Dlaczego warto kupić whisky japońską Akashi Single Malt 46% 0,5 litra?
- Gorzelnia Eigashima (White Oak) położona jest w mieście Akashi, w prefekturze Hyogo, nad Morzem Wewnętrznym Seto
- Produkowana najprawdopodobniej od połowy lat 80-tych XX wieku, na rynki europejskie trafiła w XXI wieku
- Miękka, elegancka, lekka, białe owoce, cytrusy, bułeczki z masłem, wanilia, akcenty sherry, orzechów, rodzynek, nieco dębu i ciepłych przypraw
- Stworzona z destylatów słodowych leżakowanych przez co najmniej 3 lata w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie i finiszowana w beczkach po sherry
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Doskonała dla początkujących oraz do klasycznych drinków w bardziej wykwintnej formie
Eigashima Shuzo - White Oak Whisky Distillery położona nad malowniczym Morzem Wewnętrznym w portowym Akashi niedaleko Osaki uzyskała prawa do produkcji whisky już w 1919 roku. I choć z praw tych zaczęto korzystać wiele lat później, bo w 1961 roku, Eigashima zdobyła miano prawdziwego pioniera w produkcji tego niezwykłego trunku w Kraju Kwitnącej Wiśni. Obecnie przedstawiciel już dziewiątego pokolenia, pan Mikio Hiraishi czuwa nad najwyższą jakością i zachowaniem tradycji zgodnie z dewizą firmy oznaczającą "szczerość".
Choć większości rok 1984 może kojarzyć się z Georgem Orwellem, dla niewielkiej destylerni w japońskim portowym mieście Akashi był to rok przełomowy. W tym właśnie roku przebudowano Eigashima - White Oak Distillery kształtując kierunki jej rozwoju na wiele lat.
Wtedy właśnie trwa w Eigashimie praca nad destylatami tamtejszych whisky. W okresie zimowym tworzy się tam tradycyjne sake i shōchū. Niezwykłą rolę czuwania nad zachowaniem najwyższej jakości whisky sprawuje Toji. Odważna decyzja o powierzeniu pozycji master distillera mistrzowi sake okazała się strzałem w dziesiątkę, a destylaty wychodzące spod jego ręki zachwycają delikatnością i gładkością. Dbałość o każdy detal oraz dobór najwyższej jakości beczek sprawia, że whisky Akashi są niepowtarzalne. Pełne charakteru a jednocześnie niezwykle jedwabiste i przyjemne.
Akashi Single Malt to misterne połączenie siedmio, pięcio i czteroletnich destylatów słodowych Akashi leżakujących w świeżych beczkach z amerykańskiego dębu, beczkach po sherry oraz po burbonie. Ta różnorodność oraz użycie delikatnie torfowych (około 4PPM) słodów jęczmiennych sprawia, że Akashi Single Malt cieszy różnorodnością aromatów i smaków. Przyjemnie słodowa z wyraźnym owocowym charakterem przykuwa uwagę aromatami świeżego drewna i torfu płynnie przechodzącymi w delikatną wanilię, orzechy włoskie, kawę, kończąc na suszonych owocach, kandyzowanej skórce pomarańczowej, śliwce i przyprawach korzennych. Smak bogaty, dojrzały. Lekko torfowy charakter zdaje się podkreślać słodkawe nuty syropu imbirowego, toffi, anyżu z wciąż wyczuwalnym powidłem śliwkowym. Finisz wyraźnie dymny i taniczny, ale przyjemny i idealnie dopełniający całości. Warto zaznaczyć również, że Akashi Single Malt jest niefiltrowana na zimno oraz niebarwiona karmelem.
Kolor: złoty;
Nos: na początku niezwykle świeży i lekki, nuty drewna, słodu, bourbona i goździka, potem aromaty suszonych i kandyzowanych owoców, śliwki i przypraw korzennych spowite delikatnym torfem
Smak: lekko słodkawy i przyjemny, dominują owoce a także lekki dym, toffi, imbir, odrobina torfu oraz jałowca
Finisz: dymny, delikatnie taniczny, w tle śliwka oraz ledwo wyczuwalne rum i przyprawy korzenne
Taki zamysł wyraźnie przyświecał projektantom butelki oraz opakowania. To co najważniejsze czyli przepiękna złocistobursztynowa whisky ukryta jest w raczej niepozornym pudełku i owalnej butelce ze znakiem Eigashimy.
Akashi Single Malt jest świetnie zbudowaną whisky, oferującą wspaniałe zróżnicowanie aromatów i smaków misternie połączonych w spójną całość. Jest przy tym niezwykle delikatna i przyjemna. Doskonale odzwierciedla charakter japońskiej szkoły tworzenia najwyższej jakości destylatów cieszących się uznaniem na całym świecie.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Eigashima Distillery |
Marka | AKASHI |
Właściciel | Eigashima Shuzo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.5L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Karton |