Szkocka destylarnia Macduff znana jest nie tylko z produkcji whisky do mieszanek oraz produkcji single malt whisky. Niewielki stopień złocistego alkoholu wytwarzanego za murem gorzelni ze Speyside stanowi whisky single grain – czyli z pojedynczego ziarna. Destylarnia Macduff destyluje whisky dla marki Greign oraz The Observatory.
Macduff proponuje trzy wydania 20-letniej whisky single grain. Podstawowy, dojrzewający w dębowych beczkach i beczkach po sherry 20-latek Greign zawdzięcza swoją specjalną recepturę specjalistce destylarni Macduff, Stephanie Mecleod. Druga wersja dojrzewającego dwie dekady wydania to propozycja firmy Three Scottish Brothers. Warte uwagi jest również 20-letnie wydanie whisky The Observatory.
Termin „single grain” odnosi się do whisky, które (podobnie jak single malty) pochodzą z jednej destylarni. Do produkcji pojedynczych ziaren można stosować różne rodzaje zbóż, które zazwyczaj destyluje się w alembikach kolumnowych. „Pojedyncze ziarno” to mała nisza w świecie whisky. Niemniej jednak whisky single grain ma międzynarodową dystrybucję i jest również destylowana przez znane destylarnie ze Szkocji, Irlandii, Japonii i Stanów Zjednoczonych.
Dozwolony jest każdy rodzaj ziarna, z którego można wyprodukować cukier fermentujący. Używa się pewnej ilości jęczmienia słodowego – przynajmniej w Szkocji – ponieważ jest on szczególnie odpowiedni do produkcji cukru. Jednak głównymi składnikami whisky zbożowej pozostają pszenica, kukurydza i żyto. Podobnie jak w przypadku whisky single malt, do leżakowania używa się dębowych beczek, chociaż preferowane są beczki po bourbonie. Dobrze wykonane i dojrzałe whisky jedno-ziarniste mają silny indywidualny charakter, który sprawia, że konsystencja, smak i aromat są niepowtarzalne. Gładką, często owocowa i słodka whisky, która z wiekiem nabiera wyrafinowanej i aksamitnej konsystencji, wyczuwalnej w najlepszych momentach. Cukierki śmietankowe, tosty z pszennego chleba i sos karmelowy to tylko niektóre z dominujących składników smakowych. Należy zapamiętać, że whisky single grain jest ograniczona do jednej destylarni, jednego ziarna i destylacji ciągłej.
Założona w 1958 roku Macduff jest jedną z nowszych destylarni w szkockim regionie Speyside. Destylarnia została zbudowana nad brzegiem rzeki Deveron, od której dziś pochodzi nazwa jednej z marek whisky, i znajduje się w mieście Banff w hrabstwie Highlands w hrabstwie Aberdeenshire. Założyli ją Morty Dyke, George Crawford, James Stirret i Brodie Hepburn. Razem utworzyli Macduff Distilleries Ltd. Budowa destylarni została zakończona w 1960 roku, a pierwsze napełnienie beczek miało miejsce w czerwcu tego samego roku. W 1965 roku zwiększono liczbę fotosów z dwóch do trzech. Dwa lata później, w 1967 roku, dodano czwarty destylator.
William Lawson kupił destylarnię w 1972 roku. Lawson zarządzał gorzelnią, dopóki nie została kupiona przez Martini Rossi w 1980 roku. Pod nowym kierownictwem destylarnia nadal się rozwijała. Macduff była jedną z pierwszych destylarni z metalowymi kadziami zaciernymi, tu też po raz pierwszy ogrzewano destylatory parą. W 1992 roku Rossi zostało kupione przez Bacardi, a zarządzanie Macduffem zostało przeniesione do John Dewar & Sons, filii Bacardi. Dziś destylarnia jest nadal własnością Dewar & Sons, a whisky z Macduff stała się kluczowym składnikiem ich mieszanek. Destylarnia Macduff nie rozlewa pod własną nazwą żadnej ze swoich whisky. Istnieje wiele oficjalnych butelek typu single malt, ale są one sprzedawane pod marką Deveron. Tylko około 10% whisky malt produkowanych na miejscu jest butelkowana jako whisky single malt – jeszcze mniej procent stanowi produkcji single grain whisky. Reprezentantem tej kategorii jest seria Greign.
Destylarnia Macduff ma pięć alembików. W dwóch alembikach i trzech destylatorach spirytusowych można wyprodukować do 3,4 mln litrów alkoholu rocznie. Wszystkie fotosy mają niezwykle wygięte ramiona. Ramiona te charakteryzuje zagięcie pod kątem prostym, które pomaga dopasować je do ciasnego pomieszczenia, a kąt ich wygięcia dodaje do profilu whisky owocowego nuty. Stosunkowo krótki czas fermentacji wynoszący średnio 55 godzin nadaje spirytusowi orzechowy charakter. Woda do produkcji złocistego alkoholu pochodzi ze źródła Gelly.
Macduff pozyskuje słód ze źródła przemysłowego w regionie Speyside. Destylarnia wykorzystuje kombinację słodów wędzonych i niedymnych, w zależności od przeznaczenia spirytusu. Słód używany do produkcji whisky single malt jest często lekko dymiony. Nadaje to whisky delikatnie wędzony smak. Destylarnia używa również całkowicie niedymnego słodu do produkcji niektórych wydań, na przykład w przypadku serii Greign, czy The Observatory.