Jesteś tutaj:KukunawaCała ofertaJIM BEAMZnaleziono: 11 whisky
zdjęcie produktu BN JIM BEAM 40% 1LBN JIM BEAM 40% 1LJIM BEAM | 40 | 1L | USA | Bourbon Whiskey | Dobrze znane89.00 zł |
zdjęcie produktu JIM BEAM WHITE 40% 0,7L +2 SZKL. PUSZKAJIM BEAM WHITE 40% 0,7L +2 SZKL. PUSZKAJIM BEAM | 40 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Na prezent75.01 zł |
zdjęcie produktu JIM BEAM BLACK 6Y 43% 0,7L +2 SZKLJIM BEAM BLACK 6Y 43% 0,7L +2 SZKLJIM BEAM | 43 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Na prezent96.00 zł |
zdjęcie produktu BN LIKIER JIM BEAM APPLE 35% 0,7LBN LIKIER JIM BEAM APPLE 35% 0,7LJIM BEAM | 35 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Dobrze znane69.90 zł |
zdjęcie produktu BN JIM BEAM 40% 0,7LBN JIM BEAM 40% 0,7LJIM BEAM | 40 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Dobrze znane59.90 zł |
zdjęcie produktu BN JIM BEAM DEVIL'S CUT 45% 0,7LBN JIM BEAM DEVIL'S CUT 45% 0,7LJIM BEAM | 45 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram95.00 zł |
zdjęcie produktu JIM BEAM WHITE 40% 0,7L SZKLANKIJIM BEAM WHITE 40% 0,7L SZKLANKIJIM BEAM | 40 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram75.01 zł |
zdjęcie produktu BN JIM BEAM SIGNATURE CRAFT 12Y 43% 0,7LBN JIM BEAM SIGNATURE CRAFT 12Y 43% 0,7LJIM BEAM | 12Y | 43 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey199.90 zł |
zdjęcie produktu BN JIM BEAM RYE 45% 0,75LBN JIM BEAM RYE 45% 0,75LJIM BEAM | 45 | 0.75L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram100.00 zł |
zdjęcie produktu JIM BEAM SINGLE BARRELL 47,5% 0,7LJIM BEAM SINGLE BARRELL 47,5% 0,7LJIM BEAM | 47.5 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram179.00 zł |
zdjęcie produktu JIM BEAM BLACK EXTRA AGED 43% 0.7LJIM BEAM BLACK EXTRA AGED 43% 0.7LJIM BEAM | 47.5 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram95.00 zł |

Whisky Jim Beam Distillery

W połowie lat 50 XVIII wieku pan Bohm wyemigrował z Niemiec do Stanów Zjednoczonych i zmienił nazwisko na Beam. Od tamtego czasu Jim Beam Distillery należało do rodzin założycielskiej. Jacob Beam swoją pierwszą beczkę whisky sprzedał w 1795 roku. Synowie Jacoba – David i John rozkręcili rodzinny interes i sprawili, że produkcja trunków w destylarni stale wzrastała. Historia tej rodziny to ponad 200 lat niezliczonych zmagań z przeciwnościami losu, którym przyświecał jeden cel - produkcja doskonałych trunków. Receptura i sposoby produkcji są tak stare, że pamiętają czasy kiedy układ stanów w Ameryce był zupełnie inny od dzisiejszego. Rodzina Beamów osiedliła się w stanie Wirginia, z którego z czasem wyodrębnił się stan Kentucky. Beczka z numerem jeden opisana jako Old Jake Beam Sour Mash znalazła odbiorcę w 1795 roku, dokładnie trzy lata po oficjalnym wydzieleniu się stanu Kentucky. Trunek szybko zyskał status okolicznego przysmaku, co było dużym wyzwaniem, zważywszy na fakt, że na początku XIX wieku w Kentucky funkcjonowało około 2000 destylarni.

Beam jak Bourbon

Kolejne pokolenia następujące po sobie, korzystały z doświadczeń wcześniejszych i bacznie przyglądały się zmianą, które następowały. Utalentowany David przeczuwał nadchodzące rychłe zmiany w przemyśle. Zwiększył moce produkcyjne, zamieniając stare aparaty kotłowe na wysoko wydajne kolumny destylacyjne. W tamtych czasach produkcja docierała jedynie do lokalnych odbiorców, którzy przychodzili do gorzelni z własnymi naczyniami, które napełniane były na miejscu z beczek - to już wkrótce miało się zmienić, a David dostrzegł potencjał w powstającej sieci połączeń kolejowych, które pozwoliły butelkom z jego trunkiem opatrzonym nazwą Old Tub. Miało to w jego oczach lepsze zastosowanie sprzedażowe. Kolej zastąpiła wcześniejsze sposoby transportu, takie jak łodzie czy transport samochodowy. Czas tego transportu sprawił, że odkryto korelację między czasem spędzonym w beczce a jakością trunku. Dodatkowe odkrycie wypłynęło z niskiej podaży beczek, które aby nie przenosić niepożądanych afektów na trunek były mocno wypalane od środka.

James Beauregard Beam – dla przyjaciół Jim

Wnuk Davida (syna Jacoba, który założył rodzinny interes) – Jim Beam przejął firmę w roku 1892. Początek XX wieku przyniósł wzrost znaczenia marki Old Tub z jednoczesnym zaostrzeniem przepisów dotyczących produkcji trunków pod nazwą bourbon. Zaostrzenia te systematycznie poprawiały jakość powstających destylatów. Gigantyczny cios dla tej gałęzi przemysłu i bezpardonowe zahamowanie rozwoju przyniosła wprowadzona w 1920 roku prohibicja. W tym czasie rodzina zmuszona była do bezproduktywnego przyglądania się kolumnom destylacyjnym. Międzyczas wykorzystywali w różny sposób – górnictwo, hodowla cytrusów - jednak żaden z nich nie odniósł sukcesu. Kilkanaście lat później – w 1933 roku, gdy prohibicja została uchylona, zrodziło się James B. Beam Distilling Company.

Pozorna stabilizacja po prohibicji

Mniej więcej 30 lat później doszło do połączenia z American Brands, które dało początek Jim Beam Brands (JBB). Aktywa JBB rozsiane są na terenach USA, Kanady i Szkocji. XXI wiek przyniósł kolejne liczne zmiany oraz przejęcia w branży, które ostatecznie doprowadziły do stworzenia obecnego koncernu japońsko-amerykańskiego Beam Suntory.

Produkcja

Gorzelnie wytwarzające Jim Beam Whisky znajdują się w Clermont i Bostonie. Trunek pochodzący z Bostonu – Booker's Bourbon został nazwany na cześć wnuka Jima Beama – Bookera Noe, który piastował zaszczytny tytuł Master Distiller Emeritus. Każdy z produkowanych w destylarni trunków posiada swoją recepturę na mieszankę zbóż, w skład których wchodzi kukurydza, żyto oraz słodowany jęczmień. Elementami, które zespalają te różnorodne mieszaniny zbóż, jest woda krystalicznie czysta ze złóż wapiennych, których jest mnóstwo w całym stanie Kentucky. Kolejnym ważnym czynnikiem są drożdże, których odmiana nie zmieniła się od czasów prohibicji. Całość poddawana jest destylacji w aparaturach kolumnowych, a następnie trafia do beczek silnie wypalanych.

Oferta

W skład JBB wchodzą między innymi bourbony – Baker's, Basil Hayden, Booker's i Knob Creek. Oprócz nich na uwagę zasługuje – Jim Beam, Old Taylor, Old Crow, Old Grand-Dad. W portfolio firmy znajdują się również rye whiskey – Jim Beam, Old Overholt i blendy – Cavert, Hill & Hill. Na szczególną uwagę zasługuje limitowana edycja Distillers Masterpiece Straight Bourbon Whiskey. Aktualnie ofertę poszerzyły trunki smakowe produkowane na bazie Jim Beama o smaku miodu, wiśni czy jabłka. Warto wspomnieć również o edycjach rozlewanych z jednej beczki, seriach devil cut czy double oak.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas