Destylarnia Highland Park jest najbardziej wysuniętą na północ gorzelnią na świecie. Jej domem jest wyspa Orkney, która znajduje się na zachód od miasta Kirkwall. Zakład został założony u schyłku XVIII wieku przez Magnusa Eunsona. Gorzelnia Highland Park otrzymała licencję w 1826 roku.
Według obiegowej opinii Magnus Eunson wykorzystywał funkcję duchownego, aby móc nielegalnie zajmować się produkcją alkoholu. Był on orkadzkim przemytnikiem i producentem whisky. Magnus był również wielkim buntownikiem – sprzeciwiał się głównie dużym akcyzom, które były nakładane, aby pozyskać w ten sposób fundusze na wojnę z Napoleonem. Wyróżniał się pomysłowością i sprytem – zdarzało się, że podczas kontroli inspektorów podatkowych, ukrywał beczki pod amboną lub chował je, owinięte w biały całun, pod wiekiem trumny.
W 1826 roku Robert Borwick przyznał gorzelni Highland Park licencję. Jego zięć – John Robertson był lokalnym poborcom akcyzowym, który skutecznie rozprawiał się z nielegalnymi przemytnikami. To właśnie zięć Roberta Borwicka, nabył destylarnię wraz z otaczającą ją ziemią, od Magnusa Eunsona, zanim zakład otrzymał legalne pozwolenie na funkcjonowanie.
Mimo częstych zmian właścicieli, jakość produkowanych w Highland Park trunków, pozostała niezmieniona. W 1888 roku pracę w gorzelni rozpoczął James Grant, a po 20 latach został kolejnym właścicielem destylarni. W 1937 roku zakład wszedł w skład grupy Highland Distillers i przez długie lata pozostawał pod jej zarządem. Obecnie piecze nad obiektem sprawuje grupa Edrington.
Highland Park wykorzystuje do produkcji whisky twardą wodę, którą pobiera ze źródeł Cattie Maggie. Drugi niezwykle ważny składnik, potrzebny do wytwarzania trunków – jęczmień, suszy się nad ogniem, który trawi miejscowy aromatyczny wrzos pochodzący z wrzosowiska Hobbister Moor – wielu wskazuje na to, że swój wyjątkowy smak, whisky Highland Park, zawdzięcza właśnie temu, że jęczmień suszony jest we wspomniany sposób.
Gorzelnia posiada dużą kadź zacierną wypełnianą jedynie do połowy, która zasila dwanaście fermentorów z sosny oregońskiej, w których fermentacja trwa od 50 do 80 godzin. Proces destylacji przebiega w dwóch parach alembików o klasycznych kształcie.
Większość trunków w destylarni dojrzewa w beczkach po sherry wykonanych z dębu europejskiego, a część jest przechowywana w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie. Zarówno sposób przechowywania, jak i wykorzystanie twardej wody i suszonego aromatem spalanego wrzosu, jęczmienia, powoduje, że finalny produkt ma tak wyjątkowy, wyrafinowany, wielowarstwowy i ciekawy smak torfowanego dymu z wyczuwalnymi nutami miodu, słodu i wrzosu.
W portfolio destylarni pomimo licznych zmian i płynących lat znajduje się 12-letnia whisky Highland Park o wrzosowo-miodowym bukiecie i średnio treściwym smaku, a także edycja 18, 25 i 30-letnia. W ofercie nie brakuje wydań specjalnych jak choćby Highland Park Capella, upamiętniająca 60 rocznicę, wybudowania w Orkney włoskiej kaplicy. Aktualne portfolio poszerzają takie pozycje jak młodziutka 10-letnia wersja oraz nierozcieńczana i niedeklarowana wiekowo wersja cask strength. Ciekawostkę stanowi 15-latek zamknięty w ceramiczną butelkę. Ofertę poszerzają liczne limitowane wypusty i trunki bardzo wiekowe, mocno ograniczone dostępną liczbą butelek.
Destylarnia Highland Park ma własne Centrum dostępne dla zwiedzających, a także doskonale zaopatrzony sklep. W Centrum można obejrzeć między innymi prezentację audiowizualną oraz spróbować wyśmienitej whisky. Według legendy, gorzelni pilnuje duch Magnusa Eunsona i podobno można go spotkać na schodach pod salą konferencyjną – będzie to wydarzenie, które z pewnością uatrakcyjni wizytę w Centrum.