The Old Bushmills to najdalej wysunięta na północ irlandzka destylarnia oraz jedna z tylko dwóch, mieszczących się w Irlandii Północnej. Co najważniejsze jednak, Bushmills to najstarsza destylarnia świata, założona przez sir Thomasa Phillipsa, która uzyskała oficjalną licencję na produkcję whisky już w 1608 roku. Od tamtej pory, czyli od ponad 400 lat, Bushmills produkuje wspaniałe trunki dzięki doświadczeniu, tradycji i pasji, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dziś jest to nie tylko prosperująca marka whisky, ale także zabytek przemysłowy i architektoniczny, będący jedną z największych atrakcji turystycznych Irlandii Północnej. Gorzelnię zwiedza rocznie ponad 120 tysięcy turystów!
Gorzelnia leży w pobliżu rzeki Bush, która jest o tyle wyjątkowa, że przepływa przez pokłady skał bazaltowych, mających wpływ na jej smak. Nazwa gorzelni pochodzi właśnie od nazwy rzeki oraz słowa „mills”, czyli „młyny”, które ówcześnie rozsiane były wzdłuż całej długości rzeki Bush. Sława gorzelni rozpoczęła się w latach 50. XIX wieku, kiedy władze królewskie Irlandii nałożyły na gorzelników nowy podatek – podatek od jęczmienia. W tym czasie słodowany jęczmień był powszechnie używany do produkcji trunków, a dodatkowy podatek bardzo zawyżał jego cenę, a tym samym cenę gotowego whisky. By uniknąć więc wysokich opłat irlandzcy gorzelnicy zaczęli zastępować jęczmień kukurydzą lub innymi, gorszymi jakościowo ziarnami. Wszyscy, prócz gorzelników z destylarni Bushmills. W 1860 roku destylarnię przejęli James McColgan i Partick Corrigan, którzy wiedzieli, że jedynie z wysokiej jakości słodu jęczmiennego można wytworzyć wysokiej jakości whisky.
Rok 1885 był prawdopodobnie najgorszym w historii firmy. W tym roku destylarnię Old Bushmills strawił pożar, który pojawił się z niewyjaśnionych dotąd przyczyn. Na szczęście zespół marki zdołał połączyć siły i odbudować gorzelnię, by z nową energią ponownie wejść na rynek i sprostać wciąż rosnącemu popytowi na irlandzką whisky w U.S.A. Zaledwie cztery lata później, w roku 1889 marka zdobyła prestiżowe międzynarodowe wyróżnienie, które pozwoliło wspiąć się firmie na wyżyny popularności. Nagrodę zdobyła słynna whisky słodowa Bushmills na wystawie Worl Expo w Paryżu, a był nią jedyny przyznany w tamtym roku złoty medal dla whisky. Marka stawała się coraz bardziej rozpoznawalna, a od roku 1890 butelki whisky rozwoził po całym świecie okręt parowy SS Bushmills. Dzięki niemu whisky Bushmills znalazło się na rynku nie tylko U.S.A., ale także Singapuru, Japonii i Hong Kongu.
Gdy w 1920 roku w U.S.A. wprowadzono prohibicję, automatycznie wstrzymano dostawy trunków zza granicy, w tym z Irlandii. Bushmills jednak i tym razem wyszedł z sytuacji z obronną ręką, przeczuwając, że spadek popytu nie będzie trwał wiecznie, tak jak już wcześniej bywało podczas ciężkich czasów głodu i wojen. Dlatego gorzelnia przez cały czas podtrzymywała produkcję, a gdy tylko uchylono zakaz, skrzynie wypełnione butelkami Bushmillsa wypłynęły na statkach do Chicago z największym ładunkiem alkoholu, jaki kiedykolwiek opuścił irlandzki port.
Rok 1950 to czas, w którym sława Bushmillsa wzrosła do takiego poziomu, że marka stała się powszechnym elementem popkultury, pojawiając się w filmach zwanych dziś klasykami i reklamach, które na całe dekady zapadały w pamięć. Co więcej, destylarnia marki znajduje się na irlandzkim banknocie 10 GBP i jest to najlepszy dowód na to, jak dużym szacunkiem, uznaniem i popularnością cieszył się w tamtych latach Bushmills.
Nie zachowała się informacja kiedy dokładnie gorzelnia przeszła w ręce prywatnego przedsiębiorcy Isaaca Wolfsona, jednak dalsza historia jej działalności jest dokładnie udokumentowana. Od 1973 roku marka działała pod skrzydłami Irish Distillers Group. W roku 1988 została sprzedana francuskiemu koncernowi Pernod Ricard, który jest także właścicielem marki Jameson. W 1995 Pernod Ricard zdecydowało się jednak odsprzedać gorzelnię największemu koncernowi alkoholowemu na świecie Diaego. Od 2015 roku właścicielem jest grupa Jose Cuervo, czyli słynny producent Tequili. Ostatni właściciel jest właśnie w trakcie rozbudowy destylarni, starając się sprostać ogromnej popularności marki. Obecnie Bushmills jest trzecią z najlepiej sprzedawanych irlandzkich whisky na świecie.
Jak już zostało wspomniane na początku, Bushmills to najstarsza licencjonowana destylarnia whisky na świecie, która może pochwalić się ponad 400-letnią tradycją wyrobu złocistego trunku.
W przeciwieństwie do wielu innych irlandzkich producentów whisky, Bushmills wykorzystuje do produkcji jedynie słodowany jęczmień oraz do whisky blended destylat tworzony z kukurydzy. Niesłodowany jęczmień zupełnie nie występuje w ofercie marki. Słód pochodzi z Cork, jednak słodowaniem zajmuje się sam Bushmills. Whisky zbożowe, z którego korzysta gorzelnia pochodzi z zaprzyjaźnionej destylarni Midleton.
Whisky tworzone jest w prawdziwie dużych rozmiarów kadzi zaciernej o pojemności 48 tysięcy litrów. Proces zacierania trwa w niej około 5 godzin. Fermentacja przeprowadzana jest w stalowych tankach o pojemności 60 tysięcy litrów każdy. Wyjątkowym i unikalnym procesem, który odróżnia gorzelnię Bushmills od innych producentów jest trzykrotna destylacja, która przechodzi w trzech etapach w miedzianych alembikach. Irlandzkie alembiki są skomplikowanymi mechanizmami złożonymi ze splecionych rur i kondensujących małych kolumn. Destylat po pierwszym procesie zawiera 25 % alkoholu, po drugim procesie aż 70 %, a po trzecim i zarazem ostatnim – ponad 80 %. Do destylatu o najwyższej mocy dodawana jest woda wydobywana ze źródła, zawartość alkoholu zmniejszana jest do 63 %, a następnie gotowa mieszanka zamykana jest drewnianych beczkach. Do starzenia Bushmills wykorzystuje różne typy beczek, zarówno po Bourbonie, jak i po Sherry, Oloroso, Porto i Maderze.
Destylarnia posiada także własną bardzo nowoczesną i innowacyjną linię butelkowania o dużej wydajności, która przekracza zapotrzebowanie marki. Z tego względu marka wypożycza ją także do butelkowania m.in. whisky marki Jameson.
Oferta marki jest jasna i prosta, lecz to wcale nie oznacza, że nieciekawa. Najpopularniejsze butelki to blended whisky: Bushmills White 1L, Bushmills White 0.7L Bushmills Black (z przewagą single malt) oraz Bushmills Single Malt 10YO, wszystkie leżakowane w beczkach po Sherry. Oprócz nich w portfolio znajdują się również długo leżakowane single malty: 16-letnia leżakowana w beczkach po Bourbonie, Sherry i Porto oraz 21-letnia leżakowana w beczkach po Bourbonie, Sherry i Maderze.
W destylarni produkowana jest także limitowana i możliwa do zakupienia jedynie na miejscu 12-letnia whisky Proper 12, sygnowana przez sławnego zawodnika MMA, Conora McGregora. W 2005 roku do oferty dołączył likier Bushmills Irish Cream, a obecnie reklamowany jest najnowszy produkt miodowy likier Bushmills Irish Honey.