Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaBUNNAHABHAINZnaleziono: 9 whisky
zdj臋cie produktu BUNNAHABHAIN TOITEACH 46,0% 0,7LBUNNAHABHAIN TOITEACH 46,0% 0,7LBUNNAHABHAIN | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe339.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BUNNAHABHAIN STIUIREADAIR 46,3% 0,7LBUNNAHABHAIN STIUIREADAIR 46,3% 0,7LBUNNAHABHAIN | 46.3 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent199.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BUNNAHABHAIN EIRIG NA GREINE 46,3% 1LBUNNAHABHAIN EIRIG NA GREINE 46,3% 1LBUNNAHABHAIN | 46.3 | 1L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram296.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BUNNAHABHAIN 12YO 0.70L 46,3% GBBUNNAHABHAIN 12YO 0.70L 46,3% GBBUNNAHABHAIN | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram239.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BUNNAHABHAIN CRUACH MHONA 50% 1LBUNNAHABHAIN CRUACH MHONA 50% 1LBUNNAHABHAIN | 50 | 1L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe314.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BUNNAHABHAIN 25Y 46,3% 0,7LBUNNAHABHAIN 25Y 46,3% 0,7LBUNNAHABHAIN | 25Y | 46.3 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera1999.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BUNNAHABHAIN AN CLADACH 50,0% 1,0LBUNNAHABHAIN AN CLADACH 50,0% 1,0LBUNNAHABHAIN | 50 | 1L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram222.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BUNNAHABHAIN MOINE 46,3% 0,7LBUNNAHABHAIN MOINE 46,3% 0,7LBUNNAHABHAIN | 46.3 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe189.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BUNNAHABHAIN TOITEACH A DHA 46,3% 0,7L BUNNAHABHAIN TOITEACH A DHA 46,3% 0,7L BUNNAHABHAIN | 46.3 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera339.00 z艂 |

Whisky Bunnahabhain - gorzelnia na 艣rodku pustkowia

Pocz膮tki gorzelni Bunnahabhain si臋gaj膮 roku 1880, kiedy to lokalna spo艂eczno艣膰 wyspy Islay poszukiwa艂a sposobu na zwi臋kszenie dobytku na wyspie, kt贸ra nie dawa艂a zbyt wielu mo偶liwo艣ci. W tym roku w艂a艣nie dwa lokalne przedsi臋biorstwa po艂膮czy艂y si臋 w jedno, znajduj膮c spos贸b na wykorzystanie obszernych upraw j臋czmienia 鈥 destylarni臋 oraz produkcj臋 whisky single malt.

Destylarnia zosta艂a zbudowana w miejscu zupe艂nego pustkowia, na p贸艂nocno-wschodnim kra艅cu wyspy Islay, gdzie nie dochodzi艂y nawet drogi, a dojazd mo偶liwy by艂 jedynie przez rozleg艂e pola uprawne. Lokalizacja ta wbrew pozorom by艂a jednak najlepsz膮 z mo偶liwych, poniewa偶 w tym miejscu wybija podziemne 藕r贸d艂o wody i znajduje si臋 uj艣cie rzeki Margdale, dzi臋ki kt贸rym gorzelnia zawsze mia艂a 艂atwy i szybki dost臋p do wysokiej jako艣ci, krystalicznie czystej wody. To w艂a艣nie wodzie marka zawdzi臋cza swoj膮 nazw臋: Bunnahabhain w j臋zyku gaelickim oznacza 鈥瀠j艣cie rzeki鈥.

Wraz z post臋pem, rosn膮c膮 sprzeda偶膮 i wi臋kszym zapotrzebowaniem na pracownik贸w, wok贸艂 gorzelni zacz臋艂y powstawa膰 pracownicze domy, kt贸re w ko艅cu sta艂y si臋 niezale偶n膮 wsi膮. Pierwsze lata dzia艂alno艣ci gorzelni opiera艂y si臋 na handlu morskim, poniewa偶 dooko艂a wsi Bunnahabhain wci膮偶 panowa艂o pustkowie. Gorzelnicy wykorzystali wi臋c przysta艅 portow膮, 艂odzie i 偶eglarzy, kt贸rzy rozwozili na swoich statkach beczki wype艂nione whisky od Bunnahabhain. Nadmorski klimat i charakter wybrze偶a do dzi艣 jest doskonale widoczny w trunkach oraz dzia艂alno艣ci gorzelni.

Wzloty i upadki

Z powodu kryzysu gospodarczego, kt贸ry ow艂adn膮 ca艂膮 Europ膮 w 1930 roku, destylarnia na pewien czas wstrzyma艂a swoj膮 dzia艂alno艣膰. Na szcz臋艣cie, dzi臋ki determinacji okolicznych mieszka艅c贸w Bunnahbhain otworzy艂a si臋 ponownie zaledwie 7 lat p贸藕niej. Przez ca艂y ten czas na wyspie niewiele si臋 zmieni艂o i chocia偶 dost臋p do destylarni mo偶liwy by艂 praktycznie jedynie od strony morza, firma doskonale sobie radzi艂a.

Prawdziwa zmiana nast膮pi艂a w roku 1960, kiedy na gorzelnicze pustkowie doprowadzono drog臋! Pomimo i偶 droga nie by艂a 艂atwa do pokonania, by艂a pag贸rkowata i wymagaj膮ca, nareszcie zaopatrzenie mog艂o dociera膰 do destylarni drog膮 l膮dow膮.

Prawdziwy sukces

Stworzenie drogi l膮dowej do destylarni pozwoli艂o na zwi臋kszenie ilo艣ci zaopatrzenia, a tym samym rozszerzy艂o mo偶liwo艣膰 produkcji i dystrybucji butelek alkoholu. W ten spos贸b Bunnahabhain zdoby艂o na tyle du偶膮 popularno艣膰 i rozpoznawalno艣膰, 偶e w roku 1963 zainstalowano drug膮 par臋 destylator贸w, aby zwi臋kszy膰 moc produkcyjn膮.

W roku 1979 po raz pierwszy zadebiutowa艂a na rynku 12-letnia szkocka whisky single malt od Bunnahabhain, kt贸ra spotka艂a si臋 z wielkim uznaniem w艣r贸d mi艂o艣nik贸w mocnych trunk贸w i krytyk贸w. Dzi臋ki niej marka zyska艂a prawdziw膮 s艂aw臋, na kt贸r膮 czeka艂a od samego pocz膮tku.

Powa偶ne zmiany

R贸wnie historycznym momentem w 1993 roku dla dzia艂alno艣ci Bunnahabhain by艂o ostatnie cumowanie 艂odzi dowo偶膮cej do destylarni zaopatrzenia, kt贸ra robi艂a to przez ponad sto lat. Wtedy w艂a艣nie droga l膮dowa zosta艂a uznana za najbardziej odpowiedni膮 dla dostarczania du偶ej ilo艣ci potrzebnych materia艂贸w i odt膮d wszystkie dostawy dowo偶one s膮 przez l膮d.

W 2003 roku mark臋 zakupi艂a firma Burn Stewart Distillers, a 3 lata p贸藕niej wprowadzono powa偶ny rebranding. Podczas tych zmian przeprojektowano styl butelki 12-letniej whisky oraz wprowadzono na rynek 18-letni膮 oraz 25-letni膮 whisky, kt贸re szybko sta艂y si臋 cz臋艣ci膮 podstawowego asortymentu marki.

Historia wsp贸艂czesna

W 2010 roku dosz艂o do kolejnego historycznego dla marki momentu, kiedy produkcja whisky Bunnahabhain powr贸ci艂a do starych metod 鈥 butelkowania trunk贸w bez filtracji na zimno, o naturalnym kolorze oraz zwi臋kszonej mocy do 46,3% - dok艂adnie tak, jak robili to pierwszy gorzelnicy.

W 2014 roku Burn Stewart po艂膮czy艂a si臋 z firm膮 Distell, co zapowiedzia艂o jeszcze wi臋ksze inwestycje zar贸wno w mark臋, jak i destylarni臋. W 2017 roku styl butelek uleg艂 dalszej modernizacji, a portfolio produkt贸w poszerzono o dwa kolejne trunki: Sti霉ireadair & Toiteach A Dh脿.

Jedyna taka gorzelnia na wyspie

Bunnahabhain to jedyna dzia艂aj膮ca na wyspie gorzelnia, kt贸ra do produkcji alkoholu wykorzystuje 藕r贸dlan膮 wod臋. Woda doprowadzana jest do budynku destylarni za pomoc膮 specjalnej instalacji rur, dzi臋ki czemu nie ma na ni膮 wp艂ywu wyj膮tkowo torfowe 艣rodowisko naturalne wyspy. Destylarnia u偶ywa dw贸ch typ贸w s艂odowanego j臋czmienia 鈥 torfowego i nietorfowego, w zale偶no艣ci od tego, jaki rodzaj trunku jest przygotowywany. S艂贸d j臋czmienny mia偶d偶ony jest w m艂ynie, kt贸ry mie艣ci si臋 na terenie destylarni, a nast臋pnie przenoszony do kadzi zaciernej, gdzie 艂膮czony jest z gor膮c膮 wod膮. Kad藕 zacierna w destylarni nale偶y do jednych z najwi臋kszych na terenie ca艂ej Szkocji, wykonana jest ze stali nierdzewnej oraz miedzi. S艂贸d sp臋dza 12 godzin na mieszaniu z gor膮c膮 wod膮 a偶 wytworzy si臋 z tego po艂膮czenia bardzo s艂odki p艂yn. Nast臋pnie do tego p艂ynu dodawane s膮 naturalne dro偶d偶e i rozpoczynany jest proces fermentacji, kt贸ra mo偶e trwa膰 nawet 100 dni. Po fermentacji gotowy alkohol jest dwukrotnie destylowany w najnowocze艣niejszych maszynach, dzi臋ki czemu smak whisky jest idealnie czysty. Po destylacji najlepsza cz臋艣膰 powsta艂ego alkoholu 艂膮czona jest ze 藕r贸dlan膮 wod膮 i umieszczana w d臋bowych beczkach i odk艂adana do piwnicy, gdzie whisky le偶akuje przez wiele lat.

Unikatowy styl

Whisky z tej gorzelni wyr贸偶nia si臋 na tle konkurencyjnych producent贸w z wyspy Islay, poniewa偶 w odr贸偶nieniu od nich, tworzy zupe艂nie nietorfow膮, delikatn膮 i subteln膮 whisky, kt贸ra nie wpisuje si臋 w charakter regionu. Gotowe destylaty najcz臋艣ciej starzone s膮 w beczkach Po Bourbonie, nie brakuje jednak w kolekcji firmy tak偶e beczek po Sherry czy czerwonym winie w艂oskim i francuskim. Single malt od tego producenta objawia si臋 unikalno艣ci膮 tak偶e dzi臋ki wyj膮tkowemu po艂o偶eniu destylarni i piwnicy z beczkami. Morski klimat wspaniale wp艂ywa na starzej膮ce si臋 w drewnie trunki i odzwierciedla si臋 w ich aromatach.

Portfolio marki jest bardzo szerokie 鈥 od podstawowej gamy produkt贸w, przez d艂ugo starzone 12-18- i 25-letnie trunki a偶 do zupe艂nie wyj膮tkowych whisky, starzonych mi臋dzy innymi w hiszpa艅skich beczkach czy beczkach po brandy.

Ka偶dy z trunk贸w wyr贸偶nia si臋 nie tylko za spraw膮 wspania艂ych i unikatowych aromat贸w, ale tak偶e za spraw膮 prezencji. Ka偶da z whisky posiada swoj膮 w艂asn膮 nazw臋, pochodz膮c膮 z tradycyjnego j臋zyka gaelickiego i zamkni臋ta jest w opatentowanej przez mark臋 butelce. Zar贸wno w nazwach jak i etykietach na pierwszym planie ujawnia si臋 g艂臋boki zwi膮zek z morzem, pocz膮tkami dzia艂alno艣ci oraz morskim handlem.

UNowy brand ze starym akcentem

Gorzelnia Bunnahabhain nie sk艂ada 偶agli i jak pokazuj膮 ostatnie lata wyrusza na podb贸j kolejnych l膮d贸w. Wed艂ug ostatnich doniesie艅 producenta, sprzeda偶 whisky single malt wzrasta w gorzelni co roku o 100 %! Oznacza to, 偶e najnowsze posuni臋cia obecnego kierownictwa s膮 doskonale dopasowane do nowoczesnych trend贸w, ale r贸wnocze艣nie nie zapominaj膮 o prawdziwej tradycji i przesz艂o艣ci tej naprawd臋 szczeg贸lnej i jedynej w swoim rodzaju gorzelni.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas