Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaTOGOUCHIZnaleziono: 6 whisky
zdj臋cie produktu TOGOUCHI JAPANESE 15Y 43,8% 0,7L GBTOGOUCHI JAPANESE 15Y 43,8% 0,7L GBTOGOUCHI | 15Y | 43.8 | 0.7L | Japonia | Blended | Dla konesera629.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TOGOUCHI JAPANESE 12Y 40% 0,7L GBTOGOUCHI JAPANESE 12Y 40% 0,7L GBTOGOUCHI | 40 | 0.7L | Japonia | Blended | Higher expectations349.32 z艂 |
zdj臋cie produktu TOGOUCHI JAPANESE PREMIUM 40% 0,7LTOGOUCHI JAPANESE PREMIUM 40% 0,7LTOGOUCHI | 40 | 0.7L | Japonia | Blended219.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TOGOUCHI JAPANESE 12Y 40% 0,7L GBTOGOUCHI JAPANESE 12Y 40% 0,7L GBTOGOUCHI | 12Y | 40 | 0.7L | Japonia | Blended375.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TOGOUCHI JAPANESE KIWAMI 40% 0,7L GBTOGOUCHI JAPANESE KIWAMI 40% 0,7L GBTOGOUCHI | 40 | 0.7L | Japonia | Blended199.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TOGOUCHI JAPANESE 9Y 40% 0,7L GBTOGOUCHI JAPANESE 9Y 40% 0,7L GBTOGOUCHI | 40 | 0.7L | Japonia | Blended389.00 z艂 |

Japo艅ska whisky z nut膮 Szkocji i Kanady

Jak m贸wi prezes i dyrektor generalny Chugoku Jozo, destylarni w kt贸rej powstaje whisky Togouchi, Koichiro Shirai: 鈥濧lkohol to nie tylko nap贸j. Wzbogaca 偶ycie jak dobry przyjaciel, pozwalaj膮c nam si臋 odpr臋偶y膰 i zrelaksowa膰. Jest kultur膮 sam膮 w sobie鈥.Od 1990 roku Chugoku Jozo pr贸buje uczyni膰 swoj膮 whisky cz臋艣ci膮 kultury. Destylarnia produkuje od 1918 r贸wnie偶 roku likiery owocowe, sake i shochu pod markami Dharma i Songshan. W 1990 roku Chugoku Jozo rozpocz臋艂a mieszanie whisky pod mark膮 Togouchi. Japo艅ska gorzelnia nie destyluje whisky, ale importuje j膮 bezpo艣rednio ze Szkocji i z Kanady. Na miejscu odbywa si臋 proces starzenia i blendowania, podczas kt贸rych rodzi si臋 japo艅ski niuans destylat贸w.

Destylarnia w podziemnym tunelu

Chugoku Jozo starzeje wi臋kszo艣膰 swojej whisky Togouchi w starym opuszczonym tunelu kolejowym pod ulicami Hiroszimy w Japonii. Ta szczeg贸lna historia zaczyna si臋 w 1970 roku, kiedy to japo艅ska firma kolejowa JR wydr膮偶y艂a tunel o d艂ugo艣ci 361 metr贸w, aby przed艂u偶y膰 lini臋, w ramach projektu, kt贸ry ostatecznie nie wypali艂. Tunel pozosta艂 nieu偶ywany, praktycznie bezu偶yteczny. Tak by艂o, dop贸ki Chugoku Jozo nie znalaz艂 dla niego alternatywnego celu 鈥 oceni艂, 偶e tunel tworzy idealne warunki do le偶akowania whisky. Specyficzny proces produkcji jest konieczny, aby zindywidualizowa膰 whisky Togouchi, poniewa偶 u偶yte w sk艂adzie whisky s艂odowe i zbo偶owe faktycznie pochodz膮 ze Szkocji i Kanady.

Japo艅ski element

Starzenie, mieszanie i butelkowanie to procesy realizowane przez zesp贸艂 Chugoku Jozo. Rezultatem jest whisky o charakterze przypominaj膮cym szkockie i kanadyjskie roczniki, ale z unikalnym japo艅skim elementem, mo偶liwym do osi膮gni臋cia dzi臋ki procesowi mieszania. Firma 艂agodzi niepowtarzalny aromat torfu ze szkockiej whisky mieszaj膮c go z 艂agodniejszym p艂ynem, aby uzyska膰 wyko艅czenie, kt贸re lepiej pasuje do japo艅skiego smaku. Whisky jest nast臋pnie redukowana do mocy 40% przy u偶yciu czystej wody 藕r贸dlanej z g贸r Sandankyo. Togouchi mo偶e oczywi艣cie zaczyna膰 si臋 od s艂od贸w i zb贸偶 ze Szkocji i Kanady, ale nie jest pozbawione japo艅skiej to偶samo艣ci i serca.

Mieszanki z deklaracj膮 wieku i specjalne wydania

Asortyment japo艅skiej marki oferuje whisky w r贸偶nym wieku: 9-latka, 12-latka i 15-latka. Ka偶da z mieszanek oferuje inny, zr贸偶nicowany profil smakowy i aromatyczny, w kt贸rych dominuj膮 akcenty z r贸偶nych region贸w Szkocji i Kanady. W katalogu znajdziemy r贸wnie偶 specjalne wydania bez okre艣lenia wieku, takie jak Togouchi Japanese Kiwami czy Togouchi Premium.

Whisky w Japonii

Whisky ameryka艅ska i szkocka oficjalnie przyby艂a na archipelag w 1853 roku w 艂adowniach okr臋t贸w ameryka艅skiej floty komandora Matthew Calbraitha Perry'ego. Niekt贸re beczki by艂y przeznaczone dla cesarza, podczas gdy inne s艂u偶y艂y do 鈥嬧媤prowadzenia whisky na rynek japo艅ski. Jednak technika destylacji ze sfermentowanych sk艂adnik贸w ju偶 istnia艂a na tych terenach - pojawi艂a si臋 w po艂udniowej Japonii oko艂o XV wieku, podczas licznych wymian handlowych z Chinami. Japo艅czycy zacz臋li wtedy produkowa膰 alkohol na bazie sfermentowanego ry偶u: awamori, inspirowany napojami alkoholowymi z Tajlandii. Ten ry偶owy alkohol szybko rozprzestrzeni艂 si臋 w Japonii i stopniowo przekszta艂ci艂 si臋 w shochu, tradycyjny nap贸j zrobiony z r贸偶nych podstawowych sk艂adnik贸w.

Po przybyciu do Japonii whisky nie spotka艂a si臋 z du偶ym powodzeniem w艣r贸d ludno艣ci japo艅skiej, niech臋tnej odkrywaniu produkt贸w z zagranicy. Historia whisky w Japonii jest 艣ci艣le spleciona z losem dw贸ch m臋偶czyzn: Shinjiro Torii i Masataki Taketsuru, uwa偶anych obecnie za ojc贸w za艂o偶ycieli japo艅skiej whisky. Ich dwie bardzo r贸偶ne filozofie g艂臋boko przyczyni艂y si臋 do rozwoju whisky w Japonii. Oficjalnie historia japo艅skiej whisky rozpoczyna si臋 w 1923 roku od wsp贸艂pracy dw贸ch m臋偶czyzn przy budowie pierwszej w Japonii destylarni s艂odu: Yamazaki.

Obecnie whisky jest jednym z popularniejszych alkoholi w Japonii 鈥 jak grzyby po deszczu pojawiaj膮 si臋 coraz to nowsze destylarnie. Gorzelnia Chugoku Jozo, obseruj膮c boom na whisky, r贸wnie偶 postanowi艂a zaj膮膰 si臋 produkcj膮 z艂ocistego trunku. Podobnie jak whisky z innych japo艅skich destylarni, inspirowana jest szkock膮 produkcj膮.

Degustacja japo艅skiej whisky

W Japonii sztuka serwowania nie jest zarezerwowana tylko dla herbaty, ale dotyczy r贸wnie偶 whisky, kt贸ra nie wymyka si臋 bardzo szczeg贸lnemu rytua艂owi degustacyjnemu. Japo艅czycy opracowali trzy unikalne sposoby picia tego trunku. Wytwarzane pierwotnie na wz贸r szkockiej whisky, japo艅skie produkcje stopniowo emancypowa艂y si臋 od swoich europejskich odpowiednik贸w, by dzi臋ki innowacyjnym procesom rozwoju i dba艂o艣ci o najwy偶sz膮 jako艣膰 utrwali膰 sw贸j niepowtarzalny charakter. Nagradzane dzi艣 w wielu mi臋dzynarodowych konkursach, rywalizuj膮 z najwi臋kszymi whisky w Szkocji i na ca艂ym 艣wiecie. Ale emancypacja zosta艂a osi膮gni臋ta nie tylko na poziomie produkcyjnym. Na poziomie degustacji r贸wnie偶 powsta艂y r贸偶nice.

W Japonii whisky nie jest spo偶ywana w taki sam spos贸b jak w Szkocji. Rytua艂y zosta艂y ustanowione zgodnie z obyczajami kulturowymi kraju. Najpopularniejszym sposobem degustacji jest picie whisky na lodzie. W rzeczywisto艣ci jest to odmiana s艂ynnej whisky 鈥瀘n rocks鈥, kt贸ra jednak wiele m贸wi o kulturze Japonii. Pokazuje wag臋 szczeg贸艂贸w i doskona艂o艣膰, jak膮 mog膮 mie膰 niekt贸re rytua艂y. Podkre艣lone zostaje poczucie estetyki. W krainie wschodz膮cego s艂o艅ca zwyk艂e kostki lodu zast臋puje pojedyncza okr膮g艂a kula lodu, cierpliwie wyrze藕biona r臋cznie przez barmana z bry艂y lodu, a nast臋pnie wyg艂adzona w wodzie, tak aby idealnie pasowa艂a do otworu szk艂a. Oczywi艣cie ta sztuka krojenia kostkami lodu ma nie tylko cel estetyczny. Kulisty kszta艂t lodu i jego bardzo zwarta konsystencja zapewniaj膮 powolne rozcie艅czanie, co pozwala maksymalnie zachowa膰 smak whisky.

Kolejnym sposobem degustacji japo艅skiej whisky jest Mizuwari. Jest to najcz臋stszy spos贸b picia whisky w Japonii i dobrze koresponduje z japo艅skim zwyczajem spo偶ywania alkoholu podczas posi艂ku. Zmieszana z wod膮 whisky jest wi臋c bardziej odpowiednia do tego rodzaju praktyki. Podawana z dodatkiem wody w szklance wype艂nionej kostkami lodu sprawia, 偶e 鈥嬧媤hisky zamienia si臋 w nap贸j znacznie mniej alkoholowy, nawet je艣li zachowuje cz臋艣膰 swoich aromat贸w. Aby zrobi膰 idealne Mizuwari, najpierw nape艂nij szklank臋 kostkami lodu, a nast臋pnie wlej jedn膮 cz臋艣膰 whisky do trzech cz臋艣ci wody. Musi by膰 jak najbardziej neutralna i nie mo偶e zawiera膰 zbyt wielu minera艂贸w.

Bardziej rozwini臋t膮 wersj膮 Mizuwari jest tzw. 鈥濰ighball鈥. Zwyk艂膮 wod臋 zast臋puje woda gazowana, a nawet woda sodowa, ale poza tym przygotowanie pozostaje takie samo, a ca艂o艣膰 mo偶na udekorowa膰 plasterkiem owoc贸w cytrusowych. Taka whisky jest idealna jako dodatek do sushi lub innych japo艅skich specja艂贸w.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas