Jeste┼Ť tutaj:KukunawaCa┼éa ofertaGREIGNZnaleziono: 3 whisky
zdjęcie produktu GREIGN 20Y 40% 0,7lGREIGN 20Y 40% 0,7lGREIGN | 20Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single grain | Higher expectations179.00 zł |
zdjęcie produktu GREIGN THE OBSERVATORY 20YO 40% 0,7LGREIGN THE OBSERVATORY 20YO 40% 0,7LGREIGN | 20Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single grain | Dla konesera149.00 zł |
zdjęcie produktu GREIGN THREE SCOTTISH BROTHERS 20YO 40% 0,7L GBGREIGN THREE SCOTTISH BROTHERS 20YO 40% 0,7L GBGREIGN | 20Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single grain | Dla konesera139.00 zł |

Whisky Greign z destylarnii Macduff

Szkocka destylarnia Macduff znana jest nie tylko z produkcji whisky do mieszanek oraz produkcji single malt whisky. Niewielki stopie┼ä z┼éocistego alkoholu wytwarzanego za murem gorzelni ze Speyside stanowi whisky single grain ÔÇô czyli z pojedynczego ziarna. Destylarnia Macduff destyluje whisky dla marki Greign oraz The Observatory.

Macduff proponuje trzy wydania 20-letniej whisky single grain. Podstawowy, dojrzewaj─ůcy w d─Öbowych beczkach i beczkach po sherry 20-latek Greign zawdzi─Öcza swoj─ů specjaln─ů receptur─Ö specjalistce destylarni Macduff, Stephanie Mecleod. Druga wersja dojrzewaj─ůcego dwie dekady wydania to propozycja firmy Three Scottish Brothers. Warte uwagi jest r├│wnie┼╝ 20-letnie wydanie whisky The Observatory.

Single grain whisky ÔÇô co to takiego?

Termin ÔÇ×single grainÔÇŁ odnosi si─Ö do whisky, kt├│re (podobnie jak single malty) pochodz─ů z jednej destylarni. Do produkcji pojedynczych ziaren mo┼╝na stosowa─ç r├│┼╝ne rodzaje zb├│┼╝, kt├│re zazwyczaj destyluje si─Ö w alembikach kolumnowych. ÔÇ×Pojedyncze ziarnoÔÇŁ to ma┼éa nisza w ┼Ťwiecie whisky. Niemniej jednak whisky single grain ma mi─Ödzynarodow─ů dystrybucj─Ö i jest r├│wnie┼╝ destylowana przez znane destylarnie ze Szkocji, Irlandii, Japonii i Stan├│w Zjednoczonych.

Dozwolony jest ka┼╝dy rodzaj ziarna, z kt├│rego mo┼╝na wyprodukowa─ç cukier fermentuj─ůcy. U┼╝ywa si─Ö pewnej ilo┼Ťci j─Öczmienia s┼éodowego ÔÇô przynajmniej w Szkocji ÔÇô poniewa┼╝ jest on szczeg├│lnie odpowiedni do produkcji cukru. Jednak g┼é├│wnymi sk┼éadnikami whisky zbo┼╝owej pozostaj─ů pszenica, kukurydza i ┼╝yto. Podobnie jak w przypadku whisky single malt, do le┼╝akowania u┼╝ywa si─Ö d─Öbowych beczek, chocia┼╝ preferowane s─ů beczki po bourbonie. Dobrze wykonane i dojrza┼ée whisky jedno-ziarniste maj─ů silny indywidualny charakter, kt├│ry sprawia, ┼╝e ÔÇőÔÇőkonsystencja, smak i aromat s─ů niepowtarzalne. G┼éadk─ů, cz─Östo owocowa i s┼éodka whisky, kt├│ra z wiekiem nabiera wyrafinowanej i aksamitnej konsystencji, wyczuwalnej w najlepszych momentach. Cukierki ┼Ťmietankowe, tosty z pszennego chleba i sos karmelowy to tylko niekt├│re z dominuj─ůcych sk┼éadnik├│w smakowych. Nale┼╝y zapami─Öta─ç, ┼╝e whisky single grain jest ograniczona do jednej destylarni, jednego ziarna i destylacji ci─ůg┼éej.

Historia destylarni Macduff

Za┼éo┼╝ona w 1958 roku Macduff jest jedn─ů z nowszych destylarni w szkockim regionie Speyside. Destylarnia zosta┼éa zbudowana nad brzegiem rzeki Deveron, od kt├│rej dzi┼Ť pochodzi nazwa jednej z marek whisky, i znajduje si─Ö w mie┼Ťcie Banff w hrabstwie Highlands w hrabstwie Aberdeenshire. Za┼éo┼╝yli j─ů Morty Dyke, George Crawford, James Stirret i Brodie Hepburn. Razem utworzyli Macduff Distilleries Ltd. Budowa destylarni zosta┼éa zako┼äczona w 1960 roku, a pierwsze nape┼énienie beczek mia┼éo miejsce w czerwcu tego samego roku. W 1965 roku zwi─Ökszono liczb─Ö fotos├│w z dw├│ch do trzech. Dwa lata p├│┼║niej, w 1967 roku, dodano czwarty destylator.

William Lawson kupi┼é destylarni─Ö w 1972 roku. Lawson zarz─ůdza┼é gorzelni─ů, dop├│ki nie zosta┼éa kupiona przez Martini Rossi w 1980 roku. Pod nowym kierownictwem destylarnia nadal si─Ö rozwija┼éa. Macduff by┼éa jedn─ů z pierwszych destylarni z metalowymi kadziami zaciernymi, tu te┼╝ po raz pierwszy ogrzewano destylatory par─ů. W 1992 roku Rossi zosta┼éo kupione przez Bacardi, a zarz─ůdzanie Macduffem zosta┼éo przeniesione do John Dewar & Sons, filii Bacardi. Dzi┼Ť destylarnia jest nadal w┼éasno┼Ťci─ů Dewar & Sons, a whisky z Macduff sta┼éa si─Ö kluczowym sk┼éadnikiem ich mieszanek. Destylarnia Macduff nie rozlewa pod w┼éasn─ů nazw─ů ┼╝adnej ze swoich whisky. Istnieje wiele oficjalnych butelek typu single malt, ale s─ů one sprzedawane pod mark─ů Deveron. Tylko oko┼éo 10% whisky malt produkowanych na miejscu jest butelkowana jako whisky single malt ÔÇô jeszcze mniej procent stanowi produkcji single grain whisky. Reprezentantem tej kategorii jest seria Greign.

Alembiki o wygi─Ötych ramionach

Destylarnia Macduff ma pi─Ö─ç alembik├│w. W dw├│ch alembikach i trzech destylatorach spirytusowych mo┼╝na wyprodukowa─ç do 3,4 mln litr├│w alkoholu rocznie. Wszystkie fotosy maj─ů niezwykle wygi─Öte ramiona. Ramiona te charakteryzuje zagi─Öcie pod k─ůtem prostym, kt├│re pomaga dopasowa─ç je do ciasnego pomieszczenia, a k─ůt ich wygi─Öcia dodaje do profilu whisky owocowego nuty. Stosunkowo kr├│tki czas fermentacji wynosz─ůcy ┼Ťrednio 55 godzin nadaje spirytusowi orzechowy charakter. Woda do produkcji z┼éocistego alkoholu pochodzi ze ┼║r├│d┼éa Gelly.

Różne rodzaje słodu

Macduff pozyskuje s┼é├│d ze ┼║r├│d┼éa przemys┼éowego w regionie Speyside. Destylarnia wykorzystuje kombinacj─Ö s┼éod├│w w─Ödzonych i niedymnych, w zale┼╝no┼Ťci od przeznaczenia spirytusu. S┼é├│d u┼╝ywany do produkcji whisky single malt jest cz─Östo lekko dymiony. Nadaje to whisky delikatnie w─Ödzony smak. Destylarnia u┼╝ywa r├│wnie┼╝ ca┼ékowicie niedymnego s┼éodu do produkcji niekt├│rych wyda┼ä, na przyk┼éad w przypadku serii Greign, czy The Observatory.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe┼énomocnictwaPolityka prywatno┼ŤciKlauzula informacyjna RODOOdst─ůpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas