Za sukcesem marki The Epicurean stoi firma-matka, czyli Douglas Laing & Co. Ta rodzinna firma, prowadzona już przez trzecie pokolenie działa od 1948 roku z siedzibą w Glasgow w Szkocji. Ponad 70 lat pielęgnowana dziedzictwa i doświadczenia pomogło marce udoskonalić procesy i poszerzyć ofertę. Dzisiaj, oprócz whisky The Epicurean, w asortymencie przedsiębiorstwa znajdziecie takie marki jak Scallywag, Big Peat, Timourous Bestie czy Rock Island. Firma tworzy i sprzedaje również King of Scots Blended Scotch Whisky, Clan Denny Single Casks i Premier Barrel. Douglas Laing jest członkiem Stowarzyszenia Szkockiej Whisky.
Po raz pierwszy wydany w 2016 roku, The Epicurean jest mieszanką słodów z regionu Lowlands. Marka The Epicurean prezentuje zróżnicowane wydania z kategorii blended malt. Na uwagę z pewnością zasługuje The Epicurean Riversaltes Finished, dojrzewający w dębowych beczkach po widnie Riversaltes. Interesującą pozycją jest również elegancki 12-latek oraz podstawowa wersja w zestawie z dwoma szklankami stworzonymi do komponowania long drinków.
Tak pisze o tajemniczym mężczyźnie na etykietach i opakowaniach whisky sam jej producent: „Poznaj Epikurejczyka – naszego człowieka z Glasgow z lat 30. XX wieku, prawdziwego bezczelnego bohatera, który był zawsze duszą imprezy i koneserem dobrego jedzenia i napojów...” Brzmi jak świetny kompan do degustacji whisky, prawda? Marketingowcy marki mieli świetny pomysł na brand, a stworzenie postaci, uosabiającej whisky było strzałem w dziesiątkę. Już z daleka poznacie to zawadiackie spojrzenie, wysoki kapelusz i podkręcony wąs.
Szkocki region whisky Lowlands obejmuje obszar na południe od wyimaginowanej linii między Dundee nad Firth of Tay i Greenock nad rzeką Clyde. Tradycyjnie, spirytus nizinny był potrójnie destylowany, dając single malty wyraźnie różniące się od trunków innych regionów. Whisky nizinne słynęły z lekkiego, czystego, delikatnego i bardzo przystępnego stylu. Obecnie kojarzona jest z owocowymi i kwiatowymi niuansami. Dziś na terenie Lowlands działa sześć destylarni (tylko cztery produkują obecnie dostępne na rynku single malty). Ten niegdyś kwitnący region był niekwestionowaną potęgą destylacji single malt, szczycąc się w 1797 roku aż ponad trzydziestoma destylarniami, co stanowiło 82% ówczesnej, legalnej produkcji whisky. Prawie dwa wieki później, od końca lat 70. do początku lat 90., presja w branży doprowadziła do zamknięcia i zburzenia wielu gorzelni Lowland. Przetrwały jedynie te najsilniejsze i najlepiej zarządzane – i to właśnie z nich pochodzą słody użyte w whisky The Epicurean.
Single malty zachowują niezaprzeczalną jakość i legalność whisky. Jeśli chodzi o single malt, jest to whisky pochodząca z jednej destylarni. Single malt to whisky z jęczmienia słodowego. Każda destylarnia może wytwarzać tyle ekspresji swojego single malta, ile chce. Większość wybiera zakres pięciu stałych wyrażeń. Jeśli chodzi o whisky zbożową, wytwarza się ją ze zbóż, takich jak kukurydza, pszenica, żyto i owies. Pochodzi również z pojedynczej destylacji. Ten rodzaj whisky ma mniej wyrazisty smak. Przeznaczony jest głównie do montażu whisky mieszanych. Whisky blended to whisky z mieszanki whisky słodowej i whisky zbożowej z kilku destylarni zbożowych i słodowych – nie jest jednak tym samym co whisky blended malt.
W skład whisky może wchodzić kilka zbóż. "Słód" odnosi się to do użycia słodowanego ziarna, zwykle jęczmienia. Mówimy o single malcie, gdy whisky jest wytwarzana z mieszanki whisky słodowych pochodzących z tej samej destylarni. Whisky blended jest wynikiem połączenia różnych rodzajów whisky z kilku destylarni. I w końcu – blended malt to zestawienie whisky single malt z różnych destylarni.