery |
Marka | ARDBEG |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 55 ppm |
Jim Murray | 97 |