Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaMAKER'S MARKZnaleziono: 4 whisky
zdj臋cie produktu BN MAKER'S 46 47% 0,75LBN MAKER'S 46 47% 0,75LMAKER'S MARK | 47 | 0.75L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram154.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BN MAKER'S MARK 45% 0,7LBN MAKER'S MARK 45% 0,7LMAKER'S MARK | 45 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Dobrze znane124.00 z艂 |
zdj臋cie produktu MAKER'S 46 47% 0,7LMAKER'S 46 47% 0,7LMAKER'S MARK | 47 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Dobrze znane198.00 z艂 |
zdj臋cie produktu MAKER'S MARK JUMPER 45% 0,7LMAKER'S MARK JUMPER 45% 0,7LMAKER'S MARK | 45 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Dobrze znane | Na prezent144.00 z艂 |

Whisky Makers Mark

Na arenie alkoholi mocnych, ka偶dy z kraj贸w na 艣wiecie ma swojego topowego przedstawiciela i jest z nim mocno uto偶samiany. Rosjanie maj膮 w贸dk臋, Francuzi s艂ynny cognac, Meksyk podnieca tequil膮, Anglia urzeka ginem, Szkocja za艣 dumnie prezentuje wielowiekowe dziedzictwo whisky. Ameryka b臋d膮ca mieszanin膮 kultur i tradycji ze Starego Kontynentu zespala艂a, przetwarza艂a i dostosowywa艂a wszystkie te nalecia艂o艣ci, aby stworzy膰 swoj膮 w艂asn膮 synkretyczn膮 kultur臋. W wyniku tych przemian i nast臋puj膮cej z czasem ewolucji powsta艂 gatunek alkoholu, kt贸ry na sta艂e przylgn膮艂 do M艂odego Kontynentu, a przynajmniej jego p贸艂nocnej cz臋艣ci. Whiskey 鈥 a 艣ci艣lej bourbon jest tym trunkiem, kt贸ry najbardziej uto偶samiany jest z Ameryk膮. Czerpi膮c swoje nazewnictwo od francuskiej dynastii Bourbon贸w i irlandzkiej pisowni whiskey, kt贸ra mia艂a zapewni膰 mieszka艅com Zielonej Wyspy emulacje od s膮siedniej Szkocji. Dzisiaj, ma艂o kto pami臋ta, dlaczego ameryka艅ski trunek brzmieniem nawi膮zuje do Imperium Kr贸la S艂o艅ce.

Rodzina Samuels贸w

Po艣r贸d wielu osadnik贸w przyp艂ywaj膮cych z Europy do Ameryki, wspomnie膰 warto o rodzinie Samuels贸w. Jej korzenie odnale藕膰 mo偶na po艣r贸d starych celtyckich rod贸w, zamieszkuj膮cych Wyspy Brytyjskie. Mo偶na odwa偶nie stwierdzi膰, 偶e owa rodzina pa艂a艂a si臋 przemienianiem kukurydzy w whisky ju偶 od po艂owy XVIII wieku i robi to po dzi艣 dzie艅. Na pierwsze wzmianki o gorzelni natrafi膰 mo偶na w gazecie 鈥濶elson Record鈥 z 1844 roku, w kt贸rej zanotowano, 偶e gorzelnia nale偶膮ca do Taylora Williama Samuelsa w Deatsville w stanie Kentucky, wygl膮da艂a na 鈥瀙orz膮dnie zbudowan膮 i wyposa偶on膮 w najnowsza aparatur臋 znan膮 w gorzelniczym rzemio艣le鈥. Wspomniana destylarnia dzia艂a艂a od 1805 roku, w zazielenionej dolinie, przez kt贸r膮 przep艂ywa艂 strumie艅 Hardin Creek. Rodzina pracowa艂a w gorzelni, a偶 do czasu prohibicji, kt贸ra skutecznie zrujnowa艂a spor膮 cz臋艣膰 przemys艂u, doprowadzaj膮c do ruiny wiele biznes贸w i wywo艂uj膮c regres w ca艂ej ga艂臋zi.

Bill

Nowo偶ytne karty historii otwiera T. William 鈥濨ill鈥 Samuels Sr., kt贸ry w 1953 roku kupi艂 destylarnie Burks w mie艣cie Loretto, znajduj膮cym si臋 w stanie Kentucky. Bill rozpocz膮艂 poszukiwania receptury, kt贸ra mia艂a da膰 pocz膮tek nowej legendarnej marki Maker Mark. Chc膮c zaoszcz臋dzi膰 czas, na mieleniu nastawianiu, fermentowaniu, destylowaniu i le偶akowaniu r贸偶nych receptur, postanowi艂 odwo艂a膰 si臋 do pewnego fortelu. Upiek艂 kilka bochenk贸w chleba i na postawie ich smaku, wybra艂 najsmaczniejsz膮 mieszank臋 zb贸偶. W zwyci臋skim chlebie przewa偶a艂a, poza oczywist膮 kukurydz膮, pszenica i j臋czmie艅, wypieraj膮c ca艂kowicie 偶yto. Chc膮c upewni膰 si臋 w swoim toku my艣lenia, poprosi艂 o konsultacj臋, tw贸rc臋 dzisiaj ju偶 legendarnego bourbonu Pappy Van Winklem, kt贸ry jak mia艂o si臋 okaza膰 by艂 wielkim or臋downikiem pszenicy. Ta wed艂ug niego mia艂a dawa膰 s艂odycz i delikatno艣膰, podczas gdy 偶yto przydawa艂o ca艂o艣ci ostry i korzenny charakter. Obserwuj膮c baczenie rynek oraz eksperymentuj膮c na ka偶dym etapie procesu powstawania trunku, Bill wprowadzi艂 kilka znacz膮cych zmian. Wykorzysta艂 m艂yny b臋bnowe, dzi臋ki kt贸rym mielone ziarno nie przypala艂o si臋 od nadmiernej temperatury, powstaj膮cej w czasie mielenia. Ziarna by艂y gotowane w otwartych kadziach zasilanych par膮 w bardzo powolny spos贸b, co pozwala艂o skutecznie wydoby膰 esencjonaln膮 s艂odycz kukurydzy. Istotnym, lecz cz臋sto pomijanym aspektem s膮 dro偶d偶e, kt贸re to stanowi膮 najwa偶niejsze ogniwo w powstawaniu alkoholu. To dzi臋ki nim i ich pracy powstaje alkohol i pochodne jemu zwi膮zki aromatyczno-smakowe, kt贸re cz臋艣ciowo pozostaj膮 lub ulegaj膮 reakcji estryfikacji, podczas procesu destylacji. W艂asna odmiana i szczep dro偶d偶y, daje spor膮 przewag臋 i odmienno艣膰 nad konkurencj膮, korzystaj膮c膮 z bardziej przemys艂owych rozwi膮za艅. Wa偶nym etapem powstawania Makers Marka jest destylacja, kt贸ra pocz膮tkowo odbywa si臋 w miedzianej kolumnie, a nast臋pnie w ma艂ym miedzianym alembiku. Kolumna oczyszcza trunek, a ma艂y alembik nadaje jedynie ostatniego szlifu i przyjemnie kondensuje smaki oraz aromaty. Tak powsta艂y destylat, zwany jest w ameryka艅skim przemy艣le white dog i dopiero po latach sp臋dzonych w beczce, mo偶e zosta膰 nazwany bourbonem. Makers Mark le偶akuje w r贸偶nych magazynach rozsianych w okolicy destylarni. Ka偶dy z tych magazyn贸w zapewnia odrobin臋 inne warunki i sprawia, 偶e trunek dojrzewa inaczej. Ka偶de z pi臋ter r贸wnie偶 potrafi dostarczy膰 r贸wnie zmiennych warunk贸w do maturacji. Z tej ca艂ej palety odmiennych warunk贸w, wysnuto jeden wniosek - beczki nale偶y systematycznie przenosi膰, aby ka偶da mog艂a dojrzewa膰 w odmiennych warunkach, co pozwoli zapewni膰 sta艂o艣膰 i zapanowa膰 nad zmienno艣ci膮 warunk贸w magazynowych.

Margie

Wszystkie powy偶sze aspekty produkcyjne zosta艂y opracowane przez Billa, kt贸ry przekazuj膮c swoj膮 spu艣cizn臋 synowi, powiedzia艂 mu tylko jedno zdanie, polecenie czy te偶 porad臋 - 鈥瀗ie spieprz tej whisky鈥. Bill zadba艂 o to, aby ka偶dy, kto spr贸buje tej whisky, chcia艂 do niej wr贸ci膰, ale co zrobi膰, aby w og贸le chcia艂 po ni膮 si臋gn膮膰 w pierwszej kolejno艣ci? Tym zaj臋艂a si臋 偶ona Billa - Margie Samuels. Zaprojektowa艂a ona kszta艂t butelki, etykiet臋, nazw臋 i woskowe zamkni臋cie. Swoj膮 ofiarno艣ci膮 i zaanga偶owaniem, zas艂u偶y艂a sobie na tytu艂 pierwszej lady 艣wiata ameryka艅skiej whisky. Pono膰 z pocz膮tku r臋cznie wycina艂a pofalowane brzegi etykiety, a s艂ynny czerwony wosk rozpuszcza艂a w domowej frytkownicy. Od tamtej chwili, jak twierdz膮 domownicy, ju偶 偶aden g艂臋boko sma偶ony przez ni膮 kurczak nie smakowa艂 tak samo.

Powiew 艣wie偶o艣ci

Przez kolejne lata Maker Mark by艂 jedynym produktem, jaki powstawa艂 w gorzelni - ka偶d膮 kropl臋 produkowali, najlepiej jak umieli i tak, aby ka偶da by艂a sobie r贸wna. Z takim podej艣ciem trudno znale藕膰 r贸偶norodno艣膰 w dost臋pnej ofercie. Jednak wraz z wyk艂adniczym przyrostem sprzeda偶y, zwi臋kszy艂o si臋 zainteresowanie nowinkami. Wraz z nimi nasta艂o kolejne pokolenie mistrz贸w gorzelni, na czele kt贸rego, stan膮艂 wnuk Billa i Margie - Rob Samuels. Zapocz膮tkowa艂 seri臋 eksperymentaln膮 z wykorzystaniem dodatkowych klepek mocowanych w beczce, dla zwi臋kszenia kontaktu destylatu z d臋bin膮. Pozwoli艂o to na eksperymentowanie z gatunkami i odmianami drewna, stopniem ich wypalenie oraz miejscem i czasem dojrzewania. Lata tradycji i do艣wiadcze艅 przekazywanych z ojca na syna oraz wyj膮tkowa pasja b臋d膮ca genetycznie wpisana w 艂a艅cuch DNA Samuels贸w, sprawia, 偶e Makers Mark od lat znajduje miejsce w sercach wielu mi艂o艣nik贸w ameryka艅skiej kukurydzianej whisky - jest odpowiedzi膮 dla radykalnych tradycjonalist贸w oraz tych, kt贸rzy szukaj膮 w dobrej tradycji miejsca na innowacyjno艣膰 i powiew 艣wie偶o艣ci.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas