W połowie lat 50 XVIII wieku pan Bohm wyemigrował z Niemiec do Stanów Zjednoczonych i zmienił nazwisko na Beam. Od tamtego czasu Jim Beam Distillery należało do rodzin założycielskiej. Jacob Beam swoją pierwszą beczkę whisky sprzedał w 1795 roku. Synowie Jacoba – David i John rozkręcili rodzinny interes i sprawili, że produkcja trunków w destylarni stale wzrastała. Historia tej rodziny to ponad 200 lat niezliczonych zmagań z przeciwnościami losu, którym przyświecał jeden cel - produkcja doskonałych trunków. Receptura i sposoby produkcji są tak stare, że pamiętają czasy kiedy układ stanów w Ameryce był zupełnie inny od dzisiejszego. Rodzina Beamów osiedliła się w stanie Wirginia, z którego z czasem wyodrębnił się stan Kentucky. Beczka z numerem jeden opisana jako Old Jake Beam Sour Mash znalazła odbiorcę w 1795 roku, dokładnie trzy lata po oficjalnym wydzieleniu się stanu Kentucky. Trunek szybko zyskał status okolicznego przysmaku, co było dużym wyzwaniem, zważywszy na fakt, że na początku XIX wieku w Kentucky funkcjonowało około 2000 destylarni.
Kolejne pokolenia następujące po sobie, korzystały z doświadczeń wcześniejszych i bacznie przyglądały się zmianą, które następowały. Utalentowany David przeczuwał nadchodzące rychłe zmiany w przemyśle. Zwiększył moce produkcyjne, zamieniając stare aparaty kotłowe na wysoko wydajne kolumny destylacyjne. W tamtych czasach produkcja docierała jedynie do lokalnych odbiorców, którzy przychodzili do gorzelni z własnymi naczyniami, które napełniane były na miejscu z beczek - to już wkrótce miało się zmienić, a David dostrzegł potencjał w powstającej sieci połączeń kolejowych, które pozwoliły butelkom z jego trunkiem opatrzonym nazwą Old Tub. Miało to w jego oczach lepsze zastosowanie sprzedażowe. Kolej zastąpiła wcześniejsze sposoby transportu, takie jak łodzie czy transport samochodowy. Czas tego transportu sprawił, że odkryto korelację między czasem spędzonym w beczce a jakością trunku. Dodatkowe odkrycie wypłynęło z niskiej podaży beczek, które aby nie przenosić niepożądanych afektów na trunek były mocno wypalane od środka.
Wnuk Davida (syna Jacoba, który założył rodzinny interes) – Jim Beam przejął firmę w roku 1892. Początek XX wieku przyniósł wzrost znaczenia marki Old Tub z jednoczesnym zaostrzeniem przepisów dotyczących produkcji trunków pod nazwą bourbon. Zaostrzenia te systematycznie poprawiały jakość powstających destylatów. Gigantyczny cios dla tej gałęzi przemysłu i bezpardonowe zahamowanie rozwoju przyniosła wprowadzona w 1920 roku prohibicja. W tym czasie rodzina zmuszona była do bezproduktywnego przyglądania się kolumnom destylacyjnym. Międzyczas wykorzystywali w różny sposób – górnictwo, hodowla cytrusów - jednak żaden z nich nie odniósł sukcesu. Kilkanaście lat później – w 1933 roku, gdy prohibicja została uchylona, zrodziło się James B. Beam Distilling Company.
Mniej więcej 30 lat później doszło do połączenia z American Brands, które dało początek Jim Beam Brands (JBB). Aktywa JBB rozsiane są na terenach USA, Kanady i Szkocji. XXI wiek przyniósł kolejne liczne zmiany oraz przejęcia w branży, które ostatecznie doprowadziły do stworzenia obecnego koncernu japońsko-amerykańskiego Beam Suntory.
Gorzelnie wytwarzające Jim Beam Whisky znajdują się w Clermont i Bostonie. Trunek pochodzący z Bostonu – Booker's Bourbon został nazwany na cześć wnuka Jima Beama – Bookera Noe, który piastował zaszczytny tytuł Master Distiller Emeritus. Każdy z produkowanych w destylarni trunków posiada swoją recepturę na mieszankę zbóż, w skład których wchodzi kukurydza, żyto oraz słodowany jęczmień. Elementami, które zespalają te różnorodne mieszaniny zbóż, jest woda krystalicznie czysta ze złóż wapiennych, których jest mnóstwo w całym stanie Kentucky. Kolejnym ważnym czynnikiem są drożdże, których odmiana nie zmieniła się od czasów prohibicji. Całość poddawana jest destylacji w aparaturach kolumnowych, a następnie trafia do beczek silnie wypalanych.
W skład JBB wchodzą między innymi bourbony – Baker's, Basil Hayden, Booker's i Knob Creek. Oprócz nich na uwagę zasługuje – Jim Beam, Old Taylor, Old Crow, Old Grand-Dad. W portfolio firmy znajdują się również rye whiskey – Jim Beam, Old Overholt i blendy – Cavert, Hill & Hill. Na szczególną uwagę zasługuje limitowana edycja Distillers Masterpiece Straight Bourbon Whiskey. Aktualnie ofertę poszerzyły trunki smakowe produkowane na bazie Jim Beama o smaku miodu, wiśni czy jabłka. Warto wspomnieć również o edycjach rozlewanych z jednej beczki, seriach devil cut czy double oak.