Jesteś tutaj:KukunawaCała ofertaCAPERDONICHZnaleziono: 6 whisky
zdjęcie produktu CAPERDONICH PEATED 18Y 48% 0,7LCAPERDONICH PEATED 18Y 48% 0,7LCAPERDONICH | 18Y | 48 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Dymne i torfowe | Secret Speyside599.00 zł |
zdjęcie produktu CAPERDONICH PEATED 21Y 48% 0,7LCAPERDONICH PEATED 21Y 48% 0,7LCAPERDONICH | 21Y | 48 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Dymne i torfowe | Secret Speyside1205.10 zł |
zdjęcie produktu CAPERDONICH PEATED 25Y 48% 0,7LCAPERDONICH PEATED 25Y 48% 0,7LCAPERDONICH | 25Y | 48 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Dymne i torfowe | Secret Speyside2549.00 zł |
zdjęcie produktu CAPERDONICH UNPEATED 21Y 48% 0,7LCAPERDONICH UNPEATED 21Y 48% 0,7LCAPERDONICH | 21Y | 48 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Dla kolekcjonera | Secret Speyside1159.00 zł |
zdjęcie produktu CAPERDONICH UNPEATED 25Y 48% 0,7LCAPERDONICH UNPEATED 25Y 48% 0,7LCAPERDONICH | 25Y | 48 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Dla kolekcjonera | Secret Speyside2100.00 zł |
zdjęcie produktu CAPERDONICH UNPEATED 30Y 48% 0,7LCAPERDONICH UNPEATED 30Y 48% 0,7LCAPERDONICH | 30Y | 48 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Dla kolekcjonera | Secret Speyside4600.00 zł |

Caperdonich - siostrzana destylarnia Glen Grant

Destylarnia Caperdonich została założona w 1897 roku przez Jamesa Granta jako Glen Grant No. 2 z siedzibą naprzeciwko oryginalnej gorzelni Glen Grant. Dwie destylarnie były aż do pierwszego zamknięcia Glen Grant No. 2 w 1902 roku połączone rurociągiem. W międzyczasie William Grant & Sons połączył się z Glenlivet i kilkoma innymi firmami, tworząc w 1972 Glenlivet Distillers Ltd. Dopiero w 1965 roku destylarnia została odnowiona przez Glenlivet i ponownie otwarta pod nazwą Caperdonich – świeżo wprowadzone prawo zabraniało istnienia dwóch gorzelni takiej samej nazwie.

Na przestrzeni lat

W 1967 zakład rozbudowano go o dwa kolejne alembiki i od tego czasu destylarnia pracowała na czterech destylatorach. Destylarnia w 1977 roku trafiła w ręce firmy Seagrams, który używał whisky w swoich mieszankach Chivas Regal, a w 2001 roku do Pernod Ricard. Ostatni właściciele zdecydowani się na zamknięcie gorzelni w 2002 roku i sprzedanie części sprzętu. W końcu, w 2010 roku, budynki destylarni zostały zburzone. The Owl Distillery z Belgii w międzyczasie pozyskała z gorzelni myjkę i destylator spirytusowy. Inne sprzętu trafiły w ręce destylarni Falkirk, a trzy fermentory trafiły do ​​Wolfburn w Thurso. Na szczęście zachowało się parę beczek z whisky Caperdonich, które stały się częścią wyjątkowej serii Secret Speyside Collection. Również niezależnie rozlewnie wciąż od czasu do czasu wypuszczają beczki ze swoich magazynów. W serii Gordon & MacPhail's Connoisseurs Choice znajdują się między innymi B. a Caperdonich 1999/2013, któremu pozwolono dojrzewać w beczkach po sherry. Kolejną niedawno wydaną butelką jest Caperdonich 17 Year Old 1995/2012 firmy Signatory Vintage. Ta butelka należy do serii Un-Chillfiltered i jest ograniczona do 731 butelek.

Charakter whisky Caperdonich

Można by spodziewać się, że styl whisky Glen Grant zostanie skopiowany przez siostrzaną destylarnię z drugiej strony ulicy – nic jednak bardziej mylnego! Caperdonich jest zdecydowanie bardziej owocowy, lekki i pełen orzechów niż dramy z gorzelni Glen Grant. Caperdonich używał jednak tego samego źródła wody, którym była pobliska studnia, a także używał tego samego złocistego jęczmienia. Ponieważ Glen Grant No. 2 nie była uważana przez urząd skarbowy za oddzielną destylarnię, ale za przedłużenie rzeczywistej destylarni Glen Grant, beczki musiały być tam również napełnione. Do transportu single malta z destylarni Caperdonich do Glen Grant użyto przenośnika taśmowego. Miało to się jednak zmienić, gdy produkcja została wznowiona w 1965 roku, po ponad 60 latach ustanowiono nowe przepisy i od teraz gorzelnię trzeba było traktować oddzielnie.

Caperdonich, czyli „tajemnica”

Woda jest obok ziarna najważniejszym surowcem do produkcji whisky. Produkcja nie może odbywać się bez wody. Dlatego wszystkie gorzelnie przywiązują dużą wagę do zaopatrzenia w wodę i są budowane w pobliżu rzek i źródeł. Oczywiście zwraca się również uwagę na jakość tego surowca. Woda musi być czysta i wolna od wszystkiego, co mogłoby wpłynąć na whisky. Sama woda nadaje whisky prawie żadnego smaku. Jednak skład minerałów rozpuszczonych w wodzie wpływa na proces produkcji. Jest to szczególnie ważne, gdy drożdże zamieniają cukier w alkohol. Szczególnie twarda woda utrudnia pracę drożdży podczas procesu fermentacji. W Szkocji, a także w Irlandii, Japonii i USA źródła wody są bardzo różne. Wynika to z różnych skał, przez które przepływa woda w drodze do gorzelni. Niektóre whisky są produkowane z twardą wodą i dużą ilością minerałów, a niektóre z miękkiej wody. Gorzelnie przystosowały się do własnego rodzaju wody i wiedzą, jak radzić sobie z jej właściwościami. W Szkocji wykorzystywane są na przykład takie szczepy drożdży, które najlepiej współpracują z wodą o niskim natężeniu wapnia. Nazwa Caperdonich to nazwa źródła wody, z którego korzysta szkocka gorzelnia. Jest to jest angielska wymowa gaelickiego słowa „Tobar Domhnaich”, które oznacza „tajemnicę”.

Whisky z regionu Speyside

Speyside jest jednym z wiodących regionów do produkcji szkockiej whisky single malt. Jest to obszar w szkockich Highlands wokół rzeki Spey w Moray w północno-wschodniej Szkocji i produkuje jedne z najlepszych whisky single malt w Szkocji. Ze względu na dużą koncentrację destylarni w regionie uważa się go za własny region produkcji whisky, chociaż niektóre whisky z tego regionu whisky single malt są sprzedawane jako Highland. Istnieją jednak pewne podobieństwa między słodami Speyside i Highland. W okolicy znajduje się około 60 destylarni i stąd pochodzą dwie najsłynniejsze whisky single malt - Glenfiddich i Glenlivet. Pierwsza legalna licencja na destylację whisky w Szkocji została przyznana właśnie destylarni Glenlivet, mocno związanej z historią Caperdonich, w 1824 roku. Większość whisky destylowanych w Speyside wykorzystuje złocisty jęczmień, a do smaku czasem dodaje odrobinę dymu. Ogólnie rzecz biorąc, whisky Speyside można podzielić na dwa style: jeden jest lekki, trawiasty, a drugi to bogate, słodkie whisky przypominające sherry.

Secret Speyside Collection

Destylarnia Caperdonich wraz z trzema innymi, mało znanymi szkockimi destylarniami whisky słodowej, wzięła udział w wyjątkowym projekcie, mającym na celu zaprezentować perełki z regionu Speyside. W ramach tej wyjątkowej kolekcji gorzelnia Caperdonich wypuściła sześć wyjątkowych single maltów, z których trzy prezentują torfowy, a trzy nietorfowy charakter whisky słodowej. Dramy w wieku od 18 do 30 lat dojrzewały w dębowych beczkach lub beczkach typu hogheads, a następnie zostały zabutelkowane ze stałą mocą 48% alkoholu.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas